Рішення
від 12.07.2023 по справі 272/498/23
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/498/23

Провадження № 2-о/272/37/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2023 року

Андрушівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

з участю секретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

з участю: заявниці - ОСОБА_1 , заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Андрушівка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про надання права на шлюб, суд -

встановив:

Заявниця звернулась до суду з заявою про надання права на шлюб, у якій зазначила, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 та ще не досягла повноліття, однак перебуває у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . На даний час вона вагітна та має намір народити дитину. У зв`язку з недосягненням шлюбного віку заявниця не може зареєструвати шлюб. ОСОБА_1 зазначає, що реєстрація шлюбу з ОСОБА_3 відповідає її інтересам, оскільки вони кохають один одного, мають теплі та щирі стосунки. Вона проживає разом з ОСОБА_3 у будинку, який належить її опікуну, ОСОБА_2 .

Ураховуючи викладене ОСОБА_1 просить суд надати їй право на шлюб з ОСОБА_3 .

Заявниця у судовому засіданні вимоги заяви підтримала та просила їх задовольнити, зазначила, що надання права шлюб повністю відповідає її інтересам та інтересам ОСОБА_3 , оскільки вони кохають один одного та бажають, щоб їхня дитина народилася у шлюбі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви та надання заявниці права на шлюб з ОСОБА_3 . Пояснила, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 забезпечені житлом. Реєстрація шлюбу відповідає їх інтересам.

Заінтересована особа ОСОБА_3 у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви ОСОБА_1 та надання права на шлюб, оскільки це відповідає їхнім інтересам. Пояснив, що він зможе забезпечувати та утримувати сім`ю.

Представник заінтересованої особи, Бердичівського відділлу державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), в судове засідання не з`явився, надіслав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутність, в якій зазначив, що не заперечує проти задоволення заяви про надання права на шлюб ОСОБА_1 .

Суд, вислухавши заявницю, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , має повних сімнадцять років, що підтверджується копією свідоцтва про народження та копією паспорта (а.с. 6,12). Заінтересована особа ОСОБА_2 є її опікуном (а.с.15,16). З копії паспорта заінтересованої особи ОСОБА_3 вбачається, що останній є повнолітнім (а.с. 8). Довідкою НКП "Андрушівська міська лікарня" Андрушівської міської ради Житомирської області від 05 травня 2023 року підтверджується, що заявниця ОСОБА_1 вагітна та термін вагітності становить 17 тижнів. З пояснень заявниці та заінтересованих осіб вбачається, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 склалися дуже теплі і щирі почуття любові та поваги один до одного, надання права на шлюбу відповідає їхнім інтересам.

Відповідно до роз`яснень п. 2 Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 293 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч. 2 ст. 23 СК України, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

Згідно ч. 2 п. 2 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Згідно зі ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Таким чином, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявниці.

На підставі викладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідає її інтересам, враховуючи той факт, що вона вагітна та має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї, заінтересовані особи не заперечують проти задоволення заяви, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам і законним інтересам заявниці, а тому задовольняє вказану заяву.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 19, 81, 259, 264, 265, 268, 293, 354 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_1 , право на шлюб з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

При цьому, у відповідності до підпункту 15.5. пункту 15 розділу ХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:В. В. Карповець

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112216608
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —272/498/23

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні