Ухвала
від 04.07.2023 по справі 756/8036/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/8036/23

Номер провадження № 1-кс/756/1514/23

УКРАЇНА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2023 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 6 Оболонського районного суду міста Києва клопотання слідчого, поданого в рамках кримінального провадження, внесеного 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021100050002692, про застосування запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, одруженого, який має малолітню дитину, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України,

УСТАНОВИВ:

29.06.2023 до Оболонського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого СВ Оболонського УП ГУНП в місті Києві ОСОБА_6 , поданого в рамках кримінального провадження, внесеного 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050002692, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України. Дане клопотання погоджено прокурором Оболонської окружної прокуратури м.Києва ОСОБА_3 ..

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, а саме інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про спільне надання доступу до вказаної інформації через віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2».

Розуміючи, що вчинення подібного тяжкого злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі дії протягом тривалого періоду часу, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж розробили план злочинної діяльності, який полягав у створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, з метою введення зацікавлених осіб в оману та надання ознак законності своїм злочинним діям, а за результатом укладених договорів - виведення грошових коштів отриманих в наслідок збуту інформації з обмеженим доступом в легальний обіг через заздалегідь відкриті рахунки, а також розробку веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3. за допомогою якого через мережу Інтернет здійснюватиметься віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», яка включає в себе інформацію з обмеженим доступом.

Так, на виконання свого плану, з метою надання ознак законності своїм злочинним намірам та для забезпечення можливості отримувати безготівкові банківські платежі від юридичних осіб за отримання доступу до інформації з обмеженим доступом ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами підшукали та запропонували малозабезпеченій ОСОБА_12 за грошову винагороду стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на яку остання погодилася.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_12 , бажаючи одержати обіцяну винагороду, не будучи обізнаною про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо не знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані ОСОБА_7 документи стала директором ТОВ «АРЗАМАР», код ЄДРПОУ 38180189, а за результатом було проведено державну реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_12 новим керівником вищевказаного товариства.

В подальшому, ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, серед яких також, і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру, та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_2" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про інформацію», інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна інформація. Конфіденційною інформацією є інформація про фізичну особу.

Згідно ст. 11 Закону України «Про інформацію» та ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Статтею 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що конфіденційна інформація - інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов.

Статтею 5 Закону України «Про захист персональних даних» передбачено, що персональні дані можуть бути віднесені до конфіденційної інформації про особу законом або відповідною особою.

Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (ст. 32 Конституції України, ст. 11 Закону України «Про інформацію»).

Так, починаючи з 28.12.2015, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій умисел, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукала з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ», код ЄДРПОУ 36183990, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, від імені директора ТОВ «АРЗАМАР» ОСОБА_12 уклали договір №04-01-16/3 від 28.12.2015 з ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» в особі першого заступника генерального директора ОСОБА_13 та комерційного директора ОСОБА_14 про надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створила у представників ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1400 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку, шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 .

У свою чергу, ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_4 який діє за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 01.02.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 01.02.2018 по 01.12.2022 надали доступ ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 та видаючи себе за представників ТОВ «АРЗАМАР» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 01.02.2018 р. на суму 48558,49 грн., №12 від 01.03.18р. на суму 45836,36 грн., №26-03/4 від 26.03.18р. на суму 45398 грн., № 23-04/4 від 23.04.18р. на суму 45112, № 01-06/1 від 01.06.18р. на суму 42784, № 02-07/1 від 02.07.18р. на суму 42814, № 31-07/2 від 31.07.18р. на суму 43765, № 31-08/2 від 31.08.18р. на суму 4629, № 01-10/1 від 01.10.18р. на суму 45815, № 01-11/1 від 01.10.18р. на суму 44554,85 № 03-12/1 від 03.12.18р. на суму 44881,53 грн., № 26-12/3 від 26.12.18р. на суму 43838,33 грн., № 01-02/1 від 01.02.19р. на суму 44616,34 грн., № 01-03/1 від 01.03.19р. на суму 42927,39 грн., № 01-04/2 від 01.04.19р. на суму 42797,20 грн., № 06-05/4 від 06.05.19р. на суму 41354,54 грн., № 03-06/1 від 03.06.19р. на суму 41923,94 грн., № 01-07/1 від 01.07.19р. на суму 41670,04 грн., № 01-08/1 від 01.08.19р. на суму 39060,90 грн., № 02-09/1 від 02.09.19р. на суму 38848,66 грн., № 01-10/1 від 01.10.19р. на суму 36888,08 грн., № 01-11/1 від 01.11.19р. на суму 38756,50 грн., № 02-12/1 від 02.12.19р. на суму 36856,90 грн., № 03-01/1 від 03.01.20р. на суму 36990,80 грн., № 03-02/1 від 03.01.20р. на суму 38722,18 грн., № 02-03/1 від 02.03.20р. на суму 37770,46 грн., № 08-04/1 від 08.04.20р. на суму 41393,80 грн., № 04-05/1 від 04.05.20р. на суму 41011,46 грн., № 01-06/1 від 01.06.20р. на суму 41898,50 грн., № 01-07/1 від 01.07.20р. на суму 41814,78 грн., № 01-08/1 від 03.08.20р. на суму 45893,68 грн., № 01-09/1 від 01.09.20р. на суму 46053,00 грн., № 01-10/1 від 01.10.20р. на суму 46430,02 грн., № 02-11/1 від 02.11.20р. на суму 46546,50 грн., № 01-12/1 від 01.12.20р. на суму 47803,84 грн., № 04-01/1 від 04.01.21р. на суму 48635,44 грн., № 01-02/1 від 01.02.21р. на суму 47819,80 грн. № 22-02/2 від 22.02.21р. на суму 47287,52 грн., № 25-03/1 від 25.03.21р. на суму 46114,46 грн., № 30-04/2 від 30.04.21р. на суму 47099,78 грн., № 01-06/1 від 01.06.21р. на суму 46916,24 грн., № 30-06/2 від 30.06.21р. на суму 45222,52 грн., № 02-08/2 від 02.08.21р. на суму 44652,44 грн., № 02-09/1 від 02.09.21р. на суму 44705,22 грн., № 30-09/3 від 30.09.21р. на суму 43373,40 грн., № 01-11/2 від 01.11.21р на суму 42833,42 грн., № 01-12/1 від 01.12.21р на суму 43290,94 грн., № 22-12/1 від 22.12.21р. на суму 43100,26 грн., № 01-02/2 від 01.02.22р. на суму 44444,96 грн., № 01-03/1 від 01.03.22р. на суму 23219,49 грн., № 01-04/1 від 01.04.22р. на суму 22734,11 грн., № 05-05/1 від 05.05.22р. на суму 21560,70 грн., № 01-06/1 від 01.06.22р. на суму 21935,48 грн., № 01-07/1 від 01.07.22р. на суму 42562,38 грн., № 01-08/1 від 01.08.22р. на суму 52271,10 грн., № 01-09/1 від 01.09.22р. на суму 51198,56 грн., № 03-10/1 від 03.10.22р. на суму 49890,54 грн., № 01-11/1 від 01.11.22р. на суму 50732,78 грн., № 01-12/1 від 01.12.22р. на суму 53087,72 грн., № 28-12/1 від 28.12.22р. на суму 54439,28 грн., отримали оплату за 60 місяців користування нею на загальну суму 2 535 144, 61 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 , тим самим здійснили збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом продажу інформації під час дії воєнного стану.

Орган досудового розслідування вважає, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства вчиненого за попередньою змовою групою осіб, тобто в учиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2 КК України.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2017 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, а саме інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про спільне надання доступу до вказаної інформації через віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2».

Розуміючи, що вчинення подібного тяжкого злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі дії протягом тривалого періоду часу, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж розробили план злочинної діяльності, який полягав у створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, з метою введення зацікавлених осіб в оману та надання ознак законності своїм злочинним діям, а за результатом укладених договорів - виведення грошових коштів отриманих в наслідок збуту інформації з обмеженим доступом в легальний обіг через заздалегідь відкриті рахунки, а також розробку веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 за допомогою якого через мережу Інтернет здійснюватиметься віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», яка включає в себе інформацію з обмеженим доступом.

Так, на виконання свого плану, з метою надання ознак законності своїм злочинним намірам та для забезпечення можливості отримувати безготівкові платежі від юридичних осіб за отримання доступу до інформації з обмеженим доступом ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами вирішили, що ОСОБА_15 необхідно стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на що останній погодився.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_15 продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, будучи обізнаним про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані ОСОБА_7 документи та став директором ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833, а за результатом було проведено державну реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_15 новим керівником вищевказаного товариства.

В подальшому, ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, серед яких також, і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру, та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_2" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про інформацію», інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна інформація. Конфіденційною інформацією є інформація про фізичну особу.

Згідно ст. 11 Закону України «Про інформацію» та ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Статтею 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що конфіденційна інформація - інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов.

Статтею 5 Закону України «Про захист персональних даних» передбачено, що персональні дані можуть бути віднесені до конфіденційної інформації про особу законом або відповідною особою.

Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (ст. 32 Конституції України, ст. 11 Закону України «Про інформацію»).

Так, починаючи з 28.02.2017, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій умисел, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукали з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами використовуючи ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833 в особі ОСОБА_15 уклали договір №369 від 28.02.2017 з АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406 в особі заступника голови правління - директора з роздрібного бізнесу ОСОБА_16 та заступника голови правління - директора з фінансів ОСОБА_17 про надання віддаленого доступу до мережевого ресурсу Інтернет сервісу моніторингу для моніторингу відкритих джерел інформації з метою повного та всебічного аналізу ризиків під час надання банківських послуг для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створили у представників АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1700 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку за надання мінімум 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_2 .

У свою чергу, АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_4 який діє за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 26.01.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для щомісячної різної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 26.01.2018 по 25.01.2022 надали доступ АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 та використовуючи ТОВ «С.Д.Н.» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 26.01.2018р. на суму 74894,88 грн., №22 від 22.02.2018р. на суму 69778,12 грн., №26-03/4 від 26.03.2018р. на суму 68097,45 грн., №23-04/4 від 23.04.2018р. на суму 67668,43 грн., №02-05/1 від 02.05.2018р. на суму 44265,41 грн., №23-05/3 від 23.05.2018р. на суму 107619,16 грн., №14-06/1 від 14.06.2018р. на суму 7990,46 грн., №20-06/2 від 20.06.2018р. на суму 125063,62 грн., №24-07/2 від 24.07.2018р. на суму 127052,64 грн., №31-08/1 від 31.08.2018р. на суму 135563,70 грн., №24-09/1 від 24.09.2018р. на суму 135296,48 грн., №25-10/3 від 25.10.2018р. на суму 131740,77 грн., №26-11/3 від 26.11.2018р. на суму 129370,68 грн., №14-12/2 від 14.12.2018 на суму 129919,05 грн., №25-01/2 від 25.01.2019 на суму 129202,07 грн., №21-02/2 від 21.02.2019 на суму 125963,13 грн., №22-03/3 від 22.03.2019 на суму 127250,72 грн., №26-04/1 від 26.04.2019 на суму 121395,58 грн., №27-05/2 від 27.05.2019 на суму 121431,08 грн., №20-06/3 від 20.06.2019 на суму 121002,48 грн., №25-07/3 від 25.07.2019 на суму 116543,15 грн., №30-08/1 від 30.08.2019 на суму 114542,52 грн., №25-09/1 від 25.09.2019 на суму 109214,58 грн., №24-10/1 від 24.10.2019 на суму 113520,64 грн., №04-11/1 від 04.11.2019 на суму 52487,27 грн., №25-11/1 від 25.11.2019 на суму 162997,13 грн., №16-12/1 від 16.12.2019 на суму 160165,63 грн., №27-01/1 від 27.01.2020 на суму 163781,95 грн., №26-02/1 від 26.02.2020 на суму 162281,35 грн., №26-03/1 від 26.03.2020 на суму 184629,31 грн., №27-04/1 від 27.04.2020 на суму 178916,66 грн., №25-05/1 від 25.05.2020 на суму 177922,36 грн., №22-06/1 від 22.06.2020 на суму 182971,33 грн., №27-07/1 від 27.07.2020 на суму 196570,06 грн., №25-08/1 від 25.08.2020 на суму 198018,81 грн., №28-09/1 від 28.09.2020 на суму 200545,43 грн., №26-10/1 від 26.10.2020 на суму 204648,90 грн., №24-11/1 від 24.11.2020 на суму 205907,33 грн., №22-12/1 від 22.12.2020 на суму 208504,71 грн., №01-02/2 від 01.02.2021 на суму 208357,70 грн., №23-02/1 від 23.02.2021 на суму 206708,26 грн., №25-03/2 від 25.03.2021 на суму 200927,29 грн., №23-04/2 від 23.04.2021 на суму 206242,83 грн., №31-05/1 від 31.05.2021 на суму 203676,56 грн., №30-06/1 від 30.06.2021 на суму 197040,98 грн., №30-07/1 від 30.07.2021 на суму 194735,79 грн., №31-08/1 від 31.08.2021 на суму 193347,43 грн., №30-09/1 від 30.09.2021 на суму 188984,10 грн., №01-11/1 від 01.11.2021 на суму 186631,33 грн., №01-12/1 від 01.12.2021 на суму 188624,81 грн., №22-12/2 від 22.12.2021 на суму 187793,99 грн., №25-01/1 від 25.01.2022 на суму 195562,34 грн., отримали оплату за 52 місяці користування нею на загальну суму 7753368,44 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_2 , тим самим здійснили збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом продажу інформації під час дії воєнного стану.

Орган досудового розслідування вважає, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб, передбаченого ч. 2 ст. 361-2 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, вступили в злочинну змову з невстановленими особами, які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

Достовірно знаючи, що вказана інформація яка створена та захищена відповідно до чинного законодавства та має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані вчинила пособництво у вчиненні несанкціонованих дій з вказаною інформацією невстановленим особам, які мають право доступу до неї, шляхом її копіювання на власні переносні матеріальні носії інформації та їх розміщення у заздалегідь створену систему «ІНФОРМАЦІЯ_2», з метою подальшого збуту.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2017 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, а саме інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про спільне надання доступу до вказаної інформації через віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2».

Розуміючи, що вчинення подібного тяжкого злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі дії протягом тривалого періоду часу, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж розробили план злочинної діяльності, який полягав у створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, з метою введення зацікавлених осіб в оману та надання ознак законності своїм злочинним діям, а за результатом укладених договорів - виведення грошових коштів отриманих в наслідок збуту інформації з обмеженим доступом в легальний обіг через заздалегідь відкриті рахунки, а також розробку веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 за допомогою якого через мережу Інтернет здійснюватиметься віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», яка включає в себе інформацію з обмеженим доступом.

Так, на виконання свого плану, з метою надання ознак законності своїм злочинним намірам та для забезпечення можливості отримувати безготівкові платежі від юридичних осіб за отримання доступу до інформації з обмеженим доступом ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами підшукали та запропонували малозабезпеченій ОСОБА_12 стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на яку остання погодилася.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_12 , бажаючи одержати обіцяну винагороду, не будучи обізнаною про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо не знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані ОСОБА_7 документи стала директором ТОВ «АРЗАМАР», код ЄДРПОУ 38180189, а за результатом було проведено державну реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_12 новим керівником вищевказаного товариства.

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, серед яких також, і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру, та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_2" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Так, починаючи з 28.122015, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій злочинний умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукали з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ», код ЄДРПОУ 36183990, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами від імені директора ТОВ «АРЗАМАР» ОСОБА_12 уклали договір №04-01-16/3 від 28.12.2015 з ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» в особі першого заступника генерального директора ОСОБА_13 та комерційного директора ОСОБА_14 про надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створила у представників ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1400 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку, шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 .

У свою чергу, ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» не усвідомлюючи протиправних дій з боку ОСОБА_4 який діє за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 01.02.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 01.02.2018 по 01.12.2022 надали доступ ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 та видаючи себе за представників ТОВ «АРЗАМАР» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 01.02.2018 р. на суму 48558,49 грн., №12 від 01.03.18р. на суму 45836,36 грн., №26-03/4 від 26.03.18р. на суму 45398 грн., № 23-04/4 від 23.04.18р. на суму 45112, № 01-06/1 від 01.06.18р. на суму 42784, № 02-07/1 від 02.07.18р. на суму 42814, № 31-07/2 від 31.07.18р. на суму 43765, № 31-08/2 від 31.08.18р. на суму 4629, № 01-10/1 від 01.10.18р. на суму 45815, № 01-11/1 від 01.10.18р. на суму 44554,85 № 03-12/1 від 03.12.18р. на суму 44881,53 грн., № 26-12/3 від 26.12.18р. на суму 43838,33 грн., № 01-02/1 від 01.02.19р. на суму 44616,34 грн., № 01-03/1 від 01.03.19р. на суму 42927,39 грн., № 01-04/2 від 01.04.19р. на суму 42797,20 грн., № 06-05/4 від 06.05.19р. на суму 41354,54 грн., № 03-06/1 від 03.06.19р. на суму 41923,94 грн., № 01-07/1 від 01.07.19р. на суму 41670,04 грн., № 01-08/1 від 01.08.19р. на суму 39060,90 грн., № 02-09/1 від 02.09.19р. на суму 38848,66 грн., № 01-10/1 від 01.10.19р. на суму 36888,08 грн., № 01-11/1 від 01.11.19р. на суму 38756,50 грн., № 02-12/1 від 02.12.19р. на суму 36856,90 грн., № 03-01/1 від 03.01.20р. на суму 36990,80 грн., № 03-02/1 від 03.01.20р. на суму 38722,18 грн., № 02-03/1 від 02.03.20р. на суму 37770,46 грн., № 08-04/1 від 08.04.20р. на суму 41393,80 грн., № 04-05/1 від 04.05.20р. на суму 41011,46 грн., № 01-06/1 від 01.06.20р. на суму 41898,50 грн., № 01-07/1 від 01.07.20р. на суму 41814,78 грн., № 01-08/1 від 03.08.20р. на суму 45893,68 грн., № 01-09/1 від 01.09.20р. на суму 46053,00 грн., № 01-10/1 від 01.10.20р. на суму 46430,02 грн., № 02-11/1 від 02.11.20р. на суму 46546,50 грн., № 01-12/1 від 01.12.20р. на суму 47803,84 грн., № 04-01/1 від 04.01.21р. на суму 48635,44 грн., № 01-02/1 від 01.02.21р. на суму 47819,80 грн. № 22-02/2 від 22.02.21р. на суму 47287,52 грн., № 25-03/1 від 25.03.21р. на суму 46114,46 грн., № 30-04/2 від 30.04.21р. на суму 47099,78 грн., № 01-06/1 від 01.06.21р. на суму 46916,24 грн., № 30-06/2 від 30.06.21р. на суму 45222,52 грн., № 02-08/2 від 02.08.21р. на суму 44652,44 грн., № 02-09/1 від 02.09.21р. на суму 44705,22 грн., № 30-09/3 від 30.09.21р. на суму 43373,40 грн., № 01-11/2 від 01.11.21р на суму 42833,42 грн., № 01-12/1 від 01.12.21р на суму 43290,94 грн., № 22-12/1 від 22.12.21р. на суму 43100,26 грн., № 01-02/2 від 01.02.22р. на суму 44444,96 грн., № 01-03/1 від 01.03.22р. на суму 23219,49 грн., № 01-04/1 від 01.04.22р. на суму 22734,11 грн., № 05-05/1 від 05.05.22р. на суму 21560,70 грн., № 01-06/1 від 01.06.22р. на суму 21935,48 грн., № 01-07/1 від 01.07.22р. на суму 42562,38 грн., № 01-08/1 від 01.08.22р. на суму 52271,10 грн., № 01-09/1 від 01.09.22р. на суму 51198,56 грн., № 03-10/1 від 03.10.22р. на суму 49890,54 грн., № 01-11/1 від 01.11.22р. на суму 50732,78 грн., № 01-12/1 від 01.12.22р. на суму 53087,72 грн., № 28-12/1 від 28.12.22р. на суму 54439,28 грн., отримали оплату за 60 місяців користування нею на загальну суму 2 535 144, 61 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 , тим самим здійснили збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом продажу інформації під час дії воєнного стану.

Орган досудового розслідування вважає, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється тобто у пособництві у вчиненні несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, особі, яка має право доступу до неї, вчинене за попередньою змовою групою осіб, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, вступили в злочинну змову з невстановленими особами, які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

Достовірно знаючи, що вказана інформація яка створена та захищена відповідно до чинного законодавства та має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані вчинила пособництво у вчиненні несанкціонованих дій з вказаною інформацією невстановленим особам, які мають право доступу до неї, шляхом її копіювання на власні переносні матеріальні носії інформації та їх розміщення у заздалегідь створену систему «ІНФОРМАЦІЯ_2», з метою подальшого збуту.

У подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2017 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, а саме інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про спільне надання доступу до вказаної інформації через віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2».

Розуміючи, що вчинення подібного тяжкого злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі дії протягом тривалого періоду часу, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж розробили план злочинної діяльності, який полягав у створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, з метою введення зацікавлених осіб в оману та надання ознак законності своїм злочинним діям, а за результатом укладених договорів - виведення грошових коштів отриманих в наслідок збуту інформації з обмеженим доступом в легальний обіг через заздалегідь відкриті рахунки, а також розробку веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 за допомогою якого через мережу Інтернет здійснюватиметься віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», яка включає в себе інформацію з обмеженим доступом.

Так, на виконання свого плану, з метою надання ознак законності своїм злочинним намірам та для забезпечення можливості отримувати безготівкові банківські платежі від юридичних осіб за отримання доступу до інформації з обмеженим доступом ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами вирішили, що ОСОБА_15 необхідно стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на що останній погодився.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_15 , продовжуючи реалізовувати умисел, будучи обізнаним про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані ОСОБА_7 документи та став директором ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833, а за результатом було проведено державну реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_15 новим керівником вищевказаного товариства.

В подальшому, ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, серед яких також, і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру, та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_2" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про інформацію», інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна інформація. Конфіденційною інформацією є інформація про фізичну особу.

Згідно ст. 11 Закону України «Про інформацію» та ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Статтею 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що конфіденційна інформація - інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов.

Статтею 5 Закону України «Про захист персональних даних» передбачено, що персональні дані можуть бути віднесені до конфіденційної інформації про особу законом або відповідною особою.

Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (ст. 32 Конституції України, ст. 11 Закону України «Про інформацію»).

Так, починаючи з 28.02.2017, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій умисел, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукали з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами використовуючи ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833 в особі ОСОБА_15 уклали договір №369 від 28.02.2017 з АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406 в особі заступника голови правління - директора з роздрібного бізнесу ОСОБА_16 та заступника голови правління - директора з фінансів ОСОБА_17 про надання віддаленого доступу до мережевого ресурсу Інтернет сервісу моніторингу для моніторингу відкритих джерел інформації з метою повного та всебічного аналізу ризиків під час надання банківських послуг для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створили у представників АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1700 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку за надання мінімум 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_2 .

У свою чергу, АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_4 який діє за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 26.01.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для щомісячної різної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 26.01.2018 по 25.01.2022 надали доступ АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» до бази даних під умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 та використовуючи ТОВ «С.Д.Н.» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 26.01.2018р. на суму 74894,88 грн., №22 від 22.02.2018р. на суму 69778,12 грн., №26-03/4 від 26.03.2018р. на суму 68097,45 грн., №23-04/4 від 23.04.2018р. на суму 67668,43 грн., №02-05/1 від 02.05.2018р. на суму 44265,41 грн., №23-05/3 від 23.05.2018р. на суму 107619,16 грн., №14-06/1 від 14.06.2018р. на суму 7990,46 грн., №20-06/2 від 20.06.2018р. на суму 125063,62 грн., №24-07/2 від 24.07.2018р. на суму 127052,64 грн., №31-08/1 від 31.08.2018р. на суму 135563,70 грн., №24-09/1 від 24.09.2018р. на суму 135296,48 грн., №25-10/3 від 25.10.2018р. на суму 131740,77 грн., №26-11/3 від 26.11.2018р. на суму 129370,68 грн., №14-12/2 від 14.12.2018 на суму 129919,05 грн., №25-01/2 від 25.01.2019 на суму 129202,07 грн., №21-02/2 від 21.02.2019 на суму 125963,13 грн., №22-03/3 від 22.03.2019 на суму 127250,72 грн., №26-04/1 від 26.04.2019 на суму 121395,58 грн., №27-05/2 від 27.05.2019 на суму 121431,08 грн., №20-06/3 від 20.06.2019 на суму 121002,48 грн., №25-07/3 від 25.07.2019 на суму 116543,15 грн., №30-08/1 від 30.08.2019 на суму 114542,52 грн., №25-09/1 від 25.09.2019 на суму 109214,58 грн., №24-10/1 від 24.10.2019 на суму 113520,64 грн., №04-11/1 від 04.11.2019 на суму 52487,27 грн., №25-11/1 від 25.11.2019 на суму 162997,13 грн., №16-12/1 від 16.12.2019 на суму 160165,63 грн., №27-01/1 від 27.01.2020 на суму 163781,95 грн., №26-02/1 від 26.02.2020 на суму 162281,35 грн., №26-03/1 від 26.03.2020 на суму 184629,31 грн., №27-04/1 від 27.04.2020 на суму 178916,66 грн., №25-05/1 від 25.05.2020 на суму 177922,36 грн., №22-06/1 від 22.06.2020 на суму 182971,33 грн., №27-07/1 від 27.07.2020 на суму 196570,06 грн., №25-08/1 від 25.08.2020 на суму 198018,81 грн., №28-09/1 від 28.09.2020 на суму 200545,43 грн., №26-10/1 від 26.10.2020 на суму 204648,90 грн., №24-11/1 від 24.11.2020 на суму 205907,33 грн., №22-12/1 від 22.12.2020 на суму 208504,71 грн., №01-02/2 від 01.02.2021 на суму 208357,70 грн., №23-02/1 від 23.02.2021 на суму 206708,26 грн., №25-03/2 від 25.03.2021 на суму 200927,29 грн., №23-04/2 від 23.04.2021 на суму 206242,83 грн., №31-05/1 від 31.05.2021 на суму 203676,56 грн., №30-06/1 від 30.06.2021 на суму 197040,98 грн., №30-07/1 від 30.07.2021 на суму 194735,79 грн., №31-08/1 від 31.08.2021 на суму 193347,43 грн., №30-09/1 від 30.09.2021 на суму 188984,10 грн., №01-11/1 від 01.11.2021 на суму 186631,33 грн., №01-12/1 від 01.12.2021 на суму 188624,81 грн., №22-12/2 від 22.12.2021 на суму 187793,99 грн., №25-01/1 від 25.01.2022 на суму 195562,34 грн., отримали оплату за 52 місяці користування нею на загальну суму 7753368,44 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_2 , тим самим здійснили збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом продажу інформації під час дії воєнного стану.

Орган досудового розслідування вважає, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється тобто у пособництві у вчиненні несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, особі, яка має право доступу до неї, вчинене за попередньою змовою групою осіб, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362КК України.

Слідчий посилається на те, що підставою звернення з клопотанням про застосування запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою у відношенні підозрюваного ОСОБА_4 , відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, є встановлення під час досудового розслідування наявність ризиків, передбачених п. 1, 2, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме можливість ОСОБА_4 переховуватися від органу досудового розслідування та/або суду, може вживати заходів щодо знищення, переховування або спотворення речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні, може продовжити свою злочинну діяльність.

У зв`язку з чим у клопотанні слідчий просить застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, з визначенням альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання та доводи, що його обґрунтовують, просив слідчого суддю клопотання задовольнити, посилаючись на доводи вказані у ньому, ураховуючи наявність обґрунтованої підозри та ризиків, передбачених п. 1, 2, 3, 5 ч. 1. ст. 177 КПК України, як і неможливості застосуванні іншого запобіжного заходу.

В обґрунтування ризиків, передбачених п. 1, 3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, за для застосування до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, прокурор посилається на те, що ризиком того, що ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду, так як він підозрюється у вчиненні у тому числі тяжкого злочину, максимальне покарання за який передбачено у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 6 років, а отже може переховуватись від органів досудового розслідування, прокуратури та суду з метою уникнення відповідальності за вчинені ним злочини.

Ризиком того, що ОСОБА_4 , перебуваючи на свободі, може вживати заходів щодо знищення, переховування або спотворення речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Оскільки кримінальне правопорушення безпосередньо пов?язане з вчиненням несанкціонованих дій з інформацією з обмеженим доступом (персональними даними громадян України) у мережі Інтернет, через заздалегідь створену систему «ІНФОРМАЦІЯ_2», доступ до якої здійснюється віддалено з будь якого-персонального комп`ютера, планшета, телефону з підключенням до мережі Інтернет, ОСОБА_4 може особисто чи надавши доручення/вказівку учасникам групи, які наразі встановлюються, знищити, приховати або спотворити речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Крім того, на даний час, органом досудового розслідування вживаються заходи щодо встановлення усього серверного та комп`ютерного обладнання, місця їх розташування, які обслуговують функціонування системи «ІНФОРМАЦІЯ_2», а тому ОСОБА_4 , перебуваючи на волі, може своїми активними діями сприяти приховуванню, переміщенню та знищенню такого обладнання, з метою приховання вчиненого злочину.

Ризиком того, що ОСОБА_4 , може впливати на свідків, у тому числі ОСОБА_18 , який надав добровільну згоду на участь у негласних слідчих діях, а також на інших учасників групи, які мають безпосереднє чи опосередковане відношення, до вчиненого кримінального правопорушення, шляхом схиляння їх до дачі неправдивих показів, здійснення тиску, тощо. Також, під час досудового розслідування отримано відомості про «клієнтів», які користувались системою «ІНФОРМАЦІЯ_2» за грошову винагороду. Враховуючи той факт, що ОСОБА_4 безпосередньо займався спілкуванням та збором грошових коштів з «клієнтів» системи «ІНФОРМАЦІЯ_2», перебуваючи на волі, він може попередити таких осіб (у тому числі юридичних осіб), про необхідність видалити усю наявну у них інформацію та вжити заходів до приховування фактів використання системи «ІНФОРМАЦІЯ_2» у своїй діяльності.

Ризиком того, що підозрюваний ОСОБА_4 перебуваючи на волі, може продовжити свою злочинну діяльність. Як зазначено вище, органом досудового розслідування вживаються заходи щодо встановлення усього серверного та комп`ютерного обладнання, місця їх розташування, які обслуговують функціонування системи «ІНФОРМАЦІЯ_2». Поміж іншим, ОСОБА_4 та вказана група осіб, може використовувати так звані хмарні сховища, в мережі Інтернет, для подальшої реалізації серед «зацікавлених осіб» інформації з обмеженим доступом (персональними даними громадян України), для отримання подальшого прибутку

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні просив відмовити у задоволенні клопотання слідчого.

Захисник ОСОБА_5 у судовому засіданні також просив відмовити у задоволенні клопотання слідчого. Крім того, захисник повідомив, що в кримінальному провадженні №12021100050002692 від 04.12.2021, яке виділено постановою слідчого в окреме провадження, підозрюваному ОСОБА_4 вже обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, він був затриманий, після внесення застави підозрюваним, щодо нього наразі дії запобіжний захід у вигляді застави. Крім того, захисник просив узяти до уваги, що в постанові про виділення кримінального провадження в окреме, відсутній перелік тих доказів, що виділені, що позбавляє можливості оцінити їх суду загалом, відсутній номер ЄРДР виділеного провадження. Захисником також оспорювалась обґрунтованість підозри його підзахисного, не згодний і з кваліфікацією злочинів. Крім того, захисник вважав недоведеними наявність ризиків, покладені на підозрюваного обов`язки, він виконує, на виклики слідчого чи суду з`являється. Мешкає він за тією ж адресою, наразі вагітна дружина, перебіг вагітності тяжкий, а також у матері підозрюваного тяжке захворювання.

Вислухавши прокурора, підозрюваного та захисників, дослідивши надані докази та матеріали кримінального провадження, суд дійшов наступних висновків.

У судовому засіданні встановлено, що у провадженні слідчого відділу Оболонського відділу поліції ГУНП в місті Києві перебуває кримінальне провадження, внесене 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050002692, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України.

27.06.2023 з матеріалів кримінального провадження 12021100050002692 виділено матеріали досудового розслідування щодо вчинення ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 361-2 , ч.5 ст.27 ч.3 ст.362 КК України в окреме провадження.

28.06.2023 в рамках виділеного кримінального провадження 12021100050002692 ОСОБА_4 було повідомлено про підозру щодо вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України.

Суд ураховує позицію сторони захисту, яка посилалась на те, що постанова про виділення матеріалів з одного кримінального провадження в інше повинна містити перелік, або додаток до постанови з переліком тих доказів та матеріалів, які виділяються. Однак слід зауважити, що наразі суд, яким є слідчий суддя, перевіряє лише обґрунтованість підозри, тобто не є судом, який здійснює розгляд справи по суті та не перевіряє певні процедури, а отже йому не надаються усі докази та матеріали, які зібрані органом досудового розслідування.

В якості підтвердження обґрунтованості підозри органом досудового розслідування до матеріалів клопотання надано наступні докази:

- протоколом затримання ОСОБА_4 в порядку ст. 208 КПК України від 26.01.2023;

- протоколом обшуку квартири ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_2 від 26.01.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_19 від 26.01.2023;

- протоколом огляду і вручення грошових коштів від 26.11.2022;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_18 від 16.11.2022;

- протоколом огляду телефону ОСОБА_18 від 01.12.2022;

- протоколом огляду системи «ІНФОРМАЦІЯ_2» від 01.12.2022;

- протоколом огляду речей та документів, а саме грошових коштів вилучених під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_2 від 31.01.2023;

- протоколом огляду мобільного телефона, вилученого під час затримання ОСОБА_4 від 01.02.2023;

- протоколом огляду мобільного телефона, вилученого під час затримання ОСОБА_4 від 06.02.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_10 , від 14.02.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_20 від 09.03.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_21 від 13.03.2023;

- протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками свідку ОСОБА_21 від 03.04.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_13 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_22 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_23 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_24 від 16.06.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації SanDisk, вилученого під час обшуку 26.01.2023 за місцем проживання ОСОБА_4 , за адресою АДРЕСА_2 від 15.03.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_25 від 03.04.2023;

- протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками свідку ОСОБА_25 від 03.04.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації SanDisk, вилученого під час обшуку 26.01.2023 за адресою: АДРЕСА_3 від 28.02.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації SSD Kingston 128 GB, вилученого під час обшуку 26.01.2023 за адресою: АДРЕСА_3 ;

Матеріалами за результатами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, а саме:

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - відеоконтроль особи від 02 грудня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - аудіоконтроль особи від 02 грудня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - відеоконтроль особи від 05 грудня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - контроль за вчиненням злочину від 05 грудня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - аудіоконтроль особи від 05 грудня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 30 травня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 12 вересня 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 07 листопада 2022 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 19 січня 2023 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - відеоконтроль особи від 06 березня 2023 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - аудіоконтроль особи від 06 березня 2023 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - контроль за вчиненням злочину від 06 березня 2023 року;

- Протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 26 квітня 2023 року, та іншими матеріалами кримінального провадження в сукупності.

- Іншими доказами в їх сукупності.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення.

Суд ураховує, що поняття обґрунтована підозра не визначене у національному законодавстві, але, зважаючи на вимоги, закріплені у статті 9 КПК України, а також статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суд ураховує позиції Європейського суду з прав людини викладені в його рішеннях.

Так, у п. 32 справи «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» (Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom, Series А, № 182) від 30 серпня 1990 року зазначено, що обґрунтована підозра це коли існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

На думку суду, обґрунтованість підозри повинна бути визначена враховуючи положення ст. 94 КПК України, а саме, що слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Дослідивши у судовому засіданні надані органом досудового розслідування докази, зокрема відомості, що містяться в протоколах допиту свідків (додаткових), протоколах слідчих експериментів, суд дійшов висновку про те, що вони є такими, що обґрунтовують підозру ОСОБА_4 в інкримінованому злочині, так як надані слідчим докази свідчать про те, що ОСОБА_4 міг вчинити інкриміновані дії при зазначених у клопотанні обставинах.

Отже, суд вважає, що має місце наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України.

Приймаючи таке рішення, суд не брав до уваги в якості доказів зазначене слідчим «іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності», бо такі докази суд не може перевірити на відповідність вимогами ст. 84 КПК України.

Згідно зі ст. 176 КПК України запобіжними заходами є: 1) особисте зобов`язання; 2) особиста порука; 3) застава; 4) домашній арешт; 5) тримання під вартою.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 183 КПК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше не судимої особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років, - виключно у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину;

Згідно з ч. 2 ст. 177 КПК України окрім обґрунтованої підозри підставою застосування запобіжного заходу є також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Як видно з клопотання, відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п. 1, 2, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, які обґрунтовують наявність підстав для застосування запобіжного заходу ОСОБА_4 у вигляді тримання під вартою, а саме переховуватися від органу досудового розслідування та/або суду, може вживати заходів щодо знищення, переховування або спотворення речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків та інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні, може продовжити свою злочинну діяльність.

Досліджуючи матеріали клопотання, надані докази, пояснення прокурора, беручи до уваги пояснення підозрюваного в судовому засіданні, захисників, а також особистість ОСОБА_4 суд уважає невстановленими жоден з ризиків, які було наведено прокурором. Приймаючи таке рішення, суд зазначає, що прокурором у судовому засіданні були лише наголошені ризики, але вони не були жодним чином мотивовані як певними для їх доведеності доказами так і фактичними даними.

Ці висновки суду також ґрунтуються на тому, що як встановлено у судовому засіданні, події мали місце в період 2018-2022 року, про підозру ОСОБА_4 оголошено лише, фактично, 28.06.2023. Повідомлення про підозру складено 28.06.2023. Прокурор посилається на те, що так як він підозрюється у вчиненні у тому числі тяжкого злочину, максимальне покарання за який передбачено у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 6 років, а отже може переховуватись від органів досудового розслідування, прокуратури та суду з метою уникнення відповідальності за вчинені ним злочини, однак до клопотання в обґрунтування цього ризику не додано. Також у судовому засіданні встановлено, оскільки цього не заперечував прокурор, що щодо підозрюваного у вказаному кримінальному провадженні вже застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з визначеною заставою, яка була внесена підозрюваним та покладенням на нього обов`язки, які він виконує. Ці відомості свідчать про відсутність вважати, що ОСОБА_4 може переховуватися від органу досудового розслідування та суду.

Відсутній, на думку суду, і ризик щодо знищення, переховування або спотворення речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, оскільки на його обґрунтування не було наведено жодних пояснень та не надано відповідних доказів. Тим більше, на думку суду, такий ризик може полягати лише в діях, які не охоплені п. 1, 2, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, але прокурором такі дії навіть не були наведені в судому засіданні для їх оцінки.

Не надано також прокурором відомостей про те, що ОСОБА_4 може незаконно впливати на свідків. На думку суду, лише оголошення такого ризику не є підставою вважати, що він є існуючим. Крім того, слідчим надано протоколи додаткових допитів свідків. При цьому жоден зі свідків не повідомляв, що на них хтось вчиняє вплив, і при цьому свідки вказували на ОСОБА_4 як на особу, яка причетна до подій, які останньому інкримінуються. Ці обставини також виключають можливість вважати існуючим наведений ризик.

Відсутній, на думку суду, і ризик продовжити свою злочинну діяльність оскільки на його обґрунтування не було наведено жодних пояснень та не надано відповідних доказів. Тим більше, на думку суду, такий ризик може полягати лише в діях, які не охоплені п. 1, 2, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, але прокурором такі дії навіть не були наведені в судому засіданні для їх оцінки.

На наявність інших ризиків прокурор не посилався та не обґрунтовував їх.

Відповідно до ст. 178 КПК України слідчий суддя, оцінюючи клопотання слідчого, ураховує також тяжкість покарання, вагомість наявних у кримінальному провадженні доказів, особистість підозрюваного, наявність міцних соціальних зв`язків.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Наведені, на думку слідчого судді, обставини свідчать у судовому засіданні прокурор довів обставини, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 194 КПК України, а саме наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень, але не довів обставини, передбачених п. 2 тобто існування ризику, а отже і обставин передбачених п. 3 - наявність достатніх підстав для застосування запобіжного заходу як - тримання під вартою, який є винятковим запобіжним заходом, і що інший більш м`який запобіжний захід не буде достатнім для запобіганню встановлених у судовому засіданні ризиків.

Згідно з ч. 3 ст. 194 КПК України слідчий суддя, суд має право зобов`язати підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого органу державної влади, визначеного слідчим суддею, судом, якщо прокурор доведе обставини, передбачені пунктом 1 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктами 2 та 3 частини першої цієї статті.

Установлені у судовому засіданні обставини свідчать про те, що відсутні підстави для застосування до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу в виді тримання під вартою. Але для досягнення дієвості завдань кримінального провадження відповідно до ч. 3 ст. 194 КПК України буде достатнім зобов`язання ОСОБА_4 прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого органу державної влади, а саме до слідчого у кримінальному провадженні, внесеного 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050002692, або суду, залежно від стадії кримінального провадження.

Отже, у задоволенні клопотання слідчого, поданого в рамках кримінального провадження, внесеного 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050002692, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України слід відмовити.

Керуючись статтями 7, 110, 131, 132, 176-178, 183, 186, 193-197, 206, 309, 369-372, 376, 395 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого, поданого в рамках кримінального провадження, внесеного 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050002692, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України - відмовити.

Зобов`язати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прибувати за кожною вимогою до слідчого у кримінальному провадженні, внесеного 04.12.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050002692 , або суду, залежно від стадії кримінального провадження.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

На ухвалу може бути подана апеляція безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено21.07.2023
Номер документу112291941
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —756/8036/23

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Макаренко І. Г.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Макаренко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні