Рішення
від 17.07.2023 по справі 923/1300/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" липня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/1300/21

Господарський суд Одеської області у складі судді Шаратова Ю.А.

при секретарі судового засідання Кастровій М.С.

розглянувши справу за позовом Акціонерного товариства Херсонобленерго (73000, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5, код ЄДРПОУ 05396638) до Комунального підприємства Технік Виноградівської сільської ради (75143, Херсонська обл., Олешківський р-н, смт Брилівка, вул. Будівельна, буд. 12, код ЄДРПОУ 35294190)

про стягнення збитків у розмірі 2 400,00 грн.

Представники:

Від позивача Кізім Т.О. (довіреність від 02.01.2023 № 07/002-23);

Від відповідача не з`явився.

Суть спору:

Акціонерне товариство «Херсонобленерго» (далі Позивач) звернулось до Господарського суду Херсонської області із позовом до Комунального підприємства «Технік» Виноградівської сільської ради (далі - Відповідач) про стягнення збитків у розмірі 2 400,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 01.10.2021 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі. Відмовлено в задоволенні клопотання позивача про розгляд даної справи № 923/1300/21 в порядку спрощеного позовного провадження, з викликом сторін. Постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення (без виклику) учасників справи.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів від 02.06.2016 № 1402-VIII у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіальне наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Верховний Суд розпорядженням від 18.03.2022№ 11/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

Згідно із протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.06.2023 справу № 923/1300/21 передано на розгляд судді Шаратову Ю.А.

Ухвалою суду від 20.06.2023 прийнято справу № 923/1300/21 до свого провадження. Постановлено справу № 923/1300/21 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін про дату, час і місце проведення судового засідання зі стадії відкриття провадження у справі. Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 17.07.2023.

Представник Позивача у підготовчому засіданні підтримала позовні вимоги у повному обсязі та просила суд задовольнити позов.

Позовні вимоги із посиланням на статті 525, 526, 610, 611, 626, 629 Цивільного кодексу України, статті 20, 171, 188, 193, 216, 217 Господарського кодексу України, обґрунтовані завданням збитків Позивачу незабезпеченням Відповідачем технічної можливості передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними мережами в точки приєднання електроустановок АТ «Херсонобленерго» та незабезпечення на межі балансової належності електромереж підтримання параметрів якості електроенергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струймоприймачів Позивача, як те передбачено договором.

Відповідно до частини першої статті 12-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15.04.2014 № 1207-VII якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Як вбачається з Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, Олешківська міська територіальна громада знаходиться під тимчасовою окупацією з 24.02.2022.

27.06.2023 Відповідача було повідомлено про місце, дату і час судового засідання через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України за посиланням https://od.arbitr.gov.ua/sud5017/gromadyanam/call/1442364/, відповідно до частини четвертої статті 122 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідач не забезпечив явку свого повноважного представника до судового засідання, про причини неявки суд не повідомив.

Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Відповідно до частини дев`ятої статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши представника Позивача, суд

в с т а н о в и в :

15.11.2012 між Публічним акціонерним товариством «ЕК «Херсонобленерго» (нова назва АТ «Херсонобленерго») та Відповідачем укладено Договір про спільне використання технологічних електричних мереж № 699 (далі Договір від 15.11.2012).

Відповідно до пункту 1.1 Договору від 15.11.2012 власник (Відповідач) мереж зобов`язався забезпечувати технічну можливість передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними електричними мережами в точки приєднання електроустановок користувача (Позивача) або інших суб`єктів господарювання згідно додатку до цього договору «Перелік обладнання власника мереж», передачу електричної енергії яким забезпечує користувач, а користувач своєчасно сплачувати вартість послуг власника мереж з утримання технологічних електричних мереж спільного використання згідно додатку до цього договору «Розрахунок об`єму умовних одиниць технологічних електричних мереж спільного використання» та інші послуги відповідно до умов цього договору.

Згідно із пунктами 2.1, 2.2 Договору від 15.11.2012 власник мереж зобов`язаний утримувати технологічні електричні мережі спільного використання у належному технічному стані, формувати електричну схему цих мереж відповідної пропускної здатності та забезпечувати технічну можливість для передачі електричної енергії до межі балансової належності електроустановок користувача або інших суб`єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує користувач. Забезпечувати на межі балансової належності електромереж підтримання параметрів якості електроенергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів користувача або інших суб`єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує користувач, згідно ПУЕ. У разі, якщо власник мереж є основним споживачем, рівень надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів користувача або інших суб`єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує користувач, не може бути вищим, ніж існуюча категорія надійності електропостачання власника мереж.

Відповідно до частини першої, пункту 1 частини другою статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, зокрема, з договорів та інших правочинів.

Згідно з частиною першою статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За приписами статті 193 Господарського кодексу України та статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини першої статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частин першої, другої статті 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором. Застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтересів громадян, організацій та держави, в тому числі відшкодування збитків учасникам господарських відносин, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопорядок у сфері господарювання.

Згідно із частинами першою, другою статті 217 Господарського кодексу України господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Відповідно до частини першої, пункту 1 частини другої статті 22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками , зокрема, є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

24.03.2021 о 16 год. 58 хв. внаслідок пошкодження абонентських КТП-350А та ЗТП-340А, власником та балансоутримувачем яких є КП Технік Виноградівської сільської ради було знеструмлено споживачів, розподіл електричної енергії яким здійснює АТ Херсонобленерго.

У зв`язку з тривалим часом ремонту обладнання трансформаторної підстанції, електропостачання споживачам було відновлено лише 26.03.2021 о 16 год. 24 хв.

Зазначена вище ситуація призвела до того, що Позивач був позбавлений можливості надавати послуги з розподілу електричної енергії субспоживачам, приєднаним до технологічних електричних мереж Відповідача більше 24 годин, та мав сплатити споживачам (субспоживачам), знеструмленим більше 24 годин, компенсацію за недотримання стандартів якості електропостачання відповідно до Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП, Регулятор) 12.06.2018 за № 375 (далі- Порядок) на загальну суму 2 400,00 грн.

Зазначеним Порядком врегульовані загальні та гарантовані стандарти якості електропостачання, а також відносини, пов`язані з електропостачанням, захистом прав споживачів та наданням оператором системи розподілу компенсації за недотримання гарантованих стандартів якості електропостачання споживачам.

Відповідно до Порядку, Оператор системи розподілу (Позивач) має забезпечити дотримання загальних та гарантованих стандартів якості надання послуг, зазначених у главі 2 Порядку (п.п.2.1 глави 2 Порядку). При цьому гарантований стандарт якості електропостачання визначений як мінімальний рівень якості надання послуг оператора системи або електропостачальника, який має бути забезпечений споживачу в обсязі і строки, визначені чинним законодавством, та за недотримання якого споживачу надається компенсація (пункт 1.3 глави 1 Порядку).

Підпунктом 4 пункту 2.3 глави 2 Порядку до гарантованих стандартів якості надання послуг оператором систем розподілу (яким є Позивач) належить відновлення електропостачання після початку перерви в електропостачанні протягом 24 годин.

Пунктом 2.4 глави 2 Порядку визначено, що у разі недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг, зазначених у главі 2 Порядку, ОСР надає споживачу компенсацію в розмірах, наведених у додатку 1 до цього Порядку (за вирахуванням необхідних сум податків, якщо такі застосовуються), та відповідно до процедур, визначених главою 5 цього Порядку.

Компенсація за недотримання гарантованих стандартів якості електропостачання визначена Порядком як грошова сума, що надається споживачу у разі недотримання ОСР гарантованих стандартів якості електропостачання шляхом зменшення рахунку споживача у розмірах, встановлених цим Порядком (абз. 5 п.п.1.3 розділу 1 Порядку).

Обов`язок ОСР здійснювати компенсацію та/або відшкодування збитків споживачу за недотримання показників якості послуг, визначених Регулятором, закріплений також п.п.7 п.5.1.2 глави 5.1 розділу V Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП 14 березня 2018 року № 312 (далі ПРРЕЕ) та п.8 частини третьої статті 46 Закону України Про ринок електричної енергії.

Порядок передбачає, що компенсація надається споживачу у строк не більше 45 днів з дня недотримання гарантованого стандарту якості надання послуг шляхом урахування суми відповідної компенсації у рахунку за надання послуг з розподілу електричної енергії (пункт 5.1 Глави 5 Порядку).

Зважаючи на те, що перерва в енергопостачанні субспоживачів, електричне живлення яких здійснюється через технологічні електричні мережі Відповідача, тривала більше, ніж 24 години, у Позивача виник обов`язок надати таким споживачам компенсацію за недотримання стандартів якості надання послуг у розмірі, визначеному Порядком (Додаток 1 до Порядку).

За недодержання п.п.4 п.2.3 глави 2 Порядку (відновлення електропостачання після початку перерви в електропостачанні) розмір компенсації становить: побутовим споживачам - 200,00 грн.; малим не побутовим споживачам - 400,00 грн.; іншим - 600,00 грн.) ( Додаток № 1 до Порядку).

Як вбачається з Службової записки технічного директора адресованої голові правління АТ "Херсонобленерго" від 05.04.2021 № 011582, 24.04.2021 о 16:58 на ПЛ 10кВ Ф-1963 внаслідок пошкодження абонентських КТП-350А, власником котрих є КП "Технік" Виноградівської сільської ради було знеструмлено споживачів Олешківського ВДРМ. В якій також просив розглянути та погодити реєстр надання компенсації споживачам за недотримання гарантованого стандарту якості відповідно до Постанови НКРЕКП № 375 від 12.06.2018 п. 2.3.4 "Відновлення електропостачання після початку перерви в електропостачанні тривалістю більше 24 годин", яка сталася з вини КП "Технік" Виноградівської сільської ради. /а.с. 28/

Відповідно до Реєстру надання компенсацій споживачам Олешківського ВД з РМ за недотримання гарантованого стандарту якості яке сталось з вини КП Технік (Відповідача), право на отримання компенсацій отримали 10 споживачів у загальній сумі 2 400,00 грн. /а.с. 27/

Згідно із пунктом 6.8 Порядку, у разі, коли постачання електричної енергії споживачу здійснюється постачальником універсальних послуг або відповідно до комерційної пропозиції електропостачальника плату за надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії забезпечує електропостачальник оператор системи у строки, визначені пунктами 6.1, 6.2 та 6.4 цієї глави, повідомляє електропостачальника, що здійснює постачання електричної енергії відповідному споживачу, про: ідентифікаційні дані споживача; гарантовані стандарти якості надання послуг, які було недотримано; дату недотримання гарантованого стандарту якості надання послуг; дату усунення причини незадовільної якості електричної енергії в разі недотримання гарантованого стандарту якості надання послуг, визначеного підпунктом 1 та/або підпунктом 2 пункту 2.3 глави 2 цього Порядку, разом з останньою із періодичних виплат компенсацій споживачу; розмір компенсації, розрахований відповідно до пункту 3.3 глави 3 додатка 1 до цього Порядку та з урахуванням пункту 6.10 цієї глави, та кінцевої суми до виплати споживачу з вирахуванням необхідних сум податків, якщо такі застосовуються; 2) електропостачальник ураховує суму відповідної компенсації за недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг оператора системи в кінцевому рахунку споживача за електричну енергію у строк не більше ЗО днів з дня отримання повідомлення від оператора системи щодо виплати компенсації; 3) електропостачальник зменшує платіж за надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії оператору системи на суму компенсацій.

Листом за № 44/06-028861 від 20.04.2021 АТ Херсонобленерго звернулось до ТОВ Херсонська обласна енергопостачальна компанія з клопотанням надати у квітні 2021 року компенсацію відповідним споживачам за недотримання даного стандарту у розмірі, передбаченому Додатком 1 Розмір компенсації за недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг ОСР на загальну суму 2 400,00 грн.

30.04.2021 між TOB ХОЕК та АТ Херсонобленерго було підписано акт, яким ТОВ ХОЕК підтвердило надання компенсації Споживачам у тому числі за листом АТ Херсонобленерго за № 44/06-028861 від 20.04.2021.

Відповідно, збитки, понесені АТ Херсонобленерго через недотримання стандартів якості надання послуг склали 2 400,00 грн.

ПРРЕЕ, які регулюють взаємовідносини, що виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем передбачають укладення договорів про спільне використання технологічних електричних мереж між оператором системи та споживачем та/або власником цих мереж, який не є оператором системи (у тому числі виробником, резервне живлення якого забезпечується від електричних мереж цього оператора системи, споживачем (основним споживачем), електроустановки якого приєднані до електричних мереж такого виробника, та їх субспоживачами) для забезпечення розподілу (передачі) електричної енергії споживачам, а також для транспортування електричної енергії в мережі оператора системи електричними мережами, що не належать оператору системи.

За визначенням, наданим ПРРЕЕ терміну основний споживач, основним споживачем визнається споживач та/або власник електричних мереж, який не є оператором системи, електричні мережі якого використовуються оператором системи для транспортування електричної енергії іншим споживачам та/або для транспортування електричної енергії в мережі оператора системи.

При цьому, ПРРЕЕ надають право ОСР вимагати від основного споживача відшкодування збитків, що виникли за зобов`язаннями оператора (у т.ч. оператора системи розподілу) перед субспоживачами у разі, коли недотримання показників якості електропостачання в точці приєднання субспоживача виникло внаслідок дії чи бездіяльності основного споживача (п.5.1.7 глави 5.1 розділу V ПРРЕЕ), оскільки власник технологічних електричних мереж (основний споживач) зобов`язаний належно утримувати технологічні електричні мережі та не обмежувати право оператора системи вимагати від власника технологічних електричних мереж відшкодування нанесених оператору системи збитків (абзац другий пункту 2.5.2 глави 2.5 розділу II ПРРЕЕ).

У зв`язку з цим на законодавчому рівні визначений обов`язок споживача (основного споживача) відшкодовувати учасникам роздрібного ринку збитки, виникнення яких пов`язане з вимушеним порушенням умов договору інших споживачів (субспоживачів) щодо обсягів постачання, показників якості електропостачання та/або договірної потужності, зумовлені діями та/або бездіяльністю споживача (основного споживача) (п.п. 5.5.9 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ).

На підставі викладеного, суд вважає такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі позовні вимоги про стягнення з Відповідача 2 400,00 грн. збитків за незабезпечення Відповідачем технічної можливості передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними мережами в точки приєднання електроустановок АТ «Херсонобленерго» та незабезпечення на межі балансової належності електромереж підтримання параметрів якості електроенергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струймоприймачів Позивача, як те передбачено договором.

При розподілі господарських витрат суд виходить з положень пункту 2 частини першої статті 129 Господарського процесуального кодексу України, згідно із якими судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись частиною першою статті 11, частиною першою, пунктом 1 частини другої статті 22, статтею 509, статтями 525, 526, частиною першою статті 530, частиною першою статті 610, статтею 629 Цивільного кодексу України, статтею 193, частинами першою, другою статті 216, частинами першою, другою статті 217 Господарського кодексу України, статтями 73, 74, 76-80, 86, 123, 124, 129, 130, 236, 237, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства Технік Виноградівської сільської ради (75143, Херсонська обл., Олешківський р-н, смт Брилівка, вул. Будівельна, буд. 12, код ЄДРПОУ 35294190) на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго (73000, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5, код ЄДРПОУ 05396638) 2 400,00 грн. (дві тисячі чотириста гривень 00 коп.) суму основного боргу та витрати на сплату судового збору в розмірі 2 270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят гривень 00 коп.).

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги в строк встановлений частиною першою статті 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 24 липня 2023 р.

Суддя Ю.А. Шаратов

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112405400
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —923/1300/21

Рішення від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 01.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні