Рішення
від 21.07.2023 по справі 650/432/23
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/432/23

Провадження № 2-о/650/24/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

21 липня 2023 року смт. Велика Олександрівка

Великоолександрівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді - Хомик І.І.

за участю секретаря судового засідання - Ткаченко І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Олександрівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи: Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, -

в с т а н о в и в:

21.07.2023 року ОСОБА_1 звернулася до Великоолександрівського районного суду Херсонської області із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа: Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

В обґрунтування заяви заявник вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на 85 році життя у смт. Архангельське Бериславського району Херсонської області померла мати заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зареєстроване місце проживання померлої було АДРЕСА_1 . Про смерть матері заявниці медичною сестрою загальної практики сімейної медицини була видана довідка довільної форми від 10.12.2022 року без номеру. Похована ОСОБА_2 на кладовищі в смт. Архангельське. Похованням матері займалася ОСОБА_1 . На сьогоднішній день заявниця не може зареєструвати відомості про смерть своєї матері, у зв`язку з не наданням відповідних документів. 03.02.2023 року отримана письмова відмова в державній реєстрації смерті та рекомендовано звернутися до суду про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території. Селище Архангельське відноситься до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, затвердженого наказом з питань реінтеграції тимчасово-окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 року. Встановлення факту смерті необхідно заявниці для отримання правовстановлюючих документів стосовно особи померлої.

Заявник у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву підтримує в повному обсязі та просить задовольнити її вимоги.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, не заперечує проти задоволення вимог заяви.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на 85 році життя у смт. Архангельське Бериславського району Херсонської області померла мати заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зареєстроване місце проживання померлої було АДРЕСА_1 . Про смерть матері заявниці медичною сестрою загальної практики сімейної медицини була видана довідка довільної форми від 10.12.2022 року без номеру. Похована ОСОБА_2 на кладовищі в смт. Архангельське. Похованням матері займалася ОСОБА_1 . На сьогоднішній день заявниця не може зареєструвати відомості про смерть своєї матері, у зв`язку з не наданням відповідних документів. 03.02.2023 року отримана письмова відмова в державній реєстрації смерті та рекомендовано звернутися до суду про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території.

Після 24.02.2022 року ознак тимчасово окупованих територій набули окремі райони Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей.

Зазначене місце смерті є тимчасово окупованою територією України, визначеною Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VII, який набрав чинності 27.04.2014, державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Встановлення зв`язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України.

За приписами статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 317 ЦПК України передбачено особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Так, згідно з вказаною нормою Закону заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Згідно ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, оскільки наведені у ній обставини повністю підтверджуються дослідженими письмовими доказами, долученими до матеріалів справи.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 76-81, 263-265, 315-319 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи: Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки: с. Новопетрівка, Високопільського району, Херсонської області, громадянство Україна, яка на час смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 на тимчасово окупованій території України у смт. Архангельське, Бериславського району, Херсонської області, Україна, у віці 85 років.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення, а особами, які не були присутні в судовому засіданні в 30-денний строк з дня отримання копії рішення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя І.І. Хомик

Дата ухвалення рішення21.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112401137
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —650/432/23

Рішення від 21.07.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні