Рішення
від 27.07.2023 по справі 404/5793/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/5793/23

Номер провадження 2-о/404/165/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

в складі: головуючого судді Іванової Н. Ю.

присяжних Семидєтної С.М., Чуприної Л.І.

при секретарі Коцюбі Т.С.

за участю заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заявників адвоката Комахи Т.С.

представника органу опіки та піклування

Кропивницької міської ради Фоменко Т.В.

представника Комунального некомерційного

підприємства «Міський пологовий будинок

з функціями перинатального центру ІІ рівня»

Кропивницької міської ради» Марченко І.В.

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Кропивницької міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» Кропивницької міської ради» про усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

Заявники, громадяни України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , звернулись до суду з заявою про усиновлення малолітньої дитини громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні заявники свою заяву підтримали, на її обґрунтування пояснили, що перебувають в шлюбі з 20.12.2003 року, біологічних дітей не мають, однак бажають збільшити свою сім`ю, тому прийняли рішення про усиновлення дитини. Також зазначили, що перебувають на обліку як кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей Гайворонської міської ради, та отримали направлення для організації знайомства та встановлення контакту з дитиною, яка підлягає усиновленню - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та прийняли рішення про його усиновлення. Заявили, що бажають забезпечити дитину стабільними та гармонійними умовами життя, надати сім`ю, батьківську любов та турботу.

Одночасно з вирішенням питання про усиновлення просять про наступне.

Змінити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ім`я « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », по батькові « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Місце народження, дату народження та дату реєстрації народження дитини залишити без змін.

Внести відповідні зміни щодо прізвища, ім`я, по батькові до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 473 від 30 травня 2023 року, складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Відомості про батьків дитини - ОСОБА_10 та ОСОБА_11 - виключити з актового запису про народження дитини № 473 від 30 травня 2023 року, складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 , громадянина України, матір`ю - ОСОБА_1 , громадянку України.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Кропивницької міської ради підтримав наданий висновок від 11.07.2023 року № 1667/19 про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особи Комунального некомерційного підприємства «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» Кропивницької міської ради» підтримав надану згоду від 05.07.2023 року № 561 на усиновлення заявниками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з огляду на те, що між кандидатами в усиновлювачі і дитиною встановлено добрий контакт.

Заслухавши пояснення заявників, представників заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що громадяни України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей Гайворонської міської ради за № 4 від 27.10.2022 року, та отримали направлення для організації знайомства та встановлення контакту з дитиною, яка підлягає усиновленню - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявники є повнолітніми, дієздатними громадянами України, перебувають в зареєстрованому шлюбі з 20.12.2003 року, біологічних дітей не мають, не позбавлені батьківських прав, не перебувають на обліку або лікуванні у психоневрологічних чи наркологічних лікувальних установах, не зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами, мають постійне місце проживання та постійний заробіток, можуть створити всі необхідні умови для здорового фізичного, морального та духовного розвитку дитини та її навчання, не страждають хворобами, які б перешкоджали усиновленню, та за станом здоров`я не потребують стороннього догляду, не притягувались до кримінальної відповідальності, їх інтереси не суперечать інтересам дитини. Заявники пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, про що свідчить довідка № 59-22 від 21.10.2022 року видана Кіровоградським обласним центром соціальних служб. Як кандидати в усиновлювачі заявники отримали позитивний висновок про доцільність усиновлення та його відповідність інтересам малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дитина, яку заявники бажають усиновити, також має всі правові підстави для усиновлення.

З Акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 12.05.2023 року вбачається, що 15.04.2023 року в КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради», виявлена покинута дитина чоловічої статі.

Рішенням Виконавчого комітету Кропивницької міської ради від 23.05.2023 року № 407 «Про реєстрацію народження дитини, покинутої в пологовому будинку» вирішено зареєструвати в Подільському відділі державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) народження дитини, покинутої в пологовому будинку: присвоїти дитині прізвище, ім`я, по батькові: ОСОБА_3 ; датою народження вказати - ІНФОРМАЦІЯ_1 ; батьками дитини записати: батько - ОСОБА_10 , мати - ОСОБА_11 .

Реєстрація народження дитини за рішенням органу опіки та піклування підтверджується Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00039900033 від 31.05.2023 року.

КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» Кропивницької міської ради», як заклад в якому наразі перебуває дитина надав свою згоду від 05.07.2023 року № 561 на усиновлення заявниками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини від 03.07.2023 року, ОСОБА_3 має діагноз: Спостереження та догляд за покинутою дитиною Z 76.1.

Зі станом здоров`я та соціальним походженням дитини заявники ознайомлені. Заявники були ознайомлені з правом проведення додаткового медичного обстеження дитини, від якого відмовилися. Медичних чи інших перешкод в усиновленні заявниками дитини вони не вбачають, права та обов`язки, які виникнуть в процесі усиновлення, їм роз`яснені і зрозумілі.

Медичних чи інших перешкод в усиновленні заявниками дитини вони не вбачають, права та обов`язки, які виникнуть в процесі усиновлення, їм роз`яснені і зрозумілі.

Орган опіки та піклування Кропивницької міської ради надав висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вважає таке усиновлення доцільним і таким, що відповідає його інтересам.

Наведені обставини свідчать, що усиновлення громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідає вимогам ст.ст. 208, 211, 212, 219, 222, 229, 231 Сімейного кодексу України та провадиться в вищих інтересах дитини для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

З урахуванням викладеного та керуючись ст.ст. 208, 224, 229, 231 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 264, 265, 314 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 7 «Обов`язок діяти швидко» Європейської Конвенції «Про здійснення прав дітей» від 25.01.1996 р. № ETS № 160, ратифікованої Верховною Радою України 03.08.2006 року (набула чинності для України 01.04.2007 р.), Постановою КМУ «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» від 08.10.2008 р. № 905, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Оголосити громадян України, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , усиновлювачами малолітньої дитини, громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ім`я « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », по батькові « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Місце народження, дату народження та дату реєстрації народження дитини залишити без змін.

Внести відповідні зміни щодо прізвища, ім`я, по батькові до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 473 від 30 травня 2023 року, складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Відомості про батьків дитини - ОСОБА_10 та ОСОБА_11 - виключити з актового запису про народження дитини № 473 від 30 травня 2023 року, складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 , громадянина України, матір`ю - ОСОБА_1 , громадянку України.

Рішення суду допустити до негайного виконання.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 31.07.2023 року.

Головуючий - суддя: Н.Ю.Іванова

присяжні: С.М.Семидєтна

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено01.08.2023
Номер документу112506351
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —404/5793/23

Рішення від 27.07.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні