Ухвала
від 17.07.2023 по справі 289/500/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/500/23

Номер провадження 2/289/259/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.07.2023 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: під головуванням судді Мельника О.В., з секретарем судових засідань Галькевич Ю.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою Товариства зобмеженою відповідальністю"ВердиктКапітал" (місце знаходження / місце проживання: вул. Кудрявий Узвіз, 5-Б, м. Київ, 04053)до ОСОБА_1 (місце знаходження / місце проживання: АДРЕСА_1 ), ТОВ "Еталон - Автобудсервіс" Українська комерційна компанія (місце знаходження / місце проживання: бульвар Лесі Українки, 5, літера «А» / бульвар Дарницький, 8 оф. 14, м. Київ, 04053) про стягнення 3% інфляційних збитків у відповідності до ст. 625 ЦК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Радомишльського районного суду знаходиться цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердикт Капітал"до ОСОБА_1 , ТОВ "Еталон - Автобудсервіс" Українська комерційна компанія про стягнення 3% інфляційних збитків у відповідності до ст. 625 ЦК України.

До суду надійшло клопотання від правонаступника позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Дебт Форс» про заміну сторони у процесі з посиланням на те, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» скористалося своїм правом згідно ст. ст. 512, 514 ЦК України та відступило Товариству з обмеженою відповідальністю «КАМПСІС ФІНАНС» згідно Договору №10-03/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 10.03.2023 року - право грошової вимоги до Боржника за Кредитним договором № 0102/08/01-А, при цьому, Товариство з обмеженою відповідальністю «КАМПСІС ФІНАНС» набуло статусу Кредитора по відношенню до Боржника.

19.05.2023 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «КАМПСІС ФІНАНС» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДЕБТ ФОРС» укладено Договір №19-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 19.05.2023 року, відповідно до якого Товариством з обмеженою відповідальністю «КАМПСІС ФІНАНС» відступило Товариству з обмеженою відповідальністю «ДЕБТ ФОРС», а Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЕБТ ФОРС» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Договором кредиту № 0102/08/01-А, при цьому, Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЕБТ ФОРС» набуло статусу Кредитора по відношенню до Боржника.

В підготовче засідання сторони по справі не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Правонаступник звернувся до суду із заявою про розгляд клопотання за їх відсутності.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Вердикт Капітал"звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ТОВ "Еталон - Автобудсервіс" Українська комерційна компанія про стягнення 3% інфляційних збитків у відповідності до ст. 625 ЦК України.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вердикт Капітал" відступило Товариству з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс», згідно Договору №10-03/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 10.03.2023 року - право грошової вимоги до боржників по справі за Кредитним договором № 0102/08/01-А, яке набуло статусу кредитора по відношенню до боржника.

19.05.2023 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» укладено Договір №19-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги від 19.05.2023 року, відповідно до якого Товариством з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс» відступило Товариству з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Договором кредиту № 0102/08/01-А, яке набуло статусу кредитора по відношенню до боржника.

Пунктом 2.1 зазначених договорів сторони визначили, що до нового кредитора переходить право вимагати (замість первісного кредитора) належного виконання зобов`язань боржників, згідно переданого реєстру боржників.

Відповідно до п.1ст.11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч.1ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно дост.514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до положень ч. 1ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Отже, процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, встановлені по справі обставини, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання ТОВ «Дебт Форс» про заміну сторони у процесі.

На підставі викладеного, керуючисьст. 55 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ТОВ «Дебт Форс» про заміну сторони у процесі - задовольнити.

Замінити первісногопозивача Товариствоз обмеженоювідповідальністю "ВердиктКапітал" (місце знаходження / місце проживання: вул. Кудрявий Узвіз, 5-Б, м. Київ, 04053) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дебт Форс» (місце знаходження / місце проживання: Харківське шосе, будинок 201/203, літера 2А, офіс 602 м. Київ, 02121) у цивільній справі № 289/500/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердикт Капітал"до ОСОБА_1 , ТОВ "Еталон - Автобудсервіс" Українська комерційна компанія про стягнення 3% інфляційних збитків у відповідності до ст. 625 ЦК України.

Відкласти підготовче засідання до 28 вересня 2023 року о 09.00 год. та повідомити учасників процесу про дату та час засідання.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О. В. Мельник

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112245492
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них інших видів кредиту

Судовий реєстр по справі —289/500/23

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Рішення від 28.09.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні