Рішення
від 27.07.2023 по справі 727/5793/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/5793/23

Провадження № 2-о/727/241/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2023 року м. Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці у складі:

головуючого судді Калмикової Ю.О.,

за участю секретаря Макогон А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації,

УСТАНОВИВ:

Описова частина

Зміст позовних вимог

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Шевченківського районного суду м. Чернівці із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа - Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації.

В обґрунтування заяви заявник зазначила, що 10.03.1998 року батькові -ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1 . На момент оформлення права власності на квартиру заявник змінила прізвище на ОСОБА_1 , оскільки вийшла заміж, і на момент оформлення приватизаційних документів в квартирі був зареєстрований її син ОСОБА_2 .

В даному свідоцтві про право власності зазначено, що квартира на праві спільної сумісної власності належить громадянам ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , прізвища заявників зазначен неправильно як « ОСОБА_1 » та « ОСОБА_2 ».

На підставі даного свідоцтва посадовцями заінтересованої особи було внесено до своїх реєстрових книг відповідну інформацію, що підтверджується інформацією відповідача, оформленої у формі довідки від 20.04.2023 №678.

Для подальшого розпорядження даною квартирою, заявникам необхідно встановити, що Свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1 дійсно належить заявникам, адже їхні прізвища в ньому і в паспортах різниться.

Факт належності їм цього Свідоцтва про право власності на квартиру АДРЕСА_1 підтверджується наданими суду доказами.

Під час оформлення документів на приватизацію квартири батько подав до органу приватизації заяву, в який прізвище зазначене правильно « ОСОБА_1 » (копія заяви ОСОБА_4 від 14.02.1998). Також до переліку документів, наданих органу приватизації, відноситься довідка про склад сім`ї заявника, в якій її прізвище зазначено ОСОБА_1 , а прізвище сина зазначено « ОСОБА_1 ».

Те, що дані документи були додані до заяви ОСОБА_4 підтверджується довідкою Чернівецької міської ради від 15.03.2023 №Р-181.

Отримати нове Свідоцтво з виправленим прізвищем неможливо, оскільки відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права та їх обтяження на нерухоме майно реєструються у Державному реєстрі прав (ч. 1 ст. 5 Закону). Підтвердженням права власності на квартиру буде витяг із Державного реєстру прав на нерухоме майно, іншого порядку реєстрації права власності квартиру (в тому числі видачу Державних актів) чинне законодавство не передбачає.

На підставі викладеного просила суд, встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що Свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1 НОМЕР_9 від 10.03.1998 року, видане на ім`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 належить ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Доводи особи, яка подала позов

Заява мотивована тим, що заявнику необхідно встановити факт належності правовстановлюючих документів.

Надходження позовної заяви та інших заяв до суду

08.06.2023 суддя ухвалою у справі № 725/5793/23 відкрила провадження та призначила справу до розгляду.

27.06.2023 року представником заінтересованої особи надано відзив та письмову заяву з проханням слухати справу у відсутність їхнього представника.

У відзиві зазначили, що письмових носіях інвентаризаційної справи за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться Свідоцтво про право власності на житло на кв. 41 , яке однаково можна прочитати: - як написане печатними літерами прізвище співвласників - ОСОБА_1 , так написане прописними літерами прізвище ОСОБА_1 .

Свідоцтво від 10 березня 1998 було виписане Департаментом житлово-комунального господарства міської ради від руки та печатними літерами, тому реєстратор ЧДОБТІ, при реєстрації вніс в реєстрову книгу прізвище співвласників - ОСОБА_1 \ ОСОБА_1 (копія свідоцтва додається).

Під час проведення реєстрації Чернівецькому ДОБТІ було надане розпорядження органу приватизації від 10.03.1998, в якому прізвища інших співвласників, крім ОСОБА_4 , вказані не були.

Реєстрація права власності на квартиру № 41 була здійснена по факту надходження до ЧДОБТІ копії Свідоцтва та розпорядження органу приватизації. Тому співвласники квартири № 41 до ЧДОБТІ паспорти не подавали.

15.03.2001 ЧДОБТІ видало на запит гр. ОСОБА_5 довідку-характеристику № 144, у якій співвласниками квартири 41 зазначило ОСОБА_2/ОСОБА_1 , що не викликало заперечень від всіх співвласників квартири.

Станом на день розгляду справи, Чернівецьке КОБТІ (як правонаступник ЧДОБТІ) не є державним реєстратором, позбавлене доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та можливості проведення державної реєстрації прав.

Держанні реєстратори ЧКОБТІ діяли на підставі наказу Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5 «Про затвердження Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 року за № 157/6445.

Починаючи з 30 грудня 2012, ЧКОБТІ припинена державна реєстрація права власності на нерухоме майно. Державна реєстрація здійснювалася в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Починаючи з 30 грудня 2012 року, ЧКОБТІ припинений доступ до Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно втратило чинність на підставі Наказу Міністерства юстиції № 1844/5 від 14.12.2012.

Всі реєстратори Чернівецького КОБТІ були скорочені та звільнені з посад в період з грудня 2012 по березень 2013.

Починаючи з 01 січня 2013 доступ до Реєстру права власності на нерухоме майно та право на вчинення дій у Державному реєстрі речових прав надане Державним реєстраторам Реєстраційної служби - відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління виконкому Чернівецької міської ради.

На день розгляду справи у суді Чернівецьке комунальне обласне БТІ позбавлене можливості здійснити державну реєстрацію прав заявників у Державному реєстрі речових прав та виконати рішення суду.

З врахуванням наведеного вважають, що зацікавленою особою є Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управляння Чернівецької міської ради, який уповноважений на вчинення дій у державному реєстрі речових прав та має можливість здійснення державної реєстрації прав заявників.

Вважають, що Департамент житлово-комунального господарства міської ради повинен бути залучений до участі у справі у якості заінтересованої особи з врахуванням того, що Свідоцтво про право власності на житло від 10 березня 1998 року було написано Департаментом житлово-комунального господарства міської ради; у Департаменті житлово-комунального господарства міської ради знаходяться первинні документи, що подавалися мешканцями кв. АДРЕСА_1 .

З врахуванням наведеного Чернівецьке комунальне обласне БТІ не має можливості внести зміни до нравовстановлюючого документу заявників та виконати рішення суду.

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, про день, час та місце слухання справи повідомлялись належним чином, до суду надали письмові заяви про слухання справи у їх відсутність та підтвердили факти, викладені в заяві, та просили заяву задовольнити та встановити факт належності їм правовстановлюючих документів, а саме: свідоцтва про право власності на квартиру.

Представник заінтересованої особи - Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації, про місце, дату та час проведення судового засідання повідомлявся належним чином, надав суду письмове клопотання, в якому просив слухати справу без участі їхнього представника, просив віднести ухвалення рішення на розсуд суду.

Дослідивши докази, суд вважає встановленими наступні фактичні обставини.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

Судом встановлено, що згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 03.10.1974, виданого Чернівці міським відділом ЗАГС, ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено актовий запис № 3258. Батьком записаний ОСОБА_4 , матір`ю ОСОБА_5 .

Згідно з свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 від 10.07.2000, виданим управлінням реєстрації актів громадянського стану міста Чернівці, ОСОБА_11 та ОСОБА_1 одружились 28.12.1991, про що складено актовий запис №2635. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу - ОСОБА_1 .

Згідно з паспортом громадянки України НОМЕР_3 , виданого 04.03.2003 року 1-м відділом ЧМВ УМВС України в Чернівецькій області, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Чернівці, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 29.11.1992 року, виданого м. Чернівці міським відділом ЗАГС, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що складено актовий запис № 2753. Батьком записаний ОСОБА_11 , матір`ю ОСОБА_1 .

Згідно з паспортом громадянина України НОМЕР_5 , виданого 24.11.2008 року Шевченківським РВ УМВС України в Чернівецькій області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Чернівці, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з довідкою №678 від 20.04.2023, наданою Чернівецьким комунальним обласним бюро технічної інвентаризації, право власності за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано:

3/4 частини квартири зареєстрована за ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 згідно Свідоцтва про право власності від 10.03.1998, виданого Департаментом житлово-комунального господарства, розпорядження НОМЕР_9;

1/4 частини квартири зареєстрована за ОСОБА_5 , ОСОБА_1 згідно Свідоцтва про право на спадщину за законом від 18.04.2001, виданого Першою Чернівецькою державною нотаріальною конторою, реєстровий №1-1061 та внесено в книгу за №64, стор. 354, 357.

Згідно з заявою ОСОБА_4 Керівнику органу приватизації м. Чернівців від 14.02.1998, просив оформити передачу у спільну сумісну власність йому та членам сім`ї та оформлення у власність. Членами сім`ї зазначив: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Згідно з свідоцтвом про право власності на житло від 10.03.1998, наданим Департаментом житлово-комунального господарства міської ради, квартира за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 . Відповідно до штемпелю зареєстровано у Чернівецькому державному обласному бюро технічної інвентаризації від 07.05.1998 за реєстром №8202.

Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за законом від 18.04.2001, наданим державним нотаріусом Першої Чернівецької державної нотаріальної контори Прядко І.І. за реєстром №1-1061, 1/4 частини квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що зареєстрована за спадкодавцем ОСОБА_4 переходить на праві власності спадкоємцям дружині - ОСОБА_5 та доньці ОСОБА_1 . Згідно з поштовим штемпелем ОБТІ зареєстровано 26.04.2001 на стор. 357, реєстр №8202.

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 від 08.04.2022, наданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , за реєстром №939.

Мотивувальна частина

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Встановлення факту належності вказаного документу заявнику має юридичне значення, оскільки наявність такої розбіжності позбавляє його можливості оформити право власності.

Таким чином, при дослідженні вищенаведених доказів судом встановлено, що в свідоцтві про право власності, було допущено різне написання українською мовою прізвища заявників, тому оцінюючи досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд знаходить достатньо підстав для встановлення факту належності свідоцтва про право власності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що обставини, викладені заявником у заяві в обґрунтування своїх вимог є достовірними, підтверджені в судовому засіданні, а також підтверджені письмовими доказами, сумніву у суду не викликають і уважаються судом доведеними, у зв`язку з чим заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 12, 13, 81, 258, 259, 264, 265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Задовольнити повністю заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа - Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації.

Встановити факт належності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 правовстановлюючого документу, а саме: свідоцтва про право власності на квартиру АДРЕСА_1 НОМЕР_9 від 10.03.1998 року, видане на ім`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер НОМЕР_7 .

Заявник: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер НОМЕР_8 .

Заінтересована особа: Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації, місцезнаходження за адресою: вул. Героїв Майдану, буд. 87В, кв. 41, м. Чернівці, Чернівецький район, Чернівецька область, 58002, ЄДРПОУ 03362703.

Суддя Ю. О. Калмикова

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112444365
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —727/5793/23

Рішення від 27.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Калмикова Ю. О.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Калмикова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні