Постанова
від 16.09.2010 по справі 2а-19941/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 вересня 2010 р. с права № 2а-19941/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < г одина >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Масло І.В .

при секретарі Грішаєві Є.Є .

за участю представникі в позивача Ватуліної С.О., Якименка Д.Г.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у за адресою: м. Донецьк-52, вул. 50- ї Гвардійської дивізії, 17, адм іністративну справу за позов ом Управління Пенсійного фо нду України у Ворошиловськом у районі м. Донецька до товари ства з обмеженою відповідаль ністю Фірми «Ферріт» про стя гнення заборгованості з факт ичних витрат на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1, за період травень-липень 201 0р. у розмірі 6249,55 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

УПФУ у Ворошиловському рай оні м. Донецька звернулося до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю Фірми «Ферріт» про стягнен ня заборгованості з фактични х витрат на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах за Списком № 1, за період травень-липень 2010р. у ро змірі 6249,55 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідно до Закону України „П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування” підприємства та організації з коштів, призначених на опла ту праці, вносять до Пенсійно го фонду плату, що покриває фа ктичні витрати на виплату і д оставку пенсій особам, які бу ли зайняті повний робочий де нь на підземних роботах, на ро ботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами п раці за списком № 1 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, крім ти х, що були безпосередньо зайн яті повний робочий день на пі дземних роботах (включаючи о собовий склад гірничорятува льних частин) з видобутку вуг ілля, сланцю, руди та інших кор исних копалин, на будівництв і шахт та рудників за списком робіт і професій, затверджен им Кабінетом Міністрів Украї ни, починаючи з дня набрання ч инності цим Законом, у розмір і 20 відсотків з наступним збі льшенням її щороку на 10 відсот ків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних вит рат на виплату і доставку цих пенсій. Відповідачу у період травень-липень 2010р. у відповід ності до Інструкції № 21-1 надси лалися повідомлення про факт ичний розрахунок витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій. Загальна сума заборг ованості відповідача станом на 15.07.2010 складає 64744,42 грн. На суму 5 8494,87 грн. позивач вже подавав по зовні заяви до суду. Отже, зали шок боргу відповідача склада є 6249,55 грн. Оскільки до теперішн ього часу відповідач заборго ваність не сплатив, позивач п росив стягнути з нього суму в итрат на виплату і доставку п енсій у розмірі 6249,55 грн. (а.с. 3-4).

У судовому засіданні предс тавники позивача підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання повторно н е з' явився, про дату, час та м ісце розгляду справи на 31.08.2010 та 16.09.2010 повідомлявся судом належ ним чином. Згідно із Довідкам и поштового відділення № 114 м. Д онецька на конвертах із пошт овими відправленнями судови х повісток на вказані дати, во ни повернуто у зв' язку із не знаходженням адресата за за значеною адресою. У відповід ності до ч. 1 ст. 40 КАС України ос оби, які беруть участь у справ і, зобов' язані під час прова дження у справі повідомляти суд про зміну місця проживан ня (перебування, знаходження ), роботи, служби. У разі непові домлення про зміну адреси по вістка надсилається їм за ос танньою адресою і вважається врученою. За таких обставин т а враховуючи приписи ч. 4 ст. 128 К АС України, суд вважає за можл иве розглянути справу за від сутності представника відпо відача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и обставини справи та переві ривши їх доказами в межах зая влених позовних вимог, суд вс тановив наступне.

Позивач - Управління Пенсій ного фонду України у Ворошил овському районі м. Донецька є органом виконавчої влади, як ий в цих правовідносинах зді йснює повноваження, покладен і на нього ст. 12 Прикінцевих по ложень Закону України „Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, Поло женням про Пенсійний фонд Ук раїни, затвердженим Указом П резидента України від 1 берез ня 2001 року № 121/2001 з наступними змі нами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, Пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов'язкового державного пе нсійного страхування, провад ить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, признача є пенсії та готує документи д ля їх виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідн о із законодавством здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України, здійсню є контроль за цільовим викор истанням коштів Пенсійного ф онду України. Діяльність Пен сійного фонду України спрямо вується та координується Каб інетом Міністрів України чер ез Міністра праці та соціаль ної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління П енсійного фонду України в ра йонах, містах і районах у міст ах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійни й фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та ко нтролює роботу органів Пенсі йного фонду України щодо, зок рема, забезпечення додержанн я підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми законодавства про пенсійн е забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання ст рахових внесків, інших надхо джень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у п ередбаченому законодавство м порядку своєчасно не сплач ених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня; призначення і виплати пен сій; забезпечення повного та своєчасного фінансування ви трат на виплату пенсій, допом оги на поховання та інших соц іальних виплат, що здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України.

Згідно з п. 2 Прикінцев их положень Закону України „ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування” п ідприємства та організації з коштів, призначених на оплат у праці, вносять до Пенсійног о фонду плату, що покриває фак тичні витрати на виплату і до ставку пенсій особам, які бул и зайняті повний робочий ден ь на підземних роботах, на роб отах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами пр аці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України, крім тих , що були безпосередньо зайня ті повний робочий день на під земних роботах (включаючи ос обовий склад гірничорятувал ьних частин) з видобутку вугі лля, сланцю, руди та інших кори сних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком р обіт і професій, затверджени м Кабінетом Міністрів Україн и, починаючи з дня набрання чи нності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100-відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за № 64/8663

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю Фірма «Ферріт» є юридичною о собою, включено до ЄДРПОУ за № 20348355. Відповідач відповідно до п. 2.1.1 вказаної Інструкції є пл атником страхових внесків на загальнообов`язкове державн е пенсійне страхування.

У відповідності до абз. 3 п. 6.1 в ищезазначеної Інструкції, ві дшкодуванню підлягають витр ати Пенсійного фонду на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах в ідповідно до частини 2 "Прикін цевих положень" Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" в таких розмірах: для платн иків, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - ф актичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам , зайнятим повний робочий ден ь на підземних роботах, на роб отах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами пр аці за списком N 1 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім прац івників, що були безпосередн ьо зайняті повний робочий де нь на підземних роботах (вклю чаючи особовий склад гірничо рятувальних частин) з видобу тку вугілля, сланцю, руди та ін ших корисних копалин, на буді вництві шахт та рудників за с писком робіт і професій, затв ердженим Кабінетом Міністрі в України у таких розмірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої Постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 № 21-1, розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомлен нях про розрахунок сум факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 "Прикінцевих положень" Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених пенсій.

Таким чином, відповідач має відшкодовувати позивачу фак тичні витрати з виплати та до ставки пільгових пенсій.

Згідно п. 6.8 вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідач у порушення заз начених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, пози вачу у встановлені строки не вносив, в результаті чого має заборгованість за період тр авень-липень 2010 року у загальн ому розмірі 6249,55 грн., яка залиш илася не стягнутою, що підтве рджується відповідними розр ахунками сум фактичних витра т (а.с. 6-11), розрахунком суми відш кодування пільгових пенсій ( а.с. 5).

Таким чином, суд приходить д о висновку, що з відповідача н а користь позивача необхідно стягнути зазначену суму фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списк ом № 1, за період травень-липен ь 2010 року у загальному розмірі 6249,55 грн.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59 , 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 2 54 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позов Управл іння Пенсійного фонду Україн и у Ворошиловському районі м . Донецька до товариства з обм еженою відповідальністю Фір ми «Ферріт» про стягнення за боргованості з фактичних вит рат на виплату і доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах за Списком № 1, за пері од травень-липень 2010р. у розмір і 6249,55 грн.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю Фір ми «Ферріт» (адреса: 83114, м. Доне цьк, вул. Рози Люксембург, 70, р/р 20621301530228 в ДОФ АКБ Укрсоцбанк, МФО 334011, р/р 26001301530228 у філії Київського відділення ПІБ, МФО 334271, код ЄДР ПОУ 20348355) на користь Управління Пенсійного фонду України у В орошиловському районі м. Дон ецька (адреса: 83015, м. Донецьк, пр. Миру, 10, р/р 256033012000 в ДОУ ВАТ «Держа вний ощадний банк України», М ФО 335106, код ЄДРПОУ 20377072) заборгова ність з фактичних витрат по в иплаті та доставці пенсій, пр изначених на пільгових умова х за списком № 1, за період трав ень-липень 2010 року у розмірі 6249 ( шість тисяч двісті сорок дев ' ять) грн. 55 коп.

Постанова ухвалена у нарад чій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 16 вересня 2010 року в присутності предста вників позивача.

Апеляційну скаргу на поста нову може бути подано до Доне цького апеляційного адмініс тративного суду через Донець кий окружний адміністративн ий суд протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія ап еляційної скарги одночасно н адсилається особою, яка її по дає, до суду апеляційної інст анції.

Суддя М асло І.В.

Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11253982
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-19941/10/0570

Постанова від 16.09.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Масло І.В.

Ухвала від 11.08.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Масло І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні