Ухвала
від 20.07.2023 по справі 212/3579/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/3579/23

2/212/1628/23

У Х В А Л А

20 липня 2023 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі головуючого судді, Козлова Д. О., в ході розгляду справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітніх дітей, які продовжують навчання, треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В:

22 травня 2023 року до Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшла вказана позовна заява від представника позивача, адвоката Захарової М. В.

Натомість, від представника відповідача, адвоката Олешицької В. Е., надійшло клопотання про зупинення провадження у даній справі з посиланням на те, що ОСОБА_2 проходить військову службу у військовій частині НОМЕР_1 з 3 березня 2022 року за мобілізацією, що підтверджується довідкою № 921 від 30 травня 2023 р. від ВЧ № НОМЕР_1 , тому він не має змоги прийняти участі при розгляді даної справи, отже за п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК просила суд зупинити провадження у справі до закінчення воєнного стану чи до закінчення строку перебування відповідача у лавах ЗСУ.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання представника відповідача про зупинення провадження по справі.

Відповідно до п. 2 ч. ст. 251 ЦПК суд зобов`язаний зупинити провадження у справі ц разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно із ст. 1 Закону України «Про Збройні Сили України» Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та вирішення питань, пов`язаних з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов`язку в запасі, врегульовано Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Відповідно до п. 12 даного Положення вбачається, що встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу (зокрема, присвоєння та позбавлення військового звання, пониження та поновлення у військовому званні, призначення на посади та звільнення з посад, переміщення по службі, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, направлення за кордон, укладення та припинення (розірвання) контракту, продовження його строку, призупинення контракту та військової служби тощо) оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України.

Отже, результат аналізу п. 12 такого Положення дає підстави зробити висновок про те, що встановлення відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом оформлюється письмовими наказами по особовому складу.

Аналогічна правова позиція була викладена Верховним Судом у постанові від 29 березня 2023 року по справі № 756/3462/20.

Однак до матеріалів справи не було відповідачем долучено копію наказу по особовому складу про зарахування ОСОБА_2 до складу військової частини № НОМЕР_1 .

Крім тогосуд зазначає,що процесуальніправа відповідачане порушені,оскільки віндіє черезсвого представника,адвоката Олешицьку В. Е., а справа розглядається у спрощеному позовному провадженні без виклику сторін.

При цьому Європейський суд з прав людини зауважив, що розумність тривалості провадження повинна оцінюватись з урахуванням обставин справи та таких критеріїв як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також важливості спору для заявника (FRYDLENDER v. FRANCE, № 30979/96, § 43, ЄСПЛ, від 20 червня 2000 року).

У цьому сенсі суд звертає увагу на те, що спір стосується стягнення аліментів на повнолітніх доньок відповідача, які продовжують навчання, тобто стосується прав та інтересів дітей ОСОБА_2 , що зумовлює скорочені строки вирішення такої категорії спорів, обмеження підстав для зупинення провадження у таких справах та наявність негайного виконання рішень про присудження стягнення аліментів.

Таким чином суд дійшов висновку, що підстав для зупинення провадження у даній справі через перебування відповідача у лавах ЗСУ немає, тому подане представником ОСОБА_2 клопотання є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, оскільки судом не встановлені обставини, які унеможливлюють продовження розгляду даної справи.

Керуючись ст. 251 ЦПК, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання адвоката Олешицької В. Е. про зупинення провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітніх дітей, які продовжують навчання, треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Д. О. Козлов

Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено21.07.2023
Номер документу112299789
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання повнолітніх дітей, які продовжують навчання,

Судовий реєстр по справі —212/3579/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Рішення від 21.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні