Ухвала
від 12.07.2023 по справі 916/4932/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про заміну кредитора

"12" липня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/4932/15Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

за участі секретаря судового засідання Большакова В.А.

дослідивши матеріали справи

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю „Ленінталь"

до боржника: Публічного акціонерного товариства „Одеський олійножировий комбінат" (65039, м. Одеса, вул. Середньофонтанська, буд. 16; код ЄДРПОУ 00376509)

про визнання банкрутом

за участю

Національного банку України

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

у відкритому судовому засіданні за участі:

представників сторін та учасників:

від кредиторів: АТ "Укрексімбанк" - Чаленко В.В. (приймав участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції); Головне управління Пенсійного фонду України - Бикова Ю.А.; ТОВ "Фінансова компанія "Скай" - Скрипник Ю.О., Приміч Д.В.; ТОВ ВКФ "Олір" ЛТД - Степаненко І.Є. (приймала участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду); ПАТ "Іллічівський олійножировий комбінат" - Коваленко І.А.; ТОВ "Окто Трейд" - Сєрова О.О. (приймала участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду);

від Головного управління ДПС в Одеській області: Майстренко П.С., Реут Ю.В.;

ліквідатор банкрута: арбітражний керуючий Селезньов О.В.;

Судове засідання 12.07.2023р. проведено в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду та в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

Встановив:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 28.12.2015р. (суддя - Зеленов Г.М.) порушено провадження у справі про банкрутство ПАТ „Одеський олійножировий комбінат"; визнано ТОВ „Ленінталь" кредитором до ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" на суму безспірних вимог 501809 грн. 40 коп. - черговість задоволення вимог у сумі 501809 грн. 40 коп. - четверта черга, згідно з п. 4 ст. 45 Закону; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном ПАТ „Одеський олійножировий комбінат"; призначено розпорядником майна ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" арбітражного керуючого Черненченка Д.А.

Ухвалою попереднього засідання Господарського суду від 10.03.2016р. затверджено поданий розпорядником майна боржника реєстр визнаних судом грошових вимог кредиторів до ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" на загальну суму 1876541945, 66 грн. з вказівкою розміру вимог стосовно кожного кредитора та черговості їх задоволення.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 29.07.2016р. введено процедуру санації ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" строком на шість місяців до 29.01.2017р.; призначено керуючим санацією ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" арбітражного керуючого Черненченка Д.А.; припинено процедуру розпорядження майном боржника та повноваження розпорядника майна ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" - арбітражного керуючого Черненченка Д.А.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 23.02.2017р. справу № 916/4932/15 прийнято до свого провадження суддею Грабован Л.І.

Постановою Господарського суду Одеської області від 15.11.2017р. припинено процедуру санації ПАТ „Одеський олійножировий комбінат"; припинено повноваження керуючого санацією ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" арбітражного керуючого Черненченка Д.А.; визнано банкрутом ПАТ „Одеський олійножировий комбінат"; відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру; ліквідатором ПАТ "Одеський олійножировий комбінат" призначено арбітражного керуючого Черненченка Д.А.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 28.11.2018р. визнано грошові вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області до ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" в сумі 3 087 232, 06 грн. із задоволенням у другу чергу.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.03.2023р. відсторонено арбітражного керуючого Черненченка Д.А. від виконання повноважень ліквідатора ПАТ „Одеський олійножировий комбінат"; призначено ліквідатором ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" арбітражного керуючого Селезньова О.В.

Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області звернулося із клопотанням від 07.04.2023р. (вх. №3-201/23 від 10.04.2023р.) про заміну сторони у справі з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області. Клопотання обґрунтоване тим, що 01.01.2023р. набув законної сили Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", в п. 2 Прикінцевих та перехідних положень якого зазначено про припинення Фонду соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023р.; Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022р. №1442 постановлено припинити, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, Фонд соціального страхування України, у тому числі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області.

У судовому засіданні 12.07.2023р. у відповідності до ч. 4 ст. 233 ГПК України судом оголошено ухвалу (протокольно) про задоволення клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про заміну сторони; заміну Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області; зобов`язання ліквідатора ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" арбітражного керуючого Селезньова О.В. внести зміни до реєстру вимог кредиторів ПАТ „Одеський олійножировий комбінат", враховуючи наступне.

В підтвердження викладених у клопотанні обставин, заявником надано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Одеській області, з яких вбачається, що в графі "дані про хронологію реєстраційних дій" зазначено внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті її реорганізації 02.01.2023р., 1005561270037062346; у графі "дані про юридичних осіб-правонаступників" вказано Пенсійний фонд України.

Із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно Пенсійного фонду України вбачається, що в графі "дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована особа" вказано управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Одеській області.

Ч. 1 ст. 3 ГПК України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, суд застосовує норми Господарського процесуального кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства.

Ст. 52 ГПК України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

З 01.01.2023р. набував чинності Закон України від 21.09.2022р. № 2620-IX "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України. Правовий статус, порядок утворення та діяльності уповноваженого органу управління визначаються відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Згідно п. 2 Розділ VII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" від 27.12.2022р. №1442 поставлено припинити з 1 січня 2023 р., реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, Фонд соціального страхування України, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області.

Суд зазначає, що ведення реєстру вимог кредиторів згідно ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства належить до компетенції ліквідатора, який, у відповідності до ст. 65 Кодексу, подається суду з даними про розміри погашених вимог кредиторів після завершення всіх розрахунків з кредиторами разом зі звітом та ліквідаційний балансом.

Керуючись ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 52, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про заміну сторони.

2.Замінити Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

3.Зобов`язати ліквідатора Публічного акціонерного товариства „Одеський олійножировий комбінат" арбітражного керуючого Селезньова Олександра Вікторовича внести зміни до реєстру вимог кредиторів Публічного акціонерного товариства „Одеський олійножировий комбінат".

Ухвала набирає законної сили 12 липня 2023р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Повну ухвалу складено та підписано 19 липня 2023р. у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю судді Грабован Л.І.

Копію ухвали надіслати на електронну адресу: Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (upr@od.pfu.gov.ua), Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області (od@fssu.gov.ua), арбітражного керуючого Селезньова О.В. ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено21.07.2023
Номер документу112312011
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4932/15

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Постанова від 23.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні