Постанова
від 26.07.2023 по справі 335/5649/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5649/23 3/335/2000/2023

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2023 року м.Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Алєксєєнко А.Б., розглянувши справу про адміністративне правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , яка працює головним бухгалтером ТОВ «БАРРЕТ», за ч.1 ст.163-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

26 червня 2023 року до суду з Головного управління ДПС у запорізькій області надійшов адміністративний матеріал про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.163-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З протоколу про адміністративне правопорушення №3/08-01-24-10 від 21.06.2023 вбачається, що за результатами камеральної перевірки ТОВ «БАРРЕТ» (код ЄДРПОУ 36015163), головним бухгалтером якого є ОСОБА_1 , встановлено порушення вимог п.п.176.2 ст.176, п.119.1 ст.119 Податкового кодексу України, а саме несвоєчасно подано до податкового органу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сім утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за 1 квартал 2023 року. Останній строк за 1 квартал 2023 року 10.05.2023, а ТОВ «БАРРЕТ» надано 11.05.2023.

ОСОБА_1 про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась судом в установленому законодавством порядку, разом з цим, у судове засідання не з`явилась, причини неявки суду не повідомила, заяви про відкладення розгляду справи до суду не надходило, у зв`язку із чим суддя дійшов висновку про можливість розгляду справи у відсутність ОСОБА_1 .

Дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, суддя встановила наступні обставини.

Згідно вимог ст. 280 КУпАПорган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною 1 ст. 163-4 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян.

Згідно з пп. «б» п.176.2 ст. 176 ПК Україниособи, які відповідно до цьогоКодексумають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов`язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку - фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається. У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, податковий розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 інкримінується порушення п.176.2 ст.176, п.119.1 ст.119 Податкового кодексу України, яке виразилося у несвоєчасному подані до податкового органу податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сім утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за 1 квартал 2023 року.

Так, останнім днем для подання відомостей за І квартал 2023 року було 10.05.2023, а ОСОБА_1 їх було подано 11.05.2023.

Як убачається з наявного в матеріалах справи листа ТОВ «БАРРЕТ» від 09.06.2023 на адресу ГУ ДПС у Запорізькій області податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за 1 квартал 2023 року не був своєчасно подано до податкового органу у зв`язку з веденням в Україні воєнного стану, оскільки головний бухгалтер підприємства виїхала за межі міста Запоріжжя до с.Тарасівка, Зіньковського району, Полтавської області, де не було належного інтернет зв`язку, а керівник підприємства Яременко М.М. з 21 березня 2023 року перебуває на військовій службі у військовій частині № НОМЕР_2 . За першою можливістю звіт було подано до податкового органу.

Відповідно дост. 9 КУпАП, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до вимог діючого законодавства про адміністративні правопорушення, а саме ст.ст.9,245 КУпАП, особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності лише за наявності в її діях події та складу адміністративного правопорушення, який має бути встановлений судом тільки після всебічної та повної оцінки всіх належних доказів по справі.

З урахуванням викладеного, враховуючи те, що порушення строку подачі відомостей до податкового органу зумовлене об`єктивною неможливістю, пов`язаною із введенням в Україні воєнного стану та усуненням вказаних недоліків у найкоротший термін суддя доходить до висновку, що по справі не встановлено об`єктивних даних про наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 163-4 КУпАП.

За приписамистатті 247 КУпАПпровадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у разі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Враховуючи наведене, суддя дійшов висновку про закриття провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч. 1ст.163-4 КУпАПу зв`язку із відсутністю у її діях події і складу адміністративного правопорушення.

На підставі викладеного, керуючись п.1 ст. 247, ст. 284, 285 КУпАП, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч.1 ст.163-4 КпАП України закрити, у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя: А.Б.Алєксєєнко

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112426866
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницькій діяльності Порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи

Судовий реєстр по справі —335/5649/23

Постанова від 26.07.2023

Адмінправопорушення

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні