Ухвала
від 20.07.2023 по справі 398/4588/22
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

20 липня 2023 року м. Кропивницький

справа № 398/4588/22

провадження № 22-ц/4809/932/23

Кропивницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах: Єгорової С. М. (суддя доповідач), Карпенка О. Л., Чельник О. І., розглянувши заперечення ОСОБА_1 проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 16 травня 2023 року у складі головуючого судді Подоляк Я.М.

УСТАНОВИВ:

Ухвалами Кропивницького апеляційного суду від 28.06.2023 відкрито провадження у справі та призначено до розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

04.07.2023 від відповідача надійшло заперечення щодо розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, з посиланням на ст. 3,19,187,274,277 ЦПК України, у якому ставить питання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження з викликом сторін.

Заперечення мотивовано тим, що суд першої інстанції розглянув справу за правилами загального позовного провадження.

До заперечення не додано докази надсилання іншим учасникам справи.

Обґрунтування обставин, за яких необхідно розглядати апеляційну скаргу у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи, наявність у відповідача об`єктивних перешкод надати апеляційному суду письмові пояснення у заперечені не наведено.

Відповідно донорм ч.1ст.368ЦПК Українисправа розглядаєтьсясудом апеляційноїінстанції заправилами,встановленими длярозгляду справив порядкуспрощеного позовногопровадження,з особливостями,встановленими цієюглавою.

Згідно норм ч. 1 та ч. 3 ст. 369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи, зокрема, малозначні (ч.1 ст. 274 ЦПК).

В порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах (ч.4 ст. 274 ЦПК):

1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя;

2) щодо спадкування;

3) щодо приватизації державного житлового фонду;

4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно доглави 12цього розділу;

5) в яких ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Відповідно до ч. 1, 4, 7 ст. 277 ЦПК питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Частини друга - шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Відповідно до ч. 13 ст. 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи діюна територіїУкраїни воєнногостану,відсутність обставин,за якихнеобхідно розглядатиапеляційну скаргуу судовомузасіданні зповідомленням (викликом)учасників справи,малозначність справи,ціну позову,яка є меншою ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, даний спір не відноситься до категорії справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, наявність у матеріалах справи доказів поданих сторонами в обґрунтування своїхи доводів та заперечень, відсутність у сторін перешкод для надання письмових пояснень у справі, клопотання відповідача задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 260, 261, 274, 369, 389 ЦПК України, Кропивницький апеляційний суд

УХВАЛИВ:

Заперечення ОСОБА_1 проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 16 травня 2023 року залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Судді

С. М. Єгорова

О. Л. Карпенко

О. І. Чельник

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено21.07.2023
Номер документу112308368
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —398/4588/22

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 22.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні