Рішення
від 13.07.2023 по справі 749/627/23
ЩОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 749/627/23

Номер провадження 2/749/192/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" липня 2023 р. м.Сновськ

Щорський районний суд Чернігівської області в складі

головуючого судді Чигвінцева М.С.

за участі секретаря Михалевич М.В..

прокурора Деркач Я.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №749/627/23 за позовом Керівника Корюківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області, Національної служби здоров`я України до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство « Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

Керівник Корюківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області, Національної служби здоров`я України звернувся до суду з позовом до відповідача про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення, мотивуючи свої вимоги наступним.

Вироком Щорського районного суду Чернігівської області від 07.09.2022 у справі № 749/434/22, який набрав законної сили, ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України та призначено покарання у виді штрафу.

Під час розгляду кримінального провадження було встановлено, що 02.06.2022, близько 20 години 00 хвилин, ОСОБА_1 , знаходячись неподалік домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , діючи умисно, на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних відносин, з метою заподіяння тілесних ушкоджень, усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки у виді заподіяння шкоди здоров`ю та бажаючи їх настання, тримаючи у правій руці дерев`яну палицю, нанесла нею п`ять ударів по голові та не менше дев`яти ударів по тулубу, спині та кінцівках ОСОБА_2 , чим спричинила останній тілесні ушкодження, що відносяться до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості, що не спричинили розладу здоров`я. Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень, потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у КНП Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради 9 ліжко-днів з 02.06.2022 по 11.06.2022. (день виписки в ліжко - дні не зараховано).

Згідно довідки КНП «Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради від 22.08.2022 № 2-355, вартість лікування ОСОБА_2 склала 17 892 грн. Кошти, витрачені на лікування потерпілої здійснювалось за рахунок коштів Національної служби здоров`я України та коштів Сновської міської ради.Цивільний позов про стягнення коштів на користь держави в особі Сновської міської ради, НСЗУ, витрачених на лікування потерпілої, в межах кримінального провадження не заявлявся.

Витрати в сумі 17 892 грн. відповідачем до цього часу в добровільному порядку не сплачені, а тому на підставі вищевикладеного просять стягнути з відповідачки вищевказану суму коштів.

У судовому засіданні прокурор просила позов задовольнити в повному обсязі з підстав викладених у ньому.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи повідомлялася належним чином. Причини неявки суду не повідомила, відзиву та будь-яких клопотань до суду не надала.

Представник Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області в судовому засіданні відсутній, до суду надійшла заява про розгляд справи без їхньої участі, позовні вимоги визнають

Представник Національної служби здоров`я України в судовому засіданні відсутній, про день та час розгляду справи повідомлялися належним чином.

Представник Комунального некомерційного підприємства « Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради в судовому засіданні відсутній, до суду надійшла заява про розгляд справи без їхньої участі

Суд, заслушавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Вироком Щорського районного суду Чернігівської області від 07.09.2022 у справі № 749/434/22, який набрав законної сили, ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України та призначено покарання у виді штрафу. Під час розгляду кримінального провадження було встановлено, що 02.06.2022, близько 20 години 00 хвилин, ОСОБА_1 , знаходячись неподалік домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , діючи умисно, на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних відносин, з метою заподіяння тілесних ушкоджень, усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки у виді заподіяння шкоди здоров`ю та бажаючи їх настання, тримаючи у правій руці дерев`яну палицю, нанесла нею п`ять ударів по голові та не менше дев`яти ударів по тулубу, спині та кінцівках ОСОБА_2 , чим спричинила останній тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, що включає рану лівої надбрівної ділянки, навколоочні синці обабіч, струс головного мозку, які, згідно висновку судово - медичної експертизи № 50 від 18.07.2022 відносяться до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості, що спричинили короткочасний розлад здоров`я, та тілесні ушкодження у вигляді численних синців тіла, які, згідно висновку судово - медичної експертизи № 50 від 18.07.2022, відносяться до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості, що не спричинили розладу здоров`я. ( а.с. 15-17).

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень, потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у КНП "Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради 9 ліжко-днів з 02.06.2022 по 11.06.2022. (день виписки в ліжко - дні не зараховано), вартість лікування ОСОБА_2 склала 17 892 грн., що підтверджується копією довідки № 02-275 від 06.06.2023 року. ( а.с. 18).

Відповідно до статей 12, 81 ЦПК кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Надані позивачем докази, суд визнає належними і допустимими, також достовірними і достатніми, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета позовних вимог, вони логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно зі ст. 1191 ЦК України держава, Автономна республіка Крим, територіальні громади, юридичні особи мають права зворотної вимоги до фізичної особи, винної у вчиненні злочину, у розмірі коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від цього злочину.

Відповідно до ст. ст. 1166, 1206 Цивільного кодексу України, особа яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину. У разі, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності АР Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України № 11 від 07.07.1995 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993.

Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

У разі, коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Відповідно до ч. 3 ст. 1206 ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

З 01.04.2020 змінено механізм фінансування КНП «Сновська центральна міська лікарня» Сновської міської ради і воно здійснюється Національною службою здоров`я України (далі - НСЗУ) за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом оплати наданих лікарнею медичних послуг за програмами медичних гарантій відповідно до укладеного між ними Договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій №0967-Е420-Р000. Кошти перераховуються НСЗУ безпосередньо на рахунок лікарні.

Відповідно до вимог ст.ст. 87, 89 Бюджетного кодексу України витрати, які спрямовуються на охорону здоров`я, здійснюються з державного та місцевого бюджету, а тому несплата коштів відповідачем суттєво впливає на інтереси держави, у зв`язку з недоотриманням коштів для фінансування закладу охорони здоров`я.

Витрати в сумі 17 892 грн. відповідачем до цього часу в добровільному порядку не сплачені, а тому, згідно зі ст. 1206 Цивільного кодексу України, підлягають відшкодуванню в примусовому порядку.

Згідно зі ст.18 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров`я», фінансове забезпечення охорони здоров`я може здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів, коштів юридичних та фізичних осіб, а також з інших джерел, не заборонених законом.

Кошти Державного бюджету України та місцевих бюджетів, призначені на охорону здоров`я, використовуються, зокрема, для забезпечення медичної та реабілітаційної допомоги населенню, фінансування державних цільових і місцевих програм охорони здоров`я та фундаментальних наукових досліджень у цій сфері. Фінансове забезпечення державних та комунальних закладів охорони здоров`я - бюджетних установ здійснюється відповідно до бюджетного законодавства.

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України, видатки на фінансування лікарні широкого профілю, оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних закладів охорони здоров`я, які належать відповідним територіальним громадам, для забезпечення надання медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення здійснюються за рахунок коштів місцевого бюджету, а тому несплата коштів відповідачем суттєво зачіпає інтереси держави у зв`язку з недоотриманням коштів для фінансування закладів охорони здоров`я.Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування.

Частиною 4 статті 13 Конституції України визначено, що держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Таким чином, відповідно до положень Конституцій України, право комунальної власності територіальної громади захищається державою на рівних умовах з правом власності інших суб`єктів.

Невідшкодування витрат, здійснених КНП «Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради за рахунок державного та місцевого бюджету на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, негативно впливає на фінансування лікування інших хворих, внаслідок чого порушуються інтереси держави у сфері дотримання прав і свобод людини і громадянина у галузі охорони здоров`я, забезпечення пов`язаних з ними державних гарантій.

Згідно з Положенням про Національну службу України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1101 (далі - Положення), Національна служба здоров`я України (НСЗУ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра охорони здоров`я, який реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Відповідно до статті 18-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», орган місцевого самоврядування може бути позивачем та відповідачем у судах загальної юрисдикції, зокрема, звертатися до суду, якщо це необхідно для реалізації його повноважень і забезпечення виконання функцій місцевого самоврядування.

Засновником, власником та органом управління майном КНП «Сновська центральна районна лікарня» є Сновська міська рада, а тому кошти на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілої від злочину повинні бути зараховані на відповідний рахунок місцевого бюджету.

Згідно листа від 23.05.2023 № 05-06/1007 Сновська міська рада, повідомила окружну прокуратуру, що заходи до стягнення коштів у примусовому порядку міська рада не вживала та вживати не буде. ( а.с. 21).

Згідно листа від 14.06.2023 року Національна служба здоров`я України підстав для вжиття заходів претензійно-позовного характеру, спрямованих на стягнення з ОСОБА_1 витрат на лікування ОСОБА_2 , не вбачає, зазначаючи, що відповідно до норм Положення про Національну службу здоров`я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 №1101, НСЗУ не наділена повноваженнями представляти інтереси держави у даних категоріях справ. ( а.с. 24-26).

Отже, з підстав вищевикладеного вбачається що потерпіла ОСОБА_2 , перебувала на лікуванні саме з приводу нанесення їй ОСОБА_1 тілесних ушкоджень, при цьому перебування потерпілого на лікуванні в даному випадку є наслідком злочинних дій відповідача, а наданий розрахунок витрат на лікування ґрунтується на нормах закону. Таким чином, в судовому засіданні знайшли підтвердження доводи позову про необхідність відшкодування ОСОБА_1 коштів в розмірі 17892 грн. витрачених на лікування потерпілої ОСОБА_2 ,, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до положень п. 6.ч. 1ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а отже судовий збір необхідно стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись статтями 2, 5, 10-13, 18, 258-259, 263-265 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов Керівника Корюківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області, Національної служби здоров`я України до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство « Сновська центральна районна лікарня» Сновської міської ради про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , (ІПН НОМЕР_1 ) на користь держави в особі Національної служби здоров`я України кошти, витрачені на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 , в сумі 12 343, 41 грн., які перерахувати в дохід Державного бюджету України (р/р UA808999980313070115000025653; одержувач: ГУК у Черніг. обл/тг м.Сновськ/24060300, код ЄРДПОУ 37972475, ККД 24060300, «Інші надходження).

Стягнути з ОСОБА_1 , (ІПН НОМЕР_1 ) на користь держави в особі Сновської міської ради Корюківського району Чернігівської області кошти, витрачені на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 , в сумі 5548,59 грн., які перерахувати в дохід місцевого бюджету (р/р UA108999980314080544000025653,одержувач: ГУК у Чернігівській області, код ЄРДПОУ 37972475, ККД 24060300, «Інші надходження).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 2684 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи ( вирішення питання ) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його (проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його складення шляхом подачі апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду відповідно до ст. 355 ЦПК України або через Щорський районний суд Чернігівської області відповідно до п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України.

Повний текст рішення складено 17.07.2023 року.

Суддя М.С. Чигвінцев

Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112214344
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —749/627/23

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні