Рішення
від 12.07.2023 по справі 190/1028/23
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/1028/23

Провадження №2/190/325/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2023 року м.Пятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Фирси Ю.В.,

за участю секретаря Гук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. П`ятихатки цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до П`ятихатської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, П`ятихатської державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до П`ятихатської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, П`ятихатської державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування заявлених вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить квартира АДРЕСА_1 . За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким належну їй квартиру заповіла їй. Коли звернулась до П`ятихатської державної нотаріальної контори з питанням отримання свідоцтва про право на спадщину, отримала відмову, з посиланням на те, що нею пропущений строк подачі заяви про прийняття спадщини. Просить визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, так як пропустила його з поважної причини, оскільки дізналася про заповіт уже після сплину 6-місячного строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала до суду заяву з проханням справу розглядати за її відсутносі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі і на підставах викладених в позовній заяві.

Відповідач П`ятихатська міська рада Кам`янського району Дніпропетровської області свого представника в судове засідання не направили, надали до суду листа з проханням справу розглядати за відсутності їх представника/а.с.45/.

Відповідач П`ятихатська державна нотаріальна контора Кам`янського району про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, надали до суду листа з проханням справу розглядати за відсутності їх представника/а.с.44/.

За таких обставин, оскільки сторони в судове засідання не з`явились, про час і місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином, суд вважає, що судове засідання можливо провести без їх участі, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання технічними засобами, що буде відповідати вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Лихівка Кам`янського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть/а.с.5/.

Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить квартира АДРЕСА_1 , про що свідчить копія свідоцтва про право власності на житло /а.с.7/.

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений начальником відділу надання соціальних та адміністративних послуг виконавчого комітету Лихівської селищної ради Кривонос К.М., яким належну їй квартиру АДРЕСА_1 заповіла ОСОБА_1 , про що свідчить копія заповіту/а.с.4/.

Згідно з копією спадкової справи № 68/2023 до майна померлої ОСОБА_2 позивач ОСОБА_1 25 квітня 2023 року звернулася до П`ятихатської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 /а.с. 31-39/.

26 квітня 2023 року державним нотаріусом П`ятихатської державної нотаріальної контори Новенком С.В. позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з пропущенням нею шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини/а.с.17/.

Положеннями статей 1216, 1217Цивільного кодексуУкраїни (ЦК - України), чинного на час виникнення спірних правовідносин, визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 1220ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина 3 статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до частини 1 статті 1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 1 статті 1269ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

У частині 1 статті 1270ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (частина 1 статті 1272 ЦК України).

Згідно з частиною 3 статті 1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Пленум Верховного Суду України у пункті 24 постанови від30травня 2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Крім того, перелік підстав для визначення додаткового строку на прийняття спадщини, не є вичерпним.

Вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Аналогічна правова позиція міститься у постанові Верховним Судом України від 06 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17.

Про свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права та поважність причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини у випадку доведеності факту необізнаності спадкоємця про існування заповіту вказано також у постановах Верховного Суду від 25 березня 2020 року у справі № 642/2539/18-ц, від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/17, від 28 жовтня 2019 року у справі № 761/42165/17, від 06 червня 2018 року у справі № 315/765/14-ц, що свідчить про сталість судової практики у спірних правовідносинах.

Таким чином, ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 у встановлений строк до нотаріальної контори з питанням прийняття спадщини не звернулась, так як не бул обізнана про існування заповіту.

Суд вважає причину пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважною, що і дає підстави для задоволення позову.

Керуючись ст.12, 80, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до П`ятихатської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, П`ятихатської державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати поважною причину пропуску ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частину рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Головуючий суддя Ю.В. Фирса

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112476876
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —190/1028/23

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні