Рішення
від 18.07.2023 по справі 323/3029/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

справа № 323/3029/21

н/п 2/336/1896/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Боєва Є.С., за участю секретаря судового засідання Журавель Д.В. розглянувши справу за позовом ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Усенка Антона Володимировича до Комишуваської селищної ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: приватний нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Запорізької області Щербина Ганна Юріївна, про визначення додаткового строку на прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулись до суду з вищевказаним позовом.

Позовні вимоги обґрунтовують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_1 ОСОБА_2 , яка мешкалата булапостійно зареєстрованаза адресою: АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка складається з будинку за адресою: АДРЕСА_1 та земельної ділянки кадастровий номер 2323985700:03:001:0132, яка знаходиться на території Новотавричеської сільської ради Оріхівського району Запорізької області.

Померлою заповіт складений не був. За відсутності заповіту позивач мав право на спадкування за законом як спадкоємець першої черги.

Але позивач не змогла скористатись своїм правом на прийняття спадщини з наступних причин.

ОСОБА_1 разом зі своїм чоловіком є місіонерами церкви п`ятидесятників в Нейробі, Кенія (PENTECOSTAL EVANGELISTIC FELLOWSHIP OF AFRICA), де разом працюють над місією «Серце допомоги» (Тернопільський місіонерський інститут). Відповідно до Візи RI9384ID, виданої на три роки, ОСОБА_1 покинула Україну 20.06.2016 року.

Можливості повернутися до України у ОСОБА_1 у визначений строк для прийняття спадщини не було у зв`язку перебуванням в довготривалій місії у поселенні ОСОБА_3 (плем`я туркана).

Зокрема, позивач разом з чоловіком опікувалися будівництвом загальноосвітньої школи, ініціювали проведення води в селище Керіо, надавали медичну допомогу населенню, розвивали школу для дорослих і служіння дітям, співпрацювали з українськими місіонерськими точками в Кітале, Кісуму, Момбаса, ОСОБА_4 .

За ландшафтом поселення представляє собою пустелю, де немає ні газу, ні світла, ні води. Електроенергію отримують із сонячних панелей, вітрогенераторів, аккумуляторів. Через складні умови праці доступ до цивілізації, великим поселенням у позивача більшу частину часу був відсутній.

Крім того, починаючи з 27 березня 2020 року Урядом Кенії було прийняте рішення про застосування превентивних заходів з метою попередження розповсюдження COVID-19.

Починаючи з 6 квітня 2020 року Урядом Кенії було введено додаткові превентивні заходи, зокрема, призупинено пасажирське авіасполучення.

25 квітня 2020 року Урядом Кенії прийнято рішення щодо продовження дії додаткових превентивних заходів.

Також, 6 червня 2020 року Уряд Кенії прийняв рішення продовжити дію превентивних заходів, зокрема, заборона пасажирського автомобільного, залізничного та повітряного сполучення в/з Метрополії Найробі.

Неодноразово Урядом Кенії в подальшому продовжувалась дія обмежувальних заходів, що перешкоджали виїзду позивачки з м. Найробі, Кенія, що підтверджується витягами з офіційного сайту Посольства України в Кенії, які додані Позивачем до матеріалів справи.

Відповідно до відмітки в закордонному паспорті, вперше після відкриття спадщини позивачка повернулась в Україну лише 18.03.2021 року.

03 вересня 2021 року позивач звернулась з заявою про прийняття спадщини за законом до приватного нотаріуса Щербини Ганни Юріївни з заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Приватним нотаріусом було відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом та запропоновано звернутися до судового порядку врегулювання спірних питань по спадщини.

Ухвалою Оріхівського районного суду Запорізької області від 08.11.2021 року було відкрито провадження у справі.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 10.05.2022 року № 29/0/9-22, відповідно до частини сьомоїстатті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність справ Оріхівського районного суду Запорізької області з визначенням територіальної підсудності їх справ за Шевченківським районним судом м. Запоріжжя.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 26.04.2023 року було прийнято справу до розгляду, судове засідання призначено на 15.05.2023 року.

15.05.2023 року судове засідання відкладено на 18.07.2023 року у зв`язку із перебування судді у нарадчій кімнаті по кримінальному провадженню № 314/3907/19.

18.07.2023 року позивач не з`явився в матеріалах справи наявна заява представника позивача адвоката Усенко А.В. про розгляд справи за їх відсутності. Просить позов задовольнити.

Відповідач до судового засідання не з`явився повідомлявся про розгляд справи у передбаченому законом порядку.

Третя особа надала заяву від 16.06.2023 року про розгляд справи за їх відсутності.

Ухвалою від 26.04.2023 року була прийнята справа до провадження та відкрито провадження та призначено у справі судове засідання на 15.05.2023 року.

Ухвалою від 03.02.2023 року було закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду на 14.03.2023 року.

Оскільки особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01.06.2018, видане виконавчим комітетом Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області.

За життя ОСОБА_5 не склала заповіт на випадок своєї смерті, що підтверджується витягом зі спадкового реєстру (а.с. 72).

У роз`ясненні приватного нотаріусу Щербини Ганни Юріївни від 06.09.2021 № 407/01-16 викладені причини відмови позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , а саме, пропуск шестимісячного строку на прийняття спадщини.

Із наданих копій документів, а саме: свідоцтва про народження ОСОБА_6 , свідоцтва про шлюб ОСОБА_7 та ОСОБА_6 серія НОМЕР_2 , вбачається, що позивач є дочкою померлої ОСОБА_5 .

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, що передбачено ч.1 ст.1270 ЦК України.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, що зазначено у ч.3 ст.1272 ЦК України.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у п. 24 постанови від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Так, відповідно до доказів, які містяться у матеріалах справи, позивачка разом зі своїм чоловіком є місіонерами церкви п`ятидесятників в Нейробі, Кенія (PENTECOSTAL EVANGELISTIC FELLOWSHIP OF AFRICA), де разом працюють над місією «Серце допомоги» (Тернопільський місіонерський інститут).

Відповідно до Візи RI9384ID, виданої на три роки, ОСОБА_1 покинула Україну 20.06.2016 року.

У матеріалах справи також містяться копії дозволів на працю від 21.11.2017 та 18.11.2020 року.

Як свідчить роздруківка статті від 12.11.2018, що розміщена на веб-сайті Християнської місії " ОСОБА_8 ", ОСОБА_9 та ОСОБА_10 живуть в Кенії понад 5 років, а в поселенні ОСОБА_3 (плем`я туркана) понад 4 роки. За ландшафтом це пустеля. Місцеве населення переважно живе в невеличких халупах із пальмового листя і займається випасанням кіз. Тут немає ні газу, ні світла, ні води. Воду беруть із висохлих русел річок, а електроенергію отримують із сонячних панелей, вітрогенераторів, аккумуляторів. Подружжя працює від місії «Серце допомоги» (Тернопільський місіонерський інститут).

Починаючи з 27 березня 2020 року Урядом Кенії було прийняте рішення про застосування превентивних заходів з метою попередження розповсюдження COVID-19.

Починаючи з 6 квітня 2020 року Урядом Кенії було введено додаткові превентивні заходи, зокрема, призупинено пасажирське авіасполучення.

6 червня 2020 року Уряд Кенії прийняв рішення продовжити дію превентивних заходів, зокрема, заборона пасажирського автомобільного, залізничного та повітряного сполучення в/з Метрополії Найробі. Урядом Кенії неодноразово в подальшому продовжувалась дія обмежувальних заходів, що перешкоджали виїзду позивачки з м. Найробі, Кенія, про що в матерілах справи містяться відповідні докази, а саме, витяги з офіційного сайту Посольства України в Кенії.

Можливості покинути Кенію у позивача у визначений строк для прийняття спадщини не було, у зв`язку перебуванням в довготерміновій місії далеко від цивілізації та засобів зв"язку, тривалістю в три роки та обмеженнями, встановленими в зв`язку з розповсюдженням COVID-19.

Відповідно до відмітки в закордонному паспорті, вперше після відкриття спадщини позивачка повернулась в Україну лише 18.03.2021 року.

Отже, причиною пропуску строку на прийняття спадщини являються складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими закордонним відрядженням.

Зміст статті 89 ЦПК України визначає, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У правовій позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 6 вересня 2017 року у справі №6-496цс17 зазначено, що відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Також суд враховує позицію Верховного Суду, висловлену у постанові від 13.03.2020 року (справа № 314/2550/17, провадження № 61-41480св18), в якій зазначено, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини зокрема є: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Враховуючи наведені позивачами обставини та відсутність заперечень з боку відповідача, суд дійшов висновку про обґрунтованість доводів позивачів та можливість визначити строк, який буде достатнім, а саме у шість місяців, перебіг якого рахується після набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст.4,12,13,76-81,89,259,263-265,273,354,355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_3 ) до Комишуваської селищної ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: приватний нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Запорізької області Щербина Ганна Юріївна про визначення додаткового строку на прийняття спадщинизадовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 265 ч. 5 п. 4 ЦПК України зазначаються наступні відомості:

Позивач- ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ;

Відповідач- Комишуваська територіальна громада, знаходиться за адресою: Запорізька область, Запорізький район, смт. Комишуваха, вул. Хмельницького Богдана, буд. 28;

Третя особа- приватний нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Запорізької області Щербина Ганна Юріївна, знаходиться за адресою: Запорізька обл., Запорізький район, смт Балабине, вул. Миру 30.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Є.С. Боєв 18.07.23

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112426943
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —323/3029/21

Рішення від 18.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні