Рішення
від 25.07.2023 по справі 707/1017/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/1017/23

2/707/442/23

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

25липня 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Морозова В.В.

при секретарі Швидкій І.О.

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 дотовариства зобмеженою відповідальністюГрін ЛендІндастрі пророзірвання договоруоренди земельноїділянки таповернення земельноїділянки,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з указаним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Грін Ленд Індастрі, мотивуючи позов тим, що вона є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастровий номер 7124989000:03:001:0012), загальною площею 1,3929 га, місце розташування: Черкаська область, Черкаський район, Червонослобідська сільська рада.

Зазначена земельна ділянка передана в оренду ТОВ Грін Ленд Індастрі за договором оренди землі від 05.09.2020 № 208. Договір оренди землі укладено на 15 років.

Відповідно до п.9 договору оренди землі, щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки або на аналогічну суму натуральній - шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконання робіт).

Відповідно до пункту 11 договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року.

Всупереч положенням договору, орендну плату за 2021 та 2022 роки відповідачем в строки та в порядку передбаченому умовами договору не сплачено.

Відповідно до п. 38 договору, дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї зі сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також інших підстав, визначених законом.

Пунктом 38 укладеного між сторонами договору оренди земельної ділянки передбачена можливість припинення дії вказаного договору шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором.

Відповідно до п.28 договору оренди земельної ділянки орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Згідно з положеннями статті 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати.

У пункті д) частини першої статті 141 Земельного кодексу України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Таким чином, вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє орендодавця можливості отримати гарантовані договором грошові кошти за те, що його земельну ділянку використовує інша особа.

Про неналежне виконання умов договору свідчать відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утримання податків видані Черкаською державною податковою інспекцією. Вказані відомості не містять інформації про отримання позивачем доходу від відповідача за надання земельної ділянки в оренду у 2021 та у 2022 році.

Таким чином,порушення відповідачемумов договору,а саме:несплата орендноїплати 2021та 2022роки увстановлений договоромстрок,на думкупозивача свідчитьпро систематичністьненалежного виконання умов договору оренди та є підставою для розірвання договору оренди землі.

На підставі вищевикладеного, позивач просить розірвати договір оренди землі № 208 від 05.09.2020, який укладено між нею і товариством з обмеженою відповідальністю ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ, зобов`язати ТОВ ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ повернути земельну ділянку загальною площею 1,3929 га, кадастровий номер 7124989000:03:001:0012, розташовану в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, їй як власнику із користування ТОВ ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ. Стягнути з відповідача на її користь витрати на правову допомогу, як вона планує понести у сумі 5000,00 грн.

Сторони в судове засідання не викликались відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, проте в ухвалі про прийняття до розгляду та відкриття провадження від 10.04.2023 року відповідачу був наданий строк у 15 днів з дня отримання даної ухвали суду на подачу відзиву на позовну заяву.

12.05.2023 року на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву разом з доказами направлення його позивачу, в якому відповідач просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 в повному обсязі, у зв`язку з тим, що позовні вимоги є незаконними, безпідставними, необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсності. Визнати причини пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву поважними та поновити ТОВ ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ строк на подання відзиву на позовну заяву.

Відповідач вказує, що строк для подачі відзиву на позовну заяву він пропустив, у зв`язку із тим, що через воєнний стан підприємство має досить обмежений штат працівників, які майже всі задіяні на весняно-посівних роботах, немає у своєму штаті спеціалістів у галузі права, тому кореспонденція обробляється не у день її надходження, а також потрібен час для укладання договорів з адвокатами, які надають юридичні послуги, які також потребують часу для вивчення матеріалів позову та складання відзиву. До того ж, з аналогічними позовами одночасно звернулась велика кількість відповідачів (більше 80).

В обґрунтування відзиву на позовну заяву зазначає, що п.11 Договору передбачено, що орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. Тобто, договором оренди землі передбачено, що орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, але згідно договору, за погодженням сторін орендна плата за землю може бути сплачена в будь-який інший строк протягом року. Твердження позивача щодо невиплати орендної плати ТОВ Грін ЛендІндастрівчасно та в повному обсязі, що порушує права позивача як власника земельної ділянки та вказує про систематичне невиконання договору оренди землі в частині виплати орендної плати, не підтверджено належними і допустимими доказами, а саме позивач не надала докази невиплати з боку ТОВ Грін Ленд Індастрі на її користь орендної плати, не надала доказів систематичної невиплати ТОВ Грін Ленд Індастрі орендної плати, не надала доказів існування заборгованості з орендної плати, не зазначила періоди, за які існує заборгованість з орендної плати.

Відповідач вказує, що орендну плату по 2021 рік включно на момент звернення позивача до суду було сплачено в повному обсязі 21.12.2021 р., тобто в строки, передбачені договором оренди землі. Разом з тим, орендну плату за 2022 рік було сплачено на користь позивача 16.01.2023 року із незначним затриманням виплати коштів, але в строки, передбачені Договором оренди для іншого строку виплати орендної плати річного терміну, що включає факт істотного порушення своїх договірних зобов`язань з боку ТОВ ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ.

Щодо поданих позивачем відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, то відповідач вважає, що питання сплати податків не є предметом розгляду у даній справі. Дійсно відповідач є податковим агентом позивача і зобов`язаний відрахувати і сплатити податки з отриманого позивачем доходу у вигляді орендної плати за землю, але це суто відносини відповідача з податковими органами, які будуть сплачені відповідачем у майбутньому після видачі орендної плати орендодавцям. Позивач у повному обсязі отримала від відповідача суми орендної плати за землю по 2022 рік включно готівкою у касі відповідача, про що свідчить власноручний підпис позивача у відомості про отримання коштів.

Відповідно до ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

З урахуванням викладеного, суд вважає наведені відповідачем причини пропуску строку для подання відзиву поважними та поновлює відповідачу строк для подання відзиву.

Відповідь на відзив від позивача до суду не надходила.

Дослідивши надані сторонами письмові докази, суд встановив наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Частиною 1 ст.2ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.1 ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 15ЦК України визначено право кожної особи та захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного судочинства. Отже, об`єктом захисту є порушене, невизнане або оспорюване право чи цивільний інтерес і саме воно є підставою для звернення особи за захистом свого права із застосуванням відповідного способу захисту. Такі способи захисту передбачені статтею 16 ЦК України.

Судом встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 7124989000:03:001 0012 площею 1,3929 га, розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, належить на праві власності ОСОБА_1 , на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЧР №024116 від 30.09.2003 року, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 326979480 від 25.03.2023 року.

05 вересня 2020 року ОСОБА_1 та ТОВ Грін ЛендІндастріуклали договір оренди землі № 208, згідно якого позивач надає, а відповідач приймає в строкове платне володіння та користування (оренду) земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з кадастровим номером 7124989000:03:001:0012, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області за межами населеного пункту, загальною площею 1.3929 га.

Згідно п. 2 Договорув оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,3929 га сільськогосподарських угідьрілля, право власності на яку посвідчено державним актом ЧР 024116 від 30.09.2003 року.

п. 8 Договору визначено, що договір укладено строком на 15 років.

Згідно пункту 9 Договору перебачено, що щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконанням робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін. Орендодавець не менш ніж в тижневий строк, шляхом подачі письмової заяви або в інший доступний спосіб попереджає орендаря про бажану дату, форму і розмір проведення розрахунків по орендній платі та надає орендодавцю необхідну вихідну інформацію (номер банківського рахунку тощо). Орендар нараховує, утримує та сплачує до бюджету ПДФО та інші обов`язкові внески/платежі із суми орендної плати та всіх інших виплат, здійснених за цим договором на користь орендодавця, використовуючи ставку податку в розмірі та порядку, визначеному законодавством. Орендна плата виплачується за вирахуванням усіх належних податків та зборів.

Пункт 10 Договору передбачає, що обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Згідно з пунктом 11 Договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року.

При цьому, форма такого погодження (усна чи письмова) умовами договору не передбачена.

Згідно п. 14 Договоруу разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,01 відсотка несплаченої суми за кожний день прострочення, але в будь-якому випадку не більше 10% річного розміру орендної плати. Орендар не несе відповідальності за прострочення виплати орендної плати у випадку, якщо таке прострочення виникло з вини орендодавця.

Об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, якщо інше не встановлено законом (п. 20 Договору).

Відповідно до п. 21 Договоруоб`єкт за договором оренди землі вважається повернений орендарем орендодавцю з моменту державної реєстрації припинення права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до пункту 38 Договору, дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї зі сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно п. 44 Договору, договір є укладеним в момент його підписання сторонами. Право оренди за цим договором підлягає державній реєстрації та виникає з моменту реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та діє до закінчення строку дії Договору.

Вказаний договір зареєстровано 30.03.2021 року, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 326979480 від 25.03.2023 року.

Також, позивачем надано суду відповіді на електронний запит, які надійшли 24.03.2023 року, що містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків ОСОБА_1 з січня 2021 року по грудень 2022 року, з яких вбачається, що кошти від ТОВ Грін Ленд Індастрі, з яких би вираховувались податки за вказаний період ОСОБА_1 не надходили.

Згідно ст. 1 Закону України «Про оренду землі» в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до положень ст.13 Закону України «Про оренду землі», в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 15Закону України«Про орендуземлі»,в редакції,чинній намомент виникненняспірних правовідносин,визначено,що істотнимиумовами договоруоренди земліє: об`єкторенди (кадастровийномер,місце розташуваннята розмірземельної ділянки); датаукладення тастрок діїдоговору оренди; оренднаплата іззазначенням їїрозміру,індексації,способу таумов розрахунків,строків,порядку їївнесення іперегляду тавідповідальності заїї несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Стаття 525 ЦК України передбачає, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 2 ст. 409 ЦК України власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі», в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Згідно п. «в» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Положеннями ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч. 1 та ч. 5, ч. 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ч.1-3 ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

В обґрунтування позову ОСОБА_1 посилається на те, що ТОВ Грін Ленд Індастрі не виконує належним чином умови договору оренди землі, а саме систематично, тобто двічі і більше, не виплачує орендну плату вчасно та в повному обсязі, чим порушує її права як власника земельної ділянки.

При цьому, з додатків, які приєднано стороною відповідача до відзиву на позовну заяву вбачається, що згідно видаткового касового ордеру від 21.12.2021 року № 154 ОСОБА_1 виплачено 3292,35 грн. на підставі договору оренди землі від 05.09.2020 року № 208. Згідно видаткового касового ордеру від 20.12.2021 року № 2073 позивачу виплачено 207,65 грн.

Відповідачем надана копія відомості про сплату орендної плати за 16.02.2023 року, з якої вбачається що ОСОБА_1 нараховано207,65 грн, відраховано виданий раніше аванс3292,95 грн, до видачі3500,00 грн. В графі «розписка про одержання» проставлено підпис ОСОБА_1 . Дані відомості підтверджують отримання ОСОБА_1 коштів від ТОВ «Грін Ленд Індастрі» як орендної плати.

Суд, дослідивши надані докази в їх сукупності та повноті, приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог. Як вбачається з матеріалів справи, 05.09.2020 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендаремтовариством з обмеженою відповідальністю Грін Ленд Індастрі було укладено договір оренди землі № 208.

Позивач вказує, що всупереч положенням договору, орендну плату за 2021 та 2022 роки відповідачем в строки та в порядку передбаченому умовами договору не сплачено. Це свідчить про систематичність неналежного виконання умов договору оренди та є підставою для розірвання договору оренди.

Відповідач у своєму відзиві підтверджує, що орендну плату у 2021 році було сплачено вчасно, а у 2022 році із незначним затриманням виплати коштів.

Матеріалами справи підтверджується та обставина, що орендна плата орендодавцю, яким є позивач, сплачена орендарем, яким виступає відповідач, за 2020-2021 роки 21.12.2021 року, 2021-2022 роки - 16.02.2023 року, тобто один раз з порушенням строків, визначених договором.

Посилання відповідача на ту обставину, що орендна плата сплачується за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року (п. 11 Договору) є необґрунтованим, оскільки останнім не надано доказів щодо погодження сторонами іншого строку.

Проте, сама лише затримка виплати орендної плати не є підставою для розірвання договору оренди в судовому порядку.

Пропущення орендарем строку сплати орендної плати не позбавило орендодавцязначноюмірою на те, на що він розраховував при укладенні договору.

Згідно п. 9 Договору, щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральнійшляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконання робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін.

Дане положення договору свідчить про те, що орендодавець, зважаючи на затримку виплати орендної плати у грошовій формі, міг задоволити свої вимоги, шляхом погодження іншої форми розрахунку, та отримати сільськогосподарську продукцію від орендаря.

Більш того, суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до п. 14 договору оренди земліу разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,01 відсотка несплаченої суми за кожний день прострочення, але в будь-якому випадку не більше 10% річного розміру орендної плати.

Отже, сторони не визначили можливість розірвання договору оренди землі орендодавцем в односторонньому порядку, з підстав невнесення орендної плати орендарем у строки, визначені договором, а лише встановили штрафні санкції за несвоєчасне виконання зобов`язання, шляхом сплати пені, і фактично допускали, що несвоєчасна сплата орендної плати не буде істотним порушенням умов договору оренди землі, і як наслідок не стане підставою для його розірвання.

Зважаючи на те, що несвоєчасна сплата орендної плати орендарем на користь орендодавця не є істотним порушенням умов договору і самими умовами договору не передбачено його розірвання з даних підстав, несвоєчасну сплату орендної плати відповідачем допущено лише один раз, позовні вимоги є безпідставними, необґрунтованими і не підлягають до задоволення.

Оскільки вимога про повернення земельної ділянки орендодавцю є похідною від основної, остання також не підлягає до задоволення.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України. Враховуючи, що судом відмовлено у задоволенні позовних вимог, судові витрати по справі, які складаються з судового збору, необхідно віднести за рахунок держави, оскільки позивач при зверненні до суду з позовною заявою була звільнена від сплати судового збору так як відповідно до пенсійного посвідчення № НОМЕР_1 від 01.11.2016 року є інвалідом II групи.

Керуючись ст.ст.141,263-265 ЦПК Українисуд, -

в и р і ш и в :

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Грін Ленд Індастрі про розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки відмовити повністю.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня його складення через суд першої інстанції до Черкаського апеляційного суду або безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: В. В. Морозов

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112421210
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/1017/23

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Рішення від 25.07.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні