Ухвала
від 17.07.2023 по справі 211/1869/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/5649/23 Справа № 211/1869/22 Суддя у 1-й інстанції - Попов В. В. Суддя у 2-й інстанції - Корчиста О. І.

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

17 липня 2023 року м.Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі:

судді-доповідача Корчистої О.І.,

суддів: Агєєва О.В., Кішкіної І.В.,

розглянувши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 04 квітня 2023 року у цивільній справі № 211/1869/22 за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, Управління патрульної поліції в Миколаївській області Департаменту патрульної поліції, Полк патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, на дії та рішення державного виконавця Довгинцівського відділу ДВС у м. Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,

встановив:

Ухвалою Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 04 квітня 2023 рокувідмовлено у відкритті провадження за скаргою ОСОБА_1

ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 11 травня 2023 року з суду першої інстанції витребувано цивільну справу, яка надійшла до Дніпровського апеляційного суду 18 травня 2023 року.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 22 травня 2023 року клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору залишено без задоволення, апеляційну скаргузалишено без руху з наданням скаржникам строку для усунення недоліків у вигляді сплати судового збору в сумі 536,80 гривень.

Копія ухвали Дніпровського апеляційного суду від 22 травня 2023 року отримана заявником 22 травня 2023 року на електронну адресу: ІНФОРМАЦІЯ_1, вказану ним в апеляційній скарзі, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа.

Станом на 10 липня 2023 року вимоги ухвали апеляційного суду від 22 травня 2023 року про залишення апеляційної скарги без руху не виконані.

Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) зауважує, що сторона, яка задіяна в ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням її справи, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки, оскільки одним із критеріїв «розумності строку» є саме поведінка заявника. Так, суд покладає на заявника лише обов`язок демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, які безпосередньо його стосуються, утримуватися від виконання заходів, що затягують провадження у справі, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для пришвидшення процедури слухання (рішення ЄСПЛ «Чірікоста і Віола проти Італії»).

Крім того у рішенні від 26 квітня 2007 року у справі «Пономарьов проти України» Європейський суд з прав людини вказав, що сторони мають вживати заходів, щоб дізнаватись про стан відомого їм судового провадження.

Відповідно до ч. 1 та 3 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень» судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Реєстру, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень містяться тексти усіх судових рішень у справі № 211/1869/22 у тому числі ухвала Дніпровського апеляційного суду від 22 травня 2023 року про залишення апеляційної скарги без руху.

Вказане свідчить, що скаржник мав можливість слідкувати за ходом розгляду своєї справи, дізнаватись про його результати та усунути недоліки своєї апеляційної скарги.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 185 ЦПК України визначено, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Заявникам надавався достатній строк для усунення недоліків поданої апеляційної скарги, однак вони не скористалися процесуальними правами щодо усунення недоліків апеляційної скарги та продовження процесуальних строків.

Оскільки скаржником у встановлений апеляційним судом строк недоліки апеляційної скарги не усунені, апеляційна скарга вважається неподаною і підлягає поверненню апелянту.

При цьому, повернення апеляційної скарги не є порушенням права на справедливий судовий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду, оскільки не перешкоджає особі повторно звернутися із апеляційною скаргою до апеляційного суду, у тому порядку, який встановлений законом, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись ст. 357 ЦПК України, апеляційний суд,

ухвалив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 04 квітня 2023 рокувважати неподаною та повернути заявнику.

Роз`яснити скаржнику, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню із апеляційною скаргою, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її підписання.

Судді:

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112223081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання

Судовий реєстр по справі —211/1869/22

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Постанова від 15.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Постанова від 15.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Хейло Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні