Ухвала
від 21.07.2023 по справі 344/13131/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13131/23

Провадження № 1-кс/344/5098/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 липня 2023 року місто Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Івано-Франківськ скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та зобов`язання розпочати досудове розслідування, -

В С Т А Н О В И Л А:

19 липня 2023 року скаржник ОСОБА_3 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та зобов`язання розпочати досудове розслідування.

Скаргу скаржник обґрунтовує тим, що між ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» укладені договори купівлі-продажу майнових прав, що стосується об`єкту капітального будівництва - багатоквартирний будинок з приміщеннями громадського призначення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: 25 листопада 2016 року між ОСОБА_3 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, що буде створено в майбутньому №Н8-8/4. Планове закінчення будівництва та введення в експлуатацію 4 (квартал) квартал 2017 року.

Надалі 11 червня 2020 року між Приватним підприємством «Металспецмонтаж» та ОСОБА_3 укладено Договір № НІ1/4 купівлі-продажу майнових прав. Запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - ІІІ квартал 2020 року.

06 липня 2018 року між ОСОБА_4 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» укладено договір купівлі-продажу майнових прав №Н18-5/10. Запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - IV квартал 2019 року.

Крім того, 19 жовтня 2018 року між ОСОБА_4 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» укладено договір купівлі-продажу майнових прав № НЦ-8. У подальшому 04 жовтня 2019 року укладено договір про відступлення права вимоги № 04/10-Н18-5/10 за договором купівлі-продажу майнових прав № Н18-5/10 від 06 липня 2018 року, укладеного між Приватним підприємством «Металспецмонтаж» та фізичною особою ОСОБА_4 . Також 04 жовтня 2019 року укладено договір про відступлення права вимоги № 04/10-НЦ-8 за договором купівлі-продажу майнових прав № НЦ-8 від 19 жовтня 2018 року, укладеного між Приватним підприємством «Металспецмонтаж» та фізичною особою ОСОБА_4 .

28 березня 2019 року між ОСОБА_6 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» укладено договір купівлі-продажу майнових прав № Н19-1/1. Запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - IV квартал 2019 року.

Також 28 березня 2019 року між ОСОБА_6 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» укладено договір купівлі-продажу майнових прав № НЦ-2.

12 квітня 2019 року між ОСОБА_5 та Приватним підприємством «Металспецмонтаж» (код ЄДРПОУ 35277725) укладено договір купівлі- продажу майнових прав №Н21-14/6. Запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - IV квартал 2019 року.

Фактично дії Приватного підприємства «Металспецмонтаж», вказують на недобросовісну поведінку, а також вказують на недостовірні дані щодо завершення будівництва та направлення повідомлення органам державного архітектурно-будівельного контролю щодо введення в експлуатацію будинку. Однак Акт готовності об`єкта до експлуатації до даного часу не направлено.

Згідно декларації про початок виконання будівельних робіт, проектна документація розроблена Приватним підприємством «Інвестбуд ІФ», код ЄДРПОУ 34623440. Головний архітектор проекту ОСОБА_7 . Експертиза проекту будівництва проведена філією ТОВ «Українська будівельно-технічна експертиза» в Івано-Франківській області, код ЄДРПОУ 39622771. Відповідальна особа проектувальника, що здійснює авторський нагляд, - ОСОБА_7 .

Станом на даний час Приватне підприємство «Металспецмонтаж» повністю припинило здійснення будівельних робіт, так як грошові кошти припинили використовувати за цільовим призначенням та розпочали нову незаконну будівлю, так звану господарську будівлю з допоміжними приміщеннями за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно відомостей про суб`єктів права власності на земельну ділянку, наявна земельна ділянка площею 0,0187 га з кадастровим номером 2610100000:04:002:0300, цільове призначення: 02.01. для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), місце розташування: АДРЕСА_2 .

Вид використання: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Власником даної земельної ділянки є Приватне підприємство «Металспецмонтаж». Форма власності: приватна.

Фактично дана земельна ділянка була придбана для обслуговування та прибудинкової території будівлі по АДРЕСА_3 і не може бути забудована більше ніж на 40 % та при будівництві необхідно дотримуватися протипожежних розривів (відстані між будинками не повинні бути меншими 8 метрів).

Однак, не завершивши будівництво по АДРЕСА_3 багатоповерхового будинку, Приватне підприємство «Металспецмонтаж» розпочало будівництво триповерхового будинку в дворі, який по документах зазначено, як господарську будівлю з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_2 . Дане будівництво так званої господарської споруди будується з порушенням протипожежних норм, будівельних норм та безпідставно забудовується прибудинкова територія багатоповерхового будинку по АДРЕСА_4 .

Згідно робочого проекту «Нове будівництво господарської будівлі з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_2 .

Фактично відстані від сходів багатоповерхового будинку по АДРЕСА_3 становлять 5 метрів, та так звана господарська будівля з допоміжними приміщеннями на вулиці Кардинала Любомира Гузара, 31 будується впритул до гаражів. До інших споруд відстань складає менше 4 метрів. Тобто повністю порушено всі наявні будівельні норми.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 10 липня 2023 року у справі № 300/3197/23 за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_5 до Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради, Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Управління з питань державного архітектурно - будівельного контролю Івано-Франківської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Приватне підприємство «Металспецмонтаж», Івано-Франківська міська рада, ОСОБА_8 , ОСОБА_6 про скасування пункту 1.2 рішення від 16 грудня 2021 року №1723, містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для проектування об`єкта будівництва, визнання дій протиправними та скасування реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт заборонено Приватному підприємству «Металспецмонтаж» виконувати будівельні роботи на об`єкті будівництва «Нове будівництво господарської будівлі з допоміжними приміщеннями на вулиці Кардинала Любомира Гузара, 31» у місті Івано-Франківську до набрання законної сили судовим рішенням у справі №300/3197/23.

Проте ухвала суду умисно не виконується.

За таких обставин скаржник просить зобов`язати уповноважену особу Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області невідкладно внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування відносно власника та директора Приватного підприємства «Металспецмонтаж» ОСОБА_9 та невстановленою групою осіб за фактом вчинення злочинів, передбачених ст. 382 Кримінального кодексу України.

У судовому засіданні скаржник ОСОБА_3 вимоги заяви підтримав на підставах, викладених у скарзі, просив задовольнити вимоги у повному обсязі.

У судове засідання представник Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області не прибув, про причини неявки суд не повідомив, про день та час слухання справи повідомлявся належним чином.

Враховуючи вимоги частини третьої статті 306 Кримінального процесуального кодексу України, яка передбачає, що відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги, оскільки слідчим суддею було вжито всіх можливих заходів, спрямованих на недопущення порушення прав будь-кого з учасників судового провадження, враховуючи те, що заборони розгляду такого роду скарг за відсутності належним чином повідомлених учасників судового провадження немає, слідчий суддя вважає за можливе здійснити розгляд даної скарги з постановленням ухвали на підставі положень частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо розгляду справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Вислухавши пояснення скаржника, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до змісту пункту 1 частини першої статті 303 Кримінального процесуального кодексу України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які полягають у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії (частина перша статті 304 Кримінального процесуального кодексу України ).

Як встановлено слідчим суддею, 14 липня 2023 року ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 звернулися до Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області з заявою від 12 листопада 2023 року про вчинення кримінального правопорушення, в якій повідомили про вчинення власником та директором Приватного підприємства «Металспецмонтаж» ОСОБА_9 та невстановленою групою осіб злочинів, передбачених ст. 382 Кримінального кодексу України. Дана заява зареєстрована 14 липня 2023 року № В-64 (а.с. 4-6).

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 10 липня 2023 року у справі № 300/3197/23 за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_5 до Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради, Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Управління з питань державного архітектурно - будівельного контролю Івано-Франківської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Приватне підприємство «Металспецмонтаж», Івано-Франківська міська рада, ОСОБА_8 , ОСОБА_6 про скасування пункту 1.2 рішення від 16 грудня 2021 року №1723, містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для проектування об`єкта будівництва, визнання дій протиправними та скасування реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт заборонено Приватному підприємству «Металспецмонтаж» виконувати будівельні роботи на об`єкті будівництва «Нове будівництво господарської будівлі з допоміжними приміщеннями на АДРЕСА_2 » у місті Івано-Франківську до набрання законної сили судовим рішенням у справі №300/3197/23 (а.с.7-9).

У відповідності до положень статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Статтею 22 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Під час розгляду скарги встановлено, що заявниками повідомлено 14 липня 2023 року про вчинення кримінального правопорушення, проте відомості за їхньою заявою не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і доказів зворотнього слідчому судді не представлено.

Частиною четвертою статті 214 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Виходячи зі змісту статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених заявником, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наділені слідчий, прокурор.

Так, внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягають відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, а не відомості про події, у яких немає достатньої інформації, що вказує на вчинення кримінального правопорушення. Реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

У Кримінальному процесуальному кодексі України не передбачено ні потреби ідентифікації таких звернень, ні критеріїв відмежування заяв чи повідомлень про кримінальне правопорушення від якихось інших заяв чи повідомлень.

Приписи частини четвертої статті 214 Кримінального процесуального кодексу мають імперативний характер, вони прямо і безальтернативно зобов`язують реєструвати заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення з унесенням інформації згідно частини п`ятої цієї статті.

Ні слідчий, ні прокурор, ні слідчий суддя чи суд не мають за законом розсуду в цьому питанні, а зобов`язані виконати пряму нормативну вказівку частини четвертої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

У судовому засіданні встановлено, що ухвала Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 10 липня 2023 року у справі № 300/3197/23 про заборону Приватному підприємству «Металспецмонтаж» виконувати будівельні роботи на об`єкті будівництва «Нове будівництво господарської будівлі з допоміжними приміщеннями на вулиці Кардинала Любомира Гузара, 31» у місті Івано-Франківську до набрання законної сили судовим рішенням у справі №300/3197/23 не виконується, будівництво продовжується.

Слідчий суддя вважає, що повідомлення від 12 липня 2023 року, зареєстроване в Івано-Франківському районному управлінні поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області 14 липня 2023 року за № В-64, містить дані, які дозволяють внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального правопорушення.

Таким чином, приймаючи до уваги, що невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 . порушує їхнє право, а також зважаючи на те, що за вказаних обставин уповноваженою особою Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області не виконано зазначені положення Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, положення частини першої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, відомості, які містилися в заяві від 12 липня 2023 року, не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, що перед слідчим суддею не спростовано, тому слід дійти висновку, що вимога про зобов`язання Івано-Франківське районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягає задоволенню.

Разом з тим, слідчий суддя вважає такими, що не підлягають задоволенню, вимоги щодо зобов`язання внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаною заявником правовою кваліфікацією, оскільки згідно пункту 5 частини п`ятої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України та Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого Наказом Генерального прокурора 30 червня 2020 року № 298 (зі змінами, внесеними наказом Генерального прокурора від 23 листопада 2021року №377), відомості про попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність вносяться виключно реєстратором заяви про кримінальне правопорушення.

Щодо вимоги скарги про зобов`язання Івано-Франківське районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області розпочати досудове розслідування за фактами, викладеними у заяві-повідомленні про вчинення кримінального правопорушення, то слідчий суддя вважає, що дана вимога заявлена передчасно і, відповідно, задоволенню не підлягає.

Виходячи із вищевикладеного, слідчий суддя, оцінивши докази, надані сторонами у справі, їх належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, відповідно до статті 94 Кримінального процесуального кодексу України, дійшла висновку про часткове задоволення скарги.

Керуючись ст.ст. 303, 306-307, 309, 376, 392, 532 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

У Х В А Л И Л А:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та зобов`язання розпочати досудове розслідування - задовольнити частково.

Зобов`язати Івано-Франківське районне управляння поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 від 12 липня 2023 року, зареєстрованою 14 липня 2023 року № В-64.

У задоволенні решти вимог скарги - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено та підписано 25 липня 2023 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.07.2023
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу112395059
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —344/13131/23

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні