Ухвала
від 18.07.2023 по справі 200/3480/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

18 липня 2023 року Справа №200/3480/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Духневич О.С., перевіривши матеріали позовної заяви Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (адреса: 49001, Дніпропетровська область, м. Дніпро, пл. Троїцька, 5 а; код ЄДРПОУ 13492430) до товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорська енергетична компанія» (адреса: 84313, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Маяковського, буд. 3; код ЄДРПОУ 40461045) про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю,-

ВСТАНОВИВ:

13 липня 2023 року через систему «Електронний суд» до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, в якій позивач просить суд:

- стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорська енергетична компанія» на користь Державного бюджету України адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році, у розмірі 42 845,35 грн. та пеню у розмірі 2262,48 грн. на р/р UA098999980313121230000005630 Донецьке ГУК/Краматорська МТГ/50070000; ЄДРПОУ ГУ ДКСУ 37967785; МФО 899998; код платежу 50070000. ЄДРПОУ відділення Фонду (стягувача) 13492430.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.07.2023 року, зазначена вище справа була розподілена та передана судді Духневичу О.С.

Згідно частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161,172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Розглянувши зміст позовної заяви та доданих до неї матеріалів, суддя встановив наявність підстав для залишення позову без руху, оскільки позов поданий із порушенням вимог встановлених статтями 160-161 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 161 КАС до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Згідно з частини 2 статті 161 КАС суб`єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

У разі подання до суду документів в електронній формі суб`єкт владних повноважень зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Частиною 7 статті 44 КАС передбачає, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 8 ст. 44 КАС процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

При цьому згідно з приписами частини 9 статті 44 КАС у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Позивач - суб`єкт владних повноважень звернувся до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а тому в силу положень ч. 9 ст. 44 та ч. 2 ст. 161 КАС зобов`язаний був додати до позовної заяви доказ надіслання товариству з обмеженою відповідальністю «Краматорська енергетична компанія» рекомендованим листом з повідомленням про вручення копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Однак цей обов`язок позивач не виконав, доказ надсилання відповідачу листом з описом вкладення копії позовної заяви та доданих до неї документів до позовної заяви не додав.

До позовної заяви також не додана квитанція про направлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів в електронний кабінет відповідача як користувача ЄСІТС «Електронний суд».

Суд не приймає в якості доказу направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів наданий позивачем електронний документ під назвою «докази направлення позову відповідачу.pdf», який у вкладенні містить скріншот з поштової скриньки Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю ІНФОРМАЦІЯ_1, оскільки:

- такий доказ не відповідає вимогам ч. 2 ст. 161 КАС;

- до позовної заяви не додано будь-яких доказів належності електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_1 товариству з обмеженою відповідальністю «Краматорська енергетична компанія» (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, заяви (повідомлення, звітність) відповідача, в якій вказана ця електронна адреса як засіб зв`язку з нею, тощо).

Також суд зазначає, що в позовній заяві у позивача та відповідача вказана однакова адреса електронної пошти - ІНФОРМАЦІЯ_1, тому, позивачу слід визначитись з адресою електронної пошти відповідача та надати відповідні докази.

Відповідно до пункту 2 частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в позовній заяві зазначаються, зокрема повне найменування (для юридичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

За загальним правилом місцезнаходження юридичних осіб в позовній заяві зазначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (частини 2 статті 26 Кодексу); в подальшому воно відображається в резолютивній частині судового рішення (пункт 4 частини 5 статті 246 Кодексу) та у виданому на його виконання виконавчому листі.

В порушення наведених вимог Кодексу в позовній заяві не зазначено повне та правильне місцезнаходження позивача - юридичної особи, яке б відповідало даним Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (вказано, що він знаходиться за адресою: 49001, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, площа Троїцька, 5а (яка може бути зазначена додатково як тимчасова, фактична, адреса для листування, тощо з відповідною відміткою про це), тоді як правильне та повне його місцезнаходження згідно із реєстром: 87528, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Серова, 1а; код ЄДРПОУ 13492430).

Згідно із приписами ч. 4 ст. 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Аналогічні положення містяться в ч. 2 ст. 79 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

В порушення наведених вимог Кодексу позивач не додав до позовної заяви докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

В порушення наведених вимог Кодексу позивач не додав до позовної заяви докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, на які містяться посилання в позові, а саме:

- звіт відповідача про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік (на який міститься посилання в розрахунку суми адміністративно-господарських санкцій за нестворені робочі місця для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році, що доданий до позову, з якого взяті вихідні дані для сформування позивачем цього розрахунку);

- інформацію з Пенсійного фонду України про створення ТОВ «Краматорська енергетична компанія» кількості робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік, що свідчить про те, що середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу відповідача становила 8 осіб;

- докази надіслання позивачем відповідачу розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв`язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік, обчислених відповідно до статті 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

- докази отримання зазначеного розрахунку відповідачем.

Згідно з ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

Відповідно до частини 2 статті 169 КАС України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Вищенаведені обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам встановленим КАС України, а тому вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 133, 160, 161, 169, 171, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорська енергетична компанія» про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю - залишити без руху.

Позивачу надати строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 (десяти) днів, з моменту отримання копії даної ухвали, шляхом надання до суду:

- уточненої позовної заяви разом з доказами надсилання її копії відповідачу, оформленого з дотриманням вимог п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС (зазначенням належних відомостей щодо юридичної адреси позивача);

- звіт відповідача про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік (на який міститься посилання в розрахунку суми адміністративно-господарських санкцій за нестворені робочі місця для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році, що доданий до позову, з якого взяті вихідні дані для сформування позивачем цього розрахунку);

- інформацію з Пенсійного фонду України про створення ТОВ «Краматорська енергетична компанія» кількості робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік, що свідчить про те, що середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу відповідача становила 8 осіб;

- докази надіслання позивачем відповідачу розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв`язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік, обчислених відповідно до статті 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

- докази отримання зазначеного розрахунку відповідачем.

Роз`яснити позивачеві, що якщо недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, не будуть усунуті у встановлений судом строк, позовна заява буде повернута відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію ухвали про залишення позовної заяви з руху невідкладно надіслати особі, що звернулась із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Духневич

Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112261225
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —200/3480/23

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні