Ухвала
від 27.07.2023 по справі 916/2936/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

"27" липня 2023 р.Справа № 916/2936/18

За заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" (65104, м. Одеса, пр. Академіка Глушко, 29, код ЄДРПОУ 35067226)

про визнання банкрутом

Суддя Лепеха Г.А.

Представники:

Ліквідатор - арбітражний керуючий Коваленко І. А.

Суть спору: про визнання банкрутом.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 17.01.2019 (суддя Найфлейш В.Д.) відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ", введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сніткіну І. А.

Ухвалою попереднього засідання суду від 30.05.2019 (суддя Найфлейш В.Д.) затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ".

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 05.03.2020 (суддя Найфлейш В.Д.) затверджено план санації ТОВ Контейнерний термінал ЮСЕКОМ у редакції, схваленій зборами кредиторів 07.02.2020р.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 31.07.2020 суддя Лепеха Г.А. прийняв справу №916/2936/18 про банкрутство ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" до свого провадження.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 29.09.2020 затверджено план санації та введено процедуру санації ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ", призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Сніткіну І.А.

Постановою Господарського суду Одеської області від 07.10.2021 визнано банкрутом ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ", відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Атаманенко С. В.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.12.2022 відсторонено арбітражного керуючого Атаманенко С. В. від виконання повноважень ліквідатора боржника, призначено ліквідатором ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" арбітражного керуючого Коваленко Ірину Анатоліївну, а також продовжено строк ліквідаційної процедури до 07.04.2023.

Ухвалою господарського суду від 27.07.2023 продовжено строк ліквідаційної процедури ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" та повноважень ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Коваленко І.А. до 27.01.2024.

Матеріали справи місять клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях про відсторонення арбітражного керуючого Коваленко І.А. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ".

Ліквідатором надано відзив на клопотання про відсторонення арбітражного керуючого, відповідно якого просить відмовити у його задоволенні.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, судом встановлено наступне.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.12.2022 арбітражного керуючого Коваленко Ірину Анатоліївну призначено ліквідатором ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ",.

Цією ж Ухвалою суду від 20.12.2022 було продовжено строк ліквідаційної процедури до 07.04.2023.

Ухвала Господарського суду Одеської області від 20.12.2022 є чинною та оскаржено не було.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях звернулось до господарського суду з клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого Коваленко І.А. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ".

В обґрунтування свого клопотання Фонд посилається на призначення арбітражного керуючого Коваленко І.А. без застосування автоматизованої системи відбору арбітражного керуючого, чим на його думку, порушені приписи ст. 28 КУзПБ.

Так, у зв`язку із закінченням строку процедури, визначеному в Ухвалі від 20.12.2022, Фонд просить відсторонити арбітражного керуючого Коваленко І.А. від виконання повноважень ліквідатора банкрута.

Арбітражний керуючий Коваленко І.А. заперечує щодо його відсторонення.

В обґрунтування свого заперечення арбітражний керуючий посилається на невірне тлумачення норм КУзПБ щодо призначення арбітражного керуючого та підстав його відсторонення.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 28 КУзПБ кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи) чи зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи).

В ухвалі про прийняття заяви про відкриття провадження у справі господарський суд пропонує трьом визначеним шляхом автоматизованого відбору арбітражним керуючим подати заяву про участь у цій справі.

У разі якщо заява про участь у справі надійшла лише від одного арбітражного керуючого, господарський суд призначає таку особу розпорядником майна/керуючим реструктуризацією.

У разі якщо заява про участь у справі надійшла від двох або трьох арбітражних керуючих, визначених шляхом автоматизованого відбору, господарський суд призначає розпорядником майна/керуючим реструктуризацією особу, яка була першою визначена шляхом автоматизованого відбору.

У разі якщо жоден із арбітражних керуючих, визначених шляхом автоматизованого відбору, не подав до господарського суду заяву про участь у справі, господарський суд призначає розпорядником майна/керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого за власною ініціативою.

Отже, з аналізу наведених норм, вказані приписи стосуються обрання арбітражного керуючого у процедурі розпорядження майном при прийнятті заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, а не в ліквідаційній процедурі.

Поряд з цим, ч. 4 ст. 28 КУзПБ визначає чіткий перелік підстав для відсторонення арбітражного керуючого, так арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі:

1) невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого;

2) зловживання правами арбітражного керуючого;

3) подання до суду неправдивих відомостей;

4) відмови арбітражному керуючому в наданні допуску до державної таємниці або скасування раніше наданого допуску, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

5) припинення діяльності арбітражного керуючого;

6) наявності реального чи потенційного конфлікту інтересів.

Жодних підстав, визначених зазначеною нормою, для відсторонення арбітражного керуючого Коваленко І.А. від виконання повноважень ліквідатора банкрута судом не виявлено.

При цьому, ліквідатором було заявлено клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" арбітражного керуючого Коваленко І.А. у зв`язку з необхідністю додаткового часу для проведення всіх заходів у ліквідаційній процедурі.

За результатами розгляду вказаного клопотання ліквідатора, судом постановлено Ухвалу від 27.07.2023, якою продовжено строк ліквідаційної процедури ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" та повноважень ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Коваленко І.А. до 27.01.2024.

Отже, за наявними матеріалами справи у суду відсутні підстави для відсторонення арбітражного керуючого Коваленко І.А.

Відповідно до ч.1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За таких обставин, суд не вбачає законних підстав для відсторонення арбітражного керуючого Коваленко І.А. від виконання повноважень ліквідатора банкрута, а доводи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях вважає необґрунтованими та такими, що не відповідають приписам Закону, тому в задоволенні клопотання відмовляє.

Керуючись, ст. 28, ст. ст. 58-67 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В:

1. В задоволенні клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях про відсторонення арбітражного керуючого Коваленко І.А. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Контейнерний термінал ЮСЕКОМ" відмовити.

Повний текст ухвали складено та підписано 31 липня 2023р.

Ухвала набирає законної сили в порядку ч.4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена у відповідності до ст.ст. 254, 255 ГПК України .

Суддя Г.А. Лепеха

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112515665
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2936/18

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні