Ухвала
від 20.07.2023 по справі 539/2924/23
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/2924/23

Провадження № 1-кп/539/296/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2023 року м.Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

представника трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» ОСОБА_7

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні в залі суду м. Лубни Полтавської області кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Лубни, Полтавської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , українець, громадянин України, освіта середня, одруженого, працює на посаді водія ТОВ «СО-ТРАНС», раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 342 КК України,-

встановив:

ОСОБА_5 04.06.2023, о 19:45 годині, у м. Лубни, вул. Шевченка, біля будинку № 25, під час складення інспектором сектору реагування патрульної поліції Лубенського районного відділу поліції, старшим сержантом поліції ОСОБА_4 , протоколу на його сина ОСОБА_8 , котрий керував автомобілем «Volkswagen Polo», днз. НОМЕР_1 , за ч.5 ст.121 КупАП, тобто «Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами», став заважати працівнику поліції складати протокол про вчинення адміністративного правопорушення, після чого став чинити активний опір працівнику правоохоронному органу. Так, ОСОБА_5 схопив рукою старшого сержанта поліції ОСОБА_4 за воріт форменого одягу, потягнув його в сторону, від чого ОСОБА_4 упав на асфальтове покриття проїжджої частини.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.342 КК України, тобто опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов`язків.

В підготовче судове засідання прибув прокурор, потерпілий ОСОБА_4 , обвинувачений ОСОБА_5 , захисник та представник трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» ОСОБА_7 .

Захисник адвокат ОСОБА_6 та представник трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» ОСОБА_7 звернулися до суду із клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 на підставіст. 47 КК Україниу зв`язку із передачею його на поруки трудовому колективу ТОВ «СО-ТРАНС». Надали відповідне клопотання та протокол засідання трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС».

Прокурор та потерпілий не заперечували проти заявленого клопотання.

Обвинувачений ОСОБА_5 просив звільнити його від кримінальної відповідальності та передати на поруки трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС», де він працює, оскільки повністю визнає свою вину та щиро кається у вчиненому.

Заслухавши думку прокурора, сторін кримінального провадження, розглянувши подане клопотання, вивчивши обвинувальний акт, суд дійшов наступного висновку.

З обвинувального акту вбачається, що ОСОБА_5 04.06.2023, о 19:45 годині, у м. Лубни, вул. Шевченка, біля будинку № 25, під час складення інспектором сектору реагування патрульної поліції Лубенського районного відділу поліції, старшим сержантом поліції ОСОБА_4 , протоколу на його сина ОСОБА_8 , котрий керував автомобілем «Volkswagen Polo», днз. НОМЕР_1 , за ч.5 ст.121 КупАП, тобто «Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами», став заважати працівнику поліції складати протокол про вчинення адміністративного правопорушення, після чого став чинити активний опір працівнику правоохоронному органу. Так, ОСОБА_5 схопив рукою старшого сержанта поліції ОСОБА_4 за воріт форменого одягу, потягнув його в сторону, від чого ОСОБА_4 упав на асфальтове покриття проїжджої частини.

Частина 2ст. 61 Конституції Українипередбачає, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

Відповідно до ч.1ст.2 КК Українипідставою для кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч.ч.1,3ст.3 КК Українизаконодавство України про кримінальну відповідальність становитьКК, який ґрунтується наКонституції Українита загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права. Кримінальна протиправність діяння, а також його караність та інші кримінально-правові наслідки визначаються тількиКК України.

Вчинене ОСОБА_5 правопорушення, передбачене ч.2 ст. 342КК України, за яке передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до двох років, яке відповідно дост. 12 КК Українивідноситься до нетяжкого злочину, оскільки згідно ч. ч. 3, 4ст. 12 КК Україникримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини, і нетяжким злочином є передбаченекримінальним кодексомдіяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

В підготовчому судовому засіданні захисником та представником трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» було надано клопотання трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» про передачу обвинуваченого ОСОБА_5 на поруки вказаній установі.

Також до вказаного клопотання було долучено протокол зборів трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» від 12.07.2023 року, список працівників, які були присутні на зборах, виписку з ЄДРЮО щодо реєстрації ТОВ «СО-ТРАНС», витяг з ЄДРЮО щодо ТОВ «СО-ТРАНС», копія статута ТОВ «СО-ТРАНС», характеристика на ОСОБА_5 з місця роботи, копія наказу про прийняття на роботу ОСОБА_5 , копія наказу про прийняття на роботу ОСОБА_9 директора ТОВ «СО-ТРАНС», копія наказу про прийняття на роботу ОСОБА_7 водія ТОВ «СО-ТРАНС», довідка про кількість працюючих в ТОВ «СО-ТРАНС».

Частиною 1ст. 285 КПК Українипередбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до положень ч. 1ст. 47 КК України- особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею особи на поруки може мати місце за сукупності таких умов: 1) особа вчинила злочин вперше; 2) діяння належить до злочинів невеликої або середньої тяжкості; 3) особа, яка вчинила злочин, щиро розкаялася; 4) колектив підприємства, установи чи організації звернувся з клопотанням про передачу йому на поруки такої особи; 5) особа, яка вчинила злочин, не заперечує проти закриття кримінальної справи за цією нереабілітуючою підставою.

Отже, підставою такого звільнення є щире каяття особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом та виправити свою поведінку.

Також звільнення від кримінальної відповідальності заст. 47 КК Україниможливе лише за клопотанням колективу, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Воно має бути оформлене протоколом загальних зборів колективу, який долучається до справи.

За наявності зазначених вище обставин суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки трудовому колективу.

Виходячи з наведених положень закону, питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є правом, а не обов`язком суду і є виправданим лише тоді, коли суд дійде висновку про те, що виправлення конкретної особи, яка вчинила злочин, є можливим без фактичного застосування до неї передбачених законом України про кримінальну відповідальність заходів примусу.

Водночас у абз. 3 п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» зазначено, що звільнення від кримінальної відповідальності заст.47 КК Україниможливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки.

Відповідно до роз`яснень, наданих у абз. 4 п. 5 Постанови від 23.12.2005 року, за наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні правопорушення, передбаченогоч.2 ст.342 КК України, який відповідно дост. 12 КК Україниє нетяжким злочином та не є корупційний, вчинений вперше, свою винуватість ОСОБА_5 визнав повністю, щиросердечно кається, з 09.06.2023 року працює на посаді водія ТОВ «СО-ТРАНС».

Зі змісту клопотання трудового колективу ТОВ «СО-ТРАНС» та протоколу зборів вбачається, що трудовий колектив клопоче перед судом про передачу ОСОБА_5 на поруки.

При цьому трудовий колектив зобов`язується здійснювати заходи виховного характеру, спрямовані на недопущення вчинення обвинуваченим ОСОБА_5 нових злочинів, сприяння в перевихованні й виправленні шляхом залучення до активної роботи у товаристві, проведення заходів з підвищення кваліфікації, участі в громадських рухах та профілактичної роботи.

Судом ОСОБА_5 роз`яснено наслідки звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, передбаченихст. 47 КК України.

Передумовою звільнення особи від кримінальної відповідальності заст. 47 КК Україниє вчинення вперше нетяжкого злочину, а підставою звільнення - щире каяття та клопотання колективу установи про передачу цієї особи на поруки.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено передумову та підстави звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст.342 КК України.

Згідно з приписами ч. 3ст. 288 КПК Українисуд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

З урахуванням викладеного, ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно такої особи закриттю.

Стосовно ОСОБА_5 в ході досудового слідства не обирався запобіжний захід, у зв`язку з чим дане питання судом не вирішується.

Відповідно до ст.100 КПК України доля речових доказів, які були надані суду, вирішуються судом під час ухвалення судового рішення.

Витрати за проведення судової експертизи відсутні.

Матеріальну шкоду кримінальним правопорушенням не завдано, цивільний позов не заявлено.

Керуючись ст.284,284-286,288,369,370,371,372,376,381-382,395,477 КПК України,ст. 47 КК України, суд, -

постановив:

Клопотання представника трудового колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «СО-ТРАНС» ОСОБА_7 про передачу обвинуваченого за ч.2 ст.342 КК України ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «СО-ТРАНС» - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченогоч.2 ст.342 КК України, з підстав передбаченихст.47 КК України, з передачею його на поруки трудовому колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «СО-ТРАНС» (юридична адреса: Полтавська область, Лубенський район, с.Засулля вул.Харківська, 49, код ЄДРПОУ: 43214544), за умови, що протягом року з дня передачі на поруки він виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Закрити кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.06.2023 року № 12023170570000544 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст.342 КК Українина підставі п.1 ч.2ст.284 КПК України, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2ст. 47 КК України, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбаченеч.2 ст.342 КК України.

Роз`яснити трудовому колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «СО-ТРАНС», що відповідно до ч.1ст.289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_5 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Повідомити трудовий колектив Товариства з обмеженою відповідальністю «СО-ТРАНС» про передачу йому ОСОБА_5 на поруки, направивши копію даної ухвали.

Речові докази після вступу ухвали в законну силу, а саме оптичний диск із відеозаписами із нагрудної камери інспектора сектору реагування патрульної поліції Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області залишити при матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію даної ухвали негайно після проголошення вручити сторонам по справі.

Роз`яснити учасникам кримінального провадження право ознайомитися із журналом судового засідання і подати на нього письмові зауваження.

Учасники судового провадження протягом строку апеляційного оскарження мають право заявити клопотання про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Повний текст ухвали суду проголошений 20 липня 2023 року о 16-00 годині.

Суддя ОСОБА_1

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112317151
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві

Судовий реєстр по справі —539/2924/23

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні