Ухвала
від 17.07.2023 по справі 914/2142/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

17.07.2023 Справа №914/2142/23

Господарський суд Львівської області у складі судді Запотічняк О.Д.

розглянув заяву: Товариства з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра», м. Долина, Івано-Франківська обл.,

до особи, яка може отримати статус учасника справи: Приватного акціонерного товариства «Борислав Спецодяг», м. Борислав, Львівська обл.

про: забезпечення доказів до подачі позовної заяви

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра» звернулось до Господарського суду Львівської області з із заявою про вжиття заходів забезпечення доказів до подачі позову (вх. № 2308) шляхом витребування у ПАТ «БОРИСЛАВ-СПЕЦОДЯГ» визначених у заяві документів.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра» про забезпечення доказів подану до подання позовної заяви суд дійшов такого висновку.

У відповідності до вимог статті 110 ГПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Зі змісту наведених норм слідує, що суд забезпечує докази за наявності підстав припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 111 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у заяві про забезпечення доказів зазначаються: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) іншої сторони (сторін), якщо вона відома заявнику, а також якщо відомо відомості, що її ідентифікують: її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти.

При дослідженні заяви судом встановлено, що зазначене місцезнаходження Приватного акціонерного товариства «Борислав Спецодяг» не відповідає даним Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відтак, заявнику слід звернути увагу на зазначену юридичну адресу Відповідача, оскільки як вбачається із адреси зазначеної в заяві справа не підсудна Господарському суду Львівської області.

Крім того, ч. 3 ст. 111 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що за подання заяви про забезпечення доказів сплачується судовий збір у розмірі, встановленому законом. Документ, що підтверджує сплату судового збору, додається до заяви.

Згідно з частиною другою статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду заяви про вжиття запобіжних заходів (з набранням чинності 15.12.2017 нової редакції ГПК України - забезпечення доказів) сплачується судовий збір у розмірі 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, за подання даної заяви Товариством з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра» має бути сплачено судовий збір у сумі 1342,00 грн.

Проте, заявник не долучив до заяви доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку і розмірі.

За змістом частини 2 статті 111 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення доказів підписується заявником або його представником; до заяви, яка подана представником заявника, має бути додано документ, що підтверджує його повноваження, а за частиною 4 цієї ж статті суд, встановивши, що заяву подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику.

У якості підстави для представництва заявника адвокатом Жарським Т.В. подані ордер АТ № 1045760 від 06.07.2023 та Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Надання правової допомоги адвокатом допускається лише на підставі договору, а ордер є лише різновидом документу, який підтверджує наявність договірних відносин стосовно адвокатського представництва на підставі відповідного укладеного договору.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги; документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги (частина 1). Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському провадженні підтверджуються в порядку, встановленому законом (частина 3).

Відповідно до статті 27 того ж Закону договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі (частина 1). Договір про надання правової допомоги може вчинятися усно у випадках: 1) надання усних і письмових консультацій, роз`яснень із правових питань з подальшим записом про це в журналі та врученням клієнту документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди); 2) якщо клієнт невідкладно потребує надання правової допомоги, а укладення письмового договору за конкретних обставин є неможливим - з подальшим укладенням договору в письмовій формі протягом трьох днів, а якщо для цього існують об`єктивні перешкоди - у найближчий можливий строк (частина 2).

Схожа за змістом правова позиція щодо застосування вказаних правових норм викладена у пунктах 75, 76 постанови Великої Палати Верховного Суду від 06.11.2019 у справі № 817/66/16. Зокрема, відповідно до пункту 75 Суд дійшов висновку, що: «Системний аналіз положень статей 26 та 27 Закону № 5076-VI дозволяє дійти висновку, що надання правової допомоги адвокатом без укладення договору в письмовій формі, зокрема лише на підставі довіреності, не допускається, окрім випадків, передбачених частиною другою статті 27 цього Закону».

Таким чином, до заяви забезпечення доказів не додано належний документ, який підтверджував би повноваження представника на її підписання та відповідне представництво інтересів ТОВ ««Швейна фабрика «Довіра» у суді, а саме копію договору на представництво адвокатом.

Відповідно до частини четвертої статті 111 ГПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра» подано заяву про забезпечення доказів без додержання вимог статті 111 ГПК України, то суд вважає за необхідне повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра» дану заяву.

Керуючись статтями 110, 111, 234 та 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Швейна фабрика «Довіра» заяву про забезпечення доказів до подання позовної заяви.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку і строк, встановлені ст. ст. 255- 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Запотічняк О.Д.

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112270736
СудочинствоГосподарське
Суть: забезпечення доказів до подачі позовної заяви

Судовий реєстр по справі —914/2142/23

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні