Ухвала
від 28.07.2023 по справі 642/4159/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

28.07.2023

Справа № 642/4159/23

Провадження № 1-кс/642/2146/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2023 року м. Харків

Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання процесуального керівника прокурора Новобаварської окружної прокуратури м.Харкова ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 42023222030000069 від 13.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

прокурор Новобаварськоїокружної прокуратурим.Харкова ОСОБА_3 звернуласядо судуз клопотаннямпро наданнятимчасового доступудо речейі документівпо кримінальномупровадженню №42023222030000069від 13.04.2023за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.191КК України,а саменадати дозвілна тимчасовийдоступ доречей ідокументів,що знаходятьсяу розпорядженніТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме фінансово-господарської документації ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо постачання канатів сталевих та дроту колючого Єгоза та з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) щодо придбання дроту колючого Єгоза, який в подальшому був поставлений на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", з можливістю вилучення належним чином завірених копій, а саме: договору поставки від 05.12.2022 № 05/12-1, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з усіма додатками, додаткових угод до них, специфікацій, актів приймання/передачі, прибуткових накладних, видаткових накладних, договорів на здійснення транспортування зазначених ТМЦ, товаро-транспортних накладних, податкових накладних, платіжних доручень, документації, щодо регламенту технології виробництва канатів сталевих та складових ціноутворення, сертифікатів відповідності, сертифікатів якості, а також аналогічної фінансово-господарської документації, яка підтверджує придбання зазначених ТМЦ та матеріалів для виробництва канатів сталевих, в т.ч. про взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з можливістю ознайомлення та вилучення завірених належним чином копій.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, в провадженні СВ ВП № 2 Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, що внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222030000069 від 13.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснює Новобаварська окружна прокуратура м. Харкова.

Як зазначено у клопотанні, досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2022-2023 р.р. службові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 в умовах воєнного стану за попередньою змовою з підконтрольними фізичними особами-підприємцями та юридичними особами приватного права заволоділи грошовими коштами бюджету шляхом перерахування грошових коштів за виконання технічного нагляду, який фактично не виконувався.

Так встановлено, що 30.12.2022 між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено договір поставки № 278/22 на постачання канатів сталевих та дроту колючого Єгоза для будівництва фортифікаційних споруд у Харківській області на суму 82388947, 45 грн. строком до 31.12.2022.

Окрім того, ІНФОРМАЦІЯ_6 проведено перевірку дотримання вимог законодавства при здійсненні вищезазначеної закупівлі «Поставка виробів з дроту».

В ході проведення перевірки встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не є виробником зазначеного товару, а придбав його у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на підставі договору поставки від 05.12.2022 № 05/12-1 на суму 79915991,49 грн. Транспортування товару здійснювалось за рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно з сертифікатами відповідності на дріт колючий Єгоза та сертифікатами якості на канати сталеві встановлено, що виробником дроту колючого Єгоза є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а виробником канатів сталевих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» принципами здійснення публічних закупівель є максимальна економія, ефективність та пропорційність.

Відповідно до ст. 16 Закону замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям. Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: 1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій; 2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; 3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів); 4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.

ІНФОРМАЦІЯ_7 затверджена примірна методикавизначення очікуваної вартості предмета закупівлівід 18.02.2020 №275, якою передбачені методи визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, а саме: 1) здійснення пошуку, збору та аналіз загальнодоступної інформації про ціну товару (тобто інформація про ціни, що містяться в мережі інтернет у відкритому доступі, спеціалізованих торгівельних майданчиках, в електронних каталогах, в електронній системі закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_8 », тощо; 2) отримання комерційних (цінових) пропозицій від виробників, офіційних представників (дилерів), постачальників; 3) у разі обмеження конкуренції на ринку певних товарів та враховуючи їх специфіку при розрахунку використовуються ціни попередніх закупівель аналогічного товару та/або минулих періодів (з урахуванням індексу інфляції, зміни курсів іноземних валют).

Разом з тим, прокурор вказує, що постачальник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зареєстроване 14.11.2022, а договір поставки укладений з ними 30.12.2022, тобто у ТОВ були відсутні такі кваліфікаційні критерії як наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів), наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Окрім того, підприємство не є виробником поставленого товару.

В ході проведення процедури закупівлі службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 не було проаналізовано ціни виробників зазначеного товару, що призвело до зайвого витрачання грошових коштів та спричинення шкоди бюджету під час воєнного стану.

Вищезазначені факти можуть свідчити про змову службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на заволодіння бюджетними грошовими коштами в ході проведення закупівлі виробів з дроту.

В ході досудового слідства, з метою встановлення розміру спричиненої шкоди, осіб, причетний до вчинення кримінального правопорушення, проведення товарознавчої та економічної експертиз виникла необхідність отримання фінансово-господарської документації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо закупівлі та подальшого постачання на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » дроту колючого Єгоза та виробництва і постачання канатів сталевих.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно вилучити документи (здійснити їх виїмку) для встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, проведення судової експертиз з метою встановлення вартості поставлених канатів і дроту, та судової економічної експертизи з метою встановлення спричиненої шкоди.

Відповідно доп.4ч.1ст.162КПК Українивказані документиможуть міститиохоронювану закономтаємницю,а саме:конфіденційну інформацію,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю. При цьому,іншими способамивстановити обставини,які маютьсуттєве значеннядля досудовогорозслідування укримінальному провадженніне виявляєтьсяможливим,оскільки наданий моментвідомості,вивчення іаналіз якихдадуть змогувстановити обставини,що маютьважливе значеннядля даногокримінального провадження,перебувають уволодінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі викладеного, виникла необхідність в тимчасовому доступі до речей і документів, що зазначені вище, вказана інформація має суттєве значення під час досудового розслідування.

Прокурор в судове засідання не прибула, подала заяву про розгляд клопотання за її відсутністю.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

У відповідності з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З наданих матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підстава щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Інформація,про тимчасовийдоступ доякої заявленоклопотання,перебуває уволодінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , і ці дані самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а інакше ці дані отримати неможливо.

За такого, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання прокурора про надання тимчавого доступу до документів належить задовольнити.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 132, 160, 162, 163, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати процесуальнимкерівникам -прокурорам Новобаварськоїокружної прокуратурим.Харкова,які здійснюютьпроцесуальне керівництвоу кримінальномупровадженні №42023222030000069,слідчим,які здійснюютьдосудове розслідуванняу вказаномукримінальному провадженні,дозвіл наздійснення тимчасовогодоступу доречей ідокументів,що знаходятьсяу розпорядженніТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме фінансово-господарської документації ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо постачання канатів сталевих та дроту колючого Єгоза та з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) щодо придбання дроту колючого Єгоза, який в подальшому був поставлений на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", з можливістю вилучення належним чином завірених копій, а саме: договору поставки від 05.12.2022 № 05/12-1, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з усіма додатками, додаткових угод до них, специфікацій, актів приймання/передачі, прибуткових накладних, видаткових накладних, договорів на здійснення транспортування зазначених ТМЦ, товаро-транспортних накладних, податкових накладних, платіжних доручень, документації, щодо регламенту технології виробництва канатів сталевих та складових ціноутворення, сертифікатів відповідності, сертифікатів якості, а також аналогічної фінансово-господарської документації, яка підтверджує придбання зазначених ТМЦ та матеріалів для виробництва канатів сталевих, в т.ч. про взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з можливістю ознайомлення та вилучення завірених належним чином копій.

Строк дії ухвали 2 місяці з дня її поставлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112472250
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 42023222030000069 від 13.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —642/4159/23

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні