Рішення
від 24.07.2023 по справі 910/6949/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

24.07.2023Справа № 910/6949/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Чебикіної С.О, розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поршень КТД" про стягнення 143 547,02 грн., без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до відповідача про стягнення 140 628,49 грн. заборгованості, 2 109,49 грн. 3% річних, 809,10 грн. інфляційних втрат за необліковану електричну енергію згідно акту про порушення № 220366 від 17.11.2022 року на підставі ст. ст. 526, 625, 612 ЦК України та ст. 77 Закону України "Про ринок електричної енергії".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.05.2023 року відкрито провадження та вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Заперечень щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін від сторін у встановлений законом строк не надано.

Відповідач відзив на позов не подав, про розгляд справи судом повідомлений належним чином.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 28.10.2015 між Публічним акціонерним товариством "Київенерго" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ" (постачальник) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Поршень КТД" (споживач) укладено договір про постачання електричної енергії №43173, відповідно до умов якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача за об`єктами споживача згідно із умовами цього договору та додатків до договору, що є його невід`ємною частиною, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно із умовами цього договору та додатків до договору, що є його невід`ємною частиною.

У відповідності до п.2.1. договору сторони погодилися, що під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, не обумовлених цим договором, сторони зобов`язались керуватися чинним законодавством України пов`язаного з правилами користування електричною енергією.

Згідно пп. 2.3.5 договору споживач зобов`язаний забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред`явленням службового посвідчення до засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії.

Відповідно до пп. 3.1.5. договору постачальник має право доступу до належних споживачу засобів (систем) обліку електричної енергії, вимірювання потужності, контролю показників якості електричної енергії для контролю дотримання встановлених режимів споживання енергії.

Пунктом 4.2.3. Договору, споживач сплачує Постачальнику вартість недоврахованої електричної електроенергії, розраховану виходячи із приєднаної потужності струмоприймачів та кількості годин їх використання відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням.

27.12.2018 року Споживача було відключено за борги перед постачальником універсальних послуг. Згідно Акту про опломбування засобів обліку - від 27.12.2018 на виконання наряду - заявки № 3111 в присутності інженера Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району м. Києва» РЕО 804 Василенко Івана Івановича на автоматичному вимикачі (АВ) у відключеному стані встановлена пломба карат № С 39169081.

У 2019 - 2021 роках представниками позивача проводились перевірки відключеного стану електроустановки, про що складалися відповідні акти, в яких фіксувалася відсутність живлення та безоблікового споживання електричної енергії споживача за о/р 43173013.

17.11.2022 року уповноваженими представниками позивача в присутності головного інженера Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району м. Києва» ЖЕД № 4 Барабані Алли Василівни на об`єкті за адресою, вул. Сім`ї Стешенків, 1 у м. Києві зафіксовано порушення п. 5.5.5 ПРРЕЕ, що відповідає порушенню п. 8.4.2 ПРРЕЕ - самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів до електромережі ОСР, що не є власністю ОСР, несанкціоноване ОСР після відключення 27.12.2018 без порушення схеми обліку. З ввідного автоматичного вимикача знята пломба № С39169081, яка була встановлена у відключеному стані.

За результатом проведеної перевірки, був складений Акт про порушення №220366 від 17.11.2022 року, підписаний уповноваженими представниками Позивача - інженерами Капустенським М.Д. (посв. 92) та Немаховим М.Ю. (посв. 81) та іншою особою, яка допустила представників Позивача до електроустановки - Барабаш Аллою Василівною.

17.11.2022 року представниками позивача було усунуто порушення, що підтверджуються п. 9 та 10 Акта, шляхом повного відключення електроустановки (наряд - завдання № 1609) та опломбування АВ (автоматичного вимикача) у відключеному стані пломбою № 31505006 (акт № ПЗО про пломбування засобів комерційного обліку (ЗКО) електричної енергії.

02.12.2022 на юридичну адресу відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення направлено другий примірник акту про порушення (лист від 01.12.2022 № 3/01/5/35629) та запрошення на засідання комісії по розгляду Акта про порушення на 28.12.2022 о 9-30 за адресою: м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 1а каб. 119,

28.12.2022 за відсутності Споживача, відбулося засідання комісії по розгляду Акту про порушення, що супроводжувалось веденням Протоколу № 1103. Відповідно до даного протоколу комісією прийнято рішення здійснити нарахування споживачу за необліковану електричну енергію згідно з п. 8.4.10 ПРРЕЕ та за формулою № 4 ПРРЕЕ.

Відповідно до розрахунку вартості електроенергії, спожитої без обліку (договору) за Актом про порушення, обсяг необлікованої електричної енергії, донарахованої відповідачу, склав 27 291 кВт*г на суму 140 628,49 грн. з ПДВ,

04.01.2023 року на його юридичну адресу відповідача рекомендованим листом від 30.12.2023 № 3/01/5/38875 було направлено копію Протоколу, копію розрахунку, рахунок для оплати необлікованої електричної енергії по акту порушення ПРРЕЕ.

Відповідно до інформації, отриманої з офіційного сайту АТ «Укрпошта» по номеру трекінгу поштового відправлення 0408033268628, рахунок надійшов до поштового відділення споживача 12.01.2023 року.

Відповідачем рішення комісії з розгляду актів порушень у судовому порядку не оскаржувалось, контррозрахунку необлікованої електричної енергії по акту порушення не надано, а виставлений позивачем рахунок необлікованої електричної енергії не оплачено.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Згідно з ч.3 ст.58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електроенергії, умов укладених договорів.

Статтею 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Пунктами 4, 14 частини 2 статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» встановлено, що правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження цілісності пломб, повірочного тавра тощо.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії регулюють Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ).

Згідно із п. 1.1.2. ПРРЕЕ акт про порушення - документ установленої форми, який складається для фіксації факту порушення споживачем цих Правил та який є підставою для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії; необлікована електрична енергія - обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно.

У відповідності до п. 2.3.4. ПРРЕЕ, відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені. Відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник.

Планова заміна, у тому числі на виконання вимог нормативно-правових актів, технічна підтримка та обслуговування розрахункових засобів вимірювальної техніки електричної енергії здійснюються постачальником послуг комерційного обліку за договором про надання послуг комерційного обліку, який укладається між споживачем та постачальником послуг комерційного обліку відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Відповідно до п.8.2.4 ПРРЕЕ у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 ПРРЕЕ.

Згідно із п.8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

За змістом п. 8.2.7. ПРРЕЕ кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Отже, судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що відповідач вчинив порушення роздрібного ринку електричної енергії. Протилежне відповідачем не доведено.

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу України, статті 526 Цивільного кодексу України, суб`єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що права позивача, за захистом яких він звернувся до суду, порушено відповідачем, а тому позовні вимоги і частині стягнення 140 628,49 грн. заборгованості за недораховану електроенергію є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Позивачем також, заявлено про стягнення з відповідача 2109,43 грн. 3% річних та 809,10 грн. інфляційних втрат.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З урахуванням вищезазначеного, вимоги позивача в частині стягнення 2109,43 грн. 3% річних та 809,10 грн. інфляційних втрат є обґрунтованими та підлягають задоволенню, за розрахунком позивача, який відповідає вимогам закону.

Також, позивач просив суд про відшкодування на його користь з відповідача витрат на правову допомогу адвоката у розмірі 12000,00 грн.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу, позивачем надано такі докази: договір про надання правової допомоги № 308-20 від 15.04.2020 року та додаткові угоди до нього № 2 від 30.12.2020, № 3 від 28.04.2021 та № 6 від 19.12.2022, акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) №212 від 18.07.2023 року на суму 12 000,00 грн.

Таким чином, відповідно до вимог ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору та витрати на професійну правничу допомогу покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Поршень КТД" (49000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 2, код 33491982) на користь Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" (04080, м.Київ, вул. Новокостянтинівська, 20, код 41946011) 140 628 (сто сорок тисяч шістсот двадцять вісім) грн. 49 коп. заборгованості за недораховану електроенергію, 2109 (дві тисячі сто дев`ять) грн. 43 коп. 3% річних, 809 (вісімсот дев`ять) грн 10 коп. інфляційних втрат, 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. судового збору та 12 000 (дванадцять тисяч) грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 241 ГПК України та підлягає оскарженню в порядку та у строк, які визначені розділом IV ГПК України.

Суддя С.О. Чебикіна

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112404800
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —910/6949/23

Рішення від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні