Ухвала
від 17.07.2023 по справі 911/2050/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"17" липня 2023 р. м. Київ Справа № 911/2050/23

м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 16/108

Господарський суд Київської області

без виклику (повідомлення) сторін

Господарський суд Київської області, одноособово, у складі судді Саванчук С.О., розглянув матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Терно-граф"

46007, місто Тернопіль, вулиця Текстильна, будинок 18, код ЄДРПОУ 24635074

до Приватного акціонерного товариства "Центренерго"

08711, Київська область, Обухівський район, селище міського типу Козин, вулиця Рудиківська, будинок 49, код ЄДРПОУ 22927045

в особі Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго"

про стягнення заборгованості

встановив:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява (вх. №1769/23 від 06.07.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю "Терно-граф" до Приватного акціонерного товариства "Центренерго" в особі Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго" про стягнення заборгованості.

Судом перевірено позовну заяву і додані до неї документи на відповідність вимогам статей 162, 164, 172, частині 5 статті 174, статті 175 Господарського процесуального кодексу України та встановлена їх невідповідність вимогам пунктам 2, 5, 10 частини 3 статті 162 та частині 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити, зокрема, місцезнаходження (для юридичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

У позовній заяві (вх. №1769/23 від 06.07.2023) відповідача визначено як: Приватне акціонерне товариство "Центренерго" в особі Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго", натомість, вищевказані відомості відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України зазначені лише щодо Приватного акціонерного товариства "Центренерго".

Суд, користуючись Єдиним державним реєстром підприємств і організацій України, встановив, що адресою Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго" є: 08720, Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Промислова, будинок 1, код ЄДРПОУ 00131334.

Проте, вказані відомості мають бути зазначені позивачем, крім того, мають бути зазначені відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго" або письмові пояснення про те, що позивачу невідомі такі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з пунктом 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до частин 1, 2, 4, абзацу 2 частини 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору; письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього; копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством; учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відтак, за вищевказаними вимогами статті 91 Господарського процесуального кодексу України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії, які видаються органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та їх об`єднаннями усіх форм власності, повинні бути засвідчені з додержанням вимог пункту 5.26 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, а у разі, якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог.

Відповідно до пункту 5.26 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

За результатами дослідження копій письмових доказів, що додані до позовної заяви (вх. №1769/23 від 06.07.2023), судом встановлено, що долучені до матеріалів позовної заяви копії письмових доказів не містять дати засвідчення копії.

Згідно з пунктом 10 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

За результатами дослідження позовної заяви (вх. №1769/23 від 06.07.2023) судом встановлено, що позовна заява не містить підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

До позову не додано доказів направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками, про що Канцелярією Господарського суду Київської області складено акт №07-13/144/2023 від 06.07.2023.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладених вище вимог законодавства, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху за такими недоліками позовної заяви: не вказана адреса повна місцезнаходження відповідача: Трипільської тепловової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго", її поштового індексу; ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти або не надані письмові пояснення про те, що вони позивачу не відомі, відсутні докази направлення позовної заяви з додатками як Приватному акціонерному товариству "Центренерго", так і Трипільській тепловій електричній станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго", відсутнє підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, не повністю засвідчені копії письмових доказів, що є додатками до позову.

Способами усунення вказаних недоліків визначається: надання суду письмових пояснень із зазначенням таких відомостей щодо Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго": адреса місцезнаходження, поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти (або письмові пояснення про те, що вони позивачу невідомі); надання суду правильним чином засвідчених копій усіх письмових доказів, що долучені до позовної заяви: із відміткою про засвідчення копії документа, що складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії; надання доказів направлення копій позовної заяви з додатками відповідачу та філії листом з описом вкладення; надання суду пояснень про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; надіслання копії цих письмових пояснень відповідачу та філії листом з описом вкладення та надання суду доказів такого надіслання.

Одночасно, суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що відповідно до частини 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, проте, згідно з частиною 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовну заяву (вх. №1769/23 від 06.07.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю "Терно-граф" до Приватного акціонерного товариства "Центренерго" в особі Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго" про стягнення заборгованості залишити без руху.

2. Зобов`язати позивача усунути недоліки позовної заяви шляхом надання суду письмових пояснень із зазначенням таких відомостей щодо Трипільської теплової електричної станції Приватного акціонерного товариства "Центренерго": адреса місцезнаходження, поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти (або письмові пояснення про те, що вони позивачу не відомі); надання суду правильним чином засвідчених копій усіх письмових доказів, що долучені до позовної заяви: із відміткою про засвідчення копії документа, що складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії; надання доказів направлення копій позовної заяви з додатками відповідачу та філії листом з описом вкладення; надання суду пояснень про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; надіслання копії цих письмових пояснень відповідачу та філії листом з описом вкладення та надання суду доказів такого надіслання.

3. Встановити позивачу строк усунення недоліків - 10 днів з дня вручення даної ухвали.

4. Роз`яснити учасникам справи, що копії їх заяв по суті справи та доданих до них документів повинні бути надіслані іншим учасникам справи, одночасно з надісланням до суду, відтак, до їх заяв, що надані суду, мають бути додані документи, що підтверджують вказане надіслання іншим учасникам справи, за відсутності яких, відповідні заяви та докази не будуть враховані судом.

Додаток до ухвали на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Терно-граф" (46007, місто Тернопіль, вулиця Текстильна, будинок 18, код ЄДРПОУ 24635074): оригінал акту Канцелярії Господарського суду Київської області №07-13/144/2023 від 06.07.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 17.07.2022 та не може бути оскаржена окремо від судового рішення, яким закінчиться провадження у даній справі.

Суддя С.О. Саванчук

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112270580
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —911/2050/23

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні