Ухвала
від 17.07.2023 по справі 924/741/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

м. Хмельницький

"17" липня 2023 р. Справа № 924/741/23

Господарський суд Хмельницької області у складі

судді Крамара С.І., розглянувши матеріали заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Квартал", м. Хмельницький Хмельницької області про видачу судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліки природи", м. Хмельницький Хмельницької області заборгованості у розмірі 47 415,52грн

В С Т А Н О В И В:

02.11.2022 до господарського суду області надійшла заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Квартал", м. Хмельницький Хмельницької області про видачу судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліки природи", м. Хмельницький Хмельницької області заборгованості у розмірі 47 415,52грн відповідно до умов договору відносин власників нежитлових приміщень та управителя від 01.03.2014 року.

До заяви ОСББ "Квартал", м. Хмельницький додано копії: договору відносин власників нежитлових приміщень та управителя від 01.03.2014; додатку №1 до договору (перелік затрат, що формують розмір плати на утримання будинку); розрахунок заборгованості; довідку ОСББ "Квартал" від 30.06.2023 про заборгованість ТОВ "Ліки природи".

Дослідивши заяву та додані до неї документи, судом встановлено та враховано наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 155 Господарського процесуального кодексу України під час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

Однак, разом з цим, Господарським процесуальним кодексом України встановлено певні вимоги до заяви про видачу судового наказу. Так, відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України до заяви про видачу судового наказу додаються, зокрема, інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги. Із положень ст. 152 (п. 8 ч. 1) та ст. 155 (п. 7. ч. 1) Господарського процесуального кодексу України вбачається, що з матеріалів поданої заяви суд повинен встановити наявність чи відсутність виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу, не розглядаючи обґрунтованості заявлених стягувачем вимог по суті.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст.152 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушеннями вимог статті 150 цього Кодексу; відповідно до п.8 ч.1 ст.152 Господарського процесуального кодексу України - якщо із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

У відповідності до умов договору відносин власників нежитлових приміщень та управителя від 01.03.2014 сторони визначили, що управитель (ОСББ "Кватал") надає послуги (шляхом залучення фізичних та/чи юридичних осіб) власникам приміщень (розділ 2 договору).

Відповідно до п. 4.1.7 договору власник приміщення зобов`язаний у встановлені терміни сплачувати належні платежі, (...).

Згідно ч.1 ст.26 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", власник приміщення у багатоквартирному будинку, в якому створене об`єднання, може здати його в оренду для проживання фізичній особі або для здійснення господарської, підприємницької та іншої не забороненої законом діяльності фізичній або юридичній особі, якщо така діяльність не суперечить встановленим нормам використання приміщень у жилих будинках та не завдає шкоди інтересам власників (користувачів) і навколишньому середовищу.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власників інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб.

Пунктом 5 ст.7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства.

Таким чином, як житлово-комунальні послуги та і визначені договором від 01.03.2014 послуги надаються власнику приміщення або іншій особі за згодою власника, і на них покладено обов`язок здійснювати їх оплату.

Як вбачається з матеріалів заяви, зокрема договору від 01.03.2014, власником нежитлового приміщення обслуговування якого здійснює ОСББ "Квартал" є ОСОБА_1 , а не ТОВ "Ліки природи". Матеріали заяви також не містять доказів згоди власника у відповідності до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" для визначення ТОВ "Ліки природи" як індивідуального споживача.

Крім того, договір відносин власників нежитлових приміщень та управителя від 01.03.2014 не містить визначені терміни сплати належних платежів, а матеріали заяви не містять доказів звернення заявника щодо виконання умов договору.

Таким чином, заявником не підтверджено момент виникнення права вимоги до боржника.

З огляду на викладене, із поданої заяви та долучених до неї документів не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне у видачі Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Квартал", м. Хмельницький Хмельницької області судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліки природи", м. Хмельницький Хмельницької області заборгованості у розмірі 47 415,52грн відмовити.

Одночасно суд звертає увагу заявника, що згідно з ч.1 ст.153 ГПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Керуючись ст. ст. 147, 150, 152, 153, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Квартал", м. Хмельницький Хмельницької області у видачі судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліки природи", м. Хмельницький Хмельницької області заборгованості у розмірі 47 415,52грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала підписана 17.07.2023.

Ухвала господарського суду підлягає оскарженню в порядку та строки, визначені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

СуддяС.І. Крамар

Віддрук. у 2 прим.: 1 - до справи; 2 - заявнику (29000, м. Хмельницький, вул. П. Болбочана, 3/2, кв. 96) надісл. реком. з повідом.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112343818
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —924/741/23

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні