Рішення
від 17.07.2023 по справі 904/1398/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.07.2023 Справа № 904/1398/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складісудді: Кеся Н.Б.

за заявою Приватного підприємства "СТАЛЬСТРОЙІНВЕСТ", м.Дніпро

про ухвалення додаткового рішення

за позовом Приватного підприємства "СТАЛЬСТРОЙІНВЕСТ", м.Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕРС-ГРУП", м.Дніпро

про стягнення 60679,55 грн

Представники сторін в судове засідання не викликались

СУД ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "СТАЛЬСТРОЙІНВЕСТ" (далі-Позивач) 17.03.2023 року звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕРС-ГРУП" (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь суму: інфляційні втрати - 54169,64 грн, 3% річних - 6509,91 грн, загалом - 60679,55 грн, судовий збір у сумі 2684,00 грн та витрати на професійну правничу допомогу у сумі 20000,00 грн.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх грошових зобов`язань за Договором будівельного субпідряду №31/07/19 від 31.07.2019 року.

23.05.2023 року господарський суд Дніпропетровської області прийняв рішення, яким стягнув з Товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕРС-ГРУП" (49083, м.Дніпро, вул.Собінова, буд. 1, код ЄДРПОУ 37374089) на користь Приватного підприємства "СТАЛЬСТРОЙІНВЕСТ" (49047, м.Дніпро, вул.Ударників, 40-Б, код ЄДРПОУ 31685174) 6509,91 грн 3% річних, 52277,86 грн інфляційних втрат та 2600,32 грн судового збору.

На виконання рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 23.05.2023, яке набрало законної сили 13.06.2023, 16.06.2023 видано наказ про примусове виконання.

19.06.2023 року канцелярія суду зареєструвала заяву про ухвалення додаткового рішення (арк.с. 49), в якій Заявник просить суд поновити Приватному підприємству "Стальстройінвест" строк для подання доказів на підтвердження розміру витрат на професійну правову допомогу. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Аверс-Груп» судові витрати по справі понесені Позивачем, а саме: витрати на професійну правничу допомогу у сумі 20000 грн.

В обґрунтування заяви про поновлення строк для подання доказів на підтвердження розміру витрат на професійну правову допомогу Заявник посилається на те, що Позивачем до винесення рішення суду по справі надано проміжний акт виконаних робіт від 17 березня 2023 року, в якому зазначено, що після набрання законної сили рішення суду, сторонами буде оформлено основний акт. Так, 15 червня 2023 року між Позивачем та Адвокатом підписано основний акт приймання-передачі наданих послуг (виконаних робіт). Позивач не мав можливості в передбачений Законом п`ятиденний строк надати суду докази понесених судових витрат, через залежність гонорару успіху від набрання законної сили рішенням суду (п. 4.4 Договору № 13/03-2023 про надання правової допомоги від 13 березня 2023 року)

Згідно зі ст.244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Матеріалами справи доводиться отримання Позивачем рішення суду 19.06.2023 року. Отже суд вважає поважною причину пропуску строку для подання заяви про ухвалення додаткового рішення.

Так, розглянувши заяву про ухвалення додаткового рішення щодо витрат на професійну правничу допомогу, суд зазначає таке.

Статтею 123 ГПК України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з вимогами п.п. 1-2 ст. 126 ГПК України розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Крім того, ч.ч. 4-5 зазначеної статті передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ч.8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Статтею 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Як свідчать матеріали справи, 13.03.2023 року між Приватним підприємством "СТАЛЬСТРОЙІНВЕСТ" (далі-Клієнт) та Адвокатським бюро "Донець С.О." (далі- Адвокатське бюро) підписано Договір №13/03-2023 про надання правової допомоги (далі-Договір №13/03-2023) (арк.с. 4-6).

Відповідно до умов Договору №13/03-2023:

1.1. КЛІЄНТ доручає, а АДВОКАТСЬКЕ БЮРО приймає на себе зобов`язання надавати юридичну допомогу в обсязі та на умовах, передбачених даним Договором.

2.1. АДВОКАТСЬКЕ БЮРО, на підставі звернення Клієнта, приймає на себе зобов`язання з надання наступної юридичної допомоги:

2.1.1. Представляє у встановленому порядку інтереси КЛІЄНТА в господарських судах всіх інстанцій з приводу взаємовідносин з ТОВ Аверс-Груп в рамках договору будівельної о субпідряду № 31/07/19 від 31 липня 2019 року, в частині стягнення на користь IIIІ Стальстройінвест 3% річних та інфляційних втрат.

2.2. Виконуючи умови даного Договору. АДВОКАТСЬКЕ БЮРО, його партнери, адвоката та співробітники зобов`язуються, керуючись ст. 22 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність, суворо зберігати адвокатську таємницю, предметом якої є питання. пов`язані з наданням юридичної допомоги, згідно умов цього Договору, а також документація (договори, бухгалтерська і податкова звітність, інші документи). Зазначена документація передається АДВОКАТСЬКОМУ БЮРО за актом здачі- приймання, який підписується сторонами договору.

2.3. Партнерам, адвокатам та співробітникам АДВОКАТСЬКОГО БЮРО забороняється розголошувати дані та передавати документацію, що є адвокатською таємницею, третім особам, а також використовувати їх в своїх інтересах.

2.4. При наданні вказаної в п. 2.1. Договору юридичної допомоги, АДВОКАТСЬКЕ БЮРО керується Законом України Про адвокатуру та адвокатську діяльність, чинним законодавством та умовами цього Договору.

2.5. АДВОКАТСЬКЕ БЮРО при виконанні доручень КЛІЄНТА та умов Договору зобовязане реалізовувати права та обов`язки за Договором, керуючись виключно інтересами КЛІЄНТА та діяти з таким розрахунком, щоб максимально знизити можливість заподіяння матеріальної чи нематеріальної шкоди та будь-яких інших збитків КЛІЄНТУ та вірогідність притягнення КЛІЄНТА, працівників та посадових осіб КЛІЄНТА у майбутньому до будь- яких видів відповідальності.

2.6. Для надання юридичної допомоги КЛІЄНТУ, АДВОКАТСЬКЕ БЮРО призначає: АДВОКАТА Донця Сергія Олександровича, який має право на заняття адвокатською діяльністю на підставі свідоцтва про право заняття адвокатською діяльністю № 1177 видане згідно рішення Дніпропетровської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури від 07 жовтня 2003 року.

3.1. КЛІЄНТ приймає на себе наступні зобов`язання:

3.1.1 Вчасно забезпечувати АДВОКАТСЬКЕ БЮРО всім необхідним для виконання його доручень, передбачених цим Договором, в тому числі документами в необхідній кількості екземплярів.

3.1.2. Оплачувати витрати, необхідні для виконання його доручень.

3.1.3. Оплачувати юридичну допомогу у відповідності до умов розділу 4 Договору.

4.1. Юридичну допомогу, що надається АДВОКАТСЬКИМ БЮРО, КЛІЄНТ оплачує в гривнах, шляхом переказу коштів на поточний рахунок АДВОКАТСЬКОГО БЮРО.

4.4. У разі досягнення АДВОКАТСЬКИМ БЮРО позитивного результату по справі, як то: добровільного погашення Відповідачем (Боржником) своїх зобов`язань по договору в рамках відкритого судового провадження; примусового (добровільного) виконання рішення суду ухваленого на користь КЛІЄНТА в рамках позову про стягнення заборгованості за договором, КЛІЄНТ зобов`язується сплатити АДВОКАТСЬКОМУ БЮРО гонорар успіху у твердій грошовій сумі 20000 (двадцять тисяч ) гривень.

7.1. Даний договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до набрання законної сили рішення суду по справі за позовом Клієнта згідно предмету договору, яким закінчується судове провадження. В частині грошових зобов`язань - до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за умовами договору.

Так, на підтвердження факту та обсягів наданих послуг, адвокат подав Акт приймання-передачі наданих послуг (виконання робіт), який підписаний зі сторони Адвокатського бюро та Клієнта (арк.с. 50) та в якому зазначено про таке:

АДВОКАТСЬКЕ БЮРО відповідно до умов договору №13/03-2023 про надання правової допомоги від 13 березня 2023 року надало КЛІЄНТУ, станом на 15.06.2023 року, юридичні послуги, зокрема:

аналіз фактичних обставин справи, формування доказів, вивчення письмових документів по взаємовідносинам між сторонами;

надання усних/письмових юридичних консультацій, аналіз судової практики;

складання, оформлення і надсилання позовної заяви.

Станом на день підписання Акту АДВОКАТСЬКЕ БЮРО закінчило виконання своїх зобов`язань передбачених п.2.1, п.п.4.2 - 4.4 договору №13/03-2023 про надання правової допомоги від 13 березня 2023 року. Сума гонорару, яка підлягає сплаті АДВОКАТСЬКОМУ БЮРО становить 20000 (двадцять тисяч) гривень.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що витрати Позивача на адвоката підтверджені документально, пов`язані із веденням цієї справи, а їх неспівмірність не спростована Відповідачем, проте, враховуючи часткове задоволення позову, суд вбачає підстави для покладення цих витрат на Відповідача у розмірі 19376,49 грн.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 241, 244, 326 ГПК України, господарський суд -

ДОДАТКОВО ВИРІШИВ:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕРС-ГРУП" (49083, м.Дніпро, вул.Собінова, буд. 1, код ЄДРПОУ 37374089) на користь Приватного підприємства "СТАЛЬСТРОЙІНВЕСТ" (49047, м.Дніпро, вул.Ударників, 40-Б, код ЄДРПОУ 31685174) 19376,49 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення додаткового судового рішення.

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112269723
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 60679,55 грн

Судовий реєстр по справі —904/1398/23

Судовий наказ від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Судовий наказ від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні