Ухвала
від 25.07.2023 по справі 522/13246/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2023 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 про звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.06.2023 року за № 72023160000000070 за ч.2 ст.205-1 КК України та закриття кримінального провадження, -

встановив:

03.07.2023 року до Приморського районного суду м. Одеси надійшов обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.06.2023 року за № 72023160000000070 за обвинуваченням ОСОБА_4 , у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 205-1 КК України.

У судовому засіданні обвинуваченою заявлене клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні за №72023160000000070 за ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності.

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти клопотання обвинуваченої та просив звільнити обвинувачену від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно неї закрити.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 надала суду згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно неї за нереабілітуючими підставами на підставі ст.49КК у зв`язку із закінченням строків давності.

Суд, заслухавши думки учасників судового провадження, дослідивши обвинувальний акт з додатками та надані документи, дійшов висновку про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, з корисливих мотивів, які полягали у отриманні останньою щомісячної грошової винагороди у розмірі 3 000 гривень, маючи єдиний умисел, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, у вересні 2018 року, точна дата та час не встановлена, здійснила внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи у тому числі повторно а саме: ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364), ТОВ «Кронит» (код за ЕДРПОУ 42776420), ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408). ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420) завідомо неправдиві відомості, які у подальшому подала для проведення державної реєстрації.

Так, статтею 42 Конституції України гарантовано право кожного громадянина на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Відповідно до статті 42 Господарського кодексу України (далі ГКУ) підприємництво це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно із п. 1 ч. 2 ст. 55 ГКУ суб`єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Відповідно до ст. 56 ГКУ суб`єкт господарювання господарська організація, яка може бути утворена за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства;

Згідно із ст. ст. 57, 58 ГКУ установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання.

В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації. якщо інше не передбачено законом.

Суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

Статтею 65 ГКУ визначено, що управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів;

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ГКУ управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства.

Згідно змісту ст. 4 Закону України «Про Господарські товариства» відомості про місцезнаходження товариства мають міститись в установчих документах.

Пунктами 4 і 13 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон), який був чинний на момент правопорушення, визначено, що державна реєстрація юридичних осіб, офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Реєстраційна справа - сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам:

1)документи мають бути викладені державною мовою та додатково, за бажанням заявника, - іншою мовою (крім заяви про державну реєстрацію);

2)текст документів має бути написаний розбірливо (машинодруком або від руки друкованими літерами);

3)документи не повинні містити підчищення або дописки, закреслені слова та інші виправлення, не обумовлені в них, орфографічні та арифметичні помилки, заповнюватися олівцем, а також містити пошкодження, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст;

4)документи в електронній формі мають бути оформлені згідно з вимогами, визначеними законодавством;

5)заява про державну реєстрацію підписується заявником. У разі подання заяви про державну реєстрацію поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена;

6)рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено

7)з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), крім створення державного органу, органу місцевого самоврядування, подаються, у тому числі, такі документи:

1) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи:

2-1) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи;

5) установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа;

9) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону.

Згідно із ч. 4 ст. 17 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі: примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) ї засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою; документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону: установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників). справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи.

Відповідно до положень статті 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству; особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Згідно з підпунктом 10 пункту 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі серед інших містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Статтею 93 Цивільного кодексу України визначено, що місцезнаходження юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління у обліку.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», державна реєстрація базується на принципі об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Однак, ігноруючи вищенаведені законодавчі норми, не маючи реальної мети щодо здійснення фінансово-господарської діяльності, у вересні 2018 року ОСОБА_4 , знаходячись у м. Одеса, більш точне місце, дату та час встановити не надалось можливим, надала згоду на пропозицію невстановленої особи стати засновником і директором ТОВ «Витолюкс» (код за СДРПОУ 42446364), достовірно усвідомлюючи при цьому, що здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом товариства, виконувати функції (обов`язки) засновника та директора товариства і займатися підприємницькою (господарською) діяльністю, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт та/або наданням послуг, постачання товарів він не буде, вносити грошові кошти у статутний капітал, орендувати офісні приміщення та знаходитись за юридичною адресою підприємства він також не буде. У свою чергу невстановлена особа пообіцяла ОСОБА_5 , що за надані послуги вона буде отримувати щомісячну грошову винагороду у розмірі 3 000 гривень.

Згідно домовленості між ОСОБА_4 та невстановленою особою, останній повинен був виготовити проекти документів, які необхідні для державної реєстрації юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які будуть містити завідомо неправдиві відомості.

У свою чергу, ОСОБА_4 , виконуючи свою роль у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, повинна була підписати вищевказані виготовлені невстановленою особою документи (таким чином надавши їм статусу документів), які будуть містити завідомо неправдиві відомості та надати їх державному реєстратору (приватному нотаріусу) з метою проведення державної реєстрації юридичних осіб, а саме: заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

3 цією метою ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника та директора ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПО 42446364), знаходячись у м. Одеса, точну адресу, дату та час не встановлено, надала невстановленій особі наступні особисті документи для фотографування (копіювання): паспорт громадянки України серія НОМЕР_1 , виданий Сосницьким РС УДМС України в Чернігівській області, дата видачі 21.01.2016 року та реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

На час надання своїх документів, що містять його персональні дані необхідні для складання реєстраційних і інших документів, ОСОБА_4 , розуміла, що вона надає їх для внесення неправдивих відомостей в документи. які відповідно до закону подаються для проведення державної юридичної особи ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364), оскільки фактично директором та засновником вказаної юридичної особи вона не буде, а фінансово-господарською діяльністю будуть займатися інші особи.

У подальшому, невстановлена особа на виконання попередньої змови з ОСОБА_4 , поєднаної єдиними умислом, у вересні 2018 року, більш точно встановити дату та час не виявилося за можливе, за невстановлених обставин, у невстановленому місці, виготовила проекти документів з завідомо неправдивими відомостями, які необхідні для державної реєстрації юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, а саме:

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364) від 06.08.2018;

-рішення засновників (учасників) №1 ТОВ «Витолюкс» (код за ЄПРПОУ 42446364) від 06.09.2018;

-статут ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364) затверджений рішенням учасників ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364), у відповідності до рішення № 1 від 06.09.2018.

У подальшому, 06.09.2018 у денний час доби, більш точний час встановити не виявилось можливим, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою особою, з метою реалізації єдиного злочинного умислу, з невстановленою особою, знаходячись у приміщенні приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2, достовірно розуміючи і знаючи, що попередньо виготовлені у встановленій законом формі проекти реєстраційних та інших документів ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364) містять завідомо неправдиві відомості, незважаючи на це, у присутності останньої, особисто підписала їх, надавши їм статусу документів та передав невстановленій особі, для їх подальшої подачі державному реєстратору, а саме наступні документи:

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364) від 06.08.2018;

- рішення засновників (учасників) №1 ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364) від 06.09.2018;

- статут ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364) затверджений рішенням учасників ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364), у відповідності до рішення № 1 від 06.09.2018.

При цьому ОСОБА_4 підписуючи вказані документи розуміла, що вона не формувала статутний капітал юридичної особи у сумі 1 100 000 грн. ТОВ «Витолюкс» (код за ЄДРПОУ 42446364), що становить 100 % статутного капіталу вказаного товариства, що юридична особа не знаходиться та не буде знаходитись за місцем реєстрації за адресою: 65104, Одеська область, місто Одеса, проспект Маршала Жукова, 103, та вона не буде орендувати будь-яких інших приміщень, що вона не буде виконувати функції (обов`язки) засновника, директора, здійснювати господарську діяльність, види якої передбачені 18 статутом ТОВ «Витолюкс», та займатися підприємницькою діяльністю, оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин і взагалі будь-якою діяльністю вказаних підприємств.

У подальшому, невстановлена особа, отримавши від ОСОБА_4 вищевказані підписані останньою документи, подала їх державному реєстратору до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Черняховського, 6 (Приморський район м. Одеси), який не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 та невстановленої особи, на підставі отриманих документів із завідомо неправдивими відомостями, 06.09.2018 провів державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Витолюкс».

В подальшому, діючи повторно з корисливих мотивів, ігноруючи вищенаведені законодавчі норми ОСОБА_4 , у січні 2019 року знаходячись у м. Одеса, більш точне місце, дату та час встановити не надалось можливим, спілкуючись з невстановленою досудовим розслідуванням особою, надав згоду на пропозицію останнього стати засновником і директором ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420), достовірно усвідомлюючи при цьому, що здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом товариства, виконувати функції (обов?язки) засновника та директора товариства і займатися підприємницькою (господарською) діяльністю, пов?язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт та/або наданням послуг, постачання товарів він не буде, вносити грошові кошти у статутний капітал, орендувати офісні приміщення та знаходитись за юридичною адресою підприємства він також не буде.

Згідно домовленості між ОСОБА_4 та невстановленою особою, остання повинна була виготовити проекти документів, які необхідні для державної реєстрації юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які будуть містити завідомо неправдиві відомості.

У подальшому, невстановлена особа на виконання попередньої змови з ОСОБА_4 , поєднаної єдиними умислом, у січні 2019 року, більш точно встановити дату та час не виявилося за можливе, за невстановлених слідством обставин, у невстановленому слідством місці, виготовила проекти документів з завідомо неправдивими відомостями, які необхідні для державної реєстрації юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, а саме:

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420) від 28.01.2019;

-рішення засновників (учасників) No1 ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420) від 25.01.2019;

- статут ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420) затверджений рішенням учасників ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420), у відповідності до рішення № 1 від 25.01.2019.

У подальшому, 28.01.2019 у денний час доби, більш точний час встановити не виявилось можливим, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою особою, діючи повторно, з метою реалізації єдиного злочинного умислу, з невстановленою особою, знаходячись у приміщенні приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2, достовірно розуміючи і знаючи, що попередньо виготовлені у встановленій законом формі проекти реєстраційних та інших документів ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420) містять завідомо неправдиві відомості, незважаючи на це, У присутності останньої, особисто підписала їх, надавши їм статусу документів та передав невстановленій особі, для їх подальшої подачі державному реєстратору, а саме наступні документи:

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420) від 28.01.2019;

-рішення засновників (учасників) №1 ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420) від 25.01.2019;

-статут ТОВ «Кронит» (код за ЄДРІОУ 42776420) затверджений рішенням учасників ТОВ «Кронит» (код за ЕДРПОУ 42776420), у відповідності до рішення № 1 від 25.01.2019.

При цьому ОСОБА_4 підписуючи вказані документи розуміла, що вона не формувала статутний капітал юридичної особи у сумі 1 300 000 грн. ТОВ «Кронит» (код за ЄДРПОУ 42776420). що становить 100 % статутного капіталу вказаного товариства, що юридична особа не знаходиться та не буде знаходитись за місцем реєстрації за адресою: 65104, Одеська область, місто Одеса, проспект Небесної Сотні, 103, та вона не буде орендувати будь-яких інших приміщень, що вона не буде виконувати функції (обов`язки) засновника, директора, здійснювати господарську діяльність, види якої передбачені статутом ТОВ «Кронит», та займатися підприємницькою діяльністю, оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин і взагалі будь-якою діяльністю вказаних підприємств.

У подальшому, невстановлена особа, отримавши від ОСОБА_4 вищевказані підписані останньою документи, подала їх державному реєстратору до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Черняховского, 6 (Приморський район м. Одеси), який не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_7 та невстановленої особи, на підставі отриманих документів із завідомо неправдивими відомостями, 28.01.2019 провів державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Кронит».

В подальшому, діючи повторно з корисливих мотивів, ігноруючи вищенаведені законодавчі норми ОСОБА_4 , у вересні 2019 року знаходячись у м. Одеса, біль точне місце, дату та час встановити не надалось можливим, спілкуючись з невстановленою особою, надав згоду на пропозицію останнього стати засновником і директором ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408) та ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420), достовірно усвідомлюючи при цьому, що здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом товариства, виконувати функції (обов`язки) засновника та директора товариства і займатися підприємницькою (господарською) діяльністю, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт та/або наданням послуг, постачання товарів вона не буде, вносити грошові кошти у статутний капітал, орендувати офісні приміщення та знаходитись за юридичною адресою підприємства вона також не буде.

Згідно домовленості між ОСОБА_4 та невстановленою особою, останній повинен був виготовити проекти документів, які необхідні для державної реєстрації юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які будуть містити завідомо неправдиві відомості.

У подальшому, невстановлена особа на виконання попередньої змови з ОСОБА_4 , поєднаної єдиними умислом, у вересні 2019 року, більш точно встановити дату та час не виявилося за можливе, за невстановлених обставин, у невстановленому місці, виготовила проекти документів з завідомо неправдивими відомостями, які необхідні для державної реєстрації юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, а саме:

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408) від 04.09.2019;

-рішення засновників (учасників) №| ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408) від 04.09.2019;

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420) від 04.09.2019;

-рішення засновників (учасників) №1 ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420) від 04.09.2019.

У подальшому, 04.09.2019 у денний час доби, більш точний час встановити не виявилось можливим, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою особою, з метою реалізації єдиного злочинного умислу, з невстановленою особою, достовірно розуміючи і знаючи, що попередньо виготовлені у встановленій законом формі проекти реєстраційних та інших документів ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408) та ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420) містять завідомо неправдиві відомості, незважаючи на це, у присутності останньої, особисто підписала їх, надавши їм статусу документів та передав невстановленій особі, для їх подальшої подачі державному реєстратору, а саме наступні документи:

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408) від 04.09.2019;

-рішення засновників (учасників) №1 ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408) від 04.09.2019;

-статут модельний;

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420) від 04.09.2019;

-рішення засновників (учасників) №l ТОВ «фімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420) від 04.09.2019;

-статут модельний.

При цьому ОСОБА_4 підписуючи вказані документи розуміла, що вона не формувала статутний капітал юридичної особи у сумі 1 100 000 грн. ТОВ «Іовіл» (код за ЄДРПОУ 43208408), що становить 100 % статутного капіталу вказаного товариства, що юридична особа не знаходиться та не буде знаходитись за місцем реєстрації за адресою: 65104, Одеська область, місто Одеса, проспект Небесної Сотні, 103, окрім того, не формувала статутний капітал юридичної особи у сумі 1 100 000 грн. ТОВ «Іфімідей» (код за ЄДРПОУ 43208420), що становить 100 % статутного капіталу вказаного товариства, що юридична особа не знаходиться та не буде знаходитись за місцем реєстрації за адресою: 65104, Одеська область, місто Одеса, проспект Небесної Сотні, 103, та вона не буде орендувати будь-яких інших приміщень, що вона не буде виконувати функції (обов?язки) засновника, директора, здійснювати господарську діяльність, види якої передбачені статутом ТОВ «Іовіл» та ТОВ «Іфімідей», та займатися підприємницькою діяльністю, оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин і взагалі будь-якою діяльністю вказаних підприємств.

У подальшому, невстановлена особа, отримавши від ОСОБА_4 вищевказані підписані останньою документи, подала їх державному реєстратору до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Черняховского, 6 (Приморський район м. Одеси), який не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 та невстановленої особи, на підставі отриманих документів із завідомо неправдивими відомостями, 28.01.2019 провів державну реєстрацію юридичних осіб ТОВ «Іовіл» та ТОВ «Іфімідей».

Своїми діями ОСОБА_4 вчинила кримінальні правопорушення, передбачені ч.2 ст. 205-1 КК України, за кваліфікуючими ознаками: внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою осіб та передбачене ч.2 ст.205-1 КК України, за кваліфікуючими ознаками: внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою, повторно.

У відповідності до п.2 ч.3 ст.314 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК), у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у тому числі у випадку встановлення підстав, передбачених частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Пунктом 1 ч.2 ст.284 КПК встановлено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Крім того, відповідно до ч.3 ст.288 КПК, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Як вбачається з обвинувального акту, затвердженого 29.06.2023 року прокурором Одеської обласної прокуратури ОСОБА_8 , ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205-1 КК України, які було вчинено нею у вересні 2018 року та у січні 2019 року.

Згідно санкції ч.2 ст.205-1 КК України (в редакції на момент вчинення кримінальних правопорушень - вересень 2018 року та січень 2019 року), внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Відповідно ч.3 ст.12 КК України (в редакції на момент вчинення кримінальних правопорушень - вересень 2018 року та січень 2019 року), злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно п.2 ч.1 ст.49 КК України (в редакції на момент вчинення кримінальних правопорушень - вересень 2018 року та січень 2019 року), особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі минуло три роки.

Разом з тим, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 (далі ЗУ № 2617-VIII від 22.11.2018), внесені зміни до Кримінального кодексу України, зокрема, викладено у нових редакціях ст. 12 та частину першу ст. 49 КК України.

Відповідно до положення статті 12 КК України (в редакції ЗУ № 2617-VIII від 22.11.2018) кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Згідно санкції ч.2 ст.205-1 КК України (в редакції на момент розгляду клопотання обвинуваченої), внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища - караються штрафом від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п`яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Згідно ч. 2 ст.12 КК України (в редакції на момент розгляду клопотання обвинуваченої) нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Згідно з п.2,3 ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: 2) три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років; 3) п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

Частиною 2 статті 4 КК України передбачено, що кримінальна протиправність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння.

Разом з тим, відповідно до ч.1 ст. 5 КК України закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

За таких обставин, враховуючи положення ст. 5 КК України, суд дійшов до переконання, що в даному випадку підлягає застосуванню закон про кримінальну відповідальність, який діяв на час вчинення обвинуваченою кримінального правопорушення, оскільки такі норми поліпшують становище обвинуваченої.

Положеннями ч. 1 ст.44 КК України передбачено, що особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі минуло три роки.

Таким чином, згідно приписів вказаної статті особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання чинності вироком суду законної сили минули встановлені законом строки, обчислення яких зупиняється в разі ухилення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення від слідства та суду, та переривається у випадку скоєння зазначеною особою нового кримінального правопорушення.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених ч. 1 ст. 49 КК України строків і відсутність обставин, що порушують їх перебіг (ч.ч. 2-5 ст. 49 КК України).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що кримінальні правопорушення в яких обвинувачується ОСОБА_4 вчинені у вересні 2018 року та січні 2019 року та з моменту вчинення кримінальних правопорушень минуло понад 3 роки.

Згідно з ч. 2 ст. 49 КК України перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання, а з часу вчинення кримінального проступку - п`ять років. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років.

Відповідно до ч. 3 ст.49 КК України перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Судом встановлено, що також заявлено прокурором, перебіг давності не переривався і не зупинявся та строк давності за вчинене кримінальне правопорушення у вересні 2018 року закінчився у вересні 2021 року, а строк давності за кримінальне правопорушення, вчинене у січні 2019 року - закінчився у січні 2022 року. Отже, на час розгляду справи строк, передбачений ч.1 ст. 49 КК України, сплинув.

Встановивши наявність усіх передбачених законом обставин, суд зобов`язаний звільнити особу від кримінальної відповідальності за цією підставою, незалежно від того, на якій стадії перебуває кримінальне провадження.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 суть пред`явленого обвинувачення зрозуміла, вона розуміє свої права, визначені ч.ч. 2-3 ст.285 КПК України та підставу звільнення від кримінальної відповідальності. Судом роз`яснено обвинуваченій ОСОБА_4 , що звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності за статтею 49 КК України є нереабілітуючою підставою.

Судом також встановлено, що обвинувачена ОСОБА_4 розуміє наслідки закриття кримінального провадження з цієї підстави та бажає бути звільненою від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Враховуючи те, що з моменту вчинення кримінальних правопорушень минуло понад 3 роки, суд приходить до висновку, що кримінальне провадження підлягає закриттю в зв`язку із закінченням строку давності, встановленого ст. 49 КК України.

Згідно п. 1 ч. 2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про необхідність звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 на підставі ст.49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Документів та доказів про процесуальні витрати та заходи забезпечення кримінального провадження прокурором суду не надавалось, тому ці питання при постановленні цього рішення судом не вирішуються.

Керуючись ст.ст.314, 284, 369-372, 376 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачену у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205-1 КК України, звільнити від кримінальної відповідальності на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження № 72023160000000070 від 27.06.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205-1 КК України закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України у зв`язку із звільненням її від кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через Приморський районний суд м. Одеси протягом семи днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали проголошено 28 липня 2023 року о 12:30 год. в залі судового засідання Приморського районного суду м. Одеси №106.

Суддя

Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

Єдиний унікальний номер справи: №522/13246/23

Номер провадження № 1-кп/ 522/2512/23

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112481546
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення її від кримінальної відповідальності на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.06.2023 року за № 72023160000000070 за ч.2 ст.205-1 КК України та закриття кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —522/13246/23

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Русєва А. С.

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Русєва А. С.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Русєва А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні