Рішення
від 28.07.2023 по справі 709/859/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/859/23

2/709/303/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 липня 2023 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Чорнобаївської селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради", про відшкодування витрат закладові охорони здоров`я, понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення,

в с т а н о в и в:

Керівник Золотоніської окружної прокуратури звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з позовом в інтересах держави в особі позивача Чорнобаївської селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради", про відшкодування витрат закладові охорони здоров`я, понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення.

Свої вимоги прокурор обґрунтовує тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_1 23 червня 2021 року перебуваючи за кермом автомобіля ВАЗ 21099,

д.н.з. НОМЕР_1 , заїхав на територію відділення "Нова Почта" де припаркувався таким чином, що автомобіль знаходився на спуску, заглушив двигун та залишив автомобіль на передачі без застосування ручного гальма, в результаті автомобіль здійснив самохідний рух вперед та здійснив наїзд на потерпілого ОСОБА_2 , який рухався на велосипеді, в результаті чого потерпілий отримав тілесні ушкодження категорії середнього ступеня тяжкості, у зв`язку з тривалим розладом здоров`я. Внаслідок отриманих травм потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в комунальному некомерційному підприємстві "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради" з 09 липня 2021 року по 19 липня 2021 року, тобто 10 ліжко-днів, вартість одного ліжко-дня становить 702,60 грн. Всього за час лікування потерпілого лікарнею витрачено грошові кошти в сумі 7026,00 грн. В добровільному порядку вказані кошти відповідачем не повернуто. Виходячи з викладеного, ОСОБА_1 зобов`язаний у відповідності до вимог ст.1206ЦК України відшкодувати 7026,00 грн. витрати, понесені закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 30 червня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

У судове засідання сторони не викликалися.

Віповідач про розгляд даної справи в порядку спрощеного позовного провадження повідомлений належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, однак, відповідач не скористалися процесуальним правом подачі відзиву на позовну заяву, а тому суд вирішує справу за наявними письмовими матеріалами, що відповідає положенню ч. 8 ст. 178 ЦПК України.

У наданий в ухвалі строк від сторін не надійшло заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження чи клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до положень ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, оскільки сторонами не направлено на адресу суду клопотань про інше.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 04 листопада

2021 року ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 291 КК України на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з примиренням

(а.с. 8-9).

Із зазначеної ухвали вбачається, що ОСОБА_1 органом досудового слідства обвинувачується в тому, що він 23 червня 2021 року перебуваючи за кермом автомобіля

ВАЗ 21099, д.н.з НОМЕР_1 заїхав на територію відділення "Нова Почта" де припаркувався таким чином, що автомобіль знаходився на спуску, заглушив двигун та залишив автомобіль на передачі без застосування ручного гальма, в результаті автомобіль здійснив самохідний рух вперед та здійснив наїзд на потерпілого ОСОБА_2 який рухався на велосипеді, в результаті чого потерпілий отримав тілесні ушкодження категорії середнього ступеня тяжкості, у зв`язку з тривалим розладом здоров`я.

Згідно з листа КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївськоїселищної ради"№ 404від 16 червня 2023 року ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради" з 09 до

19липня 2021року,всього ліжко-днів10,вартість одноголіжко-дня702,60грн.Всього налікування витраченозакладом 7026,00грн.(а.с.12).

Комунальне некомерційне підприємство "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївськоїселищної ради"є закладом охорони здоров`я - комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим статутом (п.1 Статуту) (а.с. 14-27).

Згідно ч. 1 ст.1206ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

У відповідності до ч. 3 ст. 1206 ЦК України якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Згідно ч. 6 ст.82ЦПК України вироксуду вкримінальному провадженні,ухвала прозакриття кримінальногопровадженняі звільнення особи від кримінальної відповідальності, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно з п. 3 Постанови ПленумуВСУ №11від 07.07.1995року «Провідшкодування витратна стаціонарнелікування особи,яка потерпілавід злочинута судовихвитрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Відповідно до абз.2 п. 2 постанови КМУ № 545 від 16 липня 1993 року «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжкоднів і загальної суми фактичних витрат за місяць на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Таким чином судом встановлено, що ОСОБА_2 внаслідок кримінального правопорушення отримав тілесні ушкодження, в результаті чого проходив лікування в КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївськоїселищної ради"протягом 10 ліжкоднів і на його лікування було витрачено 7026,00 грн., тому суд стягує вказані витрати з відповідача на користь Чорнобаївської селищної ради.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, з-поміж іншого, позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Водночас п. 1 ч. 2 ст. 4 цього Закону встановлено, що за подання до суду позовної заяви майнового характеру юридичною особою ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З огляду на задоволення позовних вимог з відповідача на користь держави підлягає до стягнення судовий збір у розмірі 2684,00 гривень.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 141, 259, 263-265, 279 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Чорнобаївської селищної ради кошти в сумі 7026,00 гривень (сім тисяч двадцять шість) гривень та зарахувати їх на р/р UA148999980314000544000023761, ГУК у Черкаській області/ 24060300, код ЄДРПОУ 37930566, МФО 899998.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Державної судової адміністрації України (вул. Липська, 18/5, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 26255795) судовий збір у розмірі 2684,00 гривень.

Платіжні реквізити для сплати судового збору: стягувач - Державна судова адміністрація України; отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783; банк отримувача: Казначйство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Повні найменування сторін:

Золотоніська окружна прокуратура, адреса: вул. Шевченка, 153, м. Золотоноша, Черкаська область.

Чорнобаївська селищна рада, адреса: бул. Центральна, 154, смт. Чорнобай, Черкаська область, ЄДРПОУ 26424714.

Комунальне некомерційне підприємство "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради", адреса: вул. Центральна, 221, смт Чорнобай, Черкаська область, ЄДРПОУ 02005266.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя В. В. Левченко

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112518934
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат закладові охорони здоров`я, понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —709/859/23

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Рішення від 28.07.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні