Рішення
від 20.07.2023 по справі 912/775/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2023 рокуСправа № 912/775/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Глушкова М.С., розглянувши у відкритому судовому засідання за правилами загального позовного провадження справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" (вул. Алма-Атинська, 37, м. Київ, 02092)

до Приватного акціонерного товариства "Гайворонський тепловозоремонтний завод" (вул. Великого Кобзаря, 9, м. Гайворон, Кіровоградської області, 26300)

про стягнення 131 422,74 грн,

секретар судового засідання - Безчасна Н.Г.

представники:

від позивача - Галуза Л.О., самопредставництво;

від відповідача - участі не брав;

в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення,

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Приватного акціонерного товариства "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" до Приватного акціонерного товариства "Гайворонський тепловозоремонтний завод" про стягнення збитків в сумі 131 422,74 грн з покладенням на відповідача судового збору.

В обґрунтування позовних вимог Приватне акціонерне товариство "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" зазначило, що у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем умов Договору підряду №20/05-1 від 20.05.2019 та невиконанням рішення суду позивачу нанесені збитки, які підлягають стягненню з Приватного акціонерного товариства "Гайворонський тепловозоремонтний завод".

Ухвалою від 10.05.2023 господарський суд відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче засідання на 08.06.2023.

08.06.2023 у підготовчому засіданні оголошено перерву до 29.06.2023.

12.06.2023 до суду від позивача надійшло клопотання про долучення доказів. Протокольною ухвалою в судовому засіданні 29.06.2023 господарський суд клопотання представника позивача про долучення доказів до справи задовольнив та долучив до матеріалів справи № 912/775/23 подані документи; постановлено подальший розгляд справи здійснювати з врахуванням поданих документів.

Ухвалою від 29.06.2023 господарський суд постановив продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів за ініціативою суду. Закрити підготовче провадження у справі № 912/775/23 та призначити справу до судового розгляду по суті на 20.07.2023.

20.07.2023 до суду від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Представник позивача заперечив проти задоволення клопотання відповідача. Господарським судом протокольною ухвалою відхилено клопотання відповідача у зв`язку з його необґрунтованістю.

Представники позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги повністю.

Представник відповідача участі в судовому засіданні не брав. Про дату, час та місце проведення судового засідання відповідач повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 0600030445942.

Відзив на позов відповідач не подав.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

У судовому засіданні 20.07.2023 досліджено докази у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд встановив таке.

20.05.2019 між Приватним акціонерним товариством "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" (далі - Замовник) та Приватним акціонерним товариством "Гайворонський тепловозоремонтний завод" (далі - Виконавець) укладено Договір підряду №20/05-1 (далі - Договір, а.с. 11-20).

Відповідно до п. 1.1.-1.3. Договору виконавець зобов`язується, в порядку та на умовах визначених Договором, за завданням Замовника, виконати роботи з ремонту тепловозу ТГМ- 4Б №0113 (надалі - Тепловоз) в обсязі КР-2 (з заміною суцільнокатаних коліс та повним опосвідченням колісних пар (надалі - Роботи). Строк виконання Робіт - протягом 90 календарних днів з дати підписання Сторонами Акта приймання-передачі Тепловоза в ремонт. Сторони мають право погодити інший строк виконання Робіт шляхом укладання Додаткової угоди до Договору. Місце виконання Робіт - на території Виконавця.

Пунктом 2.7 Договору передбачено, у разі пошкодження, руйнування, неможливості експлуатації, втрати споживчих якостей Тепловозу за результатами виконаних Виконавцем Робіт, спричинених неналежною якістю використаних матеріалів, комплектуючих виробів, невідповідністю виконаних Робіт умовам Договору, технічній документації чинним нормативно-технічним актам та/або допущеними помилками під час виконання Робіт, які призвели до зменшення споживчої якості Тепловоза або його часткового чи повного руйнування, або завдали будь-якого іншого збитку майну Замовника або життю чи здоров`ю третіх осіб у межах дії гарантійного строку, Виконавець зобов`язаний компенсувати Замовнику та/або третім особам збитки в повному обсязі, згідно з чинним законодавством України.

Згідно з п. 3.1., 3.3.-3.6., 3.9., 3.11. Договору заявка на виконання Робіт надається Виконавцю в оригіналі та/або з застосуванням факсимільного зв`язку зазначеного в Розділі 13 цього Договору. Після отримання заявки, Виконавець зобов`язаний письмово підтвердити її отримання протягом одного робочого дня. Технічний стан Тепловоза, у зазначений в заявці день, оглядаються уповноваженими представниками Виконавця та замовника на території Виконавця. Передача Тепловозу Замовником в ремонт Виконавцю здійснюється на підставі підписаного Сторонами Акта приймання-передачі Тепловозу в ремонт, який складається в день його передачі на території Виконавця. Передача Тепловозу Виконавцем з ремонту Замовнику здійснюється на підставі підписаного Сторонами Акту приймання-передачі Тепловозу з ремонту, який складається в день його передачі на території Виконавця. З моменту передачі Тепловозу Виконавцю та до моменту його повернення Замовнику, Тепловоз передається Виконавцю на відповідальне зберігання. З моменту підписання Сторонами Акта приймання-передачі Тепловозу в ремонт Виконавець несе відповідальність за втрату (нестачу) або пошкодження Тепловозу до повернення Замовнику за Актом приймання-передачі Тепловозу з ремонту. За результатами технічного огляду Тепловоза, після погодження дефектної відомості уповноваженим представником Замовника, Виконавцем складається в двох оригінальних примірниках для кожної із Сторін Калькуляція ціни Робіт (ремонту) щодо Тепловозу. Калькуляція погоджується уповноваженим представником Замовника шляхом підписання. Після погодження Замовником дефектної відомості та Калькуляції, Виконавець розпочинає Роботи по ремонту Тепловозу. Роботи по ремонту Тепловозу виконуються способом безпосереднього ремонту деталей, вузлів та агрегатів Тепловозу та/або заміни несправних деталей, вузлів та агрегатів Тепловозу новими відповідного типу, які є сертифікованими відповідно до законодавства України, відповідають технічним вимогам і характеристикам даної моделі Тепловозу.

За умовами п. 4.1.-4.5. Договору загальна ціна Робіт з капітального ремонту (КР-2) Тепловоза ТГМ-4Б становить 7 400 000,00 грн, в тому числі ПДВ - 1 233 333,33 грн. Загальна ціна зазначена в п .4.1. Договору визначена Сторонами у Калькуляції, викладеній в Додатку №1 до Договору. Остаточна ціна Робіт, що підлягає оплаті в порядку та на умовах визначених Договором, складається з ціни фактично виконаних Робіт визначеної в Калькуляції за результатами технічного огляду. Розрахунки по Договору здійснюються в національній валюті України - гривні, в безготівковому порядку, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Виконавця. Датою проведення розрахунку за Договором є дата списання коштів з рахунку Замовника. Оплата Замовником здійснюється по факту виконання Робіт протягом 30-ти днів з дати підписання уповноваженими представниками Сторін Акту приймання-приймання виконаних робіт щодо Тепловозу, на підставі виставленого Виконавцем рахунку, але не раніше дня реєстрації Виконавцем оформленої належним чином податкової накладної.

Відповідно до п. 5.1.8. Договору Виконавець зобов`язаний відшкодовувати збитки в разі втрати, псування чи пошкодження Тепловозу та його складових частин, якщо вони виникли під час находження Тепловозу в ремонті. Безкоштовно виконувати роботу чи відшкодовувати Замовнику витрати, пов`язані з усуненням недоліків виконаних Робіт, виявлених в період гарантійного строку, за умови дотримання Замовником існуючих вимог з експлуатації та обслуговування Тепловозу.

Згідно з п. 5.4.2. Договору Замовник має право, зокрема, у випадку, якщо Роботи виконуються Виконавцем не якісно та/або з порушенням строків більше ніж на 10 (десять) днів - в односторонньому порядку достроково розірвати Договір, повідомивши про це Виконавця у строк не менше ніж за 10 (десять) днів до дати розірвання Договору.

Відповідно до п. 5.1.1., 5.1.12. Договору Виконавець зобов`язаний, зокрема, виконувати роботи якісно та в строки відповідно до вимог Договору та законодавства України. У випадку розірвання Договору повернути за власний рахунок Замовнику Тепловоз в десятиденний строк з дня розірвання Договору на залізничну станцію на території України вказану Замовником.

Згідно з п. 11.3. Договору він вважається укладеним з моменту підписання Сторонами та діє до 31.12.2019, але у будь-якому випадку до повного виконання своїх зобов`язань Сторонами.

Договір підписаний повноважними представниками сторін та скріплений печатками.

Додатковими угодами №2 від 06.12.2019 та № 3 від 31.03.2020 термін дії Договору продовжено до 01.04.2020 та 31.08.2020 відповідно.

На виконання умов Договору позивач передав відповідачу тепловоз для ремонту, що підтверджується актом №1 від 24.06.2019 приймання-передачі тепловозу ТГМ-4Б №0113 прийнятого в ремонт (а.с. 22).

Відповідач взятих на себе зобов`язань з ремонту тепловозу ТГМ-4Б №0113 за Договором не виконав.

Рішенням від 08.08.2022 Господарського суду Кіровоградської області у справі № 912/196/22 зобов`язано Приватне акціонерне товариство "Гайворонський тепловозоремонтний завод" повернути Приватному акціонерному товариству "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" Тепловоз ТГМ-4Б №0113 за адресою: м. Одеса, 19 кілометр Старокиївської дороги 36, залізничні реквізити: код станції - 400907 Кулиндорове, код одержувача - 5891, Код ТехПД - 5571033, ЄДРПОУ - 34292674 в комплектації згідно з актом №1 приймання - передачі від 24.06.2019 з технічними документами (паспорт до тепловозу).

На виконання зазначеного рішення суду 07.09.2022 виданий наказ про примусове виконання рішення, на підставі якого Гайворонським відділом державної виконавчої служби у Голованівському районі Кіровоградської області видано постанову про відкриття виконавчого провадження від 26.09.2022 за № 69932773.

У зв`язку з ігноруванням та повторним невиконанням без поважних причин ПрАТ "Гайворонський тепловозоремонтний завод" рішення суду від 08.08.2022 та вимог постанови про відкриття виконавчого провадження, державним виконавцем винесено постанову від 14.12.2022 № 69932773 про накладення на боржника штрафу в розмірі 10200 грн, в якій також зазначена вимога виконати рішення протягом 10 робочих днів

За твердженням позивача, станом на дату звернення до суду Виконавець ні добровільно, ні примусово так і не повернув Тепловоз у комплектації згідно з актом №1 від 24.06.2019 приймання - передачі з технічними документами.

У зв`язку з не виконанням вимог рішення суду від 08.08.2022 та вимог постанови про відкриття виконавчого провадження від 26.09.2022 за № 69932773, позивач власними силами повернув Тепловоз, проте без запасних частин, не в комплектації акта № 1 від 24.06.2019 приймання-передачі, дані обставини встановлені актом виявленої нестачі запасних частин при поверненні Тепловозу ТГМ-4Б №0113 в комплектації, згідно з якою було передано в ремонт (акта приймання - передачі в ремонт №1 від 24.06.2019) з технічними документами (паспорт до тепловозу) та акта технічного огляду та дефектування від 02.07.2019 Тепловозу ТГМ-4Б №0113 у комплектації згідно з актом №1 приймання - передачі від 24.06.2019 за підписами обох сторін (а.с. 99-100).

Листом № 13223/ГЛЗ від 13.02.2023 відповідач гарантував повернення запчастин Тепловозу ТГМ-4Б №0113, згідно з актом виявленої нестачі запасних частин при поверненні Тепловозу ТГМ-4Б №0113 від 22.12.2022 (а.с. 102).

На підтвердження того, що позивач власними силами повернув Тепловоз (без комплектуючих) позивач надав Акт здачі-приймання виконаних робіт від 03.02.2023, в частині огляду технічного стану тепловозу на право пересилки в недіючому стані по коліях загального користування (а.с. 69).

У зв`язку із невиконанням відповідачем рішення суду від 08.08.2022 Господарського суду Кіровоградської області у справі № 912/196/22 позивачем понесені витрати на повернення тепловозу самостійно, які позивач кваліфікує як нанесені збитки та просить стягнути їх в судовому порядку.

Розглядаючи даний спір по суті суд враховує таке.

Відповідно до ст. 15 Цивільного Кодексу України (далі - ЦК України) кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Частиною 1 ст. 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способи захисту цивільних прав та інтересів, передбачені ч. 2 ст. 16 ЦК України.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одним з таких способів захисту може бути відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Згідно зі ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування; збитками є: витрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Оскільки позивач і відповідач є суб`єктами господарювання, то господарські відносини між ними регулюються також Господарським кодексом України.

Статтею 224 Господарського кодексу України встановлено, що учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушено. Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також неодержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною ст. 224 ГК України).

Згідно із ст. 225 Господарського кодексу України до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються:

вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства;

додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб`єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов`язання другою стороною:

неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов`язання другою стороною;

матеріальна компенсація моральної шкоди у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ч. 3 ст. 22 ЦК України збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Для застосування такої міри відповідальності як відшкодування збитків потрібна наявність повного складу цивільного правопорушення, а саме наступних його елементів:

- протиправної поведінки, дії чи бездіяльності особи;

- наявності збитків;

- причинного зв`язку між протиправною поведінкою та збитками;

- вини правопорушника.

Протиправна поведінка відповідача встановлена у рішенні від 08.08.2022 Господарського суду Кіровоградської області у справі № 912/196/22, з якого вбачається таке, що:

"Відповідач умови Договору не виконав, ремонт Тепловозу ТГМ-4Б №0113 у визначені строки не провів, що підтверджується, зокрема, Актом від 02.09.2020, підписаним уповноваженими представниками сторін.

В свою чергу, позивач з врахуванням зазначених обставин, у відповідності до ч. 1,2 ст. 849 та ч. 2 ст. 852 Цивільного кодексу України та умов п. 5.4.1. Договору направив відповідачу претензію від 04.09.2020 №4161 з повідомлення про розірвання Договору та з вимогою до нього повернути Тепловоз ТГМ-4Б №0113, сплатити штрафні санкції. За приписами ч. 1, 3 ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим. Таким чином, позивач скористався правом, передбаченим пунктом 5.4.1. Договору щодо розірвання договору в односторонньому порядку...".

Протиправна поведінка особи може мати прояв у прийнятті нею неправомірного рішення або у неправомірній поведінці (діях або бездіяльності). Протиправною у цивільному праві вважається поведінка, яка порушує імперативні норми права або санкціоновані законом умови договору, внаслідок чого порушуються права іншої особи.

Аналізуючи наявність кожного з вищенаведених елементів у складі вчиненого відповідачем правопорушення, суд зазначає, що у даному випадку:

- мала місце бездіяльність та недбале, недобросовісне відношення відповідача до виконання своїх обов`язків, які полягали у порушенні умов договору підряду № 20/05-1 від 20.05.2019 та не виконанням без поважних причин рішення Господарського суду Кіровоградської області від 08.08.2022 року у справі № 912/196/22 щодо повернення тепловозу;

- понесені позивачем збитки становлять 131 422,74 грн, що підтверджується такими доказами:

1. Витрати по відрядженню працівників Одеської філії позивача у сумі 5 544,40 грн (з метою звірки комплектації Тепловозу, приймання-передачі Тепловозу, огляду технічного стану Тепловозу):

- наказом про відрядження № 11 -ВД від 07.11.2022 працівників Одеської філії позивача;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 27 від 09.11.2022;

- рахуноком на оплату проживання №35 від 08.11.2022 з доказами оплати;

- наказом про відрядження № 15-ВД від 13.12.2022 працівників Одеської філії;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 33 від 19.12.2022;

- рахуноком на оплату по замовленню №300 від 15.12.2022 з доказами оплати;

- наказом про відрядження № 16-ВД від 20.12.2022 працівників Одеської філії позивача;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 34 від 21.12.2022;

- наказом про відрядження № 03-ВД від 01.02.2023 працівників Одеської філії позивача;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 4 від 06.02.2023;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 5 від 06.02.2023;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 6 від 06.02.2023;

- наказом про відрядження № 04-ВД від 06.02.2023 працівників Одеської філії;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 8 від 08.02.2023;

- рахуноком №18 від 07.02.2023 з доказами оплати;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 9 від 09.02.2023.

2. Витрати по відрядженню працівників Трипільської філії позивача у сумі 8 648,72 грн (супровід локомотивною бригадою Тепловозу при транспортуванню по коліям АТ "Укрзалізниця"):

- Факсограмою № 359 від 06.02.2023 про відрядження з метою супроводження локомотивною бригадою Тепловозу ТГМ-4Б №0113 при транспортуванні на Одеську філію;

- наказом про відрядження № 32 від 31.01.2023 працівників Трипільської філії;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 9 від 06.02.2023;

- рахуноком на оплату по замовленню №13 від 02.02.2023 з доказами оплати;

- рахуноком на оплату по замовленню №12 від 03.02.2023 з доказами оплати;

- кошторисом витрат на відрядження від 06.02.2023 до м. Гайворона;

- рахуноком № 9 від 09.02.2023 з доказами оплати;

- звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт № 8 від 06.02.2023;

- кошторисом витрат на відрядження від 31.01.2023 до м. Гайворона на ОСОБА_1.;

- рахуноком № 12 від 02.02.2023 з доказами оплати;

- рахуноком № 14 від 02.02.2023 з доказами оплати;

- кошторисом витрат на відрядження від 06.02.2023 до м. Гайворона на ОСОБА_1 ;

- рахуноком № 8 від 02.02.2023 з доказами оплати.

3. Витрати по транспортуванню 2-х візків Тепловозу в зборі з Одеської філії до м. Гайворон у сумі 50 000,00 грн перевізником ТОВ "БЕЛГАЗ" (в зв`язку з непридатними візками для транспортування по коліям АТ "Укрзалізниця", було перевезено візки з Одеської філії до ПрАТ "ГТРЗ", а несправні візки забрані та повернуті до Одеської філії):

- рахуноком № 73 від 08.11.2022 на 50 000,00 грн АТ "Укрзалізниця";

- актом надання послуг № 86 від 08.11.2022 (транспортні послуги);

- платіжним дорученням № 15698 від 29.11.2022;

- товарно-транспортною накладною від 07.11.2022;

- товарно-транспортною накладною від 08.11.2022.

4. Витрати по огляду технічного стану Тепловозу на право пересилки в недіючому стані на коліях загального користування АТ "Укрзалізниця" та прямування комісії до місця огляду та в зворотному напрямку у сумі 14 761,04 грн (вимога згідно з правилами технічної експлуатації (ПТЕ) АТ "Укрзалізниця"):

- рахуноком № 146/3 від 17.01.2023 на 14 761,04 грн АТ "Укрзалізниця";

- актгом здачі-приймання виконаних робіт від 03.02.2023 (огляд технічного стану Тепловозу на право пересилки в недіючому стані);

- актом перевірки технічного стану локомотиву моторвагонного поїзду, призначених для пересилки у недіючому стані від 03.02.2023.

5. Витрати за транспортування Тепловозу по коліям АТ "Укрзалізниця" у сумі 38 334,72 грн, факт оплати з боку позивача підтверджується переліком № 20230207 від 07.02.2023 та залізничною накладною №40148488 від 07.02.2023.

6. Транспортування Тепловозу по коліям АТ "Укрзалізниця" у сумі 14 134,08 грн, факт оплати з боку позивача підтверджується переліком № 20230209 від 09.02.2023.

Відповідач відзив на позов не подав, заявлені вимоги не заперечив, розмір заявлених до стягнення збитків не спростував.

Бездіяльність відповідача полягає у його невиконанні обов`язку повернути позивачу тепловоз ТГМ-4Б №0113 за адресою: м. Одеса, 19 кілометр Старокиївської дороги 36, залізничні реквізити: код станції - 400907 Кулиндорове, код одержувача - 5891, Код ТехПД - 5571033, ЄДРПОУ - 34292674 в комплектації згідно з актом №1 приймання - передачі від 24.06.2019 з технічними документами (паспорт до тепловозу).

У питанні щодо визначення збитків, у контексті нормативних приписів ч. 1-2 ст. 22 ЦК України, ч. 1 ст. 225 Господарського кодексу України, Велика Палата Верховного Суду у п. 6.14 постанови від 14.04.2020 у справі №925/1196/18 дійшла висновку, що збитки це об`єктивне зменшення будь-яких майнових благ сторони, що обмежує його інтереси як учасника певних господарських відносин і проявляється у витратах, зроблених кредитором, втраті або пошкодженні майна, а також у не одержаних кредитором доходах, які б він одержав, якби зобов`язання було виконано боржником.

Вина відповідача підтверджуються рішенням від 08.08.2022 Господарського суду Кіровоградської області у справі № 912/196/22, інформацією про виконавче провадження 69932773 та актом виявленої нестачі запасних частин при поверненні Тепловозу ТГМ-4Б №0113 у комплектації, згідно з якою було передано в ремонт (акт приймання - передачі в ремонт №1 від 24.06.2019) з технічними документами (паспорт до тепловозу) та актом технічного огляду та дефектування від 02.07.2019 Тепловозу ТГМ-4Б №0113 у комплектації, згідно з актом №1 приймання - передачі від 24.06.2019 від 22.12.2022.

Враховуючи зазначене, господарський суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову повністю.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 74, 76, 77, 129, 233, 236-241, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути із Приватного акціонерного товариства "Гайворонський тепловозоремонтний завод" (вул. Великого Кобзаря, 9, м. Гайворон, Кіровоградської області, 26300, ідентифікаційний код 01057723) на користь Приватного акціонерного товариства "Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" (вул. Алма-Атинська, 37, м. Київ, 02092, ідентифікаційний код 04737111) збитків в сумі 131 422,74 грн та 2 684,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення надіслати позивачу (mppzt@mppzt.com.ua) та відповідачу (вул. Великого Кобзаря, 9, м. Гайворон, Кіровоградської області, 26300).

Повне рішення складено 31.07.2023.

Суддя М.С. Глушков

Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112515473
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 131 422,74 грн,

Судовий реєстр по справі —912/775/23

Рішення від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні