Ухвала
від 27.07.2023 по справі 925/1049/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

27.07.2023Справа №925/1049/21Суддя Господарського суду міста Києва Морозов С.М., розглянувши без повідомлення сторін

клопотання судового експерта Березовського А.А.

про проведення судового засідання у режимі відеоконференції

у справі

За позовом Фермерського господарства "Наірі", Черкаська область, Черкаський район, с. Ташлик

до Товариства з додатковою відповідальністю "Експрес Страхування", м. Київ

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 , Черкаська область, Черкаський район, с. Костянтинівка

про стягнення 523 751, 13 грн, -

ВСТАНОВИВ:

11.08.2021 року Фермерське господарство "Наірі" звернулось до Господарського суду Черкаської області з позовом про стягнення з Товариства з додатковою відповідальністю "Експрес Страхування" суми страхового відшкодування в розмірі 549 747,19 грн.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 29.11.2021 року справу №925/1049/21 було передано за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, матеріали №925/1049/21 передані на розгляд судді Морозову С.М.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.01.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 15.02.2022 року.

09.02.2022 року до суду від позивача надійшла заява про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвалою від 14.02.2022 року клопотання Фермерського господарства "Наірі" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів було задоволено та вирішено здійснити розгляд справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції 15.02.2022 року.

Ухвалою від 15.02.2022 року залучено до участі у справі ОСОБА_1 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

В підготовчому засіданні 15.02.2022 року у справі було оголошено перерву до 22.03.2022 року.

Однак, підготовче засідання 22.03.2022 року не відбулось у зв`язку з введенням на території України воєнного стану.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.06.2022 підготовче засідання у справі призначено на 19.07.2022 о 12:15 год.

04.07.2022 до суду від представника позивача надійшло клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та письмові пояснення (заперечення).

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.07.2022 задоволено клопотання представника Фермерського господарства "Наірі" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - задовольнити.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.07.2022 року призначено у справі автотоварознавчу експертизу, проведення якої доручено експерту Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, провадження у справі зупинено на час проведення судової експертизи та отримання висновку експерта.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 09.02.2023 року ухвалу Господарського суду міста Києва від 19.07.2022 року в справі №925/1049/21 було скасовано та матеріали справи направлено до Господарського суду міста Києва для продовження розгляду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.04.2023 підготовче засідання у справі призначено на 23.05.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.05.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 27.06.2023.

В судовому засіданні 27.06.2023 судом було оголошено перерву до 01.08.2023.

Також ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.06.2023 викликано в судове засіданні судових експертів Березовського Андрія Андрійовича та Коваля Ігоря Миколайовича для надання пояснень та роз`яснення висновків.

24.07.2023 до суду від судового експерта Березовського А.А. надійшло клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні Черкаського районного суду Черкаської області.

Розглянувши клопотання судового експерта Березовського А.А. про участь у судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами приміщення суду, господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. ч. 5, 7 статті 197 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, у законі не визначені.

Відтак, необхідність проведення відповідного судового засідання у режимі відеоконференції визначається з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасниками справи, які з незалежних від них причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою. Призначення судових засідань у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник справи не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи. При цьому, постановлення ухвали про участь учасника судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції є правом, а не обов`язком суду.

Судовий експерт в своєму клопотанні зазначає про віддаленість місця проведення судового засідання від його місця роботи, а тому просить задовольнити клопотання.

Враховуючи вищезазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Проведення відеоконференції позбавляє можливості учасника процесу, який за допомогою відеоконференції бере участь у засіданні суду, подати докази під час судового засідання, знайомитись з матеріалами справи, брати участь в огляді наданих іншою стороною документів. До того ж, під час судового засідання особа, що бере участь у засіданні, встановлюється судом, що розглядає справу, за оригіналом документа, який пред`являється суду. У випадку участі особи у відеоконференції можливість суду перевірити особу стає проблематичною. Тобто всі ці обставини ведуть до звуження обсягу реалізації прав учасників судового процесу, а тому призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи. Також суд вважає, що проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції може значно ускладнити розгляд справи та збільшить час проведення судового засідання.

Судом також враховано технічну неможливість у Господарського суду міста Києва на проведення судових засідань в режимі відеоконференції, оскільки на даний час в суді наявні лише два зали судового засідання, обладнані технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, зі щільним графіком проведення судових засідань, оскільки ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції, надходять з усіх регіонів України.

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги технічну неможливість у Господарського суду міста Києва на проведення судового засідання у справі №925/1049/21 призначеного на 01.08.2023 в режимі відеоконференції, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні клопотання судового експерта Березовського А.А. про розгляд справи у режимі відеоконференції у приміщенні у приміщенні Черкаського районного суду Черкаської області.

Разом з тим, суд повідомляє про можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою модулю відеоконференцзв`язку ВКЗ (https://vkz.court.gov.ua).

Керуючись ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання судового експерта Березовського А.А. про розгляд справи у режимі відеоконференції у приміщенні у приміщенні Черкаського районного суду Черкаської області відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Cергій МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112458124
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 523 751, 13 грн

Судовий реєстр по справі —925/1049/21

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні