Рішення
від 28.07.2023 по справі 560/13681/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/13681/23

РІШЕННЯ

іменем України

28 липня 2023 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Матущака В.В., розглянувши адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Топ-Монтаж" про зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків,

ВСТАНОВИВ:

І. СТИСЛИЙ ВИКЛАД ПОЗИЦІЙ СТОРІН

Головне управління ДПС у Хмельницькій області звернулося до суду з заявою, в якій просить зупинити видаткові операції на рахунках ТОВ "Топ-Монтаж", що знаходяться в банках та інших фінансових установах.

Позовні вимоги мотивовані тим, що з метою проведення опису майна у податкову заставу податковим керуючим 25.07.2023 здійснено вихід за місцем реєстрації ТОВ "Топ-Монтаж", однак, посадові особи підприємства не виконали законні вимоги податкового керуючого та не надали будь яких документів, що підтверджують перебування у власності ТОВ "Топ-Монтаж" майна для опису в податкову заставу із зазначенням його балансової вартості. Тому о 16 год. 10 хв. 25.07.2023 складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу та акт про перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим. Також актом тематичної перевірки щодо знаходження суб`єкта підприємницької діяльності за юридичною адресою від 25.07.2023 встановлено фактичну відсутність посадових осіб за юридичною адресою боржника - ТОВ "Топ-Монтаж".

Сторони в судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомленні належним чином.

Представник позивача звернувся до суду із клопотанням про розгляд справи без його участі.

З врахуванням приписів частини третьої статті 194, частини дев`ятої статті 205 КАС України, суд вважає за можливе розгляд справи здійснити у письмовому провадженні.

ІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ

Ухвалою від 26.07.2023 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 28.07.2023.

ІІІ. ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Суд встановив, що за ТОВ "Топ-Монтаж" станом на 25.07.2023 року обліковується податковий борг на загальну суму 226701,27 грн. по платежах:

1. Єдиний податок з юридичних осіб в сумі 222281,27 грн.

2. По податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів, в сумі 3400,00 грн. |

3. По податку на прибуток підприємств, в сумі 1020,00 грн.

У зв`язку із наявністю податкового боргу боржнику сформовано та надіслано податкову вимогу від 27.03.2023 №0000071-1303-2201 на суму 249296,24 грн.

Також контролюючим органом прийнято рішення від 28.03.2023 №115 про опис майна у податкову заставу ТОВ "Топ-Монтаж", яке направлено на юридичну адресу товариства.

Окрім цього, податковим керуючим на юридичну адресу ТОВ "Топ-Монтаж" був направлений лист №3369/6/22-01-13-03-06 від 28.03.2023, яким повідомлено товариство про наявність податкового боргу, а у разі його не погашення, про необхідність надання документів згідно переліку для проведення опису майна в податкову заставу.

Згідно бази даних ІС "Податковий блок" Головного управління ДПС у Хмельницькій області, у відповідача в установах банків відкриті розрахункові рахунки.

З метою проведення опису майна у податкову заставу податковим керуючим 25.07.2023 здійснено вихід за місцем реєстрації ТОВ "Топ-Монтаж" .

При виході на юридичну адресу підприємства (м. Хмельницький, вул. Назарія Яремчука, буд. 29), з метою опису майна в податкову заставу, встановлено не надання будь-яких документів, що підтверджують перебування у власності ТОВ "Топ-Монтаж" майна для опису в податкову заставу із зазначенням його балансової вартості.

25.07.2023 о 16 год. 10 хв. складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу та акт про перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим.

Також актом тематичної перевірки щодо знаходження суб`єкта підприємницької діяльності за юридичною адресою (м. Хмельницький, вул. Назарія Яремчука, буд. 29) від 25.07.2023 встановлено фактичну відсутність посадових осіб за юридичною адресою боржника - ТОВ "Топ-Монтаж".

Вважаючи, що факт недопуску податкового керуючого для здійснення опису майна платника податків надає право контролюючому органу звернутися до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заявник звернувся до суду з цим поданням.

IV. ЗАКОНОДАВСТВО ТА ОЦІНКА СУДУ

Законодавцем встановлений захід податкового примусу, як зупинення видаткових операцій на рахунках платника (підпункти 20.1.31, 20.1.32 пункту 20.1 статті 20, пункту 89.4 статті 89, пункту 91.4 статті 91 ПК України).

Відповідно до підпунктів 20.1.31 та 20.1.32 пункту 20.1 статті 20 ПК України контролюючі органи мають право:

- звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках/електронних гаманцях такого платника податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов`язань платника податків, погашення податкового боргу), у тому числі при недопущенні посадових осіб контролюючих органів до обстеження територій та приміщень;

- звертатися до суду, якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках/електронних гаманцях платника податків шляхом накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, іншій фінансовій установі, небанківському надавачу платіжних послуг, емітенті електронних грошей (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов`язань платника податків, погашення податкового боргу), та зобов`язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

Згідно пункту 89.4 статті 89 ПК України у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Контролюючий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках/електронних гаманцях платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов`язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Зупинення видаткових операцій на рахунках/електронних гаманцях платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення цих актів, зобов`язаний надіслати банкам, іншим фінансовим установам, небанківським надавачам платіжних послуг, емітентам електронних грошей, а також платнику податків рішення про складення актів, яке є підставою для поновлення видаткових операцій та скасування заборони на відчуження майна.

Під час розгляду справи про зупинення видаткових операцій головним питанням, яке повинен установити суд, є встановлення факту незаконності дій (бездіяльності) платника податків.

Суд враховує, що згідно пункту 16.1 ПК України платник податків зобов`язаний, зокрема:

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи;

- не перешкоджати законній діяльності посадової особи контролюючого органу під час виконання нею службових обов`язків та виконувати законні вимоги такої посадової особи;

- повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця.

Також, згідно пункту 45.2 статті 45 ПК України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Встановлено, що платник податків не виконав передбачені статтею 16 ПК України обов`язки, зокрема: не сплатив суму податкового боргу, не вжив заходів з погашення такого боргу.

При цьому підставою для складання акту відмови платника податків від опису майна у податкову заставу та про перешкоджання виконанню повноважень податковим керуючим є, в тому числі, ненадання платником податків документів, необхідних для такого опису.

Як встановив суд, контролюючим органом вже прийнято рішення від 28.03.2023 №115 про опис майна у податкову заставу ТОВ "Топ-Монтаж".

Також податковим керуючим на юридичну адресу ТОВ "Топ-Монтаж" був направлений лист від 28.03.2023, яким повідомлено товариство про наявність податкового боргу, а у разі його не погашення, про необхідність надання документів згідно переліку для проведення опису майна в податкову заставу.

Разом з тим, суд встановив, що податковий керуючий здійснив вихід на юридичну адресу підприємства, з метою опису майна в податкову заставу та встановив ненадання ТОВ "Топ-Монтаж" будь-яких документів, що підтверджують перебування у власності ТОВ "Топ-Монтаж" майна для опису в податкову заставу із зазначенням його балансової вартості, про що 25.07.2023 о 16 год. 10 хв. складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу та акт про перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим.

Аналізуючи встановлене вище, та враховуючи наявність Рішення про опис майна в податкову заставу від 28.03.2023 №115, суд дійшов висновку, що дії податкового керуючого щодо спроби здійснення повторного опису майна відповідача у податкову заставу та складання відповідних актів є необґрунтованими та незаконними.

Крім того, позивачем не надано обґрунтування, яким чином платником податків ТОВ "Топ-Монтаж" здійснено перешкоджання виконанню повноважень податковим керуючим, а також не надано необхідних документів для опису майна в податкову заставу, з урахуванням складання акту тематичної перевірки щодо знаходження суб`єкта підприємницької діяльності за юридичною адресою від 25.07.2023, згідно якого встановлено фактичну відсутність посадових осіб боржника.

Також, позивач не обґрунтував повноважень посадових осіб податкового органу, щодо складання акту тематичної перевірки щодо знаходження суб`єкта підприємницької діяльності за юридичною адресою.

Отже, суд не встановив, а контролюючий орган не довів та не обґрунтував, з якою метою був здійснений вихід за юридичною адресою, а не за фактичним місцезнаходженням майна ТОВ "Топ-Монтаж"" для повторного опису майна, а також не надав доказів належного повідомлення платника податків про здійснення контролюючим органом такого виходу.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для зупинення видаткових операцій на рахунках ТОВ "Топ-Монтаж", що знаходяться в банках та інших фінансових установах, відтак у задоволенні заяви Головного управління ДПС у Хмельницькій області необхідно відмовити.

Враховуючи вимоги статті 139 КАС України підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 242-246, 250, 255, 268-272, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні заяви Головного управління ДПС у Хмельницькій області про зупинення видаткових операцій на рахунках ТОВ "Топ-Монтаж", що знаходяться в банках та інших фінансових установах - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі його апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Позивач:Головне управління ДПС у Хмельницькій області (вул. Пилипчука, 17, м.Хмельницький, Хмельницька область, 29000 , код ЄДРПОУ - 44070171) Відповідач:Товариство з обмеженою відповідальністю "Топ-Монтаж" (вул. Назарія Яремчука,буд. 29, м.Хмельницький, Хмельницька область, 29009 , код ЄДРПОУ - 38715105) Головуючий суддя В.В. Матущак

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112488815
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них зупинення реєстрації податкових накладних

Судовий реєстр по справі —560/13681/23

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Постанова від 23.10.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 29.08.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 21.08.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Рішення від 28.07.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В.В.

Ухвала від 26.07.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні