Рішення
від 19.07.2023 по справі 216/788/23
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/788/23

провадження №2/216/1224/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2023 року

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Бутенко М. В.

за участю секретаря судового засідання Кравець А.С.

розглянувши заочно увідкритому судовому засіданнів залісуду у м.Кривому Розіцивільну справуза позовом акціонерного товариства "ОТП Банк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

До Центрально-Міського райсуду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області подано позовну заяву акціонерного товариства "ОТП Банк" (Позивач) до ОСОБА_1 (Відповідач) про стягнення заборгованості.

Просять суд постановити рішення, яким стягнути з ОСОБА_1 на користь AT «ОТП БАНК» суму заборгованості за Кредитним договором/Заявою-Анкетою № 2024625328 CARD від 04.07.2019 р. станом на 30.10.2022 р. у розмірі 53 582,64 грн. (П`ятдесят три тисячі п`ятсот вісімдесят дві гривні 64 копійки), яка складається з: заборгованості за тілом кредиту - 31 369,92 грн., заборгованості за відсотками - 3 858,28 грн., заборгованості за прострочене тіло кредиту - 7 630,08 грн., заборгованості за простроченими відсотками -10 724,36 грн., та судові витрати: суму сплаченого судового збору в розмірі 2 684, 00 грн. (Дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 копійок).

Позовні вимоги обґрунтовує наступним:

04.07.2019 р. між Акціонерним товариством «ОТП БАНК» та ОСОБА_1 було укладено Кредитний договір № 2024625328, на підставі якого Банк надає Позичальнику кредит, а Позичальник отримує його на умовах передбачених Кредитним договором (п. 1 Кредитного договору).

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, а також зобов`язання є договори та інші правочини, що передбачено ст. 11 та ст. 626 Цивільного кодексу України. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (перегати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ст. 509 ЦК України).

При укладенні Кредитного договору сторони керуються ч. 1 ст. 634 ЦК України, відповідно до якої договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до п. 1.1. Кредитного договору, Кредит видається Позичальнику у розмірі 9 316 грн. (Дев`ять тисяч триста шістнадцять гривень 00 копійок) на цільове використання Кредиту: на придбання Товару у Продавця, 350 грн. на сплату Додаткових послуг, а саме: послуга: «СМС+Довідка»; 652,12 грн. на придбання Послуг зі страхування у Продавця: страхування нещасного випадку від СК «Арсенал Лайф». Загальний розмір кредиту 10 318,12 грн. (Десять тисяч триста вісімнадцять гривень 12 копійок).

Відповідно до п. 1.1. Кредитного договору, дата остаточного повернення кредиту 04.05.2020 р. строк на який надається Кредит визначено Графіком платежів.

Продавець 1 -ТОВ ДІЄСА; ЄДРПОУ: 36483471.

Продавець 2-СК «Арсенал Лайф»; ЄДРПОУ: 39180855.

Відповідно до п. 1.2. Кредитного договору, протягом дії Кредитного договору для розрахунку процентів за користування Кредитом буде використовуватись: Фіксована процентна ставка у розмірі 0,01 % річних.

Відповідно до п. 1.3. Кредитного договору, повернення кредиту та сплата процентів відбувається шляхом сплати Позичальником Ануїтетних платежів.

Відповідно до п. 1.4. Кредитного договору, датою (моментом) надання Банком та отримання Позичальником Кредиту вважається дата підписання Позичальником Кредитного договору. Кредит надається шляхом перерахування за дорученням Позичальника коштів на поточний рахунок Продавця на придбання Товару.

Відповідно до п. 2. Кредитного договору, попередньо ознайомившись із всіма умовами надання банківських послуг, правилами, тарифами, в тому числі із положеннями договорів та усіх додатків до них, невід`ємною частиною яких є ця Заява-Анкета про надання банківських послуг АТ «ОТП БАНК» № 2024625328 CARD від 04.07.2019 р.

Отож, 04.07.2019 р. Відповідач звернувся до Позивача із вимогою відкриття карткового рахунку, тим самим підписавши особисто Заяву-Анкету про надання банківських послуг AT «ОТП БАНК» № 2024625З28_CARD від 04.07.2019 р. та безумовно прийняв пропозицію банку та погодився із тим, що анкета-заява разом із Правилами користування карткою, Тарифами, Графіком платежів та Паспортом споживчого кредиту складають Договір про надання банківських послуг.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору про надання споживчого кредиту № 2024625328 від 04.07.2019 р. Графіку Платежів та Розрахунку сукупної вартості споживчого кредиту з урахуванням вартості всіх супутніх послуг зазначено детально строк кредиту - 10 місяців, загальна вартість кредиту - 10 318,60 грн., реальна процентна ставка - 7,84 % річних, 350 грн. послуга: «СМС+Довідка».

Щомісячний платіж Позичальника становить 1 032,00 грн., крім останнього 1 030,60 грн.

Форма видачі кредиту: шляхом безготівкового перерахування коштів за дорученням позичальника на рахунок продавця товарів та/або послуг. Форми погашення: готівкова, безготівково.

На підтвердження отримання картки ОСОБА_1 було видано розписку на якій Позичальник своїм підписом підтвердив видачу та отримання банківської платіжної картки AT «ОТП Банк» та з правилами користування карткою та діючими тарифами AT «ОТП Банк» ознайомлена.

Доказами придбання товару за кошти Банку є Видаткова накладна та Товарний чек Продавця із чітким переліком товарів отриманих у кредит та суми розрахунку за товар, із вказівкою на реквізити Сторін та/або одного із Сторін, та підписом Позичальника.

Відповідно до рахунку Видаткової накладної № 700008816994 від 04.07.2019 р. сторонами є постачальник (Продавець) - ТОВ «Дісса», одержувач - ОСОБА_1 , підтверджується, що було придбано наступний товар: Хол-к Atlant ХМ-6323-100 - вартістю 7 597.50 грн., та інші товари загальною вартістю - 9 316.00 грн. кредитний договір № 2024625328 від 04.07.2019 р.

Згідно ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування», Кредитодавець розміщує на своєму офіційному веб-сайті інформацію, необхідну для отримання споживчого кредиту споживачем. Така інформація повинна містити наявні та можливі схеми кредитування у кредитодавця. Споживач перед укладенням договору про споживчий кредит має самостійно ознайомитися з такою інформацією для прийняття усвідомленого рішення. До укладення договору про споживчий кредит кредитодавець надає споживачу інформацію, необхідну для порівняння різних пропозицій кредитодавця з метою прийняття ним обґрунтованого рішення про укладення відповідного договору, в тому числі з урахуванням обрання певного типу кредиту. Зазначена інформація безоплатно надається кредитодавцем споживачу за спеціальною формою (паспорт споживчого кредиту), встановленою у Додатку 1 до цього Закону, у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа, створеного згідно з вимогами, визначеними Законом України "Про електронні документи та електронний документообіг", а також з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про електронну комерцію") із зазначенням дати надання такої інформації та терміну її актуальності. У такому разі кредитодавець визнається таким, що виконав вимоги щодо надання споживачу інформації до укладення договору про споживчий кредит згідно з частиною третьою цієї статті.

Відповідно до п. 2.1. Кредитного договору, Банк відкриває Позичальнику поточний (картковий) рахунок № НОМЕР_1 разом із отриманням електронного платіжного засобу у-вигляді картки МС GOLD, валюта рахунку - гривня.

Відповідно до п. 2.1. Кредитного договору, визначено умови обслуговування кредитної лінії. За користування Кредитом, Банк нараховує проценти, які розраховуються Банком на підставі процентної ставки, розмір якої визначається Тарифами Банку та Інформаційним листком, який є невід`ємною частиною та додатком до Договору (надалі - Інформаційний листок). На дату укладення Заяви-Анкети розмір процентної ставки становить: 5 % в місяць. На дату укладення Заяви-Анкети розмір процентної ставки впродовж Пільгового періоду становить 0,01 % річних.

Відповідно до п. 2.1. Кредитного договору, Заява-Анкета є невід`ємною частиною Договору про видачу та обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (особистих) та Правил користування карткою, Інформаційного листка, Тарифами Банку, які розміщені на Офіційному сайті Банку (у розділі «Дебетні та кредитні картки») .

Відповідно до п. 7 Кредитного договору, Кредитний договір/Заява-Анкета укладається відповідно до ст. ст. 6, 207, 627, 634 Цивільного кодексу України, і підписання її зі сторони Банка відбувається шляхом нанесенням на неї типографськими засобами відбитка печатки та підписів уповноважених представників Банку. Сторони, підписанням Кредитного договору/Заяви-Анкети, надають свою письмову згоду на укладення Кредитного договору/Заяви-Анкети в порядку передбаченому цим пунктом.

Скріпивши Заяву-Анкету та Кредитний договір підписами, у сторін виникли взаємні права та обов`язки, зокрема у Позивача виникло право надати послуги Банку, у Відповідача виникло зобов`язання оплачувати послуги Банку, що виникають в результаті використання платіжних карток, згідно Тарифів Банку та повернути Кредит та сплатити відсотки та інші платежі (штрафи, комісії).

Відповідно до Розділу І Договору про видачу та обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (Публічний) редакція діє з 30.06.2019 р. передбачено, що AT «ОТП БАНК», з однієї сторони, та Фізична особа, що приєдналась (акцепт) до Договору (оферта) і прийняла його умови (публічну пропозицію Банку необмеженому колу осіб) шляхом: підписання Заяви-анкети про надання банківських послуг AT «ОТП БАНК» та/або Заяви про надання банківської послуги, підписання Договору про споживчий кредит, які є невід`ємною частиною Договору про видачу та обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (особистих), з другої сторони, що тут і надалі спільно іменуються «Сторони» та кожна окремо - «Сторона», попередньо ознайомлені з вимогами Законодавства щодо недійсності правочинів, а також у відповідності до ст. 634 Цивільного кодексу України, розуміючи значення своїх дій та діючи добровільно, уклали цей Договір.

Відповідно до п. 2.2. Розділу II Публічного договору AT «ОТП БАНК», договір є змішаним, в якому містяться елементи різних договорів і Клієнту надаються декілька різних видів послуг - кредитування та видача і обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (особистих) та/або (корпоративних).

Відповідно до п. 2.3. Розділу II Публічного договору AT «ОТП БАНК», у випадку виникнення розбіжностей між положеннями Договору та Правил, застосовуються положення Правил.

Відповідно до п. 3.1. Розділу III Публічного договору AT «ОТП БАНК», Банк відкриває Клієнту Картковий рахунок у Валюті рахунку, надає Картку Клієнту, а також виконує розрахункове обслуговування Платіжних операцій, здійснених з використанням Картки. Банк здійснює обслуговування Карткового рахунку за Дебетовою схемою.

-Відповідно до п. 4.2.11. Розділу IV Публічного договору AT «ОТП БАНК», Держатель Платіжної картки зобов`язаний:

-при отриманні Картки поставити на ній свій підпис;

-не розголошувати нікому, в тому числі членам власної родини, номер Картки, ПІН-код та CVC або CVV-2 код, не зберігати ПІН-код разом з Карткою, не писати його на Картці;

-негайно (у найкоротший строк протягом одного дня) повідомити Банк про втрату або крадіжку Картки, а також про те, що ПІН-код чи реквізити Платіжної картки (номер Картки, строк дії Картки, CVC або CVV-2) став відомий третій особі; не користуватися Недійсною, підробленою, пошкодженою Карткою;

-зберігаючи Картку, дотримуватись тих же заходів безпеки, що і з готівковими коштами та цінними паперами;

-підписувати тільки вірно та повністю складені рахунки та квитанції;

-зберігати Платіжні квитанції, що підтверджують дійсність проведених операцій, протягом 3- х років з дня оформлення відповідного документу та надавати ці документи до Банку за його першою вимогою;

-проводити операції з Карткою в межах встановленого Витратного Ліміту та не допускати виникнення Несанкціонованого овердрафту;

-оплачувати послуги Банку згідно з Тарифами Банку.

-оплачувати суми всіх транзакцій, Несанкціонованих овердрафтів, кредитів, комісій, відсотків, нарахованих на Кредит та/або Несанкціонований овердрафт інших платежів відповідно до Тарифів Банку, які є наслідком або виникли у зв`язку з використанням Карток Клієнтами або які є наслідком або виникли у зв`язку з використанням Картки після втрати/викрадення та/або несанкціонованого використання третьою особою до моменту отримання Банком повідомлення Клієнта/Держателя про втрату/крадіжку Картки чи/та ПІН- коду та блокування Картки в порядку передбаченому Договором/Правилами.

-оплачувати суми збитків Банку, які виникли у зв`язку з використанням Карток з порушенням умов Договору;

-оплачувати суми всіх транзакцій, Несанкціонованих вердрафтів, кредитів, комісій, відсотків, нарахованих на кредит та/або Несанкціонований овердрафт інших платежів, які є наслідком або виникли у зв`язку з використанням Картки після втрати/викрадення та/або несанкціонованого використання третьою особою до моменту отримання Банком повідомлення Клієнта/Держателя про втрату/крадіжку Картки чи/та ПІН-коду та блокування Картки в порядку передбаченому Правилами.

Відповідно до п. 5.1. Розділу V. Публічного договору АТ «ОТП БАНК», Договір набирає чинності з дати його розміщення на Офіційному сайті Банку, для Клієнта - з дати підписання ним Заяви - анкети про надання банківських послуг AT «ОТП БАНК», діє до прийняття Сторонами чи однією із Сторін рішення про його розірвання та за умови належного виконання Сторонами інших положень Договору.

Незважаючи на зміст п.5.1. (з підпунктами) Договору, п. 5.4. Договору діє до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за цим Договором.

Відповідно до п. 5.2. Розділу V. Публічного договору AT «ОТП БАНК», дострокове розірвання Договору за ініціативою Клієнта можливе у разі виконання Клієнтом, за 45 календарних днів до бажаної дати розірвання Договору, наступних обов`язків: (а) надання на адресу Банку письмової заяви про розірвання Договору; (б) повернення Банку Картки/ток, строк дії яких не закінчився; (в) повного погашення Боргових зобов`язань. Застереження: Банк за власною ініціативою може не вимагати виконання Клієнтом п.п.(б), чи/та п.п. (в) п. 5.2. Договору.

Відповідно до п. 5.3. Розділу V. Публічного договору AT «ОТП БАНК», у випадку невиконання Клієнтом Боргових зобов`язань понад 30 календарних днів Банк має право в односторонньому порядку достроково розірвати Договір або Договір в частині надання Банківської послуги, шляхом відправлення на адресу Клієнта відповідного листа (надалі - Лист). Через 10 календарних днів з дати відправлення на адресу Клієнта Листа Договір або Договір в частині надання Банківської послуги, за виключенням п. 5.4. Договору, вважається розірваним.

Лист вважається відісланим в день його відправлення на адресу Клієнта, що зазначена в Заяві-анкеті. До направлення Листа на адресу Клієнта поштою прирівнюється також і його вручення Клієнту чи його представнику під розписку.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою Додаток № 2 до Договору про видачу та обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (особистих) (надалі - Правила користування карткою), визначено, що боргові зобов`язання - це зобов`язання Клієнта перед Банком, включаючи Поточні Боргові зобов`язання, щодо повернення суми Кредиту, плати за користування Кредитом/Кредитною лінією, сплати комісій, штрафних санкцій, витрат та збитків Банку, включаючи, але не обмежуючись, неодержанні доходи, у зв`язку з неналежним виконанням Клієнтом своїх зобов`язань перед Банком за Кредитним договором та інших платежів, якщо такі матимуть місце.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою, визначено, що витратний ліміт - це сума коштів, в межах залишку на Картковому рахунку, до стана Клієнту Платіжної картки протягом певного періоду для здійснення операцій з Платіжною карткою.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою, визначено, що гранична дата погашення - це дата (число кожного місяця), яке встановлюється Сторонами у Заяві-анкеті з метою визначення Граничної дати погашення Клієнтом Мінімального платежу або встановлено технічно при наданні Кредиту/Кредитної лінії.

Відповідно що п. 1. Правил користування карткою, визначено, що ЗАЯВА-АНКЕТА ПРО НАДАННЯ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ АТ «ОТП БАНК» І ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ПОСЛУГИ (Заява-анкета) - це укладений Сторонами письмовий документ, у затвердженій Банком формі, на підставі якої Банк надає Банківську послугу Клієнту. С невід`ємною частиною Договору та Правил.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою, визначено, що ЗВІТ (ВИПИСКА ПРО РУХ КОШТІВ) - це щомісячний звіт про стан Карткового рахунку, який надається Банком Клієнту.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою, визначено, що Кредит (Кредитна лінія) - це кредитні кошти Банку чи їх відповідна частина, що надаються Банком Клієнту на умовах повернення, платності, строковості, у тому числі шляхом надання Кредитного сервісу «Скибочка», у відповідності до умов Договору/Кредитного договору/Договору про надання кредиту/Договору про споживчий кредит та Правил.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою, визначено, що кредитна лінія - це банківська послуга - фінансове кредитування, при якому Клієнт має поновлюване право на отримання Кредиту, в розмірі та протягом строку, визначених Кредитним договором.

Відповідно до п. 1. Правил користування карткою, прострочені боргові зобов`язання - це заборгованість, яка не погашена Клієнтом в термін (строк), установлений Кредитним договором.

Відповідно до п. 4.1.1. Правил користування карткою, на підставі Заяви-анкети, яка містить у собі замовлення Клієнтом Банківської послуги «Регулярні Платежі», Клієнт доручає Банку самостійно списувати грошові кошти на сплату Клієнтом регулярних платежів з Карткового рахунку Клієнта, вказаного у Заяві-анкеті.

Відповідно до п. 4.1.2. Правил користування карткою, регулярним платежем є платіж, який сплачується Клієнтом з фіксованою періодичністю (раз на тиждень, раз на місяць тощо), у фіксованій сумі, якщо інше не визначено Сторонами у Заяві-анкеті, з одним і тим же призначенням платежу та одному й тому ж отримувачу.

Відповідно до п. 4.1.3. Правил користування карткою, Банк проводить списання Регулярних платежів з Карткового рахунку та їх зарахування на рахунок(ки) отримувача(ів), згідно з графіком платежів,що зазначений у Заяві-анкеті (надалі - Графік платежів).

Відповідно до п. 4.1.4. Правил користування карткою, суми, що підлягають списанню з Карткового рахунку, та вся інша інформація, яка необхідна Банку для проведення Регулярного платежу наведено у Заяві-анкеті.

Відповідно до п. 4.1.12. Правил користування карткою, за надання Банківської послуги «Регулярні платежі» передбаченої Договором, Клієнт сплачує Банку комісійну винагороду згідно з Тарифами Банку у спосіб, визначений Заявою-анкетою: шляхом списання Банком комісійної винагороди з Карткового рахунку Клієнта.

Відповідно до п. 4.1.12.1. Правил користування карткою, у разі відсутності на Картковому рахунку Клієнта грошових коштів у достатній кількості для списання Банком надану Банківську послугу згідно з цим розділом Правил або несплати Клієнтом зазначеної Банківської послуги протягом більше ніж 2 календарні місяці поспіль, Банк має право в односторонньому порядку розірвати Договір в частині надання Банківської послуги «Регулярні платежі» та має право ініціювати погашення Клієнтом зазначеної заборгованості та завданих збитків Банку у судовому порядку.

Відповідно до п. 4.1.13. Правил користування карткою, шляхом укладення Заяви-анкети про надання Банківської послуги «Регулярні Платежі» Клієнт підтверджує, що порядок списання Регулярних платежів з Карткового рахунку, як він описаний у Заяві-анкеті, йому цілком зрозумілий та, що він беззастережно погоджується з ним та не буде висувати до Банку жодних претензій, позовів у зв`язку з наданням та/або ненаданням Банком Банківської послуги «Регулярні платежі» у порядку, передбаченому Заявою-анкетою та Договором. Відповідно до п. 7.1.1. Правил користування карткою, Клієнт зобов`язаний оплатити всі витрати та інші платежі, що виникають у зв`язку з використанням Картки. Всі послуги Банку оплачуються згідно з Тарифами.

Плата Банку за емісію Карток, обмін та їх поновлення сплачується Клієнтом при відкритті Карткового рахунку або при обміні чи оновленні Картки.

Відповідно до п. 7.1.3 Правил користування карткою, відсотки за Несанкціонований овердрафт розраховуються за кожний день з моменту виникнення Несанкціонованого овердрафту до дня погашення заборгованості перед Банком.

Відповідно до п. 8.1. Правил користування карткою, шляхом укладення Заяви - анкети/Договору/Кредитного договору/Договору про споживчий кредит (у тому числі фактичним користуванням Клієнтом кредитними коштами (Кредитною лінією) на Картрахунку), Банк та Клієнт підтверджують факт укладення між ними кредитного договору та на умовах, викладених в цьому розділі Правил.

Відповідно до п. 8.2.1. Правил користування карткою, в порядку, передбаченому Кредитним договором, має право надати Клієнту Кредит шляхом встановлення відновлювальної Кредитної лінії до Карткового рахунку у розмірі, що передбачений Кредитним договором. Клієнт приймає Кредит і зобов`язується повернути суму отриманого Кредиту на умовах, в строки та в порядку, що передбачені Кредитним договором та Правилами.

Відповідно до п. 8.2.4. Правил користування карткою, розмір Кредитного ліміту може бути збільшено чи зменшено Банком. Розмір Кредитного ліміту визначається Банком на підставі внутрішніх розрахунків, за умови позитивної кредитної історії Клієнта протягом строку користування Кредитною лінією та не може перевищувати граничних меж, визначених банківським продуктом. В будь-який час строку дії Кредитного договору Банк має право змінити розмір Кредитної лінії (зменшити чи збільшити) без зазначення причин такої зміни. Укладенням Кредитного договору Клієнт погоджується із запропонованим розміром Кредитної лінії та порядком зміни розміру Кредитної лінії.

Відповідно до п. 8.2.4.1. Правил користування карткою, фактичний розмір встановленої/зміненої Клієнту Кредитної лінії фіксується Сторонами у Договорі та/або у Заяві-анкеті та/або у SMS-повідомленні Банку адресованої Клієнту.

Відповідно до п. 8.4. Правил користування карткою, строк дії Кредитної лінії дорівнює строку дії Кредитного договору. Клієнт зобов`язаний повністю виконати Боргові зобов`язання в строк не пізніше останнього Банківського дня строку дії Кредитного договору. Строк дії Договору (Кредитного договору) може встановлюватися строком дії Картки з можливістю її перевипуску на наступний період.

Відповідно до п. 8.7. Правил користування карткою, Банк має право змінювати та доповнювати Тарифи Банку в порядку та на умовах, передбачених в Правилах та/чи Договором.

Відповідно до п. 8.8. Правил користування карткою, погашення Боргових зобов`язань здійснюється Клієнтом щомісяця шляхом готівкового внеску або безготівкового перерахування на Картковий рахунок. Нараховані відсотки за користування Кредитом капіталізуються в останній день Індивідуального Розрахункового циклу при здійсненні процедури закриття операційного дня. Капіталізація відбувається за рахунок Кредиту та обліковується на кредитному рахунку. В випадку наявності власних коштів на Картковому рахунку в день виставлення нарахованих відсотків за Кредит до сплати, погашення відбувається за рахунок власних коштів Клієнта з Карткового рахунку. В разі, якщо у Клієнта на Картковому рахунку не достатньо коштів, у тому числі недостатньо Кредиту, відсотки не капіталізуються. Погашення таких відсотків здійснюється після внесення коштів на Картковий рахунок.

Відповідно до п. 8.9. Правил користування карткою, Клієнт зобов`язаний протягом кожного Платіжного періоду сплачувати Банку повну суму Мінімального платежу. Якщо дата сплати Мінімального платежу є вихідним, святковим чи неробочим днем, сплата Мінімального платежу повинна бути здійснена Клієнтом не пізніше останнього робочого дня, що передує цьому дню.

Відповідно до п. 8.10. Правил користування карткою, укладенням Договору Клієнт доручає Банку самостійно списувати грошові кошти (договірне списання) з Карткового рахунку Клієнта для погашення Боргових зобов`язань за Договором. У разі недостатності суми здійсненого платежу для виконання зобов`язання за Договором у повному обсязі ця сума погашає вимоги Банку у такій черговості: прострочена до повернення сума Кредиту (Мінімального платежу), прострочені проценти за користування Кредитом, нарахована сума Кредиту (Мінімальний платіж); нараховані проценти за користування Кредитом, штраф, пеня, інші необхідні платежі.

В будь-якому випадку Боргові зобов`язання повинні бути виконані в повному розмірі таких Боргових зобов`язань не пізніше спливу строку дії Кредитного договору.

Відповідно до п. 8.11. Правил користування карткою, інші умови отримання, обслуговування та повернення Кредиту, у тому числі: реальна річна процентна ставка та загальна вартість Кредиту, інформація про наслідки прострочення виконання зобов`язань зі сплати платежів, у тому числі розмір неустойки (штрафу та/або пені), процентної ставки, інших платежів, які застосовуються чи стягуються при невиконанні зобов`язання за Кредитним договором визначені Паспортом споживчого кредиту, Тарифами Банку (та Інформаційним листком, в залежності від дати укладення Клієнтом Договору), які розміщені на Офіційному сайті Банку та є невід`ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 8.12. Правил користування карткою, Кредитний договір набуває чинності з моменту укладення Сторонами Договору і діє протягом 36 календарних місяців (з правом пролонгації). У випадку, якщо протягом 30-ти календарних днів до дати закінчення строку дії Кредитного договору жодна із Сторін не ініціювала розірвання Кредитного договору шляхом направлення на адресу іншої Сторони відповідного листа/укладення відповідної Заяви-анкети, строк дії Кредитного договору продовжується на наступні 36 календарні місяці і на тих же умовах.

Відповідно до п. 8.33.2. Правил користування карткою, Банк має право вимагати дострокового виконання Боргових зобов`язань в цілому або у визначеній Банком частиніу випадку невиконання Клієнтом та/або поручителем, та/або майновим поручителем своїх Боргових та/чи інших зобов`язань за Договором чи іншими укладеними з Банком договорами та/або умов Документів забезпечення. При цьому, зобов`язання Клієнта щодо дострокового виконання Боргових зобов`язань в цілому настає з дати отримання Клієнтом, відповідної письмової Вимоги та повинно бути проведено Клієнтом протягом 30-ти календарних днів з Дати отримання Вимоги.

Для цілей відправки Вимоги за допомогою засобів поштового зв`язку, Сторони дійшли згоди, що у випадку неотримання Клієнтом Вимоги, відправленої Банком рекомендованим листом на адресу Клієнта, зазначену в Заяві-анкеті/кредитному договорі чи іншу відому Банку адресу Клієнта, та повернення до Банку відповідного документу поштової організації з відміткою про неотримання Клієнтом листа з Вимогою, з будь-яких причин, зокрема ухилення Клієнта від належного отримання Вимоги, з інших причин, тощо. Вимога вважається отриманою Клієнтом на 7-й календарний день з дати відправки Вимоги. Виконання Боргових зобов`язань в цілому, у випадку неотримання Клієнтом Вимоги, повинно бути проведено Клієнтом протягом 30-ти календарних днів з моменту, коли Вимога вважається отриманою.

Відповідно до п. 8.33.3. Правил користування карткою, у випадку виконання Клієнтом Вимоги Банку у встановлений Правилами строк, або якщо протягом цього ж строку Клієнт усуне порушення умов Договору, Вимога вважається відізваною Банком (втрачає чинність), у зв`язку з чим Боргові зобов`язання підлягають виконанню Клієнтом в розмірі, порядку та строки, що визначені Правилами з усіма наступними змінами та доповненнями.

Підписанням Заяви-анкети/Кредитного договору/Договору Клієнт висловлює свою цілковиту згоду з викладеним порядком виконання Боргових зобов`язань за ініціативою Банку, в т.ч. достроковим, та окремими елементами цього порядку.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 14 листопада 2018 року у справі № 2-383/2010 (провадження №14-308цс18) зроблений висновок, що стаття 204 ЦК України закріплює презумпцію правомірності правочину. Ця презумпція означає, що вчинений правочин вважається правомірним, тобто таким, що породжує, змінює або припиняє цивільні права й обов`язки, доки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, яке набрало законної сили. У разі не спростування презумпції правомірності договору усі права, набуті за ним сторонами правочину, повинні безперешкодно здійснюватися, а обов`язки, що виникли внаслідок укладення договору, підлягають виконанню.

Належні, допустимі докази, які підтверджують відкриття карткового рахунку із кредитною лінією є Заява-Анкета про надання банківських послуг АТ «ОТП БАНК» та ознайомлення із Правилами користування карткою та Тарифами Банку, після вказаної процедури особі видається платіжна дебетова картка, відкривається картковий рахунок із кредитною лінією.

На виконання умов вищевказаного Заяви-Анкети та Договору про видачу та обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (особистих) (публічний), Банк свої зобов`язання щодо надання відповідних сум кредиту виконав повністю.

Позичальник своїх зобов`язань за договором належним чином не виконує.

Згідно розрахунку заборгованості, у зв`язку із порушенням умов Кредитного договору/Заяви-Анкети № 2024625328 CARD від 04.07.2019 р. станом на 30.10.2022 р. заборгованість ОСОБА_1 перед AT «ОТП БАНК» становить суму у розмірі 53 582,64 грн. (П`ятдесят три тисячі п`ятсот вісімдесят дві гривні 64 копійки), та складається з: заборгованості за тілом кредиту - 31 369,92 грн., заборгованості за відсотками - 3 858,28 грн., заборгованості за прострочене тіло кредиту - 7 630,08 грн., заборгованості за простроченими відсотками - 10 724,36 грн.

Відповідно до Постанови Вінницького апеляційного суду від 15.09.2021 р. по справі № 136/1241/20, виконаний Банком розрахунок заборгованості є належним доказом, який підтверджує розмір заборгованості за кредитним договором, адже містить детальний опис нарахованої заборгованості, дати здійснення платежів боржником, кількість днів, за які нарахована заборгованість, залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту), дати нарахування складових загальної заборгованості за кредитом.

Відповідно до Постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 17.12.2020 р. по справі № 278/2177/15-ц, наявні 2 правові висновки колегії суддів зокрема, що наданий банком розрахунок заборгованості є належним та допустимим доказом в розумінні ст.ст. 77, 78 ЦПК України. А також, що доказами, які підтверджують наявність заборгованості та її розмір є первинні документи, оформлені відповідно до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність». Згідно з указаними положенням закону підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі.

Разом з тим, відповідно до пункту 5.6 Положення про організацію операційної діяльності в банках України, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 18 червня 2003 року № 254 (в редакції, чинній на час звернення до суду з позовною заявою), виписки з особових рахунків клієнтів є підтвердженням виконаних за день операцій і призначаються для видачі або відсилання клієнту.

Аналогічна за змістом норма закріплена у пункті 62 Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 04 липня 2018 року № 75 (в редакції, чинній на час вирішення справи судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій).

Аналіз зазначених норм дає підстави дійти висновку, що виписки за картковими рахунками (по кредитному договору) можуть бути належними доказами щодо заборгованості по тілу кредиту за кредитним договором.

До аналогічного правового висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 16.09.2020 року по справі № 200/5647/18 та від 28.10.2020 року по справі № 760/7792/14-ц.

Представник позивача АТ «ОТП БАНК» в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся належним чином, направив на адресу суду заяви про розгляд справи за відсутністю представника позивача, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити в повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_1 у судове засідання не прибула, належним чином була повідомлена про день та час слухання справи, причини своєї неявки суду не повідомила. Оскільки наявних у даній цивільній справі доказів достатньо для вирішення спору по суті та враховуючи, що належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання відповідачка в судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила та не подала відзив, а сторона позивача не надала заперечень проти заочного розгляду справи, суд у відповідності до нормст.ст. 280-281 ЦПК Україниухвалив здійснювати заочний розгляд справи.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За приписами ст. 263 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

При цьому, згідно роз`яснень, наданих Пленумом Верховного Суду України у п. 2 постанови від 18.12.2009 №14 «Про судове рішення у цивільній справі» рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства відповідно до статті 3 ЦПК, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин відповідно до статті 10 ЦПК, а також правильно витлумачив ці норми. Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність та допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

З урахуванням встановлених у справі обставин, суд дійшов висновку, що спірні правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються положеннями Цивільного кодексу України, в частині, що стосуються питання виконання зобов`язань за кредитним договором.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

04.07.2019 р. між Акціонерним товариством «ОТП БАНК» та ОСОБА_1 було укладено Кредитний договір № 2024625328, на підставі якого Банк надає Позичальнику кредит, а Позичальник отримує його на умовах передбачених Кредитним договором (п. 1 Кредитного договору).

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, а також зобов`язання є договори та інші правочини, що передбачено ст. 11 та ст. 626 Цивільного кодексу України. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (перегати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ст. 509 ЦК України).

При укладенні Кредитного договору сторони керуються ч. 1 ст. 634 ЦК України, відповідно до якої договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до п. 1.1. Кредитного договору, Кредит видається Позичальнику у розмірі 9 316 грн. (Дев`ять тисяч триста шістнадцять гривень 00 копійок) на цільове використання Кредиту: на придбання Товару у Продавця, 350 грн. на сплату Додаткових послуг, а саме: послуга: «СМС+Довідка»; 652,12 грн. на придбання Послуг зі страхування у Продавця: страхування нещасного випадку від СК «Арсенал Лайф». Загальний розмір кредиту 10 318,12 грн. (Десять тисяч триста вісімнадцять гривень 12 копійок).

Відповідно до п. 1.1. Кредитного договору, дата остаточного повернення кредиту 04.05.2020 р. строк на який надається Кредит визначено Графіком платежів.

Продавець 1 -ТОВ ДІЄСА; ЄДРПОУ: 36483471.

Продавець 2-СК «Арсенал Лайф»; ЄДРПОУ: 39180855.

Відповідно до п. 1.2. Кредитного договору, протягом дії Кредитного договору для розрахунку процентів за користування Кредитом буде використовуватись: Фіксована процентна ставка у розмірі 0,01 % річних.

Відповідно до п. 1.3. Кредитного договору, повернення кредиту та сплата процентів відбувається шляхом сплати Позичальником Ануїтетних платежів.

Відповідно до п. 1.4. Кредитного договору, датою (моментом) надання Банком та отримання Позичальником Кредиту вважається дата підписання Позичальником Кредитного договору. Кредит надається шляхом перерахування за дорученням Позичальника коштів на поточний рахунок Продавця на придбання Товару.

Відповідно до п. 2. Кредитного договору, попередньо ознайомившись із всіма умовами надання банківських послуг, правилами, тарифами, в тому числі із положеннями договорів та усіх додатків до них, невід`ємною частиною яких є ця Заява-Анкета про надання банківських послуг АТ «ОТП БАНК» № 2024625328 CARD від 04.07.2019 р.

Отож, 04.07.2019 р. Відповідач звернувся до Позивача із вимогою відкриття карткового рахунку, тим самим підписавши особисто Заяву-Анкету про надання банківських послуг AT «ОТП БАНК» № 2024625З28_CARD від 04.07.2019 р. та безумовно прийняв пропозицію банку та погодився із тим, що анкета-заява разом із Правилами користування карткою, Тарифами, Графіком платежів та Паспортом споживчого кредиту складають Договір про надання банківських послуг.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору про надання споживчого кредиту № 2024625328 від 04.07.2019 р. Графіку Платежів та Розрахунку сукупної вартості споживчого кредиту з урахуванням вартості всіх супутніх послуг зазначено детально строк кредиту - 10 місяців, загальна вартість кредиту - 10 318,60 грн., реальна процентна ставка - 7,84 % річних, 350 грн. послуга: «СМС+Довідка».

Щомісячний платіж Позичальника становить 1 032,00 грн., крім останнього 1 030,60 грн.

Форма видачі кредиту: шляхом безготівкового перерахування коштів за дорученням позичальника на рахунок продавця товарів та/або послуг. Форми погашення: готівкова, безготівково.

На підтвердження отримання картки ОСОБА_1 було видано розписку на якій Позичальник своїм підписом підтвердив видачу та отримання банківської платіжної картки AT «ОТП Банк» та з правилами користування карткою та діючими тарифами AT «ОТП Банк» ознайомлена.

Доказами придбання товару за кошти Банку є Видаткова накладна та Товарний чек Продавця із чітким переліком товарів отриманих у кредит та суми розрахунку за товар, із вказівкою на реквізити Сторін та/або одного із Сторін, та підписом Позичальника.

Відповідно до рахунку Видаткової накладної № 700008816994 від 04.07.2019 р. сторонами є постачальник (Продавець) - ТОВ «Дісса», одержувач - ОСОБА_1 , підтверджується, що було придбано наступний товар: Хол-к Atlant ХМ-6323-100 - вартістю 7 597.50 грн., та інші товари загальною вартістю - 9 316.00 грн. кредитний договір № 2024625328 від 04.07.2019 р.

Згідно ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування», Кредитодавець розміщує на своєму офіційному веб-сайті інформацію, необхідну для отримання споживчого кредиту споживачем. Така інформація повинна містити наявні та можливі схеми кредитування у кредитодавця. Споживач перед укладенням договору про споживчий кредит має самостійно ознайомитися з такою інформацією для прийняття усвідомленого рішення. До укладення договору про споживчий кредит кредитодавець надає споживачу інформацію, необхідну для порівняння різних пропозицій кредитодавця з метою прийняття ним обґрунтованого рішення про укладення відповідного договору, в тому числі з урахуванням обрання певного типу кредиту. Зазначена інформація безоплатно надається кредитодавцем споживачу за спеціальною формою (паспорт споживчого кредиту), встановленою у Додатку 1 до цього Закону, у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа, створеного згідно з вимогами, визначеними Законом України "Про електронні документи та електронний документообіг", а також з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про електронну комерцію") із зазначенням дати надання такої інформації та терміну її актуальності. У такому разі кредитодавець визнається таким, що виконав вимоги щодо надання споживачу інформації до укладення договору про споживчий кредит згідно з частиною третьою цієї статті.

Відповідно до п. 2.1. Кредитного договору, Банк відкриває Позичальнику поточний (картковий) рахунок № НОМЕР_1 разом із отриманням електронного платіжного засобу у-вигляді картки МС GOLD, валюта рахунку - гривня.

Відповідно до п. 2.1. Кредитного договору, визначено умови обслуговування кредитної лінії. За користування Кредитом, Банк нараховує проценти, які розраховуються Банком на підставі процентної ставки, розмір якої визначається Тарифами Банку та Інформаційним листком, який є невід`ємною частиною та додатком до Договору (надалі - Інформаційний листок). На дату укладення Заяви-Анкети розмір процентної ставки становить: 5 % в місяць. На дату укладення Заяви-Анкети розмір процентної ставки впродовж Пільгового періоду становить 0,01 % річних.

Відповідно до п. 2.1. Кредитного договору, Заява-Анкета є невід`ємною частиною Договору про видачу та обслуговування міжнародних платіжних пластикових карток (особистих) та Правил користування карткою, Інформаційного листка, Тарифами Банку, які розміщені на Офіційному сайті Банку (у розділі «Дебетні та кредитні картки») .

Позичальник своїх зобов`язань за договором належним чином не виконує.

Згідно розрахунку заборгованості, у зв`язку із порушенням умов Кредитного договору/Заяви-Анкети № 2024625328 CARD від 04.07.2019 р. станом на 30.10.2022 р. заборгованість ОСОБА_1 перед AT «ОТП БАНК» становить суму у розмірі 53 582,64 грн. (П`ятдесят три тисячі п`ятсот вісімдесят дві гривні 64 копійки), та складається з: заборгованості за тілом кредиту - 31 369,92 грн., заборгованості за відсотками - 3 858,28 грн., заборгованості за прострочене тіло кредиту - 7 630,08 грн., заборгованості за простроченими відсотками - 10 724,36 грн.

На підтвердження розбиття суми заборгованості по ОСОБА_1 станом на 30.10.2022 р. представник AT «ОТП БАНК» надає до суду довідку про наявність заборгованості станом на 30.10.2022 р.

Відповідно до вимог cт. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до cт. cт. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, а зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК.

Відповідно до cт. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 («Позика»), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно з абз. 1 ч. 1 cт. 1049 ЦК України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з cт. 1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

У ч. 1 cт. 1050 ЦК України зазначено, якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 ЦК України. Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Згідно з cт. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до частини першої статті 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність», відносини банку з клієнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Національного банку України та угодами (договорами) між клієнтом та банком.

Згідно з частиною першою статті 1066 ЦК України, за договором банківського рахунку банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

У статті 1073 ЦК України, визначено, що у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», платіжною картою є електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду карти, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Держателем такого платіжного засобу є фізична особа, яка на законних підставах використовує спеціальний платіжний засіб для ініціювання переказу коштів з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції із застосуванням зазначеного спеціального платіжного засобу.

Неналежним переказом для цілей цього Закону вважається рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини ініціатора переказу, який не є платником, відбувається її списання з рахунка неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому суми переказу в готівковій чи майновій формі. Неналежним платником є особа, з рахунка якої помилково або неправомірно переказана сума коштів, а неналежним отримувачем - особа, якій без законних підстав зарахована сума переказу на її рахунок або видана їй у готівковій формі.

За таких підстав, суд вважає, що позовні вимоги АТ «ОТП БАНК» є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки відповідачкою ОСОБА_1 умови кредитного договору виконуються неналежним чином, в результаті чого виникла заборгованість в розмірі 53582,64 грн. яка підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача.

Крім того, в силу вимогст. 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача належить стягнути понесені останнім судові витрати, які складаються із витрат по оплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст. ст.2, 5, 10-13, 19, 76-82, 133, 141, 223ч.4, 247ч.2, 258, 259, 264, 265, 273 280-283ЦПК України, ст. ст. 525-526, 625, 629, 1048-1050, 1054, ЦК України, Кредитним договором, ЗУ «Про споживче кредитування», ЗУ «Про, електронну комерцію», Міжнародним пактом про громадянські та політичні права 1966 року, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р., Першим протоколом та протоколами № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», судовою практикою ЄСПЛ і т.д., суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву акціонерного товариства "ОТП Банк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 ) на користь AT «ОТП БАНК» (01033, м. Київ, вул. Жилянська,43; ЄДРПОУ 21685166) суму заборгованості за Кредитним договором/Заявою-Анкетою № 2024625328 CARD від 04.07.2019 р. станом на 30.10.2022 р. у розмірі 53 582,64 грн. (П`ятдесят три тисячі п`ятсот вісімдесят дві гривні 64 копійки), яка складається з: заборгованості за тілом кредиту - 31 369,92 грн., заборгованості за відсотками - 3 858,28 грн., заборгованості за прострочене тіло кредиту - 7 630,08 грн., заборгованості за простроченими відсотками -10 724,36 грн., та судові витрати: суму сплаченого судового збору в розмірі 2 684, 00 грн. (Дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 копійок).

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленомуЦивільним процесуальним кодексом України. Повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено з загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Суддя М. В. БУТЕНКО

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112339160
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —216/788/23

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні