Ухвала
від 24.07.2023 по справі 947/19393/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/19393/23

Провадження № 1-кс/947/9186/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.07.2023 року cлідчийсуддяКиївського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м. Одесі клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 12023160000000873 від 09.06.2023 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні відомості про яке 09.06.2023 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023160000000873, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Як зазначає сторона обвинувачення, посадові особи органів місцевого самоврядування (об`єднанні територіальні громади) Одеської області, діючи умисно, з корисливих мотивів, в супереч покладених на них обов`язків, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб не здійснюють самоврядний контроль за використанням та охороною земель комунальної власності.

Органом досудового розслідування встановлено, що посадові особи Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області діючи умисно, з корисливих мотивів, всупереч покладених на них обов`язків, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб не здійснюють самоврядний контроль за використанням та охороною земель комунальної власності, що спричиняє тяжкі наслідки.

Зокрема, встановлено, що земельна ділянка з цільовим призначенням «15.01 Для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України» держаної власності, розташовані на території Болградського району Одеської області використовуються з порушенням вимог чинного законодавства у сфері охорони земель, а саме, можливо безпідставно передана у довгострокове користування невстановленим особам, а саме: земельна ділянка з кадастровим номером №5124784200:01:004:0058, загальною площею 198,1586 га.

Так, в ході проведеного 06.07.2023 року на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Одеси огляду земельних ділянок, зокрема земельної ділянки з кадастровим номером №5124784200:01:004:0058, загальною площею 198,1586 га, встановлено, що вона використовуються для вирощування сільськогосподарських культур, візуальної схожих на пшеницю.

13.07.2023 року Тарутинським селищним головою ОСОБА_5 у листі за вих. №1413/01-13 від 13.07.2023 року повідомляється, що земельні ділянки вказані у запиті за № 4/1-9640 від 10.07.2023 року, зокрема земельна ділянка з кадастровим номером №5124784200:01:004:0058 у комунальній власності Тарутинської селищної ради не зареєстрована та землекористувача не встановлено.

Крім того, Південний територіальний юридичний відділ МО України листом від 14.07.2023 року за вих. №120 повідомив, що земельна ділянка з кадастровим номерами 5124784200:01:004:0058, загальною площею 198,1586 га, , що знаходиться поблизу сіл Веселий Кут та Красне, є землями державної власності (землями оборони) з цільовим призначенням «15.01 Для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України» і перебуває на обліку Білгород-Дністровської КЕЧ на підставі Державного акту на право постійного користування Б 031785 від 01.01.1991 року.

У свою чергу, у Білгород-Дністровської КЕЧ відсутня інформація щодо укладення будь-яких договорів про використання вищевказаної земельних ділянок для вирощування сільськогосподарської продукції з фізичними та юридичними особами, хто здійснює самовільне використання цих земельних ділянок для вирощування сільськогосподарської продукції посадовим особам Білгород-Дністровської КЕЧ району невідомо.

Таким чином, земельна ділянка з цільовим призначенням «15.01 Для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України» державної власності, розташована на території Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області, на яку право власності, користування, інші речові права не зареєстровані в установленому законом порядку, використовуються з порушенням вимог чинного законодавства у сфері охорони земель.

Вказана земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, використовується невстановленими суб`єктами господарювання без правовстановлюючих документів (земельна ділянка не передана у постійне користування або в оренду, договори оренди не зареєстровані у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно).

На даний час, оглянута земельна ділянка та виявлені на ній насадження сільськогосподарських культур згідно постанови слідчого СУ ГУНП в Одеській області від 14.07.2023 року було визнано речовими доказами у кримінальному провадженні тому, що вони відповідають вимогам ст. 98 КПК України, оскільки зберегли на собі слідчи вчинення кримінального правопорушення та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у зв`язку з чим існує реальна загроза їх зміни, знищення, втрати, пошкодження, переховування, відчуження або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Крім того, посіви сільськогосподарських культур підпадають під ознаки майна, що може підлягати спеціальній конфіскації, оскільки відповідають вимогам п. 6 ч. 9 ст. 100 КПК України, а саме гроші, цінності та інше майно, що одержані фізичною або юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від нього, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено, конфіскуються.

З метою попередження їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження необхідним є накладення арешту на таке майно в порядку, передбаченому ст. ст. 100, 170 Кримінально процесуального кодексу України із забороною на вчинення дій, пов`язаних з відчуженням та розпорядженням (купівля/продаж, дарування, міна, поставка тощо) врожаєм, окрім осіб, яким майно передане в управління (або на відповідальне зберігання), а тому слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді із клопотанням про накладення арешту.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явились, проте від прокурора надійшла до суду заява, в якій він зазначив, що клопотання підтримує в повному обсязі, просить його задовольнити та розглянути у його відсутність.

Наразі у кримінальному провадженні будь-яка особа не заявила своїх прав (власності, користування) на земельну ділянку, зазначену у клопотанні сторони обвинувачення та виявлені на ній насадження сільськогосподарських культур.

Сторона обвинувачення у резолютивній частині клопотання просить розгляд клопотання провести за відсутності власника майна, зважаючи на можливість вжиття неправомірних дій щодо майна до прийняття рішення судом.

Приймаючи до уваги клопотання сторони обвинувачення, враховуючи положення ст. 172 КПК України, слідчий суддя приходить до переконання про можливість розгляду клопотання за відсутності власника майна.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 1, 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи.

У відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно до ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя вважає встановленим в судовому засіданні те, що відносно земельної ділянки з кадастровим номером № 5124784200:01:004:0058, а також посівів на ній сільськогосподарських культур, існує сукупність достатніх підстав вважати, що вони є об`єктами кримінально протиправних дій, а також можуть містити інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто відповідають критеріям ст. 98 КПК України.

Крім того, на теперішній час існує реальна загроза щодо вчинення невстановленими особами протиправних дій відносно зазначеної земельної ділянки, а тому існує необхідність у її збереженні.

На підставі викладеного, враховуючи обґрунтованість клопотання сторони обвинувачення, наявність достатніх підстав вважати, що зазначені у клопотанні земельна ділянка з кадастровим номером № 5124784200:01:004:0058, а також посіви сільськогосподарських культур на ній, з необхідністю арешту яких звертається сторона обвинувачення, можуть бути об`єктами кримінально протиправних дій, в цілях забезпечення їх збереження, виключення можливості відчуження, передачі майна, та забезпечення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання сторони обвинувачення підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 98, 131, 170-173 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 12023160000000873 від 09.06.2023 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером № 5124784200:01:004:0058, загальною площею 198,1586 га, з цільовим призначенням «15.01 Для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України», яка знаходяться на території Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області та згідно вимог закону перебуває у державній власності Міністерства Оборони України (код ЄДРПОУ 00034022), а також посіви на них сільськогосподарських культур, а саме: на якій наявні насадження сільськогосподарської культури схожої на пшеницю, шляхом заборони органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав (в тому числі, Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, нотаріусам (державним/приватним), іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно) відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а також будь-яким іншим особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів, вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо вказаної земельної ділянки.

Заборонити будь-яким юридичним та фізичним особам, у тому числі, Тарутинській селищній раді Болградського району Одеської області (код ЄДРПОУ 04379226), їх представникам відчуження, розпорядження та користування (в частині перетворення та переробки сільськогосподарської продукції) самовільно засіяними сільськогосподарськими культурами (посівами) на вказаній самовільно зайнятій земельній ділянці за кадастровим №5124784200:01:004:0058, у тому числі - заборонити вчиняти дії, пов`язані з купівлею/продажем, даруванням, міною, поставкою врожаю.

Виконання ухвали покласти на слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення до Одеського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112476048
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —947/19393/23

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні