Рішення
від 30.03.2023 по справі 175/794/21
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 175/794/21

Провадження № 2/183/441/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, у складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання КоссовичаА.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області цивільну справу за позовом за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Спаська сільська рада, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,-

В С Т А Н О В И В:

У березні 2021 року позивач ОСОБА_1 , звернулася до суду з вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого посилається на те, що вона є власником будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 . У належному їй житловому будинку було зареєстровану дітей її сина, тобто онуків: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Фактично відповідачі понад рік не проживають у будинку, у зв`язку з цим останні комунальні платежі не сплачують і не утримують будинок, а їх реєстрація порушує її права, як власника нерухомого майна.

У зв`язку з чим, позивач, просив суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме житловим будинком, розташованим за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровськ від 03 березня 2021 року цю цивільну справу було передано за підсудністю на розгляд Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області. 21 квітня 2021 року ця цивільна справа надійшла на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 квітня 2021 року цю цивільну справу було повернуто до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області для виконання вимог ч.ч. 5-11 ст. 272, ч. 3 ст. 31 ЦПК України. Після виконання зазначених вище вимог процесуального закону, а саме 15 листопада 2021року ця цивільна справа повернулась з Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Ухвалою судді від 22 лютого 2022 року відкрито провадження у справі з її розглядом у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою суду від 24 листопада 2022 року провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа Спаська сільська рада про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням закрито в частині вимог про визнання ОСОБА_3 такою, що втратила право користування житловим приміщенням, на підставі п.2 ч. 1 ст.255 ЦПК України.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 не з`явились, просили розглянути справу у їх відсутність.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причин неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи та відзиву на позовну заяву не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

Представник третьої особи Спаської сільської ради у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причин неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи та відзиву на позовну заяву не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч. 4 ст. 223 ЦПК України, уразі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). За згодою позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши письмові докази, приходить до таких висновків.

Судом установлено, що позивач ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу, зареєстрованого в реєстрі за №2-1525, серія та номер: ВСХ № 164404, виданого 02 червня 2006 року державним нотаріусом Новомосковського районної державної нотаріальної контори Крутько Л. П. і наданого суду у засвідченій позивачем копії, є власником будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з довідкою, виданою Спаським старостинським округом Підгородненської міської ради Дніпровського (Новомосковського) району Дніпропетровської області, в житловому будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , дійсно зареєстровані: ОСОБА_4 , 1972 року народження, ОСОБА_2 , 1993 року народження, ОСОБА_3 , 2000 року народження.

Судом установлено, що відповідач ОСОБА_2 у зазначеному будинку на АДРЕСА_1 зареєстрований, але з 26.04.2019 року не проживає по теперішній час, що підтверджується відповідним актом, складеним 08 лютого 2021 року депутатом м/ради Кучмою Р. М. в присутності сусідів і наданим суду у засвідченій представником позивача копії.

Згідно з ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Частинами 1, 2 статті 319 ЦК України установлено, що власник володіє, користується, розпоряджається майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Положеннями ст. 405 ЦК України визначено, що члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Відповідач ОСОБА_2 без поважних причин не проживає більше чотирьох років в будинку АДРЕСА_1 , де право власності належить позивачеві, але з реєстрації не знявся, доказів поважності причин не проживання відповідач суду не надав. Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 порушує права позивача як власника будинку, оскільки останній не може вільно розпоряджатися належним йому нерухомим майном, і може бути визнаний таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно дост. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Спаська сільська рада, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме будинком АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 908 гривень 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_2 , РНОКПП - невідомий, адреса реєстрації: АДРЕСА_3 ;

- Спаська сільська рада, код ЄДРПОУ 04338859, адреса юридичної особи: 51263, Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Спаське, вул.Козинця, 81.

Рішення суду складено і підписано 30 березня 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112537938
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —175/794/21

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні