Ухвала
від 18.07.2023 по справі 323/2887/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

№ 323/2887/21

пр. №2/336/1327/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Галущенко Ю.А., за участю секретаря судового засідання Олексієнко С.О., прокурора Запорізької обласної прокуратури Боріна А.Б., представника Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області Спесивцевої О.С., розглянувши у підготовчому засіданні матеріали цивільної справи за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури Максименко Н.В. в інтересах Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження та державного акту на право власності на земельну ділянку недійсними, зобов`язання повернути земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

в провадженні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя перебуває цивільна справа за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури Максименко Н.В. в інтересах Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження та державного акту на право власності на земельну ділянку недійсними, зобов`язання повернути земельну ділянку.

17.07.2023 заступник керівника Запорізької обласної прокуратури Максименко Н.В. подала до суду клопотання про процесуальне правонаступництво (в порядку ст. 55 ЦПК України), в якому просить здійснити процесуальне правонаступництво відповідача у справі № 323/2887/21 Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області, мотивуючи тим, що Додатком 1 до Розпорядження КМУ від 16.12.2020 № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» Оріхівську районну державну адміністрацію Запорізької області було реорганізовано шляхом приєднання до райдержадміністрації, розташованої в адміністративному центрі новоутвореного району, зокрема до Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, в зв`язку з чим публічно-владні повноваження Оріхівської райдержадміністрації Запорізької області перейшли до Пологівської райдержадміністрації.

Прокурор в підготовчому засіданні підтримав клопотання про заміну відповідача у справі, шляхом залучення до участі у справі правонаступника Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області у цих правовідносинах Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області.

Представник Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області Спесивцева О.С. в підготовчому засіданні підтримала клопотання прокурора про заміну відповідача.

Інші учасники справи в підготовче засідання не прибули.

Дослідивши зміст поданого клопотання, вислухавши думку учасників справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни відповідача у справі.

Статтею 48 ЦПК України визначено, що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Статтями 46, 47 ЦПК України передбачено, що вони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Згідно зі ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також у інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Встановлено, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» постановлено здійснити реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-ІХ « Про утворення та ліквідацію районів», шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з Додатком 1.

Додатком 1 цього Розпорядження визначено, що Оріхівська районна державна адміністрація реорганізується шляхом приєднання до районної державної адміністрації, розташованої в адміністративному центрі новоутвореного району, зокрема до Пологівської районної державної адміністрації.

Відповідно до пункту 7 Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1321, перехід повноважень, прав та обов`язків (публічно-владне правонаступництво) райдержадміністрацій, що припиняються, до райдержадміністрацій новоутворених районів здійснюється, зокрема, у разі існування райдержадміністрації в адміністративному центрі новоутвореного району та приєднання до неї райдержадміністрацій, що припиняються, ліквідованих районів - з моменту утворення комісії з реорганізації райдержадміністрації, що припиняється.

Комісію з реорганізації Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області утворено розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації від 11.01.2021 № 19.

Таким чином, зі вказаного моменту публічно-владні повноваження Оріхівської райдержадміністрації Запорізької області перейшли до Пологівської райдержадміністрації Запорізької області.

Відповідно до ч.1 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне клопотання прокурора задовольнити та здійснити процесуальне правонаступництво Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області, шляхом заміни відповідача.

У зв`язку з цим для забезпечення можливості представнику відповідача Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області реалізувати свої процесуальні права під час розгляду даної справи суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 51, 55, ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

клопотання заступника керівника Запорізької обласної прокуратури Максименко Н.В. про процесуальне правонаступництво у справі № 323/2887/21 задовольнити.

Замінити відповідача у справі Оріхівську районну державну адміністрацію Запорізької області (код ЄДРПОУ 02126343) на його правонаступника Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області (код ЄДРПОУ 02126354, юридична адреса: Запорізька область, Пологівський район, м. Пологи, вул. Єдності, буд. 32; місце тимчасового перебування: 69035, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, буд. 57а) у цивільній справі № 323/2887/21 за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури Максименко Н.В. в інтересах Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження та державного акту на право власності на земельну ділянку недійсними, зобов`язання повернути земельну ділянку.

Направити відповідачу копію позову з копіями доданих до нього документів та запропонувати подати у строк, який не може перевищувати п`ятнадцяти днів з дня отримання відповідачем ухвали, відзив та посилання на докази, якими він обґрунтовується.

Відкласти підготовче засідання по справі на 12 год. 00 хв. 28 серпня 2023 року у приміщенні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чарівна, 117-а.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.А.Галущенко

Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112244741
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —323/2887/21

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні