Ухвала
від 05.07.2023 по справі 705/4910/22
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/4910/22

2/705/993/23

У Х В А Л А

05.07.2023 м. Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Піньковський Р.В., дослідивши матеріали цивільної справи за позовом Органу опіки і піклування Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

До Уманського міськрайонного суду Черкаської області звернувся Орган опіки і піклування Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області з позовною заявою про позбавлення батьківських прав ОСОБА_5 відносно її неповнолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Ухвалою від 13.03.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі.

Ухвалою судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 20.06.2023 дану позовну заяву залишено без руху в зв`язку з несплатою судового збору позивачем.

04.07.2023 на адресу суду надійшло клопотання представника позивача про відстрочку сплати судового збору. Клопотання мотивоване тим, що позивач не має можливості сплатити судовий збір через відсутність належного фінансування в період введеного правового режиму воєнного стану. Разом з цим зазначають про необхідність розгляду справи з метою належного захисту законних інтересів дітей.

Розглянувши зазначене клопотання, суд приходить до висновку про наявність підстав для її задоволення, виходячи з наступного.

У відповідності до ч. 1ст. 136 ЦПК Українисуд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відсрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше, як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Порядок сплати судового збору визначено ст. 6 Закону України від 08.07.2011 року №3674-VІ "Про судовий збір". На підтвердження сплати судового збору надається документ, що підтверджує його сплату.

Вирішуючи питання щодо відстрочки сплати судового збору, суд виходить із того, що у своїй практиці Європейський суд зазначав, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 § 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду. Однак суд повинен прийняти в останній інстанції рішення щодо дотримання вимог Конвенції; він повинен переконатись у тому, що право доступу до суду не обмежується таким чином чи такою мірою, що сама суть права буде зведена нанівець. Крім того, подібне обмеження не буде відповідати статті 6 § 1, якщо воно не переслідує легітимної мети та не існує розумної пропорційності між використаними засобами та поставленою метою.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що позивачем є особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Враховуючи положення п. 1 ст.6 Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод та прецедентну практику Європейського суду з прав людини, зокрема, рішення від 19 червня 2001 року у справі «Креуз проти Польщі», сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету, суд дійшов висновку про наявність підстав для надання позивачу відстрочки сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ч.12 ст.187 ЦПК України, якщо позивачусунув недолікипозовної заявиу строк,встановлений судом,суд продовжуєрозгляд справи,про щопостановляє ухвалуне пізнішенаступного дняз дняотримання інформаціїпро усуненнянедоліків.

У зв`язку з викладеними обставинами, суд вважає за необхідне продовжити розгляд справи. На підставінаведеного вищета керуючисьЗаконом України«Про судовийзбір»,ст.ст.136,187,258,275ЦПК України,суддя-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про відстрочку сплати судового збору задовольнити.

Відстрочити сплату судового збору до ухвалення судового рішення у даній справі

Продовжити розгляд справи за позовом Органу опіки і піклування Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав.

Підготовче засідання у справі провести 21 липня 2023 року о 10 год. 30 хв. у залі судових засідань Уманського міськрайонного суду Черкаської області за адресою: вул. Кизила Андрія, 18 м. Умань Черкаська область, у яке викликати сторони.

Учасники справи можуть отриматиінформацію щодосправи насторінці офіційноговеб-порталусудової владиУкраїни вмережі Інтернетза веб-адресою:http://um.ck.court.gov.ua/sud2318/info/csz/.

Копію ухвали надіслати позивачу та відповідачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Піньковський

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено28.07.2023
Номер документу112442671
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —705/4910/22

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Рішення від 21.07.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні