Ухвала
від 20.07.2023 по справі 532/2315/22
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/2315/22

2/532/117/2023

Ухвала

Іменем України

19 липня 2023 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді Назарьової Л. В,

з участю секретаря судового засідання Маляренко І. М,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кобеляки, цивільну справу за позовом Полтавського обласного центру зайнятості в особі Кобеляцької районної філії Полтавського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про відшкодування суми виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг,

Встановив:

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 29 червня 2023 року розгляд справи призначено на 19 липня 2023 року.

Учасники справи в судове засідання не з`явились.

Представник позивача, Кобеляцької районної філії Полтавського обласного центру зайнятості, Фролова Ю. С. подала до суду заяву про розгляд справи без її участі. Крім цього, у зв`язку з неявкою відповідача в судове засідання, прохала суд викликати ОСОБА_1 через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України. Також прохає суд застосувати до ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» заходи процесуального примусу, а саме накладення штрафу у зв`язку з невиконанням ухвали суду від 19.04.2023 року про витребування доказів по справі.

Суд, розглянувши заяву представника позивача про застосування до ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» заходів процесуального примусу, перевіривши матеріали справи, дійшов таких висновків.

Заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Види заходів процесуального примусу, визначені приписами ст. 144 ЦПК України.

Згідно з положеннями статті 144 ЦПК України, одним із видів заходів процесуального примусу є штраф.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 148 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу в сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Ухвалою суду від 19 квітня 2023 року товариство з обмеженою відповідальністю «ПРАНА-ФАРМ» зобов`язано протягом п`яти днів із моменту отримання цієї ухвали, надати Кобеляцькому районному суду Полтавської області належним чином завірені копії заяв ОСОБА_1 про прийняття на роботу у ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» з 25 листопада 2021 року та звільнення з роботи.

Ухвала суду отримана адресатом 25 квітня 2023 року.

Ухвалою суду від 07 червня 2023 року представнику ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» повторно направлено ухвалу суду від 19 квітня 2023 року для виконання, яка отримана адресатом 13 червня 2023 року.

29 червня 2023 року ухвалою суду вирішено втретє направити ухвалу суду від 19 квітня 2023 року для виконання. Рішення суду отримане ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» 07 липня 2023 року.

На цей час, незважаючи на неодноразове направлення і отримання представником ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» ухвала суду від 19 квітня 2023 року не виконана. Про поважність причин неподання доказів, або повідомлення про неможливість подати докази, витребувані судом по справі, суд не повідомляли.

Такі дії ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» суд вважає недобросовісним виконанням процесуальних обов`язків, і такі, що створюють перешкоди у здійсненні судочинства, так як суд не може повністю з`ясувати всі обставини справи.

На підставі зазначеного, з метою спонукання до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобіганню створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства, суд вважає за необхідне застосувати до ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» заходи процесуального примусу у виді штрафу та стягнути з останніх в дохід державного бюджету штраф у сумі 0,3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у зв`язку із неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, і неподання таких доказів без поважних причин.

Статтею 223 ЦПК України передбачені підстави для відкладення розгляду справи.

Крім цього, відповідно до ч. 11 ст. 128 ЦПК України відповідач, третя особа, свідок зареєстроване місце проживання (перебування), місце- знаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається до суду через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Оскільки відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, відомості про її належне повідомлення про дату, час і місце розгляду справи в суді відсутні, за таких обставин суд вважає за необхідне викликати відповідача до суду через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України.

Враховуючи зазначене, так як судом прийнято рішення про повторне витребування доказів, яке на цей час не виконано, то розгляд справи необхідно відкласти.

Керуючись статтями 84, 128, 144, 148, 223, 240 ЦПК України, суд,

Постановив:

Застосувати до товариства з обмеженою відповідальністю «ПРАНА-ФАРМ» заходи процесуального примусу у виді штрафу в розмірі 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 805,20 (вісімсот п`ять гривень двадцять копійок) гривень у зв`язку із неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, і неподання таких доказів без поважних причин.

Стягнути з ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» (юридична адреса: 61038, м. Харків, в`їзд Білостоцький, 3 Харківської області, код ЄДРПОУ 35587587) у дохід державного бюджету штраф у розмірі 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 805,20 (вісімсот п`ять гривень двадцять копійок) гривень.

Представнику ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» роз`яснюється, що притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази, а також, що у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім цього, представнику ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» роз`яснюється, що відповідно до ч. 6 ст. 148 ЦПК України, суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, стосовно якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Направити ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» ухвалу суду від 19 квітня 2023 року та зобов`язати протягом п`яти днів із моменту отримання цієї ухвали, надати Кобеляцькому районному суду Полтавської області належним чином завірені копії заяв ОСОБА_1 про прийняття на роботу у ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» з 25 листопада 2021 року та звільнення з роботи.

Представнику ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» роз`яснюється, що відповідно до ст. 84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин.

Відкласти розгляд справи за позовом Полтавського обласного центру зайнятості в особі Кобеляцької районної філії Полтавського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про відшкодування суми виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг до 10:00 години 30 серпня 2023 року про що повідомити учасників справи.

Викликати ОСОБА_1 в судове засідання через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України.

Копію ухвали невідкладно надіслати усім учасникам справи та ТОВ «ПРАНА-ФАРМ»

Ухвала суду в частині стягнення в дохід держави з ТОВ «ПРАНА-ФАРМ» штрафу, як захід процесуального примусу може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання.

Оскарження такої ухвали не перешкоджає розгляду справи.

В іншій частині ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя

Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112316602
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування суми виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг

Судовий реєстр по справі —532/2315/22

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні