Рішення
від 11.07.2023 по справі 404/7594/22
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/7594/22

Номер провадження 2/404/1810/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2023 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючої судді - Варакіної Н.Б.

за участю секретаря -Щербини А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за позовом ОСББ «УЖД» (ЄДРПОУ 40552692, вул. Вокзальна, 1, м. Кропивницький, 25007) до ОСОБА_1 (РНОКПП судом не встановлено, АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості,-

ВС Т А Н О В И В:

У грудні 2022 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку«УЖД» звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість по сплаті за користування послугами на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2016 року по 31.01.2020 року в розмірі 3291,34 грн., а також понесені судові витрати.

Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до пункту 11 розділу III, пункту 2 розділу IV та пункту 2 розділу V статуту ОСББ «УЖД» затвердженого протоколом № 1 загальними зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку від 25 травня 2016 року, рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників; сплата встановлених загальними зборами внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами, є обов`язковою для всіх співвласників; співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, виконувати передбачені статутом обов`язки перед ОСББ.

З 22.04.2018 встановлено внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3,91 грн. за квадратний метр, з 14.04.2019 встановлено внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 4,45 грн. за квадратний метр, з 01.03.2020 встановлено внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 4,45 грн. за квадратний метр.

Вказані внески накопичуються на рахунку ОСББ «УЖД» щомісяця та використовуються на оплату комунальних послуг по утриманню будинку та прибудинкової території.

Вказує,що відповідач,є власникомквартири за адресою: АДРЕСА_2 , споживає послуги ОСББ «УЖД», але внески на утримання будинку та прибудинкової території встановлені загальними зборами не сплачує.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 08 лютого 2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Відповідач надав через канцелярію суду клопотання про застосування строків позовної давності та пояснення.

Представник позивача в судове засідання не з`явився.

Відповідач в судове засідання не з`явився.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов задоволенню не підлягає, з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на житловід 30.11.2007 року.

Як вбачається з виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних формувань осібпідприємців та громадських формувань 09.06.20106 року зареєстровану юридичну особу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «УЖД» за номером запису 1 44102 0000 010604, прізвище ім`я та по батькові осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особипідприємця є ОСОБА_2 .

Відповідно до пункту 11 розділу III, пункту 2 розділу IV та пункту 2 розділу V статуту ОСББ «УЖД» затвердженого протоколом № 1 загальними зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку від 25 травня 2016 року, рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників; сплата встановлених загальними зборами внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами, є обов`язковою для всіх співвласників; співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, виконувати передбачені статутом обов`язки перед ОСББ.

За приписами ч. 4ст. 319 ЦК Українивласність зобов`язує. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 322 ЦК України).

Згідно з ч.1ст.526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК Українивизначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зст.1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

У статтіст.16Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку»зазначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників.

Відповідно дост.21 вказаного Законупорядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно дост.7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»співвласники багатоквартирного будинку, зокрема, зобов`язані: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно дост. 385 ЦК Українивласники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Згідност. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею.Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Відповідно дост. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Положеннямистатті 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»передбачено обов`язок співвласника своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно достатті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до житлово-комунальних послуг належать: 1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; 2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно статті 9 Закону УкраїниПро житлово-комунальні послугиспоживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. За бажанням споживача оплата житлово-комунальних послуг може здійснюватися шляхом внесення авансових платежів згідно з умовами договору про надання відповідних житлово-комунальних послуг. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

При цьому, згідно зазначених норм закону споживач зобов`язаний оплатити житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у справі № 638/11034/15-ц від 10.12.2018 року.

Згідно ч. 1, 7ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, встановлених устатті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», визначено: виконання рішення зборів співвласників; своєчасна оплата за спожиті житлово-комунальні послуги.

Статтею 525 Цивільного кодексу Українипередбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Так, рішеннями ОСББ «УЖД» з 22.04.2018 встановлено внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3,91 грн. за квадратний метр (протокол № 4 загальних зборів ОСББ «УЖД» від 22 квітня 2018 року), з 14.04.2019 встановлено внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 4,45 грн. за квадратний метр (протокол № 5 загальних зборів ОСББ «УЖД» від 14 квітня 2019 року),з 01.03.2020 встановлено внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 4,45 грн. за квадратний метр (протокол № 7 загальних зборів ОСББ «УЖД» від 01 березня 2020 року). Вказані внески накопичуються на рахунку ОСББ «УЖД» щомісяця та використовуються на оплату комунальних послуг по утриманню будинку та прибудинкової території.

Рішення загальних зборів ОСББ «УЖД» щодо затвердження відповідних тарифів не оскаржувалися, в судовому порядку недійсними не визнавались.

Отже, рішення, що прийнятті загальними зборами, є обов`язковими для всіх членів ОСББ Рішення з питань, що стосуються не членів об`єднання, обов`язкові для власників квартир і нежитлових приміщень-не членів ОСББ.

ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 на утримання будинку та прибудинкової території встановлені загальними зборами не сплачує.

При цьому, відповідачем не проводилась оплата за надання послуг по утриманню будинку та прибудинкової території. Згідно наданого позивачем розрахунку загальна сума заборгованості по кв. АДРЕСА_3 за період з 01.01.2016 по 31.01.2020 склала 3291,34 грн.

Відповідач просить застосувати строк позовної давності.

Відповідно до статті 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Позовна давність обчислюється за загальними правилами обчислення цивільно-правових строків. Позовна давність установлюється в законі з метою упорядкування цивільного обороту за допомогою стимулювання суб`єктів, права чи законні інтереси яких порушені, до реалізації права на їх позовний захист протягом установленого строку.

Європейський суд з прав людини, юрисдикція якого поширюється на всі питання тлумачення і застосування Конвенції (пункт 1 статті 32 Конвенції), наголошує, що позовна давність - це законне право правопорушника уникнути переслідування або притягнення до суду після закінчення певного періоду після скоєння правопорушення. Застосування строків позовної давності має кілька важливих цілей, а саме: забезпечувати юридичну визначеність і остаточність, захищати потенційних відповідачів від прострочених позовів, та запобігати несправедливості, яка може статися в разі, якщо суди будуть змушені вирішувати справи про події, що мали місце у далекому минулому, спираючись на докази, які вже, можливо, втратили достовірність і повноту із плином часу (пункт 51 рішення від 22 жовтня 1996 року за заявами № 22083/93, 22095/93 у справі «Стаббінгс та інші проти Сполученого Королівства»; пункт 570 рішення від 20 вересня 2011 року за заявою у справі «ВАТ «Нафтова компанія «Юкос» проти Росії»).

Згідно з частиною першою статті 261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

У статті 257 ЦК України визначено, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Зазначений трирічний строк діє після порушення суб`єктивного матеріального цивільного права (регулятивного), тобто після виникнення права на захист (охоронного).

Для окремих видів вимог законом встановлена спеціальна позовна давність. Зокрема, частина 2 статті 258 ЦК України передбачає, що позовна давність в один рік застосовується до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Статтею 253 ЦК України визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

При цьому початок перебігу позовної давності пов`язується не стільки зі строком дії (припинення дії) договору, як з певними подіями (фактами), які свідчать про порушення прав особи (стаття 261 ЦК України).

З урахуванням того, що суд встановив факт існування простроченого грошового зобов`язання у період з 01.01.2016 року по 31.01.2020 року до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ч. 2ст. 625 ЦК України, які передбачають, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання.

Враховуючи вищевикладене,суд приходитьдо висновкупро те,що звідповідача накористь позивачапідлягають стягненнюзаборгованість повнескам наутримання будинкута прибудинковоїтериторії заперіод з 01.01.2016 року по 31.01.2020 року врозмірі 3291,34 грн.

Відповідно до ч.1ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.12,13,81,141,263-265,268,280-282 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

ПозовОСББ «УЖД» (ЄДРПОУ 40552692, вул. Вокзальна, 1, м. Кропивницький, 25007) до ОСОБА_1 (РНОКПП судом не встановлено, АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП судом не встановлено, АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «УЖД» заборгованість по внескам на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2016 року по 31.01.2020 року в розмірі3291,34грн.,а також 2481 грн.сплаченого судового збору.

Рішення суду може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його складення, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Рішення суду складено 11.07.2023.

Суддя Кіровського Н. Б. Варакіна

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112349997
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —404/7594/22

Рішення від 11.07.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні