Ухвала
від 26.07.2023 по справі 463/6376/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/6376/23

Провадження №1-кс/463/5276/23

У Х В А Л А

про дозвіл на проведення огляду

26 липня 2023 року слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань (далі ДБР) ОСОБА_4 , погоджене прокурором другого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення огляду, -

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду за участю спеціалістів у відповідних галузях, земельної ділянки із кадастровим номером 8000000000:91:066:0091, загальною площею 25,042 га та в усіх об`єктах незавершеного будівництва, у тому числі й в усіх нежитлових приміщеннях, приміщеннях будівель, підсобних, підвальних та складських приміщеннях, тимчасових будівель, виробничих або ж промислових приміщеннях та інших приміщеннях, які знаходяться на вказаній земельній ділянці, будівельної техніки.

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчими першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022000000000239 від 05.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Офісом Генерального прокурора.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що наразі ведеться забудова ЖК «Варшавський», ЖК «Варшавський Плюс», ЖК «Діброва Парк», ЖК «Варшавський 2» на земельних ділянках, які належать ДП «Науково-дослідний виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» (далі ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця». У свою чергу, замовником будівництва виступає ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця», а частину обов`язків замовника зазначене підприємство передало ряду суб`єктів господарювання.

Зазначені землі належать державі та громадянам України та використовувались посадовими особами ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця» для проведення наукових досліджень, а киянами для рекреаційних цілей.

З метою реалізації спільного злочинного умислу посадові особи ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця» та Міністерства аграрної політики та продовольства України, діючи за попередньою змовою та на користь підприємств Асоціації «Столиця Груп», а саме: ТОВ «Сітібудсервіс», ТОВ «Олівер-Буд», ТОВ «Мартін», ТОВ «Каштанове місто», ТОВ «Конкорд-ДС Плюс», ТОВ «Датоліт», ТОВ «Проектінвестбуд» та ТОВ «Інтерпроект», зловживаючи службовим становищем, шляхом укладання інвестиційних договорів, основною метою яких є забудова великими житловими комплексами, запровадили злочинний механізм поступового відчуження земель сільськогосподарського призначення та майнових прав на них, в результаті чого створюються передумови до повної втрати державного контролю над підприємством та доведення його до банкрутства.

У свою чергу, документи щодо здійснення погоджень укладання ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця» інвестиційних договорів із суб`єктами господарювання, в тому числі у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2021 № 296, за період з 2008 року по теперішній час у Міністерства аграрної політики та продовольства України відсутні.

Отже, на виконання свого злочинного умислу службовими особами ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця» укладено ряд інвестиційних договорів, на підставі яких суб`єкти господарської діяльності, які входять до складу групи компаній «Столиця-Груп», отримали право здійснювати забудову в межах земельних ділянок, зокрема і земельної ділянки кадастровий номер 8000000000:91:066:0091 площа 25,042 га, яка раніше належала ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця» та на якій виконувався інвестиційний договір від 08.04.2008 № 08/04, укладений із ТОВ «Мартін» (код ЄДРПОУ 00849296). В подальшому зазначена земельна ділянка надана наказом ГУ Держземагентства у м. Києва від 16.09.2013 № КВ/8000000000:91:066/00000002 у довгострокову оренду терміном на 49 років ТОВ «Мартін», цільове призначення змінено із земель сільськогосподарського призначення державної форми власності на землі житлової та громадської забудови (для реконструкції з розширення існуючого комплексу будівель і споруд під багатофункціональний торговий комплекс з об`єктами інженерно-транспортної інфраструктури та будівництва автозаправного комплексу, з подальшою їх експлуатацією і обслуговуванням на просп. Правди, 47 у Подільському районі міста Києва). На вказаній земельній ділянці станом на сьогодні побудований ТРЦ «Ретровіль», який є власністю ТОВ «Мартін».

Таким чином, органом досудового розслідування встановлюються обставини зловживання своїм службовим становищем службовими особами ДП агрокомбінат «Пуща-Водиця» та Міністерства аграрної політики та продовольства України, які діючи за попередньою змовою із групою службових осіб Асоціації «Столиця Груп», а саме: ТОВ «Сітібудсервіс», ТОВ «Олівер-Буд», ТОВ Мартін», ТОВ «Каштанове місто», ТОВ «Конкорд-ДС Плюс», ТОВ «Датоліт», ТОВ «Проектінвестбуд» та ТОВ «Інтерпроект», з метою отримання неправомірної вигоди останніми, шляхом укладання інвестиційних договорів, запровадили механізм відчуження земель сільськогосподарського призначення та майнових прав на них, в результаті чого державним інтересам завдано тяжких наслідків.

24.05.2023 слідчим винесено постанову про призначення оціночно-земельної експертизи, проведення яких доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, з метою визначення вартості, зокрема земельної ділянки із кадастровим номером 8000000000:91:066:0091.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:91:066:0091, загальною площею 25,042 га, яка знаходиться за адресою: м. Київ, проспект Правди (навпроти перетину з просп. Василя Порика), належить Головному управлінню Держземагентству у м. Києві (код ЄДРПОУ 38516867).

З урахуванням наведеного, на даний час є достатньо підстав вважати, що на вищевказаній земельній ділянці, а також в приміщеннях, які розташовані на ній можуть міститися сліди скоєння злочину, які мають значення для подальшого досудового розслідування у зв`язку із чим, на даний час виникла необхідність у проведенні із залученням спеціалістів огляду, тому просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий групи слідчих у кримінальному провадженні клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, та просив надати дозвіл на проведення огляду.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, слідчий суддя встановив наступне.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що ДБР проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №62022000000000239 від 05.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч.1, 2 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч.1, 3 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Крім цього, відповідно до ч.3 ст.237 КПК України з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Враховуючи вищенаведене, оскільки з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, необхідно провести, із залученням спеціалістів, огляд земельної ділянки із кадастровим номером 8000000000:91:066:0091, загальною площею 25,042 га, яка належить Головному управлінню Держземагентству у м.Києві (код ЄДРПОУ 38516867), а також усіх об`єктів незавершеного будівництва, у тому числі й усіх нежитлових приміщень, будівель, підсобних, підвальних та складських приміщень, тимчасових будівель, виробничих або ж промислових приміщень та інших приміщень, які знаходяться на вказаній земельній ділянці, будівельної техніки, тому приходжу до висновку, що клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Керуючись вимогами статей 234, 235, 237, 309 КПК України, -

постановив:

надати слідчійгрупі Головногослідчого управлінняДержавного бюророзслідувань укримінальному провадженні,а такожпрокурорам групипрокурорів укримінальному провадженні№62022000000000239від 05.05.2022,дозвіл напроведення,за участюспеціалістів увідповідних галузях,огляду земельноїділянки ізкадастровим номером8000000000:91:066:0091,загальною площею25,042га,що знаходиться за адресою: м. Київ, проспект Правди (навпроти перетину з просп. Василя Порика), яка належить Головному управлінню Держземагентству у м. Києві (код ЄДРПОУ 38516867), та усіх об`єктів незавершеного будівництва, у тому числі й усіх нежитлових приміщень, будівель, підсобних, підвальних та складських приміщень, тимчасових будівель, виробничих або ж промислових приміщень та інших приміщень, які знаходяться на вказаній земельній ділянці, будівельної техніки.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала надає право на проникнення до вищевказаної земельної ділянки та розташованих на ній об`єктів,- лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112427180
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —463/6376/23

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні