Ухвала
від 17.07.2023 по справі 186/831/23
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 186/831/23

Провадження № 2-о/188/46/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2023 року смт.Петропавлівка

Суддя Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області Курочкіна О.М.

Справа №186/831/23

Заявник: ОСОБА_1

Заінтересована особа-1: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Першотравенської міської ради Дніпропетровській області

Заінтересована особа-2: Комунальне некомерційне підприємство «Першотравенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

ВСТАНОВИЛА:

27.06.2023 року до суду з Першотравенського міського суду Дніпропетровської області для розгляду по суті надійшла цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Першотравенської міської ради Дніпропетровській області та Комунальне некомерційне підприємство «Першотравенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна.

Перевіривши позовну заяву та документи додані до неї приходжу до висновку про необхідність її повернення заявнику з наступних підстав. Ухвалою Петропавлівського районного суду від 29.06.2023 року заяву було залишено без руху та надано строк для усунення недоліків десять днів з дня отримання заявником ухвали. В ухвалі було зазначено що заявник, відповідно до ч.3 ст. 297 ЦПК України, повинен викласти обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними та додати до заяви довідку про перебування ОСОБА_2 на обліку у лікаря психіатра, докази про саме хронічний, стійкий та психічний розлад здоров`я гр. ОСОБА_2 та докази про самостійне звернення до Заінтересованої особи 2 про надання медичних документів про психічний розлад гр. ОСОБА_2 та отримання відмови останньої від їх надання, подання органу опіки та піклування про можливість призначення опікуном ОСОБА_1 над ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 отримав копію вищевказаної ухвали та направив до суду клопотання про залучення до матеріалів справи копії трудової книжки , копії військового квитка та копії свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації оператора комп`ютерного набору, виданих на його ім`я. Одночасно з клопотанням заявник направив до суду заяву про зміну предмета позову в якій вказав про бажання заяву про визнання особи обмежено дієздатною та призначення піклувальника на заяву про встановлення факту, що має юридичне значення.

Чинним законодавством не передбачено зміну предмету позову заявлених вимог в окремому провадженні, так як окреме провадження , відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України, це вид непозовного цивільного судочинства.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України").

Як відзначив суд у рішенні у справі «Юніон Аліментаріа ОСОБА_2 проти Іспанії» (1989), сторона зобовязана «демонструвати готовність брати участь у всіх етапах розгляду, що мають безпосередній стосунок до нього, утримуватися від використання прийомів для затягування процесу, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухань».

Як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд, особа, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Строк для усунення недоліків, вказаних в ухвалі суду від 29.06.2023 року, сплинув 12.07.2023 року.

До встановленого судом строку заявником не усунено недоліки, зазначені вухвалі судувід 29.06.2023року,щодо заявипро визнання особиобмежено дієздатною,встановлення наднею опікиі призначенняопікуна тому вважаю необхідним заяву повернути.

Одночасно заявнику повідомляється, що судовий збір, сплачений в сумі 536,80 грн., у відповідності до ст.7 Закону України «Про судовий збір», повертається за клопотаннямособи,яка йогосплатила.

Відповідно до ч.3 ст. 185 ЦПК України якщо позивачне усунувнедоліки заявиу строк,встановлений судом,заява вважаєтьсянеподаною іповертається заявнику.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 185, 258, 260-261 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Першотравенської міської ради Дніпропетровській області та Комунальне некомерційне підприємство «Першотравенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, вважати неподаною та повернути її заявнику.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних ПоложеньЦПК України апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, тобто до Дніпровського апеляційного суду через Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя О. М. Курочкіна

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112221756
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —186/831/23

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні