Рішення
від 17.07.2023 по справі 671/993/23
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/993/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

17 липня 2023 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Подіновської Г.В.,

за участі секретаря судового засідання Краснай Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Волочиськ в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Служби у справах дітей Вінницької міської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - орган опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

встановив:

17.04.2023 Служба у справах дітей Вінницької міської ради звернулась до Волочиського районного суду Хмельницької області з вищевказаним позовом.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ОСОБА_1 є матір`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батька у дитини немає, ОСОБА_1 є одиноко матір`ю. дитина ОСОБА_2 з 22.03.2023 і по теперішній час перебуває на обліку служби у справах дітей Вінницької міської ради як така, що опинилася у складних життєвих обставинах. Підставою для перебування дитини на даному обліку стало неналежне виконання матір`ю дитини обов`язків щодо виховання та утримання дитини. Мати дитини ОСОБА_1 зареєстрована у с. Завалійки Волочиського району Хмельницької області, однак восени 2022 року разом з малолітньою донькою ОСОБА_2 переїхала до м. Вінниця, де проживала на орендованих квартирах.

Встановлено, що ОСОБА_1 веде аморальний спосіб життя, зловживає спиртними напоями, не здійснює належний догляд за дитиною.

У зв`язку з наведеним, позивач просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно її малолітньої дочки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та передати дитину на опікування органу опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, а також стягнути з відповідачки аліменти на утримання дитини у розмірі 1/4 із всіх видів її доходів, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позовної заяви до повноліття дочки, шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини, відкритий у банківській установі.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, від допиту свідків відмовилась, у зв`язку із неможливістю їх прибуття до Волочиського районного суду Хмельницької області, проти заочного розгляду справи не заперечила.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи, в силу ч. 11 ст. 128 ЦПК України, повідомлена.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності зазначивши, що відповідачка ОСОБА_1 на території Війтовецької територіальної громади не зареєстрована і не проживає, у вирішенні справи покладається на думку суду.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідачка ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько дитини ОСОБА_3 записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Вказане підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 , копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження № 00038827382 від 13.03.2023 (а.с. 9-10).

Дитина ОСОБА_2 з 22.03.2023 перебуває на обліку Служби у справах дітей Вінницької міської ради як така, що опинилася у складних життєвих обставинах. Підставою для перебування дитини на даному обліку стало неналежне виконання відповідачкою обов`язків щодо виховання та утримання дитини, а саме відповідачка не працює, веде аморальний спосіб життя, вживає спиртні напої, не створює належні житлово-побутові умови для проживання, навчання та розвитку дитини, не забезпечує дитину належним медичним доглядом, порушує право дитини на освіту, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 11-12, 15-29, 31-32).

Дитина ОСОБА_2 з 07.04.2023 перебуває у комунальному закладі «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей». За період перебування у закладі відповідачка не відвідувала дитину жодного разу, не цікавилася її долею. До дитини приходила тітка ОСОБА_4 та дідусь ОСОБА_5 , який відвідує дитину регулярно, що підтверджується листом від 06.06.2023 № 131 (а.с. 70).

Також, судом встановлено, що ОСОБА_1 та її дочка ОСОБА_2 з 25.04.2023 зняті з реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 вибула за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується матеріалами справи (а.с. 44-46).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Вінницької міської ради від 31.03.2023 року № 01/00/011/18383, орган опіки та піклування Вінницької міської ради вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 6-7).

Правовідносини, які виникли між сторонами пов`язані з правами та обов`язками батьків та дітей, регулюються Сімейним кодексом України, Законом України «Про охорону дитинства».

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Згідно з ч.ч. 1, 2, 3 ст. 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ч. 4 ст. 155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою покладення на них відповідальності.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 СК України).

Пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» передбачено, що факт ухилення батька (матері) від виховання та утримання дітей може бути підтверджений письмовими доказами (актами, листами тощо), а також показаннями свідків. Відповідно до п. 16 зазначеної постанови, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Враховуючи наведені обставини, суд прийшов до висновку, що ОСОБА_1 ухиляється від своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, не спілкується з нею, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, не забезпечує здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, не забезпечує належно матеріально, не цікавиться нею та не проявляє до дочки належної турботи, що негативно впливає на її розвиток як на складову виховання.

Вищенаведені фактори суд розцінює як винну поведінку матері по відношенню до дитини, як свідоме нехтування своїми обов`язками і байдужість до долі дочки, тому відповідачку необхідно позбавити батьківських прав відносно дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При ухваленні рішення суд, відповідно до вимог п. 2 Декларації прав дитини від 20.11.1959 року, враховує, що дитині повинні бути надані можливості і сприятливі умови, які б дозволили їй розвиватися розумово, морально, духовно і в соціальному відношенні здоровим і нормальним шляхом в умовах свободи і гідності при найвищому забезпеченні інтересів дитини.

Відповідно ст.ст. 180, 181 ч. 3 СК України, батьки зобов`язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з ч. 3 ст. 166 СК України, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Згідно з ч. 1 ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Враховуючи те, що відповідачка добровільно матеріально дочку не забезпечує, суд прийшов до висновку про необхідність стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання дитини ОСОБА_2 в розмірі 1/4 частини від її заробітку (доходу), щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17.04.2023 і до досягнення дитиною повноліття.

Разом з тим, вимога позивача про передачу дитини ОСОБА_2 на опікування органу опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, задоволенню не підлягає, оскільки, як встановлено судом, малолітня дитина ОСОБА_2 на території Війтовецької територіальної громади не зареєстрована і не проживає, тому підстав для передачі ОСОБА_2 на опікування органу опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області - немає, у зв`язку з чим, позов підлягає частковому задоволенню.

Керуючись Європейською конвенцією про здійснення прав дітей (Страсбург, 08.09.1995), ст.ст. 150, 155, 164, 166, 180-182, 184 СК України, ст.ст. 2, 10, 12, 13, 81, 89, 263, 280-282, 430 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити частково.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від її заробітку (доходу), щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17.04.2023 року і до досягнення повноліття.

Зобов`язати Службу у справах дітей Вінницької міської ради відкрити особистий рахунок ОСОБА_2 у відділенні Державного ощадного банку України у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду для перерахування аліментів на особистий рахунок дитини.

Рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць: 17.04.2023 по 17.05.2023 допустити до негайного виконання.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене позивачем до Хмельницького апеляційного суду через Волочиський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його складання.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення не подана заява про перегляд заочного рішення, або протягом тридцяти днів з дня його складання не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Служба у справах дітей Вінницької міської ради, місцезнаходження: 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 50.

Відповідачка: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Третя особа: орган опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, місцезнаходження: Хмельницька область, Хмельницький район, смт. Війтівці, вул. Героїв України, 10 Г.

Повне рішення складено 26 липня 2023 року.

Суддя: Г.В. Подіновська

СудВолочиський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112428611
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —671/993/23

Рішення від 17.07.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

Рішення від 17.07.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні