Ухвала
від 19.07.2023 по справі 554/4035/23
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/4035/23 Номер провадження 22-ц/814/4142/23Головуючий у 1-й інстанції Савченко Л.І. Доповідач ап. інст. Пікуль В. П.

У Х В А Л А

19 липня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду

цивільних справ:

головуючого Пікуля В.П.,

суддів Абрамова П.С., Триголова В.М.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Спектрбуд плюс»</a> на ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 10 травня 2023 року в справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Спектрбуд плюс»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Департамент з питань реєстрації про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії, визнання факту здійснення повної оплати згідно договору купівлі-продажу майнових прав на приміщення,

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 10 травня 2023 року відкрито провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВ «Спектрбуд плюс», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Департамент з питань реєстрації, про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії, визнання факту здійснення повної оплати згідно договору купівлі-продажу майнових прав на приміщення.

Ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Призначено підготовче засідання на 13:00 год. 28 липня 2023 року в приміщенні Октябрського районного суду м. Полтави за адресою: м. Полтава, вул. Навроцького, 5, з повідомленням учасників справи.

Роз`яснено право учасників справи на подання відповідних процесуальних документів.

Не погодившись з вищевказаним судовим рішенням, відповідач ТОВ «Спектрбуд плюс» оскаржило його в апеляційному порядку, подавши до місцевого суду апеляційну скаргу на ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 10 травня 2023 року.

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ТОВ «Спектрбуд плюс» на ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 10 травня 2023 року було встановлено, що дана апеляційна скарга подана з порушенням вимог статей 353, 357 ЦПК України, а саме апеляційну скаргу подано на ухвалу, яка не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскарженні в апеляційному порядку окремо від рішення суду визначено у частині першій статті 353 ЦПК України.

08 лютого 2020 року набрав чинності Закон України від 15 січня 2020 року № 460-ІХ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ», яким виключено пункт 8 частини першої статті 353 ЦПК України, яким було передбачено право на апеляційне оскарження ухвали суду про відкриття провадження у справі з порушення правил підсудності.

У липні 2023 року ТОВ «Спектрбуд плюс» подало апеляційну скаргу на ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 10 травня 2023 року про відкриття провадження у справі.

У частині третій статті 3 ЦПК України передбачено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної Палати Касаційного цивільного суду від 12 вересня 2018 року у справі № 752/1016/17 (провадження № 61-19138сво18) зроблено висновок, що «право на апеляційне оскарження учасники справи можуть реалізувати у порядку, визначеному процесуальним законом, не зловживаючи їхніми процесуальними правами у спосіб подання апеляційної скарги на ухвалу, що не може бути оскаржена до ухвалення рішення по суті спору й окремо від такого рішення».

У частині першій статті 353 ЦПК України (у редакції, чинній на час подання апеляційної скарги) ухвала про відкриття провадження у справі (як і ухвала про відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності) відсутня у переліку ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Ураховуючи наведене, ухвала про відкриття провадження у справі (як і ухвала про відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності) підлягає оскарженню в апеляційному порядку одночасно з оскарженням рішення суду першої інстанції, ухваленого по суті спору.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення.

Керуючись статтями 353, 357 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Спектрбуд плюс»</a> на ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 10 травня 2023 року - повернути особі, яка подала апеляційну скаргу.

Ухвала набирає законної сили з дня прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий В.П. Пікуль

Судді П.С. Абрамов

В.М. Триголов

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено25.07.2023
Номер документу112360634
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —554/4035/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець-Мельничук О. К.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні