Постанова
від 01.09.2010 по справі 2а-19118/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 вересня 2010 р. с права № 2а-19118/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 14 г од. 00 хв.

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Іванчен кова А.С.

при секретарі Чалян Н.А.,

за участю представників ст орін:

від позивача: Бєлякова І.В .,

від відповідача: не з' явив ся,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пенс ійного фонду України в Будьо ннівському районі міста Доне цька

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Гратіс»

про стягнення заборговано сті зі сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня у сумі 33196 грн. 78 коп.

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсій ного фонду України в Будьонн івському районі міста Донець ка, звернувся до Донецького о кружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Гратіс» про стягнення заб оргованості зі сплати страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування у сумі 33196 грн. 78 коп.

В обґрунтування позову заз начив, що Товариство з обмеже ною відповідальністю «Граті с» відповідно до статей 14, 15 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування» є страхувальни ком та платником страхових в несків. Відповідачем порушен о норми зазначеного Закону, у зв' язку з чим він має простр очену заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування за січен ь-травень 2010 року на загальну с уму 33196 грн. 78 коп. Просить суд ст ягнути з відповідача зазначе ну суму заборгованості на ко ристь управління Пенсійного фонду України в Будьоннівсь кому районі міста Донецька.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити, н адавши пояснення, аналогічні тим, що викладені у позовній з аяві.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час і місце судов ого розгляду повідомлявся су дом належним чином, причин не явки суду не повідомив.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача, переві ривши матеріали справи і обг оворивши доводи адміністрат ивного позову, встановив нас тупне.

Управління Пенсійного фон ду України в Будьоннівському районі міста Донецька є суб' єктом владних повноважень - органом виконавчої влади, як ий в цих правовідносинах зді йснює повноваження, покладен і на нього статтею 12 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування», Положенням про Пенсійний фон д України, затвердженим Указ ом Президента України від 1 бе резня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до пункту 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування», у період до перетво рення Пенсійного фонду Украї ни в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконав чої влади на підставі норм ць ого Закону (крім норм, зазначе них в абзаці шостому пункту 1 ц ього розділу) та Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями.

Згідно зі статтею 1 Положен ня про Пенсійний фонд Україн и, затвердженого Указом През идента України від 1 березня 20 01 року № 121/2001 з наступними зміна ми та доповненнями, пенсійни й фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та упр авління солідарною системою загальнообов'язкового держа вного пенсійного страхуванн я, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, п ризначає пенсії та готує док ументи для їх виплати, забезп ечує своєчасне і в повному об сязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на похованн я, інших соціальних виплат, як і згідно із законодавством з дійснюються за рахунок кошті в Пенсійного фонду України, з дійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсій ного фонду України. Діяльніс ть Пенсійного фонду України спрямовується та координуєт ься Кабінетом Міністрів Укра їни через Міністра праці та с оціальної політики України.

Відповідно до статті 15 Поло ження, Пенсійний фонд Україн и здійснює свої повноваження безпосередньо та через утво рені в установленому порядку головні управління Пенсійно го фонду України в Автономні й Республіці Крим, областях, м істах Києві, Севастополі, та у правління Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Гратіс, код ЄДРПОУ 35270761, є юрид ичною особою, відповідно до с татей 14 та 15 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Гратіс» є страху вальником та платником страх ових внесків.

Правовідносини, що склалис я між сторонами, регулюються Законом України «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування».

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ною постановою правління Пен сійного фонду України від 19 гр удня 2003 року № 21-1, зареєстровано ю в Міністерстві юстиції Укр аїни 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Так, відповідно до частини 3 статті 18 Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування» стра хові внески до Пенсійного фо нду України є цільовим загал ьнообов' язковим платежем, я кий справляється на всій тер иторії України в порядку, вст ановленому цим Законом.

Частиною 4 статті 20 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» встановлено, що сплат а страхових внесків здійснює ться виключно в грошовій фор мі шляхом внесення відповідн их сум страхових внесків до с олідарної системи на банківс ькі рахунки виконавчих орган ів Пенсійного фонду, а сум стр ахових внесків до накопичува льної системи пенсійного стр ахування - на банківський рах унок Накопичувального фонду або на банківський рахунок о браного застрахованою особо ю недержавного пенсійного фо нду.

Згідно зі статтею 17 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» страхувальник зобов'я заний нараховувати, обчислюв ати і сплачувати в установле ні строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до частини 6 стат ті 20 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» страхув альники, зокрема, зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду. Базовим звітним пері одом є: для страхувальників, з азначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний м ісяць.

Товариством з обмеженою ві дповідальністю «Гратіс» до У правління Пенсійного фонду У країни в Будьоннівському рай оні міста Донецька надані ро зрахунки сум страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, що підлягають сплаті за пер іод січень, лютий, березень, кв ітень, травень 2010 року, відпові дно до яких загальна сума стр ахових внесків, що підлягає с платі, складає 34190 грн. 61 коп. (арк . справи 10-11).

Відповідно даних наявних в матеріалах справи карток ос обового рахунку страхувальн ика - відповідача недоїмка зі сплати страхових внесків за період з 01 січня 2010 року по 31 т равня 2010 року у зв' язку з част ковою сплатою становить 33196 гр н. 78 коп. (арк. справи 14-15).

За таких обставин суд доход ить висновку, що страхувальн ик не сплатив суму страхових внесків у строки, встановлен і статтею 20 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування».

Відповідно до статті 106 вказ аного закону суми страхових внесків своєчасно не нарахов ані та/або не сплачені страху вальниками у строки, визначе ні статтею 20 цього Закону, в то му числі обчислені територіа льними органами Пенсійного ф онду у випадках, передбачени х частиною третьою статті 20 ць ого Закону, вважаються прост роченою заборгованістю із сп лати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нар ахуванням пені та застосуван ням фінансових санкцій.

Оскільки відповідач своєч асно та у повному обсязі не сп латив страхові внески на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, то з нь ого, на підставі зазначених в ище вимог закону, підлягає ст ягненню сума у розмірі 33196 грн. 78 коп. на користь позивача.

Згідно з частиною 4 статті 94 К одексу адміністративного су дочинства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт в ладних повноважень, а відпов ідачем - фізична чи юридичн а особа, судові витрати, здійс нені позивачем, з відповідач а не стягуються.

На підставі вищевикладено го та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 16 3, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійно го фонду України в Будьоннів ському районі міста Донецька до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Гратіс» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування у с умі 33196 грн. 78 коп. задовольнити п овністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Гр атіс» (код ЄДРПОУ 35270761) заборгов аність зі сплати страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання на користь Управління Пенсійного фонду України в Б удьоннівському районі міста Донецька в розмірі 33196 грн. (три дцять три тисячі сто дев' ян осто шість) грн. 78 коп.

Постанова постановлена у н арадчій кімнаті та проголоше на її вступна та резолютивна частини у судовому засіданн і 01 вересня 2010 року в присутнос ті представника позивача. По станова виготовлена в повном у обсязі 06 вересня 2010 року.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається до Донецького апеля ційного адміністративного с уду через Донецький окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення. Копія апеляційної ск арги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду а пеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя І ванченков А. С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.09.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11254182
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-19118/10/0570

Постанова від 01.09.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Іванченков А. С.

Ухвала від 30.07.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Іванченков А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні