Ухвала
від 17.07.2023 по справі 215/3020/23
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/3020/23

2-о/215/99/23

УХВАЛА

17 липня 2023 року Тернівський районний суд міста Кривого РогуДніпропетровської області

у складі: головуючого, судді -Квятковського Я.А.

за участю: секретаря -Манько В.В.

представника заявника - Джемерчук О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кривому Розі за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Комунальний заклад освіти «Криворізький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою» Дніпропетровської обласної ради», військова частина НОМЕР_1 , -

ВСТАНОВИВ :

24.05.2023р. ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: факту початку перебування ОСОБА_1 на військовій службі з 01.09.1991р. з часу початку навчання у Криворізькій республіканській школі-інтернат з поглибленим вивченням російської мови та літератури і посиленою військово-фізичною підготовкою, назва якого на даний час змінилась на Комунальний заклад освіти «Криворізький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою» Дніпропетровської обласної ради». В обґрунтування зазначає, що не врахування періоду його навчання, порушує його право як військовослужбовця на надбавку за вислугу років.

Ухвалою Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 30.05.2023 заяву прийнято до розгляду в порядку окремого позовного провадження та призначено розгляд справи по суті на 17.07.2023.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник заявника просив задовольнити заяву ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи - Комунальний заклад освіти «Криворізький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою» Дніпропетровської обласної ради», в судове засідання не з`явився про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник заінтересованої особи - військова частини НОМЕР_1 в судове засідання не з`явився подав клопотання про розгляд справи у його відсутність.

Суд, дослідивши матеріали заяви, дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1ст. 293 ЦПК України, окреме провадження -це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Абзацами 1, 7 пункту 2постанови ПленумуВерховного СухуУкраїни «Просудову практикув справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення»№5від 31.03.1995 визначено, що при вирішенні питання про підвідомчість справи суди мають право враховувати норми законодавчих актів, якими передбачено не судовий порядок встановлення певних фактів або визначено факти, які в даних правовідносинах можуть підтверджуватися рішенням суду.

Не можуть розглядатися судами заяви про встановлення фактів належності до осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи до ветеранів чи інвалідів війни, проходження військової служби, перебування на фронті, у партизанських загонах, одержання поранень і контузій при виконанні обов`язків військової служби, про встановлення причин і ступеня втрати працездатності, групи інвалідності та часу її настання, про закінчення учбового закладу і одержання відповідної освіти, одержання урядових нагород. Відмова відповідного органу в установленні такого факту може бути оскаржена заінтересованою особою до суду в порядку, визначеному законом.

Згідно зі стандартами Європейського суду з прав людини, під доступом до правосуддя розуміється здатність особи безперешкодно отримати судовий захист як доступ до незалежного і безстороннього вирішення спорів за встановленою процедурою на засадах верховенства права.

Судовий захист є основною формою захисту прав, інтересів та свобод фізичних та юридичних осіб, державних та суспільних інтересів.

Судова юрисдикція це інститут права, який покликаний розмежувати компетенцію як різних ланок судової системи, так і різних видів судочинства: цивільного, кримінального, господарського та адміністративного.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Як вбачається із заяви ОСОБА_1 про встановлення факту заявник фактично просить встановити факт перебування на військовій службі під час навчання з метою зарахування до стажу безперервної військової служби і призначення відповідної надбавки. Тобто має місце спір щодо розміру грошового забезпечення військовослужбовця.

Відносини, що виникають між фізичною чи юридичною особою і представниками органів влади під час здійснення ними владних повноважень, є публічно-правовими і поділяються, зокрема на правовідносини у сфері управлінської діяльності та правовідносини у сфері охорони прав і свобод людини і громадянина, а також суспільства від злочинних посягань. Діяльність органів влади, в тому числі судів, щодо вирішення спорів, які виникають у публічно-правових відносинах, регламентується відповідними правовими актами.

Конституційний Суд України зазначив, що КАС України регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб`єктом владних повноважень управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не віднесено до підсудності інших судів.

Згідно положеньст. 4 КАС України, адміністративна справа- це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір

Публічна служба діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Аналіз викладеного свідчить про те, що військова служба є публічною службою.

Пунктом 2 частини 1 статті 19КАС України регламентовано, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Згідно ч. 6ст.294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження,суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Оскільки з матеріалів справи вбачається спір про право заявника на грошове забезпечення, що має вирішуватися у порядку адміністративного провадження, суд вважає необхідним залишити заяву ОСОБА_1 про встановлення факту без розгляду.

Керуючись ст.ст.294ч.6,353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику і заінтересованим особам про право подати позов в порядку адміністративного судочинства.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали суду складено 18.07.2023.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112278349
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Комунальний заклад освіти «Криворізький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою» Дніпропетровської обласної ради», військова частина НОМЕР_1

Судовий реєстр по справі —215/3020/23

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні