Ухвала
від 17.07.2023 по справі 710/488/23
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/488/23

Номер провадження 2/710/235/23

УХВАЛА

про витребування доказів

17.07.2023 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Побережної Н.П.,

за участю секретаря судового засідання Титаренко Б.М.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднанняспіввласників багатоквартирного будинку "Європейський будинок 79а" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

14.04.2023 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява, в якій позивач просив стягнути із ОСОБА_1 заборгованість по внесках співвласників в загальній сумі 3300 гривень 00 копійок. Стягнути із ОСОБА_2 заборгованість по внесках співвласників в загальній сумі 4180 гривень 00 копійок.

Позов позивач мотивує тим, що відповідач № 1, починаючи з 01 червня 2020 року, не виконував передбачений Статутом ОСББ обов`язок по сплаті внеску на експлуатацію будинку, у зв`язку з чим станом на 01.09.2021 за ним утворилася заборгованість у розмірі: (5 грн. х 44,0 м2 х і місяців) = 3300 (три тисячі триста) гривень. 16.08.2021 за Договором довічного утримання № 1162, посвідченого приватним нотаріусом Звенигородського районного нотаріального округу квартира № 52 в будинку перейшла у власність до ОСОБА_2 . Разом з тим ОСОБА_2 з моменту набуття власності на квартиру АДРЕСА_1 , починаючи з 01.09.2021 ухиляється від виконання, передбаченого статутом ОСББ обов`язку по сплаті внеску на експлуатацію будинку, у зв`язку з чим станом на 01.04.2023 за нею утворилася заборгованість у розмірі: (5 грн. х 44,0 м2 х 19 місяців) = 4180 (чотири тисячі сто вісімдесят) гривень.

У судове засідання позивач не з`явився, надав до суду заяву, в якій просив задовольнити позов та провести справу без його участі та вказав, що позов підтримує.

Відповідач 1 у судове засідання не з`явився.

Відповідач 2у судовезасідання нез`явився,про час,дату тамісце судовогорозгляду бувповідомлений належнимчином,надав судузаяву,в якійпросив розглянутисправу безйого участі,вказав,що єдоглядальницею ОСОБА_1 з 01.02.2021.16.08.2021був підписанийдоговір довічногоутримання,посвідчений нотаріусомБілоусом В.П. ОСОБА_1 помер.В померлого ОСОБА_1 є двасини: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Згідно зі ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість:

1) керує ходом судового процесу;

2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами;

3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій;

4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом;

5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими або електронними доказами; 2)висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч. 1 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 5, 6, 7 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

У зв`язкуз наведенимидля з`ясуваннявсіх обставинсправи вїх сукупностісуд доходитьвисновку пронеобхідність витребуваннязі Шполянськоговідділу Державноїреєстраціїактів цивільногостанууЗвенигородському районіЧеркаської областіЦентрального міжрегіональногоуправління юстиції(м.Київ) (вул.Соборна,16,м.Шпола,Звенигородського району,Черкаської області, 20603) інформацію про наявність чи відсутність актового запису про смерть відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

Витребувати у приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Білоуса Василя Пантелеймоновича, який здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 , належним чином завірену копію договору довічного утримання від 16.08.2021, сторонами якого є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 77, 81, 95, 258, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Витребувати зі Шполянського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) (вул. Соборна, 16, м. Шпола, Звенигородського району, Черкаської області, 20603) інформацію про наявність чи відсутність актового запису про смерть відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати у приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Білоуса Василя Пантелеймоновича, який здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 , належним чином завірену копію договору довічного утримання від 16.08.2021, сторонами якого є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Зобов`язати відповідальних осібШполянського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) та приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Білоуса Василя Пантелеймоновича встрок до 27.07.2023 надати суду зазначений доказ.

Попередити відповідальних осібШполянського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) та приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Білоуса Василя Пантелеймоновича, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Побережна

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112246888
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —710/488/23

Рішення від 03.08.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні