Рішення
від 19.07.2023 по справі 592/4501/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/4501/23

Провадження №2/592/1215/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі: головуючого судді Онайка Р.А., за участю секретаря судового засідання Лазоренко Ю.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Сумської міської ради, треті особи: Сумська міська державна нотаріальна контора, громадська організація «Автогаражне товариство «ЕНЕРГЕТИК» про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

у с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом до відповідача, в якому прохає визнати за нею право власності на гараж № НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: м. Суми, Ковпаківський район, громадська організація «Автогаражне товариство «ЕНЕРГЕТИК», в порядку спадкування.

Заявлені вимоги вмотивовані тим, що спірний гараж входить до складу спадщини, яку вона отримала після смерті батька. За життя її батько набув право власності на земельну ділянку під гаражем шляхом приватизації, яку вона в подальшому успадкувала. Але він не встиг оформити своє права власності на гараж - не отримав свідоцтво про право власності та не зареєстрував його в установленому законом порядку.

Ухвалою суду від 11.04.2023 позовна заява прийнята до розгляду із відкриттям провадження у справі та призначенням до розгляду за правилами загального позовного провадження з викликом сторін у підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 20.06.2023 підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду.

Позивач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився. Представник позивача надав заяву про розгляд справи без її участі та участі її довірителя, в якій позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав до суду відзив, згідно якого просить розглядати справу у відсутність представника відповідача та прийняти законне та обґрунтоване рішення не порушуючи прав та законних інтересів Сумської міської ради та інших осіб.

Третя особа: Сумська міська державна нотаріальна контора, надала суду заяву про розгляд справи без її участі.

Третя особа: громадська організація «Автогаражне товариство «ЕНЕРГЕТИК», повідомлена належним чином про час та місце розгляду справи, не забезпечила явку свого представника в судове засідання, причини неявки суду не повідомила.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 - батько позивачки, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.5).

Спадщину після померлого ОСОБА_2 , прийняла його донька ОСОБА_1

25 червня 2014 державним нотаріусом Першої Сумської державної нотаріально контори було видане свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстр за №3-1189. Відповідно до цього свідоцтва, поивачка після смерті батька успадкувала приватизовану земельну ділянку загальною площею 0,0034га, надану для будівництва індивідуальних гаражів, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , ділянка під номером НОМЕР_1 , кадастровий номер 5910136600:06:004:0216, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯК №402409, виданого Сумською міською радою 15.05.20123 р.

ОСОБА_2 за життя був членом автогаражного кооперативу «Енергетик». В 1980 р на виділеній йому земельній ділянці № НОМЕР_1 ОСОБА_2 побудував цегляний гараж, що зображений в технічному паспорті під літ. «А-1» з підвалом, що значиться під літ. «пд» загальною площею 39,90 кв.м. Зазначена обставина підтверджується технічним паспортом на гараж.

Після оформлення спадщини Позивачку було прийнято до членів Громадської організації «Автогаражне товариство «Енергетик» замість її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується довідкою, виданою головою ГО АТ «Енергетик». Згідно вказано довіки дана земельна ділянка забудована, заборгованості по внескам немає.

За життя ОСОБА_2 набув право власності на земельну ділянку під гаражем шляхом приватизації, яку позивачка в подальшому успадкувала. Але він не встиг оформити своє права власності на гараж - не отримав свідоцтво про право власності та не зареєстрував його в установленому законом порядку.

Згідно із положеннями статей 1216, 1218 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до частини четвертої статті 21 ЗУ «Про кооперацію»(в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) право власності членів кооперативу - фізичних осіб на свою загальну частку успадковується.

Частиною першою статті 328 ЦК Українивстановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Пунктом 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 червня 1991 року № 5 «Про практику розгляду судами цивільних справ, пов`язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів» роз`яснено, що у справах про право на пай і на гараж судам належить виходити з того, що член ГБК, який повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому в користування, набуває право власності на це майно і вправі розпоряджатись ним на свій розсуд - продавати, заповідати, здавати в оренду, обміняти, вчиняти відносно нього інші угоди, що не заборонені законом (стаття 15 ЗУ «Про власність» ).

Пунктом 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 5 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що у разі смерті члена житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного кооперативу, члена садівницького товариства, яким до дня смерті не були внесені повністю пайові внески, до складу спадщини входять частина внесеного паю та інші суми, які, підлягають поверненню, а не квартира, дача, гараж, садовий будинок. Частка пайового внеску, що належала померлому, входить до складу спадщини на загальних підставах. Якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, то до складу спадщини включається відповідно квартира, дача, гараж, садовий будинок, інші будівлі та споруди.

Таким чином, необхідною умовою набуття права власності на гараж станом на час виникнення спірних правовідносин була повна сплата пайових внесків членом гаражного кооперативу.

Вказана правова позиція викладена в постанові Верховного суду від 19.09.2018 у справі №534/1206/16.

В разі відсутності державної реєстрації права власності на нерухоме майно, створене та оформлене в передбаченому законом порядку до набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення спадкових прав шляхом звернення до нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину.

За життя ОСОБА_2 не оформив право власності.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст.ст. 316; 317; 318; 319; 321ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Право власності є непорушним.

Враховуючи те, що ОСОБА_2 , який був членом автогаражного кооперативу «Енергетик», за життя сплатив пайові внески, був власником земельної ділянки під номером АДРЕСА_2 , кадастровий номер 5910136600:06:004:0216, загальною площею 0,0034га, наданої для будівництва індивідуальних гаражів, що розташована за адресою: м. Суми, Сумське міське об`єднання громадян автогаражне товариство «Енергетик», в 1980 р на виділеній земельній ділянці побудував цегляний гараж та правомірно володів вказаним гаражем, про що свідчать наявні в справі матеріали , але за життя не зареєстрував належним чином своє право власності, а позивачка ОСОБА_1 прийняла спадщину після спадкодавця ОСОБА_2 то за нею слід визнати право власності на спірний гараж в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За таких обставин суд вважає, що вимоги позивача підлягають до задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 141, 213, 265, 280 ЦПК України,

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Сумської міської ради, треті особи: Сумська міська державна нотаріальна контора, громадська організація «Автогаражне товариство «ЕНЕРГЕТИК» про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж АДРЕСА_2 , громадська організація «Автогаражне товариство «Енергетик», в порядку спадкування за законом після смерті її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Відповідач: Сумська міська рада, ЄДРПОУ 23823253, адреса м.Суми, пл. Незалежності, 2.

Третя особа 1: Сумська міська державна нотаріальна контора, ЄДРПОУ 41854303, адреса м.Суми, проспект Т. Шевченка, 3.

Третя особа2:Громадська організація"Автогаражнетовариство "ЕНЕРГЕТИК",ЄДРПОУ 24011876,адреса м.Суми,вул.2-гаЗалізнична,8.

Суддя Р.А. Онайко

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112428046
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність

Судовий реєстр по справі —592/4501/23

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні