Ухвала
від 27.06.2023 по справі 493/938/22
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/6723/23

Справа № 493/938/22

Головуючий у першій інстанції Тітова Т.П.

Доповідач Дришлюк А. І.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

27.06.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Дришлюка А.І., суддів Сегеди С.М., Громіка Р.Д,

вирішуючи питанняпро відкриттяапеляційного провадженняза апеляційноюскаргою ОСОБА_1 на рішення Балтського районного суду Одеської області від 18 травня 2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Балтська багатопрофільна лікарня» Балтської міської ради Одеської області, про відшкодування матеріальної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

01 серпня 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Комунального підприємства «Балтська багатопрофільна лікарня « Балтської міської ради Одеської області, про відшкодування матеріальної шкоди у розмірі 71084,39 грн. та стягнути судові витрати на проведення експертиз в сумі 28193,23 грн., витрат на діагностику виявлення несправностей після затоплення 560 грн.. Зазначаючи, що він, як наймач, уклав 01 червня 2021 року договір найму житлового приміщення в гуртожитку з Балансоутримувачем комунального майна КП «Балтська багатопрофільна лікарня» Балтської міської ради Одеської області. Відповідач надав йому та членам його сім`ї у строкове користування житлове приміщення квартиру АДРЕСА_1 . Після підписання договору позивачем було перевезено меблі і речі до гуртожитку, так як мав намір проживати там зі своєю сім`єю. Відбулось залиття приміщення квартири АДРЕСА_2 в гуртожитку, яке він виявив 18 червня 2021 року. Внаслідок витоку води з фільтру грубої очистки води у туалеті, залиті водою приміщення і пошкоджено меблі та особисті речі. Він одразу зателефонував до генерального директора КП «Балтська багатопрофільна лікарня» Балтської міської ради Одеської області - Бурлаки О.М. та повідомив йому про факт залиття приміщень квартири АДРЕСА_2 в гуртожитку. Далі комісією по обстеженню об`єктів, житла, комунального та іншого майна в м. Балта та населених пунктів Балтської міської територіальної громади зроблено висновок, що при огляді місця протікання води основною причиною затоплення являється вихід з ладу або дефект фільтру грубої очистки встановлений на вузлу вводу холодної води до квартири. Враховуючи вищевикладене, за ознаками пошкодження опоряджувального покриття стін та підлоги, які виражаються у деформуванні, відшаруванні, здутті окремих шарів покриття, жолобленні та перекосів дерев`яних елементів внаслідок дії води, що вказує на факт підтоплення. Оскільки комісією не встановлена точна причина затоплення приміщень квартири АДРЕСА_2 в гуртожитку, то він змушений був звернутися до експертної установи для проведення експертного

металознавчого дослідження. Згідно вказаного висновку руйнування заглушки наданого на дослідження фільтру грубої очистки води сталося в процесі експлуатації в результаті корозійної втоми матеріалу, з якого вона виготовлена, обумовленої виникненням та розповсюдженням тріщин від дії високої напруги, утворених під час монтажу деталі. Також було проведено товарознавче дослідження для встановлення нанесеної матеріальної шкоди внаслідок затоплення житла та пошкодження меблів і побутової техніки, що склала 71084,39 грн.

Рішенням Балтського районного суду Одеської області від 18 травня 2023 року позовні вимоги задовольнити частково. Стягнути з Комунального підприємства «Балтська багатопрофільна лікарня» Балтської міської ради Одеської області, матеріальну шкоду на користь ОСОБА_1 у розмірі 41144,5 грн., судовий збір у сумі 574,41 грн. та витрати на проведення експертиз у сумі 16318, 58 грн., в іншій частині позовних вимог відмовити.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_1 звернувся до суду із апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі, стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 1488,6 грн., та усі інші судові витрати, які пов`язані із розглядом апеляційної скарги Одеським апеляційним судом. В обґрунтування апеляційної скарги зазначає, що при ухвалені рішення судом було порушено норми процесуального права та неправильно застосовані норми матеріального права. Також суд вказує, що в акті обстеження технічного стану квартири не зазначено пуфа-трансформера та побутової техніки, стосовно ліжка, зазначено лише одне, проте наявні два, тому не зрозуміло яке ліжко зазначене в акті дослідження, та яку вартість ліжка належно стягнути на користь позивача. Окрім того судом першої інстанції зазначено, що стягнення витрат за діагностику виявлення несправностей задоволенню не підлягають, оскільки діагностика стосується безпосередньо саме побутової техніки, котра не відображена в акті обстеження технічного стану квартири. У результаті чого, апелянт вважає, що судом не було повно та всебічно досліджено усіх обставин, що мають значення для справи, адже у матеріалах справи присутні висновки експертів, які підтверджують наявність пошкодженого майна, характер такого пошкодження та причину, посилання лише на акт обстеження технічного стану квартири , як на думку суду, головний доказ нанесення шкоди є незаконним. Тому вищезазначене рішення підлягає скасуванню.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно матеріалів справи, оскаржувану ухвалу постановлено 18 травня 2023 року, повний текст рішення складений 26 травня 2023 року, апеляційну скаргу було подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції та зареєстровано 22 червня 2023 року. Тобто в межах строку апеляційного оскарження.

Разом з тим, апелянтом відповідно до ЗУ «Про судовий збір», було сплачено судовий збір за звернення до суду з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією квитанції про сплату судового збору.

Таким чином, апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України, перешкоди для відкриття апеляційного провадження у справі відсутні, тому на підставі ч.1 ст. 359 ЦПК України, апеляційний суд відкриває апеляційне провадження за поданою скаргою.

За положенням ч. 1 ст. 368 ЦПК України справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, з особливостями, встановленими цією главою.

Відповідно до ч. 1 ст. 369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ст. 360 ЦПК України, учасники справ, мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі.

Відзив на апеляційну скаргу має містити:

-найменування суду апеляційної інстанції;

-ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності;

-обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

-у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

-перелік матеріалів, що додаються.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 185, 352-354, 357, 359, 361 ЦПК України, Одеський апеляційний суд,

УХВАЛИВ:

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Балтського районного суду Одеської області від 18 травня 2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Балтська багатопрофільна лікарня» Балтської міської ради Одеської області, про відшкодування матеріальної шкоди.

Справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

Копію апеляційної скарги з поданими матеріалами направити особам, які беруть участь у справі та запропонувати надати суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу протягом десяти календарних днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Учасники можуть отримати інформацію щодо справи в мережі Інтернет за веб-адресою - https://reyestr.court.gov.ua/

В процесі розгляду справ Одеським апеляційним судом застосовуються Правила організації ефективного цивільного судочинства, затверджені рішенням Ради суддів України №14 від 28.02.2020 року, з текстом яких можна ознайомитися за посиланням: https://oda.court.gov.ua/sud4813/inshe/3/1163581/

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Судді Одеського апеляційного суду А.І. Дришлюк

С.М. Сегеда

Р.Д. Громік

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112221114
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —493/938/22

Постанова від 24.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні