Рішення
від 05.07.2023 по справі 529/1452/22
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 529/1452/22

Провадження № 2/638/2058/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 липня 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді при секретаріТимченка А.М. Кондратюк І.В.

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Автомобільний дім Атлант» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та неустойки, -

ВСТАНОВИВ:

18.01.2023 до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшла вищезазначена позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Автомобільний дім Атлант» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та неустойки.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що 12 квітня 2022 року ТОВ «Автомобільний дім Атлант-М» (надалі - Позивач) були виконані виконані роботи з технічного обслуговування та ремонту автомобіля д.н. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_1 (надалі - Відповідач).Про належне виконання Позивачем своїх зобов`язань свідчить підписаний сторонами Акт виконаних робіт №Н 4453199 від 12.04.2022 року на суму 6 610 грн. 88 коп. та відсутність будь-яких претензій зі сторони Відповідача. Позивач зазначає, що граничний строк оплати Акту виконаних робіт № Н 4453199 від 12.04.2022 на суму 6610 грн. 88 коп. (шість тисяч шістсот десять гривень 88 копійок) -до 18 квітня 2022 року. Однак, Відповідач свій обов`язок щодо оплати наданих Позивачем послуг згідно Акту виконаних робіт №Н 4453199 від 12.04.2022 року на суму 6 610 грн. 88 коп. не виконав, на підтвердження оплати послуг Відповідач надав копію меморіальний ордеру № МB 18653173 від 12 квітня 2022 року, платником якого є інша особа - ОСОБА_2 , код НОМЕР_2 . Даний платіжний документ містить ознаки фальсификації, оскільки в ньому зазначені банківські реквізити (поточний рахунок) іншого отримувача платежу, що спростовує твердження Відповідача про оплату ним Акту виконаних робіт №Н 4453199 від 12.04.2022.

05 жовтня 2022 року була здійснена державна реєстрація змін до установчих документів Позивача, яка пов`язана зі зміною найменування юридичної особи ТОВ «Автомобільний дім Атлант-М» (код ЄДРПОУ 41310873) на ТОВ «Автомобільний дім Атлант» (код ЄДРПОУ 41310873).Зміна найменування юридичної особи не впливає на правоздатність цієї особи, оскільки залишається однією й тією ж особою, з тими же правами та обов`язками, тим же ідентифікаційним кодом незалежно від найменування.

Таким чином позивач зазначає, що сума основного боргу ОСОБА_1 перед ТОВ «Автодім Атлант» складає 6610 грн. 88 коп. (шість тисяч шістсот десять гривень 88 копійок), інфляційне збільшення у розмірі 832,46 коп., та три відсотки річних - 122 грн. 26 коп., на загальну суму 7565,72 грн.

Відповідно до ухвали Дзержинського районного суду м. Харкова від 02.02.2023, розгляд справи здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

В подальшому відповідно до ухвали Дзержинського районного суду м. Харкова від 04 травня 2023 року здійснено перехід від спрощеного провадження без виклику сторін до спрощеного провадження з викликом сторін.

20.06.2023 через канцелярію суду надійшла заява представника позивача про те, що він не заперечує проти ухвалення заочного рішення у справі у разі неявки відповідача.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений вчасно та належним чином, про причини неявки не повідомив. Також відповідач у встановлені ухвалою строки відзив на позов не надав.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступних підстав.

Як передбачає ч.1 ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

У відповідності до ч.1 ст.638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно ч.ч. 1,2 ст. 837 ЦК України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Як встановлено у судовому засіданні, 12 квітня 2022 року ТОВ «Автомобільний дім АТЛАНТ-М» були виконані роботи з технічного обслуговування та ремонту автомобілю д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_1 .

На підтвердження належного виконання позивачем зобов`язань сторонами підписано Акт виконаних робіт за № Н4453199 від 12.04.2022 на суму 6610 88 коп. та відсутність претензій з боку відповідача.

Надання послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобілів регулюються Правилами надання послуг з технічного обслуговування і ремонту автомобільних транспортних засобів, затвердженими Наказом Міністерства інфраструктури України 28.11.2014 №615 (надалі - Правила), відповідно до ч. 3 п.3 яких, послуги з технічного обслуговування і ремонту КТЗ чи його складових частин (систем) надаються замовникові на підставі договору про технічне обслуговування і ремонт КТЗ, що укладається відповідно до вимог цивільного законодавства між замовником і виконавцем (договір, наряд- замовлення, накладна, квитанція тощо).

Пунктом 26 Правил надання послуг з технічного обслуговування, встановлений перелік документів, які засвідчують надання послуги:

акт передання-прийняття ДТЗ (його складових) після надання послуг з технічного обслуговування і ремонту;

наряд-замовлення, підписаний, з одного боку, контролером якості виконавця, що засвідчує повноту виконання, оплату, якість надання послуг і гарантійні зобов`язання (підпис повинен бути завірений печаткою), а з другого боку підписаний замовником;

квитанція про оплату робіт;

рахунок-фактура;

податкова накладна (для юридичних осіб).

Відповідно до Акту виконаних робіт за № Н4453199 від 12.04.2022 на суму 6610 грн. 88 коп., позивачем були надані відповідачу послуги з ремонту автомобіля.

Таким чином, граничний строк оплати Акту виконаних робіт №Н 4453199 від 12.04.2022 на суму 6 610 грн. 88 коп. - до 18 квітня 2022 року.

На підтвердження оплати послуг з ремонту автомобіля Відповідач надав копію меморіального ордеру № MB 18653173 від 12 квітня 2022 року, платником якого - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 . У даному документі зазначені банківські реквізити (поточний рахунок) іншого отримувача платежу, а саме невірно зазначено код отримувача ТОВ «Автодім Антлант -М». Так, зазначено відповідно до меморіального ордеру «код 413110873» замість вірно зазначеного у акті виконаних робіт «податковий код 41310873».

Згідно із ч. 2 ст. 87 Закону України «Про платіжні послуги», яка регулює відповідальність платників під час виконання платіжних операцій, платник несе відповідальність за відповідність інформації, зазначеної ним у платіжній інструкції, суті платіжної операції. У разі виявлення невідповідності інформації платник має відшкодувати надавачу платіжних послуг шкоду, заподіяну внаслідок такої невідповідності інформації.

Відповідно до ст. 88 Закону України «Про платіжні послуги» неналежний отримувач протягом трьох робочих днів з дати надходження повідомлення надавача платіжних послуг платника про виконання помилкової, неналежної або неакцептованої платіжної операції зобов`язаний ініціювати платіжну операцію на еквівалентну суму коштів, зараховану йому внаслідок помилкової, неналежної або неакцептованої платіжної операції, на користь такого надавача платіжних послуг.

Відповідно до ст. 86 Закону України «Про платіжні послуги», надавачі платіжних послуг несуть відповідальність перед користувачами за помилкові платіжні операції, у тому числі за виконання:

1) помилкової платіжної операції на рахунок неналежного отримувача;

2) помилкової платіжної операції з рахунку неналежного платника;

3) платіжної операції з рахунку платника без законних підстав або внаслідок інших помилок надавача платіжних послуг.

Відповідно положень Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої Постановою правління Національного банку України 21.01.2004 № 22, яка була чинною на час отримання відповідачем послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобілю, банк отримувача зобов`язаний зарахувати на рахунки своїх клієнтів кошти, що надійшли за електронними розрахунковими документами протягом операційного дня, у день їх отримання, якщо під час проведення контролю за реквізитами цих документів, що здійснюється відповідно до цієї глави, не виявлено розбіжностей.

Банк отримувача зобов`язаний перевірити відповідність номера рахунку отримувача і його коду, що зазначені в електронному розрахунковому документі, і зараховувати кошти на рахунок отримувача, лише якщо вони збігаються. У разі їх невідповідності банк має право затримати суму переказу на строк до чотирьох робочих днів (у які враховується і день надходження до банку отримувача електронного розрахункового документа) для встановлення належного отримувача цих коштів, яку зараховує на рахунок "Кредитові суми до з`ясування". Банк має забезпечити зберігання електронного розрахункового документа або належним чином оформленої його паперової копії.

Для встановлення належного отримувача банк отримувача зобов`язаний надіслати банку платника запит щодо уточнення номера рахунку та/або коду отримувача. Обмін запитами щодо уточнення цих реквізитів та відповідями здійснюється засобами платіжної системи в захищеному вигляді за допомогою окремих типів електронних документів, формати та правила заповнення яких визначаються цією платіжною системою.

Якщо немає змоги встановити належного отримувача, або не надійшли уточнені дані від банку платника, то банк не пізніше четвертого робочого дня зобов`язаний повернути кошти банку, що обслуговує платника, із зазначенням номера та дати електронного розрахункового документа та причини повернення.

Як вбачається із наданого меморіального ордеру, в ньому невірно зазначено податковий код позивача ТОВ «Автодім Антлант -М»- «код 413110873».

В такому разі, з огляду на наведені положення законодавства, була здійснена помилкова платіжна операція на рахунок неналежного отримувача, внаслідок чого грошові кошти підлягають поверненню на користь надавача платіжних послуг з подальшим перерахуванням платнику.

Згідно із довідкою про заборгованість 22.05.2023 грошові кошти за послуги ТОВ «Атлант -М» з технічного обслуговування та ремонту автомобілю д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_1 , на рахунок позивача не надходили. Наявна заборгованість за актом виконаних робіт Н 4453199 від 12.04.2022 складає 6 610 грн. 88 коп.

На претензію виконати умови договору відповідно до Акту виконаних робіт Н 4453199 від 12.04.2022 року на суму 6 610 грн. 88 коп., яка надіслана на адресу відповідача 01.12.2022 відповідач не відреагував.

Таким чином, Відповідач свій обов`язок щодо оплати наданих Позивачем послуг згідно Акту виконаних робіт №Н 4453199 від 12.04.2022 року на суму 6 610 грн. 88 коп. не виконав.

У відповідності до вимог ст. 526, ст.610, ст.611 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно із ст. 530 ЦК України зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Статтею 549 ЦК України передбачено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Як передбачає ч.1 ст. 550 ЦК України, право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов`язання.

Згідно ч.2 ст. 551, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Оскільки послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобілю д.н.з. НОМЕР_1 виконані , а відповідачем не сплачено вартість робіт, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню неустойки за прострочення виконання грошового зобов`язання: 6611 грн. 00 коп. (сума основного боргу) +832 ,46 грн.(інфляційне збільшення: ) +122,26 грн.(штрафні санкції).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку щодо задоволення позовних вимог позивача про стягнення заборгованості за невиконання заповзань за договором, які підтверджені актом виконаних робіт у розмірі 6610 гривень 88 коп., інфляційне збільшення у сумі 832 грн. 46 коп., три відсотки річних у сумі 122 грн. 26 коп., на загальну суму 7565 (сім тисяч п`ятсот шістдесят п`ять) грн. 72 коп.

На підставі ст. 141 ЦПК України, враховуючи те, що позовні вимоги судом задоволені, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати з судового збору у розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Керуючись ст.4; 10; 12-13; 76-81; 133; 141; 258-259; 263-265 ЦПК України, на підставі ст. 525-526; 549-551; 610; 611; 626; 837 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Автомобільний дім Атлант» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та неустойки- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Автомобільний дім Атлант» (ЄДРПОУ 41310873, місцезнаходження: вул. Дніпровська набережна, б. 16, м. Київ, 02095) заборгованість за договором у розмірі 6610 гривень 88 коп., інфляційне збільшення у сумі 832 грн. 46 коп., три відсотки річних у сумі 122 грн. 26 коп., на загальну суму 7565 (сім тисяч п`ятсот шістдесят п`ять) грн. 72 коп.

Стягнути зі ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Автомобільний дім Атлант» (ЄДРПОУ 41310873, місцезнаходження: вул. Дніпровська набережна, б. 16, м. Київ, 02095) судовий збір у розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом 20-ти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30-ти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Автомобільний дім Атлант» (ЄДРПОУ 41310873, місцезнаходження: вул. Дніпровська набережна, б. 16, м. Київ, 02095), ПАТ «ОТП БАНК» МФО 300528, р/р № НОМЕР_4 ;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 .

Повний текст складено 14.07.2023.

Суддя А.М.Тимченко

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112251152
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості та неустойки

Судовий реєстр по справі —529/1452/22

Рішення від 05.07.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Рішення від 05.07.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні