Ухвала
від 19.07.2023 по справі 907/665/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"19" липня 2023 р. м. УжгородСправа № 907/665/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Андрейчук Л.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД С.К.», смт. Кольчино, Закарпатська область

до відповідача S-Bau-u. Immobilien G.m.b.H., Niederleuthnerstrasse 2, 3830, Waidhofen an der Thaya, Republic Osterreich

про стягнення 2 875,00 євро,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД С.К.» звернулося до суду з позовом, яким просить стягнути з відповідача резидента Австрії (S-Bau-u. Immobilien G.m.b.H.) 2 875,00 євро заборгованості за поставлений товар за Договором поставки. Позов заявлено з посиланням на статті 11, 509, 526, 625, 929 Цивільного кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що позовна заява не відповідає вимогам, викладених у ст. 162, 164, 172 ГПК України, відтак підлягає залишенню без руху.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Позивач в поданій позовній заяві зазначає, що між товариством з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД С.К.» та компанією - резидентом Австрії S-Bau-u. Immobilien G.m.b.H. було укладено договір поставки. Проте, на підтвердження вказаних обставин позивач вказаного Договору суду не надав.

Відповідно до ч. 2 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються до суду в оригіналі, або шляхом надання належним чином засвідчених копій.

Письмові документи повинні подаватися державною мовою в порядку, встановленому ГПК України. Разом з тим, процесуальний закон не відкидає можливості подання до суду процесуальних письмових документів (за винятком позовної заяви) не українською мовою. Якщо документи подано до суду не українською мовою, суд не має права відмовити в їх прийнятті. В цьому випадку суд повинен витребувати від осіб, які їх подали, у визначений ним строк належним чином засвідчений переклад українською мовою. Вірність перекладу документів юридичного характеру повинна бути нотаріально посвідчена в порядку ст. 79 Закону України «Про нотаріат».

Позовна заява подана всупереч наведених приписів процесуального закону, оскільки позивачем подано додатки до позовної заяви, а саме копію інвойсу №2812, CMR №157518 без нотаріально засвідченого перекладу на українську мову.

Окрім цього, судом встановлено, що додані до позовної заяви документи (CMR №157518), виготовлені в нечитабельній якості, що в свою чергу не дає суду можливості дослідити обставини, викладені позивачем у позовній заяві та умови зазначених документів та встановити інформацію, яку містять вказані документи.

Згідно до ч.ч. 1, 2 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ст. 164 ГПК України, що відповідно до ч.1 ст. 174 ГПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 235 ГПК України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД С.К.» - залишити без руху.

2. Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Закарпатської області зазначених в мотивувальній частині даної ухвали доказів у строк не пізніше п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Зобов`язати позивача надати суду оригінал Договору поставки, на який він покликається у позовній заяві, а також належним чином засвідчений його переклад українською мовою.

Роз`яснити заявнику, що:

- в разі усунення недоліків позовної заяви в строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу;

- в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Звернути увагу заявнику, що:

- заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

- у випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

- Главою 6 Господарського процесуального кодексу України врегульовано поняття, обчислення, зупинення процесуальних строків, наслідки їх пропуску, а також підстави та порядок їх поновлення чи продовження.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Андрейчук Л.В.

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112284369
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/665/23

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні